Beste lezers,

Ben vandaag voor tandheelkundige behandeling bij het Memorial Hospital Pattaya geweest. Ik had een abces/ontsteking aan een gekroonde kies. Tandarts sprak goed Engels. Eerst röntgenfoto gemaakt, toen bleek dat een ‘deep cleansing’ moest worden verricht met plaatselijke verdoving. Natuurlijk ook meteen antibiotica voorgeschreven en antiseptic mondwater gekregen. Totale kosten Baht 2.478 met een credit card omwisselkoers van 31,35.

Zag toevallig de rekening van een Thaise vrouw, waarbij zij een forse ‘discount’ kreeg op de rekening. Dus is het waar dat er een ’two tier system’ bestaat bij publieke ziekenhuizen, waarbij toeristen onevenredig veel moeten betalen?

Een ander manier van de Thaise overheid om toeristen ‘een poot uit te draaien’ c.q. extra te laten betalen? En er zijn al zo weinig Farang toeristen om de micro-economie te steunen.

Groet,

Herma

35 reacties op “Lezersvraag: Worden farang een poot uitgedraaid in Thaise ziekenhuizen?”

 1. Fred zegt op

  Moderator: Eerst goed lezen voor je reageert

 2. Erik zegt op

  Als ik lees wat jij hebt gekregen voor 2.478 baht dan kun je moeilijk zeggen dat ze je een poot hebben uitgedraaid.

  Dat iemand anders een korting heeft gekregen kan met van alles te maken hebben: eigen personeel, familie van eigen personeel, belangrijke relatie, afspraken met de verzekering, en meer is mogelijk.

  • Cornelis zegt op

   Lijkt me een koopje, vèr onder de prijs die je in NL in rekening zou zijn gebracht. Voor Thaise overheidsziekenhuizen is zelfs een officieel meerprijzen systeem: driemaal raden wie het meeste betaalt….
   Commerciële ziekenhuizen kunnen in feite rekenen wat ze willen. Niet onmogelijk dat de ‘discount’ die je meende waar te nemen gebaseerd is op een contract tussen haar zorgverzekeraar en het betreffende ziekenhuis. Niet ongebruikelijk in Thailand.

 3. Diederick zegt op

  Tja, een poot uitdraaien.. In zekere zin misschien wel.

  Aan de andere kant: Dit is een gegeven. Zoiets moet je eigenlijk al geaccepteerd hebben als je op reis gaat. Anders ga je jezelf vreselijk in de weg zitten op vakantie.

  Ik ben ook twee maal in Pattaya Memorial geweest, en ben daar twee keer uitstekend geholpen. Zonder die bezoekjes was het einde oefening geweest voor wat betreft de vakantie.

  En toch nog een stuk goedkoper en snellere service dan in Nederland.

  Plus, bij de farang bezoekers is het vaak verzekeringswerk. Ik denk dat het een manier is om het betaalbaar te houden voor de eigen bevolking.

 4. RonnyLatYa zegt op

  “Totale kosten Baht 2.478 met een credit card omwisselkoers van 31,35.”
  Lijkt me dat ze je bij je bank met die wisselkoers een grotere poot hebben uitgedraaid….

  • Kees zegt op

   Integendeel, zou eerder ruim € 72 zijn. Blijft goedkoop voor zo’n uitgebreide behandeling.

   • RonnyLatYa zegt op

    Het gaat toch om de prijs op zich in deze reactie. Die is sowieso goedkoop, wel om de gehanteerde wisselkoers naar Euro.
    Als er dan ergens een poot wordt uitgedraaid is het wel de creditcard die daar de oorzaak van is.

    Als je dat bedrag naar Euro zou omzetten met een wisselkoers van een wisselkantoor in Thailand zou je aan 73 Euro komen.
    2748 : 33,80 = 73.3 Euro

    Zet het je om naar Euro met de credit card van je bank in Europa kost het je 79 Euro.
    2748 : 31,35 = 79,04 Euro

    • RonnyLatYa zegt op

     Correctie “Het gaat toch niet om de prijs op zich in deze reactie. Die is sowieso goedkoop, wel om de gehanteerde wisselkoers naar Euro.”

