Lezersvraag: Kunnen buitenlanders ook monnik worden in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
5 januari 2020

Beste lezers,

Kunnen niet-Thai bij voorbeeld Nederlanders en belgen ook monnik worden in Thailand? en zo ja, hoe gaat dat dan. Maakt het wat uit als je geen Thais spreekt maar wel Engels? En hoe lang moet je dan in een klooster blijven?

Groet,

Arne-Jan

8 reacties op “Lezersvraag: Kunnen buitenlanders ook monnik worden in Thailand?”

 1. Rob V. zegt op

  Ja hoor, dat kan. Je gewoon melden bij een tempel.

  Hier op Thailandblog stond eens een reeks verhalen over een Nederlander die enige tijd monnik is geweest:
  https://www.thailandblog.nl/page/2/?s=John+Wittenberg&x=0&y=0

 2. Christiaan zegt op

  Inderdaad kan dat. Mij is al diverse malen door monniken gevraagd, of ik daarvoor belangstelling heb.. Ik zag er vanaf in verband met fysieke problemen.

 3. KhunKoen zegt op

  Hier is de site van een klooster, dat zich richt op niet-Thai: http://www.watpahnanachat.org/about/

 4. alleskan zegt op

  Al zullen lang niet alle tempels er erg happig op zijn, zeker niet als je geen woord Thai spreekt. En realiseer je wel, dat het niet enkel spirituele verheffing is, maar je begint als jongste bediende voor alle langer vertoevenden, dus veel vegen, poetsen, cleanen etc. Spreek je echt amper Thai, beperk je dan tot die tempels waar al andere farang monniken zijn met ervaring die je kunnen begeleiden. Hoe lang of kort is geheel aan jou. Enige tijd terug was er een ”phra farang” dus buitenlandse/westerse monnik die zelfs hoog aanzien genoot in de Isanse contreien. Er zin ook diverse boeken (ajakkes voor de jeugd van tegenwoordig?) die zulk een leven beschrijven, in het engels.

 5. jean zegt op

  Dat kan zeker, ik ben zelf monnik geweest. Enkele jaren geleden, ik was toen 2 jaar gehuwd met mijn Thaise vrouw, ben ik enige tijd in de tempel geweest als monnik. Je vraagt het gewoon aan de oudste of hoogst geplaatste monnik in de tempel van uw keuze. Dit natuurlijk in overleg met uw echtgenote ( in mijn geval dan) maar mijn echtgenote en de ganse familie waren heel enthousiast om deze keuze. De inwijding en intrede in een tempel gebeuren op vast bepaalde data twee of drie keer per jaar. .De dag voor de inwijding als monnik start er heel wat voorbereiding, een feest, inpakken van kadootjes, versiering enz… en ben je officieel een “novice”, je krijgt een wit kleed aan voor de rituele wijding door enkele monnikken bij u thuis, daarna wordt uw haar op het hoofd , dit is hoofdhaar, wenkbrauwen, baard en snor, volledig ritueel afgeschoren. Ieder lid van de familie wil er een stukje aan meehelpen.Eens dit gedaan begint er een feest bij u thuis, eten , drinken en heel veel loeiharde muziek, tot s’avonds laat.
  De volgende dag om 7 uur zijn de monnikken daar terug, een rituele plechtigheid, ze eten en daarna gaan zij terug naar de tempel. Jij in je wit kleed mag nu nog eten en een tweetal uur later gaat het in stoet, op een versierde pick up naar de tempel, een camion met een heus volledig Thais orkestje volgt en speelt voor heel het dorp, luid en hevig. De helft van het dorp begeleidt je al dansend en zingend naar de tempel, daar moet je driemaal rond het inwijdingsgebouw stappen , vervolgens gooi je de kadootjes naar het meegekomen publiek. De kadootjes dat zijn rolletjes muntstukjes in mooie papiertjes gewikkeld, sarongs ( Thaise wikkelrokken) snoep en nog van alles. Dan ga je begeleidt door de naaste familie, het inwijdingsgebouw binnen. Daar ziiten een 15 tal monnikken te wachten, waaronder enkele toch wel hooggeplaatste monnikken die van Surin gekomen zijn speciaal voor de inwijding.
  De offiiele rituelen volgen elkaar op, Je bent meestal niet alleen en je doet wat de anderen voordoen, de teksten om mee te bidden of te zingen had ik voordien opgezocht en afgeprint en zo kon ik toch een beetje meedoen.Je krijgt een pakket met monnikkleren en een bedelkruik. Op een bepaald moment nemen 2 monnikken je mee naar buiten, naar de achterkant van het inwijdingsgebouw, daar kleden ze je om, ( zonder dat je ooit in je blootje komt te staan, hoe ze het klaarspelen weet ik nog altijd niet) en als een volwaardige monnik ga je het inwijdengsgebouw terug binnen, vanaf dan ben je monnik en mag je geen vrouw meer aanraken, geen alcohol nuttigen en slechts eten tussen de morgenstond en 12 uur ’s middags.
  Na deze plechtigheid worden de nodige fotootjes genomen en gaat de familie naar huis, de monnikken installeren je in uw hutje.
  Je slaapt er op een mat, en neemt deel aan het tempelleven. En wat is dat? s’Morgens om 03.30 wekken, om 04.00 in de elementaire kledij dit is een wikkelrok en een halve bloes, deelnemen aan de rituele gezangen, gebedenen meditatie. Tegen 05.00 is dit afgelopen en heb je tot 06.00 uur de tijd om je toilet te maken, scheren wassen en helemaal aankleden, dit aankleden is een stuk ingewikkelder ( letterlijk en figuurlijk) dan de elementaire kledij, dit moet want je gaat het tempelcomplex verlaten voor uw bedelronde. Je gaat blootvoets de straat op, samen met nog 2 of 3 andere monnikken, bij heel veel huizen moet je stoppen en dan krijg je van alles toegestopt, rijst , vlees , vis en of groenten en soms ook geld.
  Tegen 07.00 ben je terug in de tempel en eet je samen het ontbijt, de rest van het eten bewaar je voor s’middags ( wees gerust je hebt altijd meer dan genoeg, de overschot gaat naar de armen en behoeftigen van het dorp).
  Ik kan je nog heel veel vertellen, maar nog dit, de dag dat je terug naar huis gaat is er een ritueel waarbij je vraagt aan uw echtgenote of je terug in het huis in mag.Hetgeen ik je nu vertelde is zoals het mij verlopen is, elke tempel doet het misschien iets anders. Kijk, ik ben geen Buddist, ik ben zeker geen echte gelovige christen, maar het is een heel speciale ervaring, ik zou er een veel te lange tekst over maken, maar als je dat wil beleven, is het antwoord ja zeker, het kan.

 6. rori zegt op

  Neem eens contact op met het thaise klooster in Afferden. Daar zit of zat ook een Nederlandse budhistische monnik welke in Thailand is geschoold.
  Ik weet niet waar je nu verblijft maar als je in Nederland verblijft is dat denk ik een goede plek om informatie te krijgen

 7. John zegt op

  Beste Arne-Jan ik zou zeggen lees de bijbel en je begrijpt gelijk hoe de vork in de steel zit.

  • Cornelis zegt op

   Alsof je daar de antwoorden vindt op de praktische vragen die Arne-Jan hierboven stelt……….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website