Lezersvraag: Aankoop van grond in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
30 augustus 2019

Beste lezers,

Ik heb een vraag over de aankoop van grond. Mijn schoonfamilie woont in Khun Han. Onlangs belde mijn schoonmoeder dat er een bouwplaats te koop is naast hun woning. Wij wonen zelf in België. Op zich is er niets mis met een stukje grond in de buurt van de familie, dus wij hebben toegezegd het te kopen.

Wij gaan in november naar Thailand en zijn voornemens dan alles af te handelen. Maar daar houdt het verhaal wat mij betreft op. De prijs voor de grond is afgesproken, het geld is geregeld. Als we dus in Thailand zijn is het zaak om het geld over te dragen en de grond in eigendom te ontvangen. Dat is de simpele versie.

Ik heb mijn partner gezegd een afspraak te maken met een notaris of het dorpsopperhoofd of bij het kadaster voor de periode dat wij in Thailand zijn, uiteraard moet die afspraak even gemaakt worden door iemand van de familie, dat zal geen probleem zijn of wel? In principe heb ik tussen de oren zitten dat mijn partner een stuk grond koopt en dat wij naderhand terug naar België vliegen met een eigendomsbewijs op zak. Hoe werkt dat? Wat moeten wij doen om alles correct af te handelen. Ik wil het gewoon geregeld hebben en achteraf geen gekke dingen meer tegenkomen.

Bij voorbaat dank voor gefundeerde antwoorden, gewoon bij wie moeten we zijn, welke papieren moeten we krijgen etc.

Groet,

Harry

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Aankoop van grond in Thailand”

 1. Chris van het dorpje zegt op

  Verkoper en koper moeten gewon samen naar het landoffice gaan .
  Daar wordt alles geregeld .
  Verder is niets nodig .

  • Han zegt op

   En aan afspraken doen ze daar niet dus dat wordt zitten en op je beurt wachten. Na afloop is je vrouw eigenaar, als jij ook rechten wilt hebben op dat stuk grond moet je viaeen advocaat een “usufructconstructie” regelen,

   • ruud zegt op

    Usufruct (Khon Kaen) heb ik gewoon op het landoffice geregeld, maar dat kan mogelijk per locatie verschillen, zoals alle regels in Thailand per locatie lijken te verschillen.

    • Han zegt op

     In Korat Ampheu kham thale so heb ik dat ook gedaan maar in Ampheu muuang kon dat weer niet direct. Bovendien lijkt het me dat deze koper tamelijk onervaren is met de thaise wetten en daarom beter een engelssprekende advocaat raadplegen.

   • janbeute zegt op

    Een 30 jaar lease kontrakt kun je gewoon op het landoffice doen.
    Gelijk met de land overdracht.
    Je naam komt dan ook in het Chanot te staan, wie de eigenaar is ik mag aannemen uit je verhaal je Thaise ega.
    Een advocaat heb ik nooit gebruikt, eten alleen maar mee in de ruif.
    Het stuk grond waar ik op verblijf en ons huis op gebouwt heb staat op naam van onze beide stiefkinderen , ik heb een 30 jaar lease welke weer verlengt kan worden.
    Maar ik denk dat tegen die tijd mijn tanden niet meer jeuken.

    Jan Beute.

  • Yan zegt op

   Koper en verkoper melden zich aan bij de Land Office, soms gaat het er erg traag, zorg daarom dat jullie een afspraak maken op en vroeg tijdstip, meestal wordt er een volgnummer gegeven. Uw vrouw dient de nodige identiteitsbewijzen voor te leggen. U spreekt een prijs af met de verkoper, deze hoeft niet de prijs te zijn welke de Land Office hanteert…(Thai style). Er dient een transfer tax betaald te worden, normaal is dit 2% van de opgegeven waarde, NU is er een tijdelijke aktie waarbij deze terug gebracht wordt tot 0.1%. Bij afhandeling zal U de eigendomsakte mee krijgen (Chanoot of Chanut) met de naam van Uw vrouw als eigenaar…

 2. Erik zegt op

  Misschien zinvol een paar dingen toch maar na te gaan. Dat kan een advocaat voor je doen.

  Krijg je wel volle eigendom (chanoot?)
  Is er een uitgang naar de openbare weg? Anders blijf je afhankelijk van derden voor overpad en nutsbedrijf.
  Koop je niet een gifbelt?
  Denk aan de belasting die je moet betalen over de aankoop.
  Mag je er ooit een huis zetten?
  Zit er een gebruiksrecht op? Een bestemmingsplan?

  Ik neem aan dat jouw vrouw Thaise is anders kan het niet op haar naam. Een afspraak maken op het ‘kadaster’ is niet nodig; houd rekening met de bekende gesloten dagen van de ambtenarij in Thailand.

