Lezersvraag: Medicijnen meenemen naar Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
21 september 2012

Beste lezers van Thailandblog,

Ik heb een vraag aan jullie. Ik weet niet wat de gemiddelde leeftijd is van de Thailandgangers maar die ligt toch vaak op 50+.

Bij het ouder worden is het helaas vaak nodig meer medicijnen te gaan gebruiken en voor diegenen die nog verzekerd zijn in Nederland worden die natuurlijk vanuit NL meegenomen.

Vraag: Ik heb een medicijn paspoort van de apotheek maar moet ik nog iets aangeven als ik Thailand binnen kom of nog een extra verklaring? Bij mij is het voor ca. 5 maanden toch vaak een halve koffer vol.

Wie heeft hier ervaring mee?

Frank Franssen

27 reacties op “Lezersvraag: Medicijnen meenemen naar Thailand”

 1. Hans B. zegt op

  Ik gebruik in Nederland enkele medicijnen op nederlands doktersrecept. Ik heb in Thailand medicijnen gekocht met dezelfde werking.
  Deze worden door mijn nederlandse verzekeraar via een daarvoor beschikbaar formulier vergoed wanneer er een nederlands doktersrecept voor is. Ook wanneer de kosten in Thailand hoger zijn dan in Nederland. (in Nederland krijg je soms generieke medicijnen, terwijl ik in Thailand alleen equivalente merkmedicijnen kon krijgen die duurder waren) worden deze duurdere medicijnen vergoed door de nederlandse verzekering.
  Volgens mij hoef je dus alleen die medicijnen mee te nemen waarvan je weet of vermoedt dat ze in Thailand niet beschikbaar zijn. Scheelt snel een kwart koffer.

  • marcus zegt op

   Whow!!!!! een kwart koffer aan medicijnen!!?? Weet je wel zekre dat je naar thailand wil gaan? In Thailand zijn trouwens veel medicijnen veel , veel goedkoper dan in holland en dan heb ik het niet over fakes. Maar, niet in de farang hospitals halen want die vragen soms wel 10 keer de gangbare pharmacy prijs

 2. King Frans zegt op

  Frank, Ik laat ook door de huisarts een medicijn paspoort opstellen ( in het engels ) Ik heb verder geen probleem als ik Thailand binnen komt. Ik moet er wel bij zeggen. Ik ben al 24 keer in Thailand geweest maar ben nog nooit staande gehouden.

 3. GeeWee zegt op

  Ik neem al jaren medicijnen mee uit Nederland. Volgens mij is een medicijnen paspoort van de apotheker voldoende hoewel ik nog nooit gecontroleerd ben. Alleen als je insuline in de handbagage hebt moet je dat bij de bagagecheck wel aangeven.

  • maria berg zegt op

   GeeWee geeft het juiste antwoord. Voor zover je medicatie mee neemt is een verklaring van de Apotheek voldoende.

 4. Dick zegt op

  Medicijnen zijn in Thailand supergoedkoop. Of eigenlijk andersom je betaald hier de werkelijke prijs en in Nederland zijn medicijnen superduur vanwege de kartelvorming van de pharmaceutische industrie, de overheids regulering en de verzekeringen. Als je geen hele specifieke medicijnen nodig hebt kun je ze hier gewoon voor een habbekrats in elke apotheek kopen. Sommige apotheken verkopen op recept anderen verkopen je gewoon alles wat ze hebben. Voor meer specifieke medicijnen kun je dan beter naar een ziekenhuis apotheek gaan.

 5. Jan Nagelhout zegt op

  Een medicijnenpaspoort is altijd verstandig.
  In feite is het gewoon een a viertje waar de boel opstaat, en het feit dat je gerechtigd bent deze bij je te hebben.
  Meestal zul je geen problemen ondervinden, maar denk bijvoorbeeld eens aan mensen die moeten spuiten, suikerziekte of zo, je zal maar eens ergens staan en die gasten doen lastig, leg het dan maar even uit, in een taal die je niet of nauwelijks beheerst.
  Zelf heb ik het 1 en ander nodig, niet altijd, maar moet het gewoon bij me hebben voor het geval dat de pleuris uitbreekt, 1 daarvan is een opiaat, net een stap onder morfine……
  We stonden eens bij een overgang van Laos naar Vietnam, arts erbij, en gelukkig had ik de boel goed voor elkaar.
  Ook bij Maleisië kan men moeilijk doen, zero tollerance met drugs!
  Waar het ook handig voor is, is het feit dat je de medicijnen kan kwijt raken, op deze manier kun je dus aantonen wat je nodig hebt, en dat je deze medicijnen mag hebben.

