Onlangs werd ik gearresteerd omdat ik wat te veel drank op had. Het overkomt mij wel vaker dat ik enkele drankjes te veel achterover heb geslagen, maar bij een alcoholcontrole red ik mijzelf er meestal met extra geld wel uit.

Ik dacht dat 5.000 baht wel genoeg zou zijn, maar de agent gaf mij de officiële boete voor onder invloed rijden in een auto van 8.500 baht. Ik had dat geld niet bij me en trachtte op het politiebureau nog wat te onderhandelen, tevergeefs.

Politiecel

Ik werd in een politiecel opgesloten en, omdat het zaterdagavond was, moest ik daar tot maandagmorgen blijven, want de rechtbank werkt niet op zondag. Ik ga daar niet echt over klagen, mijn eigen schuld immers, maar ik vertel er even bij dat roken in de cel niet was toegestaan, er was geen drinkwater aanwezig en ook werd er geen voedsel verschaft. Dankzij enkele Thaise celgenoten kreeg ik wel wat water en af en toe ging er stiekem een sigaret rond. Verder geen bedden in de cel, net zo min als dekens, dus liggen op een tegelvloer, dat was het.

Op gezette tijden kon je bij de cipiers tegen betaling wel wat voedsel bestellen, als die tenminste niet te lui waren, het extra geld niet interessant genoeg vonden en liever een videospelletje speelden. Dan maar wachten op het wisselen van de wacht en hopen dat die nieuwe cipiers van dienst wel wat extra geld wilden verdienen door voedsel en water te verschaffen.

Slapen in de cel

Slapen in de cel was onmogelijk, het was ontzettend warm en iedereen in de cel gebruikte zijn hemd of T-shirt als kussen. Ik had misschien nog wel wat kunnen pitten als een idiote buitenlander, die alleen in een aparte cel was opgesloten, niet zo had zitten schreeuwen, gillen en in zichzelf aan het praten was. De man liep in zijn nakie in een kleine cel rond en af en toe piste hij gewoon op de grond. Op den duur ging hij in zijn eigen pis liggen en werd stil, waarschijnlijk omdat hij moe van zichzelf.

weerapong worranam / Shutterstock.com

Paspoort

Ik had mijn paspoort niet bij me en ik kende ook niemand die dat paspoort even voor mij kon gaan halen en op het politiebureau kon afgeven. Geen nood, twee agenten wilden mij wel met een politiewagen begeleiden naar mijn onderkomen voor de  genereuze prijs van 4000 baht. In de auto vertelden ze mij nog een onzinverhaal over voorrang in de rechtbank voor nog eens 1500 baht.

Toen ik dus even thuis was pakte ik mijn paspoort en stak ook een pakje sigaretten in mijn zak. Ik dacht, nu ik 4000 baht had geschoven, zouden de agenten mij wel met rust laten bij de ingangscontrole, maar dat had ik mis. Ik mocht nog wel snel een paar sigaretten roken maar toen ik de cel weer inging was ik mijn pakje sigaretten kwijt.

Niet liegen tegen de rechter

In de rechtbank wordt voor deze onder-invloed-rijders snelrecht toegepast. Dat gebeurt in drie stappen, waarbij je maar beter niet liegt of met allerlei smoesjes aankomt. Er was bijvoorbeeld een buitenlander die ontkende onder invloed te hebben gereden, want op het moment van controle stond hij stil en reed dus niet. De rechter stuurde hem prompt weg en kon nog eens zes dagen brommen. Op de zevende dag werd hij aan Immigration overgedragen om gedeporteerd te worden. Hij had geen “overstay”, hij kwam zelfs voor de eerste keer in Thailand, maar zoals gezegd, kom niet met smoesjes aan bij de rechter.

Het snelrecht

De eerste stap van het snelrecht is het controleren en ondertekenen van een aantal documenten, uiteraard meestal in Thai, maar de beklaagden wordt aangeraden ze toch maar te ondertekenen. Vervolgens stelt de rechter een aantal vragen, ook in het Thais. Er is geen tolk aanwezig, maar de begeleidende agenten raden aan steeds maar met “ja” (Yes) te antwoorden. Net het voorbeeld van de buitenlander die werd gedeporteerd heb ik mij daar keurig aan gehouden.

