Beste lezers,

Vandaag belde mijn Thaise echtgenote naar het gemeentehuis in BangBautong. Dit om informatie omtrent het verkrijgen van het gele boekje.
Volgens de ambtenaar aldaar moeten wij 1 jaar gehuwd zijn alvorens ik een geel boekje kan aanvragen. Is dit een wettelijke vereiste??

Groet,

Walter

11 reacties op “Lezersvraag: Moet je een jaar getrouwd zijn om het gele boekje te kunnen verkrijgen?”

 1. erik zegt op

  Ik ben niet getrouwd en heb er een. Maar sta wel op het chanoot als mede-rechthebbende op het huis.

 2. Roel zegt op

  Hoe verzinnen ze het, 1 jaar getrouwd zijn voor het gele boekje.
  Ik ben niet getrouwd en heb geel boekje, is gewoon een registratie adres bij de gemeente, stelt verder niets voor. Zoals zovele een geel boekje hebben en niet getrouwd zijn.

  Mijn vriendin heeft het voor een kennis geregeld, nota bene op een gewoon aankomst visa 30 dagen, wel had hij een company en een huis.

 3. Gerrie zegt op

  Tja,

  Thailand, iedereen stel zijn eigen regels, met 5000 Baht in een enveloppe is het “probleem” opgelost.

  Ik ben niet getrouwd en natuurlijk geen eigenaar van een huis en ik heb ook een geel boekje bij gemeente Lak-Si (Bangkok) er loopt een oudere mevrouw met een bril, die regelt zoiets wel.

  Je moet er wel veel moeite voor doen en ze vragen je hemd van je lijf. maar waarvoor heb ik het eigelijk????
  Ik heb het nog nooit nodig gehad.

  Gerrie

  • Jasper van Der Burgh zegt op

   Heb je nodig wanneer je een auto of motorfiets op je naam wilt zetten.

 4. Jacques zegt op

  Voor inschrijving op een adres bij de tessebaan en het verkrijgen van een geel huisboekje, is het van belang dat de eigenaar van de woning hiermee instemt en enige medewerking van de tessebaan medewerker want dat is nogal eens verschillend. Er vindt nog wel een controle plaats bij de immigratie politie over het goede gedrag en rechtmatig verblijf van de aanvrager, maar anders dan dat zijn er bij mijn weten geen nadere eisen die gesteld worden. Ik ben niet getrouwd. Maar zoals altijd in Thailand ben je afhankelijk van medewerking en plaats van handeling.
  Een item is wel iets wat vaak verschilt en dat is de vertaling van je paspoort, wie doet wat op welke wijze en de kosten die verschillen hierbij behoorlijk. Ik had de medewerking van de tessebaan medewerkster die een contact had, waardoor de vertaling mij ruim duizend bath kostte. Dit in tegenstelling tot een kennis van mij die naar een vertaalbureau werd gestuurd en in totaal meer dan 5000 bath moest betalen.
  Het kan allemaal in dit mooie land waar de corruptie onderdeel is van het normale leven en soms heb je mazzel.

 5. Peter zegt op

  Ja. Ook niet getrouwd en ook geel boekje. Maar er word wel terecht gekeken naar een binding met Thailand. Bij mij dus ook een geregistreerd (meerdere) contract bij het land office. Zomaar het gele boekje krijg je dus niet. Aantoon baar een binding mat Thailand.

 6. Khun john zegt op

  Heb het gewoon aangevraagd moest toch bij de gemeente zijn voor de papieren voor het thais rijbewijs,binnen een uur was het geregeld, en had ik het gele boekje

 7. eugeen zegt op

  Het heeft niets te maken met getrouwd zijn. Ik heb het mijne aangevraagd de dag van de trouw en twee weken later gekregen. Mijn Thaise ID voor farrangs (rose kaart grootte van ID kaart of bankkaart) heb ik in december gevraagd en onmiddellijk gekregen.

 8. Henny zegt op

  Het is de willekeur van de tessabaanwaar u verblijft, hierbij uitleg:

  House book application
  A house book can be issued for a house, condominium appartment (whether registered under the Condominium Act or not). The official house book for Thais is the blue book and for foreigners residents a yellow book. A blue book is standard issued but in case of a foreigner it can be exchanged for a yellow book if the foreigner meets specific criteria. The documents required for the exhange of a blue book of a completed house or condominium for a yellow book could, besides the application form, could include:

  a non-immigrant visa
  work permit
  marriage certificate
  apartment unit title deed (condo unit)
  documents relating to the land and right to use and possess the land (consent land owner)
  the official land office sale of a structure document
  building permit.

 9. Henk Wag zegt op

  Het “gele boekje” is hier al veel vaker aan de orde geweest. Evenzo vaak is door diverse bloglezers opgemerkt dat niet duidelijk was wat voor voordelen dat boekje precies biedt ! Ik ben (in Nederland)
  getrouwd met een Thaise, woon nu afwisselend in Isaan (eigen huis, op naam van vrouwlief) en Pattaya (gehuurd appartement) en heb in de afgelopen 13 jaar dat ik permanent in Thailand woon nog nooit een vraag naar dat boekje gehad. Heb een jaarlijks te verlengen visum, heb in die jaren 3 nieuwe auto’s en 2 motorbikes gekocht (allemaal op mijn eigen naam !!) en ook bij de daarbij administratieve handelingen is nog nooit het begrip “gele boekje” ter sprake gekomen. Dus nogmaals : wat is het nut van dat befaamde “gele boekje” ?

 10. Eric zegt op

  In het gele boekje staat ook je belastingnummer. Dit kun je gebruiken om bij de Nederlandse fiscus aan te geven dat je in Thailand belastingplichtig bent.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website