  Nog even een tip: Als je veel reist, bijvoorbeeld met rugzakje, pak de boel dan in een plastic zakje in en verdeel het in 2 porties, ben je met zijn tweeën doe het dan in 2 rugzakken, ben je alleen draag dan een kleine hoeveelheid op je lichaam.
  Raak je dan de boel kwijt dan heb je nog voldoende over om de tijd te overbruggen die je nodig hebt om aan nieuwe medicatie te komen.

  Landen als Cambodja daar wordt het heel erg moeilijk om eraan te komen, keer dan zsm naar Thailand terug, voor simpele medicijnen gewoon naar een normaal ziekenhuis gaan, niet een duur privé ziekenhuis, en zelf betalen i.v.b met je eigen risico.
  Voor duurdere dingen, kun je later je verzekering aanspreken.

 6. haren piet zegt op

  Ik heb ook iedere keer een hoop medicijnen mee naar thailand en als ik denk dat iets precair wordt dan loop ik eerst even naar de luchthavenpolitie om te vragen of ik er last
  mee krijg in thailand meestal is het niet zo als je een medicijnen paspoort hebt.

  veel plezier in thailand

  • Hans Gielen zegt op

   Dat is wel rijkelijk laat, wat doe je als men zegt dat je die beter niet mee kan nemen?
   Heb je ze dan niet meer nodig? Ik zou die vraag wel eerder stellen en daar mijn maatregelen op afstemmen.

 7. Martin zegt op

  Hier: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geneesmiddelen/vraag-en-antwoord/wat-moet-ik-doen-als-ik-medicijnen-wil-meenemen-op-reis-naar-het-buitenland.html, vind je alles. Ik slik 6 verschillende pillen per dag en neem iedere keer voor 8 maanden mee. Een behoorlijke hoeveelheid dus. Met de medicijnenpas van de apotheek nog nooit problemen gehad. Laat wel alles in de originele verpakking zitten.
  Alleen als je medicijnen hebt die stoffen bevatten die onder de opiumwet vallen wordt het een stuk ingewikkelder. Gebruik bovenstaande link, daar wordt alles keurig uitgelegd!
  mvrgr. Martin.

 8. Frank zegt op

  Bedankt allemaal voor de adviezen; in Pattaya is een heel grote apotheek (Vacino?).
  Ik ga daar eens vragen wat ze in voorraad hebben. Die opmerking over maagbeschermers klopt. Mijn apotheek maakte mij erop attent en sindsdien gebruik ik ze.
  Zo leer je wat van elkaar !

  Frank

 9. Erik zegt op

  Medicijnen die onder de opiumwet vallen mag je nooit zomaar meenemen naar het buitenland, welnadat je alle papieren ervoor in orde hebt gemaakt. Dat laatste is tamelijk ingewikkeld en kost je een paar weken maar is noodzakelijk om grote problemen te voorkomen. Er valt meer onder de opiumwet dan je denkt. Is heel gemakkelijk te controleren met Google op de internet waar dan ook beschreven wordt hoe je die papieren in orde kan krijgen.