Voorrang

Eerder vertelde ik al dat ik geld had betaald aan de politieagenten om een voorkeursbehandeling te krijgen. Dat klopte, ik was als nummer twee aan de beurt bij stap 1 en 2, maar moest daarna wachten tot alle beklaagden aan de beurt waren geweest alvorens ik mijn opgelegde boete kon betalen. Dus het voordeel van mijn voorkeursbehandeling had geen echt effect. Omdat het mijn eerste overtreding op dit gebied betrof, liep ik niet het risico gedeporteerd te worden. Bij een herhaling kun je wel rekenen op onmiddellijke deportatie, dat wil zeggen na nog eens een week of zo in een Thaise cel te hebben doorgebracht. Het hele proces duurde van 10 uur in de morgen tot aan ongeveer 4 uur ’s middags. Ik kon tijdens het wachten wel enkele sigaretten kopen van de cipiers, die ik op het toilet mocht oproken.

Extra kosten

Naast de boete en kosten voor sigaretten en voedsel kreeg ik te maken met extra kosten. Om de rechtbank te kunnen betreden moest ik 200 baht entreegeld betalen en na het proces nog eens 200 baht om de rechtbank te mogen verlaten. Vrijwel zeker was dat geld voor de cipiers bestemd en niet voor de officiële kas.

Auto

Toen mocht ik mijn tijdelijk in beslag genomen auto afhalen, die volgens een vage instructie ergens in Soi Kopai stond geparkeerd. Dus op naar Soi Kapoi, maar ja, die is lang en waar is die parkeerplaats, want je hebt Soi 9, Soi 9/1, Soi 9/2 en Soi 9/3?

Terug naar het politiebureau op Beach Road en daar kreeg ik dan het juiste adres. Voor het geval, dat u een zelfde situatie terechtkomt, vermeld ik maar even dat die parkeerplaats zich aan het eind van Soi 9/3 bevindt. Natuurlijk weer kosten, want voor 500 baht werd mijn auto vrijgegeven. Einde verhaal.

Tenslotte

Lesje geleerd? Nou, ik wel. Voor mij is het voortaan altijd een taxi als ik te veel gedronken heb. Hoewel het verblijf in een politiecel minder erg was dan ik had verwacht op basis van allerlei verhalen, wil ik het toch nooit meer meemaken!

Bron: Ingekorte vertaling van een persoonlijk (niet ik dus) verhaal op Thaivisa.

13 reacties op “Een vooruitzicht bij te veel alcohol op in het verkeer”

 1. Johnny BG zegt op

  Dit persoon heeft het dus niet goed gedaan.

  Een Thaise ambtenaar heeft de vrijheid van eigen interpretatie en dat biedt mogelijkheden.

  Sommige noemen dat corruptie maar als die vrijheid in de grondwet staat dan is het gewoon onderhandelen.

  En ja, het hebben van geld kan helpen maar pure minachting is de kern dat mensen uiteindelijk naar het gerecht moeten en dan zijn de straffen inderdaad niet mals.

 2. D.Brouwer zegt op

  Ben benieuwd wat het promillage was, waar op je bekeurd werd.
  Je hoort de gekste verhalen , al bij 0,2 promille .
  Zelf heb ik in NL ook wel eens gezondigd en dik betaald.
  Hier in Thailand rijd ik zonder alcohol in de auto.
  Met de brommer zondig ik nog wel eens.

  • Lees nog eens de laatste zin van Gringo onderaan het verhaal. Daar staat dat Gringo niet de persoon is waar dit verhaal over gaat….

  • Rob V. zegt op

   In het originele stuk schrijft de auteur (een Nederlander met de naam Dennis) dat “de blaastest 150 aan gaf terwijl de limiet 50 is”. Die limiet is 0,5 promille, net als in Nederland, gelijk aan ongeveer 2 glazen. Hij had “5 bier, een wodka-redbull, nog 2 bier en een wodka-redbull op, nog een bier en daarna met 4-5 personen een literfles wiskey soldaat gemaakt.” Hij voelde zich niet dronken, lopen ging nog goed dus hij dacht nog wel te kunnen rijden.