 5. ruud zegt op

  In zijn algemeenheid zijn de particuliere ziekenhuizen druk bezig met geld verdienen.
  Daarvoor zijn die gebouwd, die staan er niet voor uw gezondheid.

  Maar of u meer betaalt dan een Thai, of een Thai minder betaalt dan u, is natuurlijk moeillijk te zeggen.

  Al met al bent u in vergelijking met wat het in Nederland zou hebben gekost, niet duur uit.

 6. Chad zegt op

  Dat is omgerekend 73 euro en dat is een koopje gezien jouw complexe behandeling aan ontsteking kroon. Je bent er voor verzekerd toch? Ik had in Nederland twee behandelingen bij de tandarts en kreeg een rekening van 270 euro! Ben er niet voor verzekerd. Ik zeg maar zo! Wees blij met de uitstekende medische zorg in Thailand en geniet van jouw vakantie! Vr gr

 7. Geert zegt op

  Ik betwijfel of ze je een poot hebben uitgedraaid, het bedrag dat je noemt lijkt me niet overdreven.

  Wat ik wel gemerkt heb is dat ziekenhuizen extra (mijn inziens overbodige) onderzoeken doen wanneer ze zeker zijn dat de verzekering de rekening betaald.
  Mijn Thaise partner verbleef verschillende keren in het ziekenhuis en telkens wanneer ik informeerde of een onderzoek noodzakelijk was kreeg ik te horen dat de verzekering het toch betaalde. Ik moest mij geen zorgen maken, het is toch gratis!
  Niets is gratis, de verzekering betaald en uiteindelijk ……

  Ik baal als ik dit hoor, zo verkracht je het systeem. Blijkbaar is dit moeilijk te begrijpen voor de Thai.

  Gegroet.

 8. gust zegt op

  Vorig jaar heb ik op Ko Samui een lroon laten plaatsen voor 14.000 TBH waarvan ik van de reisverzekering nog eens 125 euro terug kreeg. Ik voelde geenzins ‘gepakt’ als ik weet wat dat in België kost.

 9. RichardJ zegt op

  Allerlei behandelingen bij de tandarts in Thailand gehad: altijd goedkoper dan in NL, dus nooit het gevoel dat ik een poot ben uitgedraaid. En de prijzen zijn gelijk voor “falang” en Thais.

  Wat betreft de prive-ziekenhuizen is het de laatste jaren andere koek: qua kosten zie ik in Thailand weinig verschil meer met NL en soms/vaak zelfs duurder (maar geen wachtlijsten!).
  Als je een prive-ziekenhuis binnenstapt is de eerste vraag: “bent u verzekerd” maar dat vragen ze ook aan de Thais. Dus hier worden alle patienten op gelijke wijze (g)een poot uitgedraaid.

 10. Han zegt op

  Kennelijk hebben de mensen hier niet mee gekregen dat met ingang van 1 september 2019 ziekenhuizen 3 keer de prijs van de thai mag vragen aan farang. Ook andere buitenlanders mogen meer berekend worden, omliggende landen 1,5 of 2 keer.
  Dus net als in nationale parken ed. is hier sinds vorig jasr ook prijs discriminatie.

  • Rene Martin zegt op

   Waar baseer je dat op ? Want als het zo is dan prijst Thailand zich wel uit de markt……

   • Han zegt op

    Dat is vorig jaar uitgebreid besproken in diverse kranten, blogs enz. De plannen waren er in maart/april en zou per 1 september ingaan wat ook is gebeurd. Ook in dit blog is het volgens mij besproken. Er stond ook een staatje bij wat de verschillende soorten buitenlanders extra moesten betalen, 1x, 1,5x, 2x en de hoofdprijs voor de farang 3x.
    Dit geld uiteraard niet voor de dure priveziekenhuizen, die bepalen zelf hun prijs.,

   • Han zegt op

    https://www.thailandblog.nl/visumvraag/thailand-visumvraag-nieuwe-ziekenhuistarieven-en-mijn-visum/

    • Rene Martin zegt op

     Oke, maar ik denk dat ziekenhuizen zoals Bumrungrad dit misschien niet doen want de prijzen voor behandeling vond ik vorig jaar al zo duur dat ik een ander ziekenhuis bezocht.