 10. Jan zegt op

  Medicijnen probleem richting Thailand? Indianen verhalen.
  De eerste keren hebben mensen mij ook bang proberen te maken.
  Ik ga sinds 1999 drie keer per jaar een maand naar Thailand.
  Nog nooit ben ik aangehouden aan de grens!
  Deze mannen zitten alleen aanwezig te zijn!
  Wel word ik regelmatig aangehouden langs de weg.
  Ik woon in Udon Thani en heb familie in Rayong. ±700 Km.
  Ik heb een Mitsubishi Tryton pickup en die mag volgens de wet maximaal 80 Km per uur.
  Op een dergelijk lange afstand is 100 p.u. toch een normale snelheid, want de doorgaande wegen zijn niet slechter dan die in Nederland.
  Het komt voor dat ik tot wel 3 keer word aangehouden.
  Dit kost 400 Bath per keer.
  Maar ik heb van mijn familie geleerd dat als je je (Thaise) rijbewijs aan hem moet geven, je er een opgevouwen briefje van honderd Baht bij moet doen, op een manier zodat zijn collega’s dit niet kunnen zien.
  Dit is nog nooit geweigerd.
  Ik heb het ook wel eens niet gedaan omdat ik alleen een briefje van 1000 bij mij had, dan bekijken ze het rijbewijs meerdere keren aan beide kanten en zeggen dat er een probleem is.
  Snel gaf een familielid hem de 100 Baht en toen mochten we door rijden.
  Verder heb ik nog nooit een probleem met de politie ondervonden.
  Ga naar een agent toe en vraag hem iets in niet te moeilijk Engels.
  Hij zal zijn uiterste best doen je te helpen, hij vindt het prachtig te laten merken dat hij jou verstaat en ook nog iets terug kan zeggen.
  Dit zal in de toekomst nog heftiger worden, want de overheid eist dat in 2015 elke in het openbaar werkende functionaris in het Engels redelijk verstaanbaar moet zijn.
  Dit door het samen gaan van 15 Aziatische landen. Een soort verenigde staten.
  Zelfs van een Poojibaan wordt dit verwacht.
  Voor de ouderen onder ons is dit de “Bromsnor” van een klein dorpje, de dorpsagent.

  Groet en Sjok Die
  Jan

 11. marijke zegt op

  Ook ik neem ieder jaar de nodige medicijnen mee op vakantie naar thailand.Een medisch paspoort is voldoende allen als je inderdaad insulinde of iets dergelijk gebruik moet je eerst goed informeren.Ik zelf gebruik sinds een jaar morfine en heb hier voor een speciale brief van de arts die het voor heeft geschreven.Dit moet in het engels zijn en de naam van de arts en het betreffende ziekenhuis.Zodat bij problemen men contact met de arts op kan nemen.tot op heden geen problemen gehad.

 12. Roland zegt op

  Ik heb geen enkel probleem met de globale inhoud van je commentaar, maar één ding vind ik pure onzin, namelijk zoals je zegt “De kans dat je koffer niet aankomt is levensgroot en dan hang je”… Ik kom al 12 jaar naar Thailand, drie vluchten per jaar, nog nooit enig probleem ondervonden met een koffer die niet aankwam, zelfs nog niet van gehoord bij de vele vrienden die ik in Thailand heb. Wat je daar zei is er wel ferm over hoor, maak de mensen die nog geen ervaring hebben aub niet nodeloos bang.

  • ferdinand zegt op

   Meer dan 60 x Thailand reizen, 1 x mijn koffer (klm) een dag te laat.Keurig naar hotel gebracht Nog nooit iets kwijt geraakt.
   M.b.t. medicijnen, soms halve koffer bij me, medisch paspoort (gele boekje) van de apotheek voldoende. Nooit problemen gehad bij douane. Helaas in Thailand niet altijd juiste medicijnen te verkrijgen en soms zelfs aanmerkelijk duurder en vaak alleen in de prive ziekenhuizen.

  • Roland zegt op

   Beste tjamuk, je vraagt me wat ik bedoel met: “wat je daar zei is er wel ferm over hoor”, wel dat is een gebruikelijke uitdrukking in Belgie om aan te duiden dat iemand sterk overdrijft, niets meer of min. Men zegt dan “het is er dik (ferm) over”.

  • F.Franssen zegt op

   Koffer niet kwijt ? Weet je hoeveel duizenden koffers per jaar wegraken. (alleen al bij de KLM) ?
   Er is zelfs een vergoeding voor, ook als de koffer een paar dagen later via via weer opduikt.

   Frank F

 13. Marcus zegt op

  Een halve koffer vol pillen ja dat kan problemen geven. Al die rare dingen zoals medicein PP daar doen ze hier niet aan. Je kan alles voor een fractie van de Nedrlandse prijs zonder recept bij de apothekers hier kopen. Ik breng altijd vanuit Thailand naar Nederland. Vaak kosten mediceinen hier slechts een tiende van de opgefokte Nederlandse prijs,

 14. rien zegt op

  hallo, ik vertrek op 20 februari naar thailand en ik gebruik 3 soorten medicatie, mirtazepine
  tranxene en temazepam, bij mij gaat het om die laatste valt deze ook onder de opiaten

  gaarne reactie
  gr
  rien

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Rien Heb je vraag voorgelegd aan een arts. Die zegt: De medicijnen zijn geen opiaten, maar dat weet de douane ook niet. Altijd verstandig een in het Engels gestelde verklaring mee te nemen dat de dokter deze medicatie aan die persoon heeft voorgeschreven.