   Bron, pagina 3 van:
   https://www.thaivisa.com/forum/topic/1074909-pattaya-police-station-is-no-joke/

   Terwijl het zo simpel is: niet rijden onder invloed. Heb je in de afgelopen uren een drankje op ga dan gewoon niet rijden. En dan hopen dat je de boel kan afkopen met wat geld terwijl je met wat pech een ernstig ongeluk kunt veroorzaken. Je mag je dan wel niet dronken voelen maar je reactie vermogen is flink minder. Na vier á vijf glazen alcohol is de kans op een verkeersongeval twee keer groter dan wanneer je nuchter bent. Na acht á negen glazen alcohol is die kans maar liefst zeventien keer zo groot.

   Bron:
   https://www.alcoholinfo.nl/publiek/verkeer/straffen-rijden-onder-invloed

   Wat in deze vertaling niet helemaal duidelijk is, is dat Dennis de agentel wel betaald heeft om met voorrang voor de rechter te komen. Hij was daardoor als 2de aan de beurt maar moest vervolgens wachten op de afhandeling van alle anderen die ook voor de rechter verschenen. Sorry hoor maar ik moest lachen dat meneer gepikeerd was dat het geld onder de tafel uit eindelijk 0 resultaat had en gewoon een poot uitdraaien bleek.

   Deze Dennis schrijft dat hii al 6 jaar in Thailand woont maar helaas lijkt zijn kennis van het Thai niet veel verder te rijken dan kunnen tellen in het Thai. Het had hem vast meer geholpen als hij wel wat Thais had gesproken, al zit de rechter naar ik begrijp ook niet wachten op een stevig weerwoord. Maar het had vast geen kwaad gekunt als hij had zeggen hoe stom hij is de rechter en politie had kunnen vertellen geweest en dit nooit meer zal doen.

   Medelijden heb ik niet, ik hoop dat hij zijn lesje geleerd heeft. En ik hoop nog meer dat anderen geen praktijk les zoals dit nodig hebben om te beseffen hoe dom je bent om beschonken achter het stuur te kruipen. Dus als door dit verhaal wat meer mensen met de (motor)taxi of songtaew terug naar huis gaan, dan is dat winst.

 3. Johan zegt op

  En maar klagen over al die Thai die bezopen achter het stuur gaan zitten, en over de corruptie hier…..

 4. janbeute zegt op

  Als ze de alcohol controles daar bij de Thaise gendarmerie gisteren en de dagen daarvoor naar behoren hadden uitgevoerd dan had vandaag nieuwjaarsdag het halve Thailand in een politie cel gezeten.
  Allen mede bloggers en leden van de redaktie nog een voorspoedig 2019 toegewenst. JanBeute.

 5. Stefaan zegt op

  Die man minacht Thaise wetgeving. Het is in Thailand niet minder erg om dronken te rijden. Hij klaagt over corruptie, maar werkt er zelf aan mee.
  Dat er in een Thaise cel geen eten en drank wordt gegeven lijkt mij ontoelaatbaar.
  Het resultaat van deze strenge aanpak is wel effectiever dan in B / NL : die man zal in Thailand niet snel weer dronken rijden. In B / NL kom je er vanaf met een bonnetje en later met betaling boete : het doet nauwelijks zeer en het is snel vergeten.

  • Rob V. zegt op

   In Nederland had hij met een promillage van 1,5 (hij schrijft 150) tijdelijk zijn rijbewijs kwijt geweest en een verplichte tweedaagse cursus over de risico’s van alcoholgebruik in het verkeer moeten doen. Kost  €894 en bij niet of onvoldoende medewerking wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Ook had hij een alcoholslot gekregen en die moeten betalen (maar de Hoge Raad heeft deze maatregel ongedaan gemaakt). Daarnaast kan het OM €900 boete eisen, een werkstraf opleggen of max 6 maanden worden opgelegd. Bij recidive binnen 5 jaar ben je het rijbewijs ook kwijt. Vergeet ook niet dat rijden onder invloed een misdrijf is en je dus een strafblad oplevert (fijn als je gaat solliciteren).

   Had hij 2 glaasjes meer op en meer dan 1,8 geblazen dan had hij een psychiatrisch en lichamelijk onderzoek moeten ondergaan a €1074. Hierdoor kun je het rijbewijs kwijtraken. Daarnaast had de boete of eventuele celstraf ook hoger geweest etc.

   Iets meer dus dan wat eurootjes af tikken, maar inderdaad laten sommige zich niet afschrikken door boeten van rond de duizend euro, cursussen en een strafblad (of het op je geweten hebben dat je iemand invalide of dood rijd). Het alcoholslot was zeker effectief tegen mensen met een alcoholprobleem.

