Beste mensen van Thailandblog,

Ik zou graag willen weten hoe het onderwijs georganiseerd is. Wanneer gaan kinderen voor het eerst naar school? Ik begreep vanaf 3 jaar? Hoe lang duurt dan de basisschool?

Met vriendelijke groeten,

Sylvana

13 reacties op “Lezersvraag: Hoe is het onderwijs in Thailand georganiseerd?”

 1. Singtoo zegt op

  Wat ik ervan weet.

  Kinderen, kunnen, naar school gaan zodra ze redelijk kunnen praten.
  Dus dat kan eventueel met 3 jaar zijn.
  Maar als ze bij het begin van het nieuwe schooljaar nog niet goed genoeg kunnen praten.
  Dan word het volgend jaar.
  En zijn ze dus 4 jaar.

 2. Alex zegt op

  Vooreerst heb je 2 zone,s in Thailand, Bangkok en de rest van Thailand. In Bangkok is het onderwijs redelijk tot goed , in de rest van Thailand is het een ongelooflijke knoeiboel. Je kan daar uren over schrijven want je hebt natuurlijk altijd hier of daar een uitzondering maar zoals ik hier boven schrijf, dat zijn de grote regels.

 3. Han Wouters zegt op

  Je hebt eerst de kleuterschool, 1 of 2 jaar. Anubaan
  Vervolgens vanaf 5/6 jaar de lagere school 6 jaar. Pratom
  Daarna de middelbare school 1 en 2, beiden 3 jaar. Mattajom

  En vervolgens HBO of Universiteit.

  Groet
  Han

 4. Lije Vanonschot zegt op

  Wat ik ervan weet is dat ouders die dat kunnen betalen hun kinderen zelfs al vanaf 5 jaar in een buitenland, zoals Birma of India, naar school doen. Zo slecht vinden ze hier het onderwijs. Met name stoort het hen dat de kinderen inThailand geen onderwijs krijgen in het engels. Hoe het mogelijk is dat Thailand artsen heeft die de beste zijn van de wereld is me niet duidelijk.Dankzij stages in Amerika, vermoed ik. Waarvoor studenten worden geselecteerd, denk ik dan. En waarvoor studenten die niet goed de engelse taal spreken niet in aanmerking komen.Kennelijk wil de vragenstelling meer duidelijkheid, ik ook.

 5. l.lagemaat zegt op

  Voor zover ik het begrepen heb kun je na de Mattajom naar de
  powersho (3jaar) en vervolgens powerso (2 jaar)

  Of ga je naar de universiteit (palinjati) waar je je bachelor (palinjato)opleiding doet
  en vervolgens je masters degree (palinja 1) volgt en afstudeert.

  Zowel het goverment als bedrijfsleven tonen veel belangstelling voor deze afgestudeerden.

  groet,

  Lodewijk

 6. egon wout zegt op

  Lije:reeds vanaf de lagere school{Han legt het correct uit} wordt engelse les gegeven.Echter de lerarten zijn zo slecht dat na zo,n 12 jaar engelse les de thaise kinderen vrijwel geen engels spreken.Zoals in Ned. zouden de leerlingen moeten worden gedwongen een engelse boekenlijst te lezen.Een van de grootste educatieve problemen in Thailand:het lezen van boeken is een hun vreemde activiteit.

 7. GerrieQ8 zegt op

  Het is eigenlijk niet georganiseerd. Heb hier voorbeelden te over en zal hier later in een artikel nog wel eens op terugkomen. Ik spreek hier over de Isaan, maar elders zal het wel niet veel beter zijn. Altijd voor verbetering vatbaar zullen we maar zeggen om positief te blijven.

 8. egon wout zegt op

  Gerrie:Niet georganiseerd?Ik meen dat Han voldoende duidelijk heeft gemaakt hoe het onderwijs is gestructureerd.Alle scholen hebben hetzelfde pakket onderwijstaken.Ben waarlijk benieuwd wat je bedoelt temeer daar ik in de Isahn woon en enige ervaring heb met het onderwijs alhier.Wellicht hebben we een andere definitie van wat “georganiseerd” betekent?

  • GerrieQ8 zegt op

   Hoi Egon Wout
   een paar voorbeelden; als er op een school met 160 leerlingen met 10 onderwijzers er op een dag wanneer ik shirts kom uitreiken voor het voetbalteam er wel 100 kinderen zijn, maar slechts 1 onderwijzeres, dan zeg ik “dat is niet georganiseerd” Als een meisje op een brommer naar een middelbare school gaat die 30 km verder ligt en na een paar uur weer naar huis komt, dus nog eens 30 km moet rijden, omdat de leraar geen zin heeft die dag, dan zeg ik “dat is niet georganiseerd”
   Zijn we het met elkaar eens? groetjes Gerrie

 9. egon wout zegt op

  Waarde Gerrie.Dank voor je voorbeelden.Echter jouw voorbeelden zijn ad hoc en niet georganiseerd.Zoals ik reeds vermoedde verschillen we in de definitie over de betekenis van “georganiseerd”.

 10. Maud Lebert zegt op

  Iederen heeft zo zijn eigen ervaringen. Ik heb vrienden in Chiang Mai, die twee zoons hebben van resp. 8 en 10 jaar. Die spreken uitstekend engels. Helpen dikwijls met vertalen als hun moeder mij niet begrijpt en dat zonder nadenken of naar woorden zoeken.
  Super! Ook hun schoolvriendjes spreken héél goed engels.
  En dat dat ‘lezen van boeken een vreemde aktiviteit’ is, heb ik ook anders ervaren. Heb genoeg jonge mensen op straat zien zitten die een boek lazen. Was ook in een winkel om iets te kopen en zag een paar engelse boeken liggen. Die mocht ik niet kopen, want die waren van de eigenares van de winkel, die daarin las. En dat waren heus niet zomaar een paar verhaaltjes, maar literatuur!

 11. egon wout zegt op

  Fantastisch Maud. Blijkbaar woon je in een andere wereld dan ik in de Isahn. Vanaf 4 jaar heb ik getracht mijn zoon boeken te laten lezen. Tevergeefs. Al zijn vrienden lezen geen boeken. Mijn leerlingen verafschuwen lezen. Uit de commentaren zal je duidelijk zijn dat mijn mening wordt gedeeld. Uitzonderingen bevestigen de regel. En de jonge mensen die jij ziet lezen? Cartoons.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ egon wout en anderen Het is een misvatting dat jongeren lezen verafschuwen. Er wordt juist veel meer gelezen dan vroeger: sms-jes moeten gelezen worden, facebook-berichten worden gelezen, cartoons met tekstballonnen worden gelezen. Het is wel juist dat Thais bar weinig boeken lezen, maar gelezen wordt er en niet zo’n beetje ook.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website