Beste lezers,

Ik ben, in Thailand, getrouwd met een Thaise vrouw. Via model 8 ben ik uitgeschreven uit de bevolkingsregisters in België. De huwelijksdocumenten werden gelegaliseerd en geregistreerd in België.

Wij wonen in Thailand maar wensen, na het overlijden van haar moeder, terug te gaan naar Europa, niet naar België maar naar Portugal, Italië of Spanje. Ik kan mij als Belg vrij vestigen in het Schengengebied maar wat te doen met mijn echtgenote die nog steeds de Thaise nationaliteit bezit.

Hereniging van het gezin is volgens mij niet mogelijk vermits ik zelf niet meer woonachtig ben in België.

Ik heb hier al gelezen van de Nederland route en de Duitsland route? Wie heeft advies?

Dank u wel,

Bernard

10 reacties op “Lezersvraag: Ik wil terug naar Europa, maar hoe zit het met mijn Thaise vrouw?”

 1. Rob V. zegt op

  Je zou terug kunnen keren naar België, en zodra jij en je partner aan de Belgische eisen voldoen voor gezinshereging haar laten overkomen. Maar hier gaat jullie voorkeur niet uit, jullie gaan liever naar een ander EU land. Bijkomend voordeel is dat je dan onder de ruimere EU rechten valt. Europeanen die in een ander land dan hun eigen land verblijven zijn “EU onderdanen”. De regels voor hen zijn ruimer (vroeger was het juist andersom: de regels voor onderdane van het eigenland waren vrijer, de EU heeft toen via verdragen EU rechten opgesteld voor migratie, deze bleven ongewijzigd terwijl die voor burgers in eigen land strenger en strenger is geworden en daarmee nog strenger dan het EU recht!).

  Voor details over de EU route adviseer ik om op de site van Stichting Buitenlandse Partner te kijken: http://www.buitenlandsepartner.nl/forumdisplay.php?22-Europa-route. De details ken ik niet, ik heb me er nooit in hoeven te verdiepen. Naar ik begrijp kun jij bij de ambassade van een ander EU land een visum aanvragen voor jouw vrouw, je geeft dan aan dat jullie samen op vakantie gaan naar Europa maar niet naar eigen land. Daarmee heeft zij recht op een GRATIS visum kort verblijf (ookwel “toeristen visum” genoemd). Vervolgens vestigen jullie je in een ander EU land dan je eigen land, je moet daar dan minimaal 3 maanden aantoonbaar samen wonen en aan de eisen voldoen zoals in eigen inkomen voorzien. Daarmee kunnen jullie je dan beroepn op EU recht voor een verblijfsvergunning (=langdurig verblijf).

  Als je geluk heb is er misschien een lezer op dit blog met ervaring van de EU route, maar op het forum waar ik naar verwijs vind je zeker de expertise en kennis (ervaring) van anderen die je zijn voorgegaan door met hun partner terug naar Europe te migreren. Succes!

 2. OGA zegt op

  Een goede kennis woonachtig in Thailand [op dit moment in Nederland] kan u misschien helpen. Bezoek de website en vul de formulier in op pagina “Community service” in.

 3. Evert van der Weide zegt op

  Ik ben zelf als Nederlander met Thaise vrouw naar Frankrijk vertrokken. Enigste probleem was dat je al een bewijs van wonen (huis huren) moet hebben voor je Thaise vrouw meekan. Geregeld via een Franse familie en dat was alles. Ik heb uiteraard wel inkomen uit pensioen.

 4. Bernard Vandenberghe zegt op

  Mijn vrouw heeft momenteel een visum type C, met multiple entries, geldig voor 1 jaar en uitgereikt door de Belgische Ambassade, geldig voor de Schengen Staten. Ben ik verkeerd als ik veronderstel dat ik hiermee naar elk Schengen land op verlof kan gaan?
  @Evert: ik heb ook een inkomen uit pensioen en een huis huren in Frankrijk of Portugal is geen enkel probleem. Als het inderdaad zo eenvoudig kan gaan.
  @OGA: ik kan de door jou voorgestelde pagina op de site niet vinden, misschien doe ik wel iets verkeerd.
  Ik ben aangenaam verrast door de snelheid en de degelijkheid van de antwoorden op de door mij gestelde vraag. Chapeau voor Thailandblog, mag ook al es gezegd worden (en dat door een Belg aan Nederlanders: de wereld is aan het veranderen).

  • OGA zegt op

   Bernard hier alsnog de webpagina ► http://ogacorrespondence.weebly.com/community-service.html

  • ron zegt op

   Beste Bernhard,
   Wij Nederlanders, in België ook wel dikke nekken of krokodillen genoemd, doen ALLES voor jullie.
   Veel liefs, Ron.

  • Evert zegt op

   Bernard,
   Het enigste probeem was voor mij toen dat i in Thailand woonde en samen naar Frankrijk wilde vertrekken. Formeel moet aantonen daar al te wonen bij de ambassade

  • Rob V. zegt op

   Ja, zij kan op een Schengen visum inreizen via elke grensovergang (luchthaven), ook via Zwitserland. Wel kan men bij de grensovergang bewijzen vragen of men nog aan alle voorwaarden voldoet zoals genoeg financiele middellen (34 euro per persoon per verblijfsdag OF iemand -jij- die financieel garantstaat volgens de eisen zoals die gesteld worden aan de garantsteller voor in jullie geval België), onderkomen (hotelreservering, garantsteller die onderdak geeft etc. ) enzovoort. Onder die voorwaarden is het visum immers afgegeven en aan die voorwaarden moet je dus blijven voldoen. Bij het visum kort verblijf wel rekening houden met terugkeer: per 180 dagen mag je maar 90 dagen -aanéén OF verspreid- in het Schengen gebied verblijven, telling begint op eerste dag van aankomst. Maar als jullie je gaan vestigen en in een ander EU land verblijfsrecht (EU gezinshereniging) aanvragen is dit niet belangrijk. Maak dus wel een goede planning/voorbereiding!

   Mocht het visum verlopen zijn tegen de tijd dat jullie naar Europa willen, onthoud dan de tip van het gratis visum. In jullie geval zou dat bijvoorbeeld via de Nederlandse ambassade kunnen worden aangevraagd (VFS Global regelt de afspraken, daadwerkelijke aanvraag/behandeling gaat wel via de Nederlandse ambassade te BKK):
   http://www.vfsglobal.com/netherlands/thailand/Visa_Exemptions.html
   Ga je naar een andere ambassade waar je niets vind over de visa leges uitzondering, schrijf dan bij verblijfsdoel “anders/other” en als toelichting “vergezelt partner op vakantie/joining partner on joliday” (in een ANDER land dan je eigen land want anders valje dus niet onder EU recht maar strengere en duurdere nationale regelgeving voor inwoners van eigen land).

 5. erik zegt op

  Een goede duitse kennis woonachtig in nederland trouwde in Thailand en haalde zijn vrouw conform EU recht op basis van gezinshereniging naar nederland. Bleek veel simpeler dan je vrouw naar je eigen land te brengen. Zou dus ook moeten kunnen in Spanje of Portugal in de EU.

 6. Bernard Vandenberghe zegt op

  @Evert: de plannen worden werkelijkheid; we plannen om volgend jaar in Mei naar Frankrijk te gaan wonen. Blijkbaar heb jij dit voor mij gedaan en ware wat raad uitermate welkom. Mijn e-mail is [email protected]. Kun je mij iets laten weten? mvg


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website