Beste lezers,

Op dit moment zijn wij bezig om het stuk vrije grond te laten registreren waar wij een in Thailand een huis hebben laten bouwen 10 jaar geleden.

Andere dorpsbewoners hebben nu ook de gelegenheid dit te laten doen. Echter wij krijgen nu de indruk dat het dorpshoofd ons aan het tegenwerken is en het kantoor van de landregistratie daardoor ook niet zal meewerken. Dit speelt zich af in de buurt van Nakhon Pathom.

Wij zijn nu van plan om in Bangkok een klacht in te dienen. Moeten wij dit bij het ‘Department of Land’ doen en waar zit dat in Bangkok?

Groet,

Gerrit

17 reacties op “Lezersvraag: Registratie van vrije grond in Thailand, waar kunnen wij een klacht indienen?”

 1. aad pronk zegt op

  Een paar jaar geleden heeft mijn vriendin een stuk land gekocht voor het verbouwen van rijst enz.( ze woont in de Isaan). Ik heb haar toen gevraagd waar en hoe geregistreerd werd dat dat haar grond nu was. Ze heeft mij toen verteld dat ze dat niet deed, omdat registreren (en wat daar eventueel nog bijkomt) voor haar een vrij kostbare aangelegenheid was. Kan iemand mij vertellen hoe dat in Thailand gaat en welke kosten daaraan verbonden zijn ??

  • tino kuis zegt op

   Tjamuk,
   Daar ga je weer, Tjamuk, met je kadootjes om iets op ‘Thaise manier’ af te wikkelen. Houd daar mee op. En je zit gewoon fout wat het bezitten van land betreft van een Thaise getrouwd met een buitenlander. Als je het niet zeker weet, zeg dan niets. Nu geef je gewoon verkeerde informatie. Niks linke soep, onzin.
   Een Thaise vrouw, getrouwd met een buitenlander, kan sinds 1999 land bezitten. Bij de koop moet ze wel aantonen dat het maar haar geld, en niet met het geld van haar buitenlandse echtgenoot, is gekocht. Dat is een simpele handtekening. Het blijft haar bezit en valt niet onder de huwelijksgoederen, bij scheiding bv. Zie onderstaande link.

   http://www.samuiforsale.com/knowledge/land-ownership-and-thai-spouse.html

   • Rob zegt op

    Mijn vrouw heeft ongeveer vijf jaar geleden ook een stuk grond aangekocht.
    Wij hebben hier wel een hele dag voor uit moeten trekken.
    Ongeveer rond 09.00 uur waren wij bij de Gemeente en rond 17.00 uur heb ik zelf de laatste handtekening moeten zetten voor toestemming dat zij de grond mocht kopen.
    Het aankopen van grond door een getrouwde vrouw is dus geen probleem als de man maar toestemming geeft.
    Je dient wel over eindeloos geduld te beschikken, maar dat is in Thailand heel normaal.

  • Henk B zegt op

   Als een thaise met een fellang getrouwd is, zou ze geen grond op haar naam kunnen hebben.
   Nu wij zijn getrouwd, en grond gekocht, op haar naam, geen enkel probleem, en zelfs op het koop contract ( vorige eignaar ) laten vastlegen dat het geld van mij afkomstig is, en beide ondertekend.

   • math zegt op

    Misschien offtopic redaktie, maar wel belangrijk. Beste Tjamuk, Ik snap er nu helemaal niks meer van wat u schrijft. U bent getrouwd in Nederland? Hier staat uw vrouw ingeschreven als ongehuwd. U hoefde dus geen bewijs te overleggen dat uw vrouw niet getrouwd was toen u wilde huwen? Volgens mij heb iedereen een geboortecertificaat nodig en een bewijs dat men niet gehuwd is als men wil trouwen. Dat het hier misschien allemaal inofficieel kan ok, maar zeker niet in Nederland. Heeft u vrouw dat bewijs wel moeten aanvragen bij de Thaise gemeentedienst ( zal ik het maar ff noemen ) dan moet daar toch ook bekend zijn dat uw vrouw ging trouwen met u en kan zij toch niet als ongehuwd te boek staan?

    Moderator: het gaat om de lezersvraag en niet om Tjamuk. Dus graag deze discussie stoppen.

