Lezersvraag: Testament – nalatenschap

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
20 december 2020

Beste lezers,

Ik heb besloten heb een testament op te maken teneinde mijn nalatenschap te bepalen. Het zou uiterst eenvoudig worden, al wat zich in Thailand bevindt zou ik nalaten aan mijn echtgenote en al wat zich in België bevindt zou mijn kinderen toekomen.

Ik heb op dit blog de diverse artikels opgezocht en denk een goede oplossing gevonden te hebben in volgend artikel: www.thailandblog.nl/lezersvraag/lezersvraag-zoek-een-thaise-advocaat-voor-mijn-testament-pattaya/ en meer bepaald in de reactie nummer 5 van Klaas die de raad geeft het volgende te downloaden: www.thailandlawonline.com/

Zijn er lezers die hiermee ervaring hebben en/of zijn er leden die een betere raad hebben voor mij, in Pattaya verblijvend?
Bij voorbaat mijn beste dank.

Groet,

Bona

15 reacties op “Lezersvraag: Testament – nalatenschap”

 1. Roel zegt op

  Beste Bona.

  Mijn vrouw maakt testamenten en kan bij de uitvoering ook helpen alles naar Thais recht.
  Eventueel in zowel Thai als Engels beschreven. Eventueel kan testament worden geregistreerd, ook dat doet mijn vrouw en verkrijg je dus een registratie nummer en op dat nummer kan je dan testament ophalen. Uiteraard heb je zelf ook 1 exemplaar.

  Je kan mij verder vragen per email [email protected]

  Nu weet ik niet hoelang je al in Thailand verblijft en ook jij komt uit Belgie. Uit Nederland weten wij inmiddels mocht er nog bezittingen of vermogen aldaar zijn je ook beter in dit geval Nederland aldaar een testament te hebben naar Nederlands recht. Kinderen hebben geen recht als de ouders meer als 5 jaar zijn geemigreerd buiten EU.
  Nu kan dat wel weer via omwegen en vele vertalingen met appostille en in overleg met Nederlandse Ambassade, maar toch ook dat alles kost behoorlijk veel.

  • Erik zegt op

   Roel, kun je je Thais testament niet via een NL notaris in NL laten registreren bij het CTR? Dat kost aanzienlijk minder dan er twee testamenten op na houden. Deze mogelijkheid is jaren geleden in dit blog eens uitgelegd en waarom zou dat nu niet meer kunnen?

   • Roel zegt op

    In dit geval vraagt de lezer onderscheid, alles wat in Thailand is gaat naar zijn vrouw. Dus alles (als dat er is) moet naar Nederlands recht beschreven worden en beschrijven naar Nederlands recht gaat in Thailand niet.

    Gevaar zit er tevens nog in als de vraagsteller echt gehuwd is naar Thais recht, de echtgenote zelfs alles op kan vragen wat in Nederland is, dat kan alleen weerhouden worden met een testament in het land zelf. Vergeet niet op testament gebied is veel veranderd de laatste jaren.

    Bv, je moet nu ook een leven testament hebben, waarin je regeld als je niet meer bekwaam bent dat kinderen alles kunnen regelen voor je. Heb je dat niet kan je niets dit is ivm nw privacy wet. Mijn moeder leeft nog en wanneer als zij onbekwaam zou worden ik nog geen medicijnen voor haar kan halen, niet met een docter zou kunnen overleggen als dat niet wettelijk testementair is geregeld.
    Dat nw privacy wet is gewoon uit zijn lood geslagen.

    Bv, dochter van NL man staat in Thaise testament, zij kan in NL niet de tegedoen verkrijgen van ABNAMRO van haar vader. Dit moet vanuit hier weer geregeld worden met appostille en legalisatie van alle documenten bij NL Ambassade. Dan nog zou ABNAMRO de tegoeden overmaken naar executeur in Thailand, welke het dan weer terug moet gaan storten naar Nederland. Wij willen dat over en weer sturen ook voorkomen, dus zal er een volamcht komen van executeur tbv begunstigde in NL.

  • bona zegt op

   Dank je Roel, ik neem eerstdaags via mail contact op voor meer inlichtingen.
   Eerst afwachten welke andere nuttige inlichtingen er nog door andere leden geplaatst worden.
   Ter algemene info: Ik woon reeds 13 jaar in Thailand, uitgeschreven in België en ingeschreven in Thailand.
   In België is er met instemming van mijn kinderen een handgeschreven testament.
   Noch in België noch in Thailand is er onroerend goed.
   Om deze redenen zou ik het liefst alles zo eenvoudig mogelijk houden.
   Nogmaals mijn beste dank.
   Bona.