  • Eric zegt op

   We hebben allemaal een ‘Hollandse’ mond en je kunt vragen wat het kost en in welke structuur ze je willen boeken. Dan staat het je vrij dat ziekenhuis te nemen of naar elders te gaan. Ik laat mijn Thaise ID zien (dat roze kaartje) en krijg de prijs voor Thai nationals in ziekenhuizen en musea.

 11. Louise zegt op

  ik denk wel dat ze de Farang extra laten betalen. net een rekening betaald bij Chiang Mai Ram hospital in Chiang Mai. 4 nachten in het ziekenhuis…wond verschoning , antibiotica via IV, and morfine injectie iedere 6 uren. ..

  • Ser zegt op

   Ik heb de ervaring, met name met het “Ram” ziekenhuis in Lampang dat de farang niet meer betaald dan een Thai.
   En deze opmerking is gebaseerd op mijn eigen rekeningen (2), die van mijn vrouw en op de ervaringen van een andere nederlander en zijn thaise echtgenote.
   Als je zo onduidelijk aangeeft wat je te vertellen hebt, Louise, zou je het nog eens over kunnen doen…………

 12. Martin zegt op

  Hallo Geert,

  Niets nieuws onder de zon. In Nederland worden verzekeringen ook opgelicht door ons Nederlanders. Bij schade aan een auto wordt oude schade ook meegenomen. Op vakanties wordt verlies en diefstal gemeld bij de plaatselijke politie om in Nederland geld van de verzekering te ontvangen, terwijl er niets was gestolen of verloren. Dit laatste heb ik persoonlijk meegemaakt. We zaten met z’n allen te wachten op één persoon die aangifte was gaan doen bij de politie. Na één uur kwam hij triomfantelijk de bus in met de mededeling dat het was gelukt.
  Dus Nederlanders zijn geen haar beter. Ook hier worden verzekeringen opgelicht, waardoor wij met z’n allen meer premie moeten betalen.

  Waarom wordt er toch zo vaak afgegeven op Thai en Thailand. Mensen zijn over de hele wereld hetzelfde.
  In iedere dictatuur worden mensen onderdrukt en in iedere democratie is er een verschil tussen arm en rijk. Alleen de verschillen kunnen per land wat anders liggen. Maar het resultaat is hetzelfde.

 13. Peter de Jong zegt op

  Are you kidding ? er van uitgaande dat je een goede behandeling hebt gehad, mag je je handjes dichtknijpen bij zo’n ‘prix d’amis’ !

 14. albert zegt op

  appels en peren vergelijken en koopje voor deze behandeling

 15. Kees 2 zegt op

  Mijn ervaring een paar jaar geleden in het Pattaya Memorial Hospital: ik betaalde voor hetzelfde onderzoek 2x zoveel als dat ik voor mijn Thaise vriendin moest betalen. Zo is het nu eenmaal in veel particuliere ziekenhuizen… TiT !

 16. HansNL zegt op

  Inderdaad is er voor buitenlanders een ander, lees hoger prijsregime in overheids ziekenhuizen.
  Dat was het slechte nieuws.
  Het goede nieuws is dat niet alle ziekenhuizen meedoen aan deze, mag ik het zeggen, discriminatie .
  Ook heb ik bij de administratie van een lokaal ziekenhuis de luitjes er op gewezen dat ik ingezetene ben van Thailand, voorzien ben van ID nummer etc, dat ik belasting betaal in Thailand, dus denkelijk toch wel aanspraak had op de normale prijzen.
  Er werd kort overlegd, er werd wat bij mijn patientnummer op de computer ingetikt, en werd mij verzekerd dat ik gewoon in het Thaise prijsregime bleek te zitten, en dat bleef zo.