 2. Gerrit Korver zegt op

  zal mijn vraag nog even verduidelijken:
  op dit moment hebben de mensen in ons dorp de mogelijkheid om het stuk vrije grond{dus nog niet geregistreerd in het kadaster} te kunnen laten registreren en nu wordt al alles afgemeten met speciale meetapparatuur….vorige week ook bij ons…..echter wij hebben 10 jaar geleden al een huis laten bouwen met een muur om het stuk grond…..nu zei de opmeter van de grond dat er 15 meter vanaf de weg niet van ons is en dat betekend dat de muur weg moet en de hele bestrating die wij hebben laten aanleggen in de voortuin….maar bij onze buren wordt niet gesproken over die 15 meter en ook niet bij de andere bewoners…..dus wij met de vraag naar het dorpshoofd en gaf als antwoord dan laat je het toch niet registreren….vandaar dat wij denken dat men ons wil tegenwerken.

 3. Wim heijstek zegt op

  Beter het dorpshoofd wat geld geven dan komt het voor elkaar
  zo werk het hier nu eenmaal

 4. Fred Schoolderman zegt op

  Tjamuk, vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar mensen met onjuiste informatie op het verkeerde been zetten, is een kwalijke zaak. Tino, zijn opmerking is dan ook volkomen terecht!

 5. John zegt op

  Zoals bijna altijd weer gaan buitenlanders met elkaar in discussie die zelf feitelijk te weinig over de materie weten, waardoor er ook nog irritaties ontstaan.
  Een thaise die gehuwd is met een buitenlander verliest geen enkel recht in Thailand, zolang zij maar de Thaise nationaliteit heeft! Zij kan dus gewoon elk perceel kopen en op haar naam bij het landoffice krijgen.

 6. conimex zegt op

  Ik zou de muur laten staan en ook de bestrating laten zoals het is, de grond laten registreren bij het “kom ti din” en indien de grond werkelijk niet van jullie is, zullen ze je wellicht nog wel verzoeken om de muur en de bestrating weg te halen, doen ze dit niet binnen een bepaalde tijd, dan wordt de grond van de staat, het zal dus nooit van jullie worden. Zelf heb ik, voor ik een muur heb laten zetten, de grond laten opmeten, mijn muur is dan ook iets meer naar binnen gezet dan de oorspronkelijke omheining, de omheining van mijn buren staat meer naar de weg toe, er is geen kip die hier om kraait.

 7. aad pronk zegt op

  Naar aanleiding van mijn vraag:
  De grond is van mijn vriendin. Ik heb alleen maar meebetaald en ik claim geen eigendomsrechten. Wij zullen nooit trouwen. Er zijn dus geen problemen m.b.t. de vraag: wie er volgens het thais recht eigenaar kan/mag zijn.
  Het gaat er mij om dat haar eigendomsrechten geregistreerd staan en dat er niet straks een machtiger iets of iemand komt, die claimt dat de grond van hem/haar is.
  1. Tjamuk, hartelijk dank voor jouw reactie (zie ook 3.)
  2. Tino, je hebt 2 opmerkingen.
  Ten eerste, je schrijft : ” Daar ga je weer, Tjamuk, met je kadootjes om iets op ‘Thaise manier’ af te wikkelen. Houd daar mee op “.
  Ik heb de reactie van Tjamuk een paar keer gelezen, maar het is mij niet duidelijk welk kadootje hier weggegeven wordt, Maar wellicht komt dat door mijn onvermogen om te lezen, want ik heb inmiddels begrepen dat stukken op het blog al naar gelang : begrijpend, ironisch of cynisch gelezen moeten worden en was mij dat op dit moment wellicht ontgaan.
  Ten tweede, je schrijft dat Tjamuk een verkeerd advies geeft. Dat is mogelijk. Maar het fijne van het blog is dat andere dat dan kunnen corrigeren. Jij doet dat nu ook, maar doe het een volgende keer wel op een wat vriendelijker manier.

  Daarnaast wek je de indruk te weten hoe zaken in elkaar zitten. Maar waarom reageer je dan niet op mijn vraag, maar wel, als zijnde door een wesp gestoken, op de reactie van Tjamuk ?
  Hij neemt ten minste de moeite om te reageren op een vraag die gesteld wordt.