  • john zegt op

   beste Roel,
   je zegt : kinderen hebben geen recht als de ouders meer als 5 jaar zijn geemigreerd buiten de EU.
   Is dat echt zo?Ik denk dat er weinig nederlanders of belgen zijn die hiervan op de hoogte zijn.
   Zou je dat wat willen onderbouwen. Is denk ik voor velen van belang.

 2. Labyrinth zegt op

  Beste Bona,

  Mogelijks best dit even doornemen,het Belgisch erfrecht is wel wat verschillend met het Nederlandse en als extra, je woont buiten Europa.

  https://www.viw.be/nl/als-belg-een-testament-maken-het-buitenland

  https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Diensten_in_het_buitenland/Notariele_bevoegdheid/Nalatenschappen_schenkingen_en_testamenten

  http://www.vlaamseclubpattaya.com/files/TESTAMENT-IN-THAILAND.pdf

  Zelf heb ik bij een notaris een handgeschreven en geregistreerd testament in België opgemaakt, heb géén kinderen. En in Thailand bij een bevriend advocaat opgemaakt in het engels en met 2 getuigen en “goedgekeurde vertaling in het Thais.

  Succes

  • bona zegt op

   Dank je Labyrinth,

   Ik heb de verschillende bijlagen aandachtig gelezen, deze zijn bijzonder nuttig en vakkundig.
   Er zal heel zeker rekening mee gehouden worden.

   Oprechte dank.

   Bona.

   • Labyrinth zegt op

    Beste Bona,

    Blij je te kunnen informeren net als de bijdrage van Maryse die de situatie rechtuit en duidelijk stelt.
    Succes!

 3. Maryse zegt op

  Beste Bona,
  Zoals jij het stelt in je vraag is het het meest efficiënt:
  1. in Thailand een testament ten gunste van je (ik neem aan Thaise) vrouw opstellen én laten registreren door een erkend advocaat. Ik kan je in pattaya Puvana Co., Ldt. aanraden uit eigen ervaring. Zij weten daar hoe het moet, legaal gesproken.
  2. Voor je bezittingen in België ten gunsten van je kinderen aldaar moet je een testament maken volgens de Belgische wetten en daar laten registreren.

  Misschien duur maar het meest veilig. Thailand kan niets met je bezittingen in België en België kan niets met je bezittingen in Thailand. Combineren is vragen naar moeilijkheden voor de nabestaanden bij de uitvoering.

 4. Luc zegt op

  Beste Bona , ik heb een last will laten opstellen ietwat gelijklopend met uw voorstel. Ik heb dit laten samenstellen bij de firma CHARTDEE & BANNING Law Firm in Pattaya , waar je best contact opneemt met Mevrouw Tina Banning, kan via e-mail [email protected] . Zij is een thaise advokate die perfekt nederlands spreekt, wat dus al een heel voordeel is bij de bespreking van je dossier.

  • maryse zegt op

   Beste Luc,
   Misschien kun je je informatie eerst beter checken alvorens die te spuien. Tina Banning is helemaal geen advocate maar de manager van haar bedrijf. Zij heeft wel advocaten in dienst.
   Voorts zij is helemaal geen Thaise maar Nederlandse van Indonesische afkomst. Daarom spreekt zij perfect Nederlands.

 5. marc krol zegt op

  Hallo
  Is het niet zo in België dat 50% automatisch naar de vrouw gaat en de rest naar de kinderen
  Dus als dat zo is moet je er wel rekening mee houden dat in Thailand niet alles 100% voor vrouw en dan in België nog eens 50% voor vrouw
  Ik denk toch dat de bedoeling is totaal 50% voor vrouw en geen 75%

  • Lode zegt op

   Marc,

   Hier vindt je de wettelijke regelgeving en mogelijkheden.
   Lees onderander punt 18 aandachtig en je zal lezen dat je stelling niet opgaat. (Ik heb al jaren een slechte verstandhouding met mijn echtgenote, is er een mogelijkheid om ze te onterven?)

   • Lode zegt op

    Hierbij de website van Notaris.be

    https://www.notaris.be/faq/erven-schenken

 6. bona zegt op

  Beste dank aan iedereen.
  Wij hebben contact genomen met Roel, eerste reactie, en zullen met hem het nodige ondernemen.
  Prettige feesten aan allen.

  Bona.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website