 17. John Chiang rai zegt op

  In dit geval zoals de vragensteller het beschrijft wat er allemaal verricht is voor deze 2.468 Baht vindt ik het eigenlijk,gezien hij dan ook van de pijn af is,het nog wel meevallen.
  Wat ik veel vreemder vindt is het feit,dat hij het heeft over de rekening van een Thaise Dame,die op haar rekening een forse discount kreeg,terwijl hij als leek en buitenstaander helemaal niet beoordelen kan, welke behandeling deze dame gehad heeft,en waarom zij deze discount kreeg.
  Kan natuurlijk allerhande redenen hebben zoals bijv.een verzekering, of andere omstandigheid die hij qua verschil van taalgebruik helemaal niet juist heeft meegekregen.
  Maar dat er zo hier en daar,en ook in ziekenhuizen soms met een ander tarief voor Farang gemeten wordt, is afgezien van diegene die alles goed praat,bij de meesten zeker bekend.
  Bovendien als je een goede verzekering hebt,zullen er alleen om het feit dat deze toch betaald,misschien nog wel toegevoegde onderzoekingen plaatsvinden,die eigenlijk helemaal niet meer nodig waren.
  Deze onnodige onderzoekingen zijn in veel landen van Europa de oorzaak geweest,dat de medische verzorging steeds onbetaalbaarder werd.
  Eerst de limieten van zorgverzekeraars en het bepalen wat nu wel, of niet nodig is voor een genezing, zijn hoewel vele patiënten hier in Europa over liggen te zeuren, mede de oorzaak dat wij de kosten van onze gezondheidsystemen proberen in grenzen te houden.

  • theoS zegt op

   Deze dame kreeg een discount omdat zij Thai is en hij niet. Het Sirikit Naval Hospital itemize je rekening met achter elk item “not Thai” te plaatsen en je voor elke behandeling, wat dan ook, dubbel te laten betalen. Bij navraag wordt dat ook gewoon open en bloot gezegd “farang pay double”.

 18. HwMa zegt op

  Ik ben in het Rayong Bangkok hospital behandeld voor acute spierreuma. Fantastisch en een rekening waar wij en de verzekering om moesten lachen. Niets tsveel betaald en ontzettende goed arts

  • Dirk zegt op

   April vorig jaar in Hua Hin BKK Hospital
   Ontsteking (bacterieel) in mijn linker been
   Vijf dagen opname en intraveneuze toediening van antibiotica
   Kostprijs : 320 000 Thaise Bahtjes oftewel 9500 eurootjes.
   Ik had echt niet de indruk dat de verzekering ermee kon lachen.

 19. Jos zegt op

  Heb toevallig bijna net hetzelfde laten doen hier in Nonthaburi.
  Vorige week rontgen foto omdat ik een ontsteking had aan mijn tandvlees. 490 THB
  Nieuwe afspraak gemaakt voor vandaag om een diepte deining met verdoving te laten doen, 1090 THB.
  Dus alles samen 1580 THB.
  Dat is zeker geen oplichting !

 20. bertboersma zegt op

  Een paar jaar geleden na een auto ongeluk in Chiang mai. Een week ziekenhuis 1e klas met alle toeters en bellen.
  Rontgen

  -mri. infuus chirurg en ga zo maar door. (1000 Euro).bijna voor niks dus.

  Teppyana ziekenhuis.
  En prima behandeling

 21. Rinie zegt op

  Ik heb dan wel geen ervaring met ziekenhuizen en tandartsen in thailand maar weet we; dat als ik
  aan de thai zelf vraag aankopen en toegangskaartjes te kopen dat ik goedkoper uit ben dan dat ik het zelf koop. De thai hanteren wel degelijk een “farang” prijs.
  Ga in thailand een electonisch apparaat kopen bijvoorbeeld dan zul je opmerken dat die vaak duurder zijn tegenwoordig dan dat je het “thuis” koopt. Voor de thai zelf zijn dat prijzen die ze zelf stilzwijgend zien.
  Ik bedoel daarmee dat ze zelf die prijzen nooit er voor zouden betalen…. thailand is een pingelcultuur ook in de winkels zelf maak daar ook als farang gebruik van want ze verklaren je voor gek als je dat niet gedaan hebt….. achter je rug om….

 22. iAdriaan zegt op

  Je kan je er boos om maken of niet. In Thailand betaal je als farang nou eenmaal meer dan een Thai. Als je daar niet tegen kunt, dan moet je niet naar Thailand gaan. Sommige dingen moet je nou eenmaal accepteren. Of het eerlijk is of niet, dat doet er niet toe. Waarschijnlijk vinden de Thaise mensen en eerlijk en farang zullen het niet eerlijk vinden.

 23. iAdriaan zegt op

  Volgens mij is het Memorial Hospital in Pattaya geen publiek ziekenhuis maar privaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website