  Ik weet niet hoeveel je moet betalen maar je wilt je geld goed besteden dus laat onderzoek doen naar wat je gaat kopen.

 3. Renévan zegt op

  Inderdaad op het landoffice wordt de overdracht geregeld. De koper moet het blauwe boekje meenemen waarin hij of zij geregistreerd staat. Op het landoffice moeten de overdrachts kosten cash betaald worden. Wie wat betaald, de koper of verkoper of gedeeld moet vooraf afgesproken zijn (contract). Indien u met uw partner getrouwd bent moet u een formulier onderteken dat het geld voor de aankoop niet van u is maar van uw vrouw. Bij verschillend aan en verkopen kon er geen afspraak gemaakt worden, zo vroeg mogelijk bij het landoffice de nodige papieren inleveren. Dit kon al voordat men aan het werk ging, de deur was open en op een daarvoor aangewezen plaats de papieren neerleggen. Met begint vanaf onderen te werken.

 4. Rob Tha Mai zegt op

  kijk wel dat er een officieel grondstuk papier is . Op de voorzijde een officieel papier met aftekening van grondstuk en op de achterzijde de eigenaar. Het moet wel het origineel zijn, is het een kopie dan is het bij een bank belegd.
  Ook heeft het bewijs ook nog een nurmer en de handtekening van de gemeente.

 5. eugeen zegt op

  Er is een groot verschil tussen een stuk grond en een stuk bouwgrond. Als het je bedoeling is om bouwgrond te kopen, moet je op de Land Office goed nagaan of het inderdaad bouwgrond is. Je moet op de Land Office ook heel goed nagaan of de verkoper echt de eigenaar van de grond is. En of de grond nergens in onderpand is gegeven (Thai lenen nogal graag). Daarnaast moet je zeer goed navragen wat er gebeurt als jij met je partner in Europa woont en de grond daar zomaar ligt. Misschien gaat iemand van de familie die grond bewerken. Na hoeveel jaar krijg je die persoon daar niet meer weg. Tot slot moet je zelf overwegen welke voordelen en nadelen er zijn om grond vlakbij familie te hebben. Dorpsoversten hebben hiermee niets te maken, tenzij je extra kosten wilt hebben. Een laatste persoonlijke raad: als je nog iemand extra meeneemt naar de Land Office, neem dan een advocaat mee die ook goed Engels praat en die niet in hetzelfde dorp woont. Een die voor jou kan vertalen wat (jij en) je partner ondertekenen en waarvoor je betaalt.

 6. Antonius zegt op

  Beste Harry.

  Als ik het goed heb begrepen, koopt jouw vrouw de grond en betaal jij..

  Daar is natuurlijk niks mis mee er zijn veel mannen en misschien ook vrouwen die aan welfare doen.

  Ben jij ook voor 50% of meer eigenaar. dit vraag ik mij af

  Groet Antonius

 7. Koge zegt op

  In principe is er niets mis. Weet je wie de eigenaar van de grond is? Heb je een idee van de waarde van de grond? Is het perceel onbelast ? Een afspraak maken met de landoffice en Chanut op haar naam laten zetten. Blijf dus wel opletten, het is Thailand.
  Ik zou voor alle zekerheid naar een Thaise advocaat gaan om hem alles uit te laten zoeken. Daar kan niemand iets opstegen hebben.

 8. steve zegt op

  Laat advocaat uit ander dorp alles voorbereiden en uitzoeken. Ik ken iemand die hetzelfde had gedaan en er ook een huisje op gebouwd. Tien alles klaar was ging deze nederlander verhyizrn naar het nieuwe huisje. Vrachtwagen geregegeld (1800km) maar toen hij daar aankwam bleek er een ver familielid in te wonen….. onmogelijk om eruit te krijgen en hij kon dys weer terug naar af na al zijn spaarcentjes opgemaakt te hebben. Dit is thailand en er gebeurd vanalles wat jij niet begrijpt/wil….. suc6

 9. L.Burger zegt op

  Als alles goed verlopen is dan kunt u het het best de papieren meenemen.
  Het eigendomsbewijs chanot / chanoot / chanut genaamd kan als onderpand gebruikt worden om een lening af te sluiten.

 10. Erwin Fleur zegt op

  Beste Harry,

  Dat gaat niet zo maar en als het wel gaat dan duurt het erg lang voor het land op naam staat.
  Verder zijn er meerdere categorieën wat land betreft.
  Er zijn vast wel mensen die dit kunnen aanvullen.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 11. J.A. zegt op

  Alleen rode Chanoet kopen is mijn advies. ( geen groene of alles wat lage is als Chanoet) .de rest is bagger en problemen….verder idd gewoon naar landoffice gaan..een beetje een handig persoon weet wel hoe de Farang de lange wachttijden kan omzeilen als je dat wilt…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website