 15. Lex K. zegt op

  Hallo Rien,

  Temazepam valt onder de opiumwet, ondanks dat het een “gewoon” slaap/kalmerings-middel is, dus ik zou toch maar een verklaring van de arts vragen en het hele traject volgen.

  Groet,

  Lex K.

 16. Pujai zegt op

  Ik heb nooit begrepen waarom slaapmiddelen (z.g.n. inslapertjes b.v. Imovane) zoals we die in Nederland kennen hier verboden zijn. Zodra je hier naar een arts gaat en vraagt om een slaapmiddel, schrijven ze je Alprazolam (Xanax) of Valium voor. Onbegrijpelijk want voor je het weet ben je verslaafd aan die rotzooi.
  Overigens hoef je hier voor Alprazolam en/of Valium niet eens naar een arts te gaan; de meeste apothekers, zelfs in de kleinste gehuchten, verkopen deze “medicijnen” gewoon “over de toonbank”. Dus zonder recept.
  Wellicht weet ons aller “Tino”, huisarts in ruste, het antwoord?

 17. Tino Kuis zegt op

  Pujai,
  Farmaceutische industrieën moeten geld verdienen. Zoplicon (Imovane) is niet een onschuldig ‘inslapertje’, het heeft vrijwel dezelfde bijwerkingen, ook wat gewenning betreft, als alprazolam (Xanax) en diazepam (Valium, dat echter wel veel langer werkt).
  Wat er in Thailand allemaal wel of niet onder de toonbank wordt verkocht weet ik niet.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Zopiclone

 18. Pujai zegt op

  @Tino,

  Bedankt voor je reactie. Als afsluiter (anders wordt het chatten..) het volgende. Alprazolam behoort tot de groep van benzodiazapines, Zoplicon niet.
  Benzo’s zijn, zoals je ongetwijfeld weet, ZEER verslavend. Stoppen met Alprazolam, is dan ook vele malen moeilijker dan stoppen met een middel als Imovane (Zoplicon).
  Vandaar mijn verbazing dat ze in Thailand zo spastisch doen over Zoplicon (mag niet eens worden ingevoerd) terwijl Alprazolam gewoon vrijelijk verkrijgbaar is…
  Enfin, laten we dit maar rubriceren onder het hoofdstuk “onopgeloste vragen!”

 19. Gerrit Resoort zegt op

  Hallo,
  ik vertrek op 27-04-2013 naar Bangkok en ik wil nu ook wel eens een keer goed slapen in het vliegtuig dus heeft mijn huisarts Temazepam voorgeschreven en ik heb 6 tabletten gekregen maar dit valt onder de Opiumwet.
  Ik heb een Reisdocument/Medication survey van de apotheek gekregen en is dit voldoende om aan te tonen dat ik dit gebruikt.
  Ik heb ook nog andere medicijnen die er in staan.
  Ik hoop dat er iemand hier meer kan vertellen aan mij.
  Mvg.
  Gerrit.

  • Lex K. zegt op

   Hallo Gerrit,

   Ik kan je een heleboel vertellen over medicatie en wat wel en wat niet zonder problemen mee naar Thailand kan, maar dan heb ik wel wat meer info nodig.
   Over de Temazepam, dat valt inderdaad onder de opium-wet en mag niet zomaar ingevoerd worden, officieel heb je gelegaliseerde verklaring nodig, regelen bij ministerie van BuZa en laten stempelen op de Thaise ambassade,
   Maar 6 tabletjes temazepam alleen om een vlucht goed te kunnen slapen is erg veel, zeker als je niet gewend bent aan dat spul, 20 mg zou in dat geval meer dan voldoende moeten zijn, het is wel een kortwerkend middel, dus je zal iets van 6 tot 8 uur slapen.
   Een reisdocument/medication survey is absoluut niet voldoende om problemen, in Thailand, te voorkomen het zal echt gelegaliseerd moeten worden.

   Groet,

   Lex K.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website