Beste lezers,

Ook dit jaar weer zijn er vele doden gevallen in het verkeer tijdens de nieuwjaarsvakantie. Het gaat dit keer om een aantal van 317 doden en 3.160 gewonden. In veel gevallen gaat het om alcoholmisbruik. Ik las in Bangkok Post dat 18.314 automobilisten en motorrijders zijn betrapt voor het rijden onder invloed. Op oudejaarsavond alleen al werden 8.744 personen gesnapt met alcohol.

Wat ik mij afvraag zijn er op de Thaise TV geen spotjes op TV die wijzen op het gevaar van alcohol in het verkeer? In Nederland is door jarenlange campagnes op TV en radio het publiek bewust gemaakt van de gevaren. Gebeurt dat in Thailand wel? Ik heb geen idee want ik woon in Nederland en kan de Thais TV niet ontvangen.

Groet,

Kees

6 reacties op “Lezersvraag: Zijn er in Thailand publiekscampagnes om te wijzen op gevaren alcohol in het verkeer?”

 1. Yan zegt op

  Spotjes en campagnes bij de vleet…herhaalde uitzendingen van verschrikkelijke ongevallen…Maar het haalt allemaal niets uit: de Thai vegen er vierkant hun voeten aan, met de glimlach!…”Amazing Thailand”…

 2. Rob V. zegt op

  Omdat de reguliere ‘don’t drink and drive’ campagnes weinig vruchten afwerpen izijn er Thaise autoriteiten met een alternatief advies: if drunk, drive slowely. Langs de weg stond deze poster, de tekst (เมาขับช้าๆ (mao khàp cháa-cháa) vertaalt zich naar: dronken rijd langzaam.

  Foto:
  https://www.sanook.com/news/7995378/

  Ik denk dat meer controles zou helpen, in het bijzonder bij secundaire wegen (waar de meeste ongelukken met o.a. motorfietsen gebeuren). waar in een alcoholfuik met blaastest mensen onder invloed meteen hun sleutels in mogen leveren en verder lopen. De wetgeving in Thailand is vergelijkbaar met die van Nederland: Op rijden onder invloed staat een boete van max 60.000 baht, max 6 maanden cel of beiden. De rechter kan ook een taakstraf opleggen. Bij een eerste overtreding kost het veelal 20.000 baht. Indien je een ongeluk veroorzaakt zijn de max straffen uiteraard hoger.

  https://www.thailandblog.nl/leven-thailand/een-vooruitzicht-bij-te-veel-alcohol-op-in-het-verkeer/#comment-540796

  • Johnny BG zegt op

   Op binnenwegen waarvan er echt gigantisch veel zijn is dat niet te realiseren. In een dorp met verschillende families moeten dan ook onafhankelijke agenten neergezet worden.
   Opvoeding door school is op het platteland misschien een oplossing. Toon maar de bloedige ongelukken op 10- 16 jarige leeftijd. Alles is een levensles.

   Het is een ongeschreven regel dat je in de sois van Bangkok en de lokale straten in een dorp niet veel zorgen hoeft te maken m.u.v. van Pattaya. Maar ja, dat is niet zo gek.

   Over de straffen vraag ik mij af van wie je dat hebt?

   Dit is namelijk een delicaat spel tussen de overtreder en handhaver. Noem het praktisch noem het onverantwoord.
   De doden zullen er daardoor elkaar jaar zijn en is dus ingecalculeerd. Om het harder uit te drukken gaat er veelal niet veel aan kapitaalvernietiging aan verloren.

   Het is voor niemand leuk dus laten we daar niet van mening over verschillen.

 3. chris zegt op

  Ja, er zijn spotjes en campagnes maar net zoals in veel andere landen (ook Nederland) is het verband tussen het (veelvuldig) uitzenden van spotjes en verantwoord rijgedrag nagenoeg nul. Oftewel: als je denkt dat spotjes gedrag veranderen heb je het goed mis.
  Dit jaar is het aantal doden gedurende de feestdagen met 20% gedaald tov het jaar ervoor. Hoewel nog altijd aanzienlijk mag dat toch een klein succes worden genoemd. Dat komt mijns inziens omdat men in Thailand iets meer doet wat internationaal erkend wordt als de juiste methoden. Een paar daarvan zijn:
  – intensievere controles en communicatie over het aantal overtreders (dat kan overigens beter, bv dagelijkse uitzendingen op TV)
  – snelrecht (betrapt en nog dezelfde dag voorgeleid)
  – gevangenisstraffen die onmiddellijk ingaan (7 dagen in een cel betekent ook oud en nieuw in de cel: dat wordt veel meer ls straf gevoeld dan 6 maanden later voorkomen en 14 dagen in de cel in mei of juni)
  – confisceren van voertuigen.

 4. Wim van Beveren zegt op

  Zware straffen voor corrupte politiemensen zou helpen.

 5. Henk zegt op

  In de avond c.q. de nacht zie ik hier in de Isaan nooit een agent. Wel in de morgen tot circa 12:00. Onlangs was ik op een party, zeker 15 mensen stapten behoorlijk dronken in de auto. Zich veilig wanend want de politie slaapt! Ze konden nauwelijks lopen! Zou het geen idee zijn om agenten een bonus te betalen voor elke bekeuring Bij dronken rijden ad. 20.000? B.v. 200 Baht!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website