   Bronnen:
   https://www.alcoholinfo.nl/publiek/verkeer/straffen-rijden-onder-invloed/ema

   https://www.advocaat-verkeersstrafrecht.nl/straffen-rijden-onder-invloed-van-alcohol-drugs-strafmaat/

  • Rob V. zegt op

   In Thailand had het hem deportatie op kunnen leveren aldus de reageerders op ThaiVisa. Op rijden onder invloed staat een boete van max 60.000 baht, max 6 maandel cel of beiden. De rechter kan ook een taakstraf opleggen. Bij een eerste maal overtreding kost het veelal 20.000 baht. Indien je een ongeluk veroorzaakt zijn de max straffen uiteraard hoger.

   Maar overall is het toch wel minder streng dan Nederland, al doet een nachtje in een onmenselijke cel wellicht inderdaad wonderen.

   Bronnen:
   https://www.thaiexaminer.com/thai-news-foreigners/2018/08/04/drink-driving-in-thailand/

   https://www.pattayaunlimited.com/drunk-driving-penalties/

   https://coconuts.co/bangkok/news/thailand-mulls-increasing-dui-fines-tenfold/

   http://www.nationmultimedia.com/detail/breakingnews/30335047

 6. Driftand zegt op

  Drank en rijden blijft asociaal en zeer onverantwoordelijk gedrag. Mag wat mij betreft vele malen zwaarder worden bestraft.

  • chris zegt op

   Onderzoek toont aan dat bestuurders van motorvoertuigen niet erg onder de indruk zijn van boetes en voorwaardelijke vrijheidsstraffen voor dronken rijden. Wat ze wel als een grote straf beschouwen is ontzegging van de rijbevoegdheid (in normaal Nederlands: het innemen van het rijbewijs) voor kortere of – bij herhaling – langere tijd.
   Of zoals een Thaise (dronken) chauffeur laatst zei: het innemen van mijn rijbewijs kan helemaal niet want morgen moet ik de kinderen naar school rijden en daarna naar mijn werk.

 7. Paul zegt op

  Begrijp me goed, ik mag graag een biertje, wijntje en/of een glaasje whiskey drinken. Ik begrijp alleen niet waarom een feestje voor een bepaalde groep mensen gelijk staat aan het innemen van gigantische hoeveelheden alcohol. Die vraag laat ik maar aan de psychologen over. Maar als je dat perse wilt, be my guest, zolang je geen rare fratsen uit gaat halen, de hoofdpijn komt echt wel.
  Maar zodra je met alcohol op achter het stuur gaat zitten, dan ben je in mijn ogen een crimineel, ook al word je niet gepakt. En denk erom, je praat over een misdrijf, geen overtreding. Hoe die Dennis na de genoemde hoeveelheid drank überhaupt zijn auto heeft kunnen vinden is mij een raadsel. Gelukkig staat er ook bij dat het zijn eigen schuld was.
  En met overmatig veel alcohol is de motorbike echt geen alternatief voor de auto. Sterker nog, je bent vele malen meer kwetsbaar dan onder normale omstandigheden.
  Alle bedragen die genoemd zijn: Het mag van mij nog veel meer. En deportatie lijkt me een geweldig idee, alleen in NL gaat dat niet lukken. Maar het is toch wel waar:”Dat soort lieden zijn hier niet welkom” .
  Ik ben niet roomser dan de paus, drink graag een biertje, maar je loopt ook niet met een emmer benzine in je hand naar een kampvuur.
  Ik ben wel blij dat er meer bloggers dit standpunt delen.

 8. Henk zegt op

  Ook in Thailand wordt meer gecontroleerd op onverwachte tijdstippen.
  Ik ben vanmorgen om 11.00 uur vm gecontroleerd op Pattaya Bypass en de 1e vraag was of ik gedronken had. Dat had ik niet en ik mocht gelijk doorrijden. Een Thaise motorrijder, die gelijk met mij stopte, moest gelijk blazen. Er stond inmiddels een hele groep, waarbij wat aan de hand was, gezien het gediscuseer en getelefoneer. Volgens mij had ik hier het voordeel van buitenlander zijn en net boodschappen hebben gedaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website