  3.Wat ik onder 2. ook al schreef is dat Tjamuk de enige is die op mijn vraag gereageerd heeft. Anderen reageerden alleen maar op de reactie van Tjamuk, waarom geen antwoord op mijn vraag ?
  Als er weer iets geschreven wordt over de kwaliteiten van de bar-girls, de vrouwen uit de lsaan, de luchtvaartmaatschappijen die op Bangkok vliegen, hoe geld over te maken naar Thailand en noem maar op, komen er altijd eindeloze verhalen met herhalingen tot in den treure.
  En nu er een praktische vraag gesteld wordt, komt er maar één reactie. Waarom ?

  p.s. over de kwaliteiten van de vrouwen uit de Isaan: ik heb een vriendin in de Isaan, 5 jaar geleden leren kennen tijdens de massage in Phuket. Lief, eerlijk, betrouwbaar, en vraagt heel zelden om geld . Als het nodig is, doe ik mee in het schoolgeld voor de kinderen en haar moeder krijgt iedere maand 1.000 b. Voor familieleden wordt nooit iets gevraagd. En toen ik haar laatst geld gaf voor een oogoperatie, kreeg ik, ongevraagd, na afloop foto’s genomen tijdens de behandeling, en van de rekening van het ziekenhuis en van een brief van een behandelend arts.
  Generaliserende opmerkingen over de slechte eigenschappen van de vrouwen uit de Isaan zijn dus bij mij aan het verkeerde adres.

 8. Pascal ChiangMai zegt op

  Heb een Huis gekocht op een grondstuk van 12000m2,het huis staat op naam van mijn vrouw die thaise is en mij zelf,alleen de grond staat op naam van mijn vriendin,ik spreek over mijn vrouw maar ben niet getrouwd,er zijn twee dokumenten opgemaakt een van het huis en een van het grondstuk dit laatste staat op naam van mijn vriendin,wij als buitenlander mogen geen grond kopen in Thailand dat is nog steeds bij de wet verboden
  mocht dat inmiddels verandert zijn dan hoor ik dat graag,ik kan nu ook begrijpen waarom er veel vragen zijn omtrent dit onderwerp en zelf ben ik ook afhangkelijk van mijn vriendin
  die dan ook alle rechten heeft van het grondstuk,
  groetjes Pascal

 9. ben zegt op

  ik zit al 40 jaar in thailand.
  nakon ratichima .
  mijn vrouw bezit 120 rai land.
  wij hebben een knots van een huis.
  als een thai kwaad wil . en wat wie dan ook beweerd dat je recht kan halen in thailand
  komt bedrogen uit. je veliest ten alle tijden.
  ik heb in al deze jaren genoeg gezien van jongens die het allemaal wisten.
  dus niet gewoon alles kwijt en wegwezen.
  is heden nog steeds zo.
  denk goed na voor je wat begint. een gewaarschuwd mens telt voor twee.

  • math zegt op

   Moderator: reageer op de vraag en niet uitsluitend op elkaar, dat is chatten.

  • Fred CNX zegt op

   Juist Ben, dat mag een ieder die in Thailand komt wonen wel in zijn oren knopen, Thailand is voor de Thais en het recht halen voor een farang bestaat niet. Een advocaat zal daar anders over denken en zeggen dat het wel heel goed mogelijk is maar dat heeft alleen met zijn inkomsten te maken want de uitkomst blijft gelijk, een Thai wordt altijd de hand boven het hoofd gehouden.
   Een hoge pief van de toeristenpolitie wist mij dat al jaren geleden te vertellen, ‘begin er niet aan en pak je verlies’.

 10. wimol zegt op

  Mijn vrouw bezit nu meerdere eigendommen,allemaal beschreven op het kadaster hier in Korat.
  Alles betaald met het geld van de falang echter heeft men nooit gevraagd waar het geld vandaan kwam.
  Verder is alles beschreven met vruchtgebruik(kep kin)wat dit verder voor waarde heeft hoop ik nooit te weten te komen daar ik veronderstel dat wij samenblijven en ik eerder het aards paradijs zal verlaten daar ik wel wat ouder ben.

 11. Edwin Wiek zegt op

  Een klacht van die aard, tegen een overheidsdienaar zoals een dorpshoofd, districts-chef of wie dan ook bij de handhavende macht kan alleen worden gedaan via de Por-Por-Chor (Nationale Anti-Corruptie-Comissie) of via de San Pok-Krong (Administratieve rechtbank), in een uiterst geval (wel sneller) via de San Phaeng (Civiele rechtbank)…

  Let wel dat de registratie van land geen aangelegenheid is van het dorpshoofd, die houd zich enkel bezig met de persoons registratie van het huispapier (als dat er is), land registrate valt onder de Krom Tee Din (Kadaster) indien het geen beschermd of speciaal bestemmingsland is.

  Indien je land samen koopt met je vrouw/partner moet je wel weten dat sinds een paar jaar het niet meer uitmaakt of je getrouwd bent of niet, bij een scheiding verdeelt de rechtbank (in principe) 50-50 uit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website