Beste lezers,

Ik heb een vraag voor een vriend. Zelf heeft mijn goede vriend Henk weinig verstand van financiële zaken en ik kon hem ook niet goed adviseren. Henk is een Nederlander, maar hij wil vanaf oktober dit jaar als resident lange tijd in Thailand (>180 dagen/jr) gaan verblijven.

Hij heeft inkomsten in Nederland en die gaat hij over dit jaar netjes aangegeven op zijn model-M aangifte en daarna op zijn model-C aangifte, zegt hij. Henk wil vanaf oktober elke maand of kwartaal geld vanaf zijn Nederlandse bankrekening naar zijn lieve Thaise vrouw sturen (waarmee hij samen in Thailand gaat wonen) op haar Thaise bankrekening, als schenking voor o.a. haar levensonderhoud.

Henk, noch zijn Thaise vrouw, hebben inkomsten uit Thailand en Henk heeft nauwelijks Nederlandse inkomsten die hij in Thailand inbrengt: hij wil eenmalig een bedrag (ongeveer THB 500.000) op een Thaise bankrekening storten om aan de eisen voor zijn toekomstige jaarverlengingen te voldoen. Op die rekening komt verder hooguit een beetje oud spaargeld (van voor 2024) binnen; verder gaat hij in het huis van zijn vrouw wonen, die hem verder ook onderhoudt en – ook nu al – erg goed verzorgt; het is om jaloers op te worden… Hij gebruikt dan dus niet of nauwelijks geld van zijn Thaise of Nederlandse bankrekening in Thailand.

Is Henk dan – ondanks die kleine bedragen die hij inbrengt – aangifteplichtig in Thailand? En is zijn vrouw aangifteplichtig? Zij heeft immers enkel die schenkingen uit Nederland (!?) en, zo ja, zijn die inkomsten dan ook te kwalificeren als schenkingen op haar Thaise aangifte? Die gaan ca. THB 100.000 per maand bedragen, zegt hij.

Alvast dank, ook namens Henk.

Groet,

Hans K

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

10 reacties op “Is Henk ondanks de kleine bedragen die hij inbrengt aangifteplichtig in Thailand?”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Hans K en Henk, ik mis info in de tekst. Waar woont Henk nu? Woont hij al in Thailand?

  Stel, hij woont nu in NL en emigreert in oktober, althans na 3 juli. Dan woont hij dit jaar geen 180 dagen in Thailand en is hij in dit jaar alleen belastingplichtig voor Thais binnenlands inkomen. Dat zal nul zijn. De binnengeboekte 500.000 baht in oktober/november voor een visumverlenging vallen dan buiten de heffing waarvan de regels zijn gewijzigd per januari j.l. Maar .. regel dat nog binnen dit jaar!

  Overigens, zijn Henk en zijn vrouw officieel gehuwd? Ik weet niet of die 5 ton in de bank ook geldt bij ongehuwd samenwonen; vraag dat anders aan Ronny Lat Ya, de visumexpert voor Thailand in dit blog. Indien niet dan heeft Henk 8 ton nodig en 65 k per maand.

  Dat je met 5 of 8 ton in de bank zomaar een verlenging krijgt is koffiedik kijken. Veel Immigrations verlangen ook maandelijkse stortingen dus daar zou ik rekening mee houden. De ton baht die Henk maandelijks wil storten zou ik verdelen in 50 (65) op zijn bank en 50 (35) op haar bank. Dat geld voor haar is voor levensonderhoud en valt binnen de vrijstelling voor schenkingen in Thailand; voorts komt die schenking uit een buitenland en die is in Thailand niet belast.

  Maar .. vermijd het woord schenking. Henk is, als hij NL-er is, nog tien jaar belastingplichtig in Nederland voor schenkingen (en voor erfbelasting). Ik zie een bijdrage voor het huishouden ook niet als schenking, als iets uit vrijgevigheid. Samen wonen is samen de kosten delen, toch?

  Helaas vertellen jullie niet wat voor soort inkomen Henk heeft. Is dat AOW, bedrijfspensioen of ambtelijk pensioen? Daarvan hangt af in welk vakje je dat invult op het M-biljet volgend jaar. Als het nieuwe verdrag tussen NL en TH in werking treedt zal vermoedelijk zijn hele inkomen uit NL in NL belast zijn.

  Van het soort inkomen hangt af of Henk in Thailand inkomstenbelasting moet betalen; aangifteplichtig is hij sowieso maar dat komt pas in 2026 aan de orde.

  Nog een paar puntjes. De zorgpolis stopt bij wonen in Thailand, en geadviseerd wordt in Thailand een nieuw testament te laten opstellen.

 2. Kees 2 zegt op

  Henk maakt maandelijks 100.000 baht over naar de bankrekening van zijn vrouw, staat in je laatste zin. (Of is dit een tikfout en moet het 10.000 baht zijn? Of 100.000 per jaar?)

  Dus hij brengt (even aannemend dat het correct is) 100.000 baht per maand binnen in Thailand, via de rekening van iemand anders, zodat hij geen belasting hoeft te betalen…. zo zal een belastingambtenaar dit zien.

  Dan moet Henk dus hard maken dat dit spaargeld uit 2023 of eerder isw, om geen belasting te hoeven betalen.

 3. Niek zegt op

  Als je in Chiangmai woont en naar het belastingkantoor aan de Ping rivier gaat zou ik me nergens druk over maken.
  Ik laat ze braaf mijn internationale transfers zien die volgens de regels toch echt tot een aanslag moeten leiden rekening houdend met de aftrekposten, maar elke keer hoef ik geen baht belasting te betalen.
  Reden? Omdat ik geen inkomen in Thailand heb verdiend.
  Dus ik laat het maar zo.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Niek, nu wil jij de standaard maken van een uitzondering. Niet alle ambtenaren zijn zo, of weten zoveel of zo weinig, en die persoon kan worden overgeplaatst of gepensioneerd. Bovendien valt niet iedere farang in Thailand onder dat kantoor.

   Ik verwacht een andere aanpak vanaf dit jaar nu de aanschrijving van de regering, in dit blog behandeld, van toepassing is. Als jij tot zolang mazzel hebt, prima toch?

   • KhunTak zegt op

    Beste Erik Kuipers,
    volgens mij wordt heel duidelijk aangegeven dat hij per october 2024 in Thailand wil gaan wonen voor bepaalde tijd

    • Erik Kuijpers zegt op

     KhunTak, heb je het nu over Niek of over Henk?

     Wat Henk betreft, waar lees je dat? Er staat ‘als resident lange tijd (>180 dagen)’ en er staat dat na het M-biljet het C-biljet zal volgen. Dat duidt toch echt op emigratie.

     • Hans K zegt op

      Beste Erik, Niek, Khun Tak, Kees 2,

      Om verder te verduidelijken (dat ontbrak kennelijk): mijn vriend Henk woont nu nog in Nederland, hij is in 2013 in Nederland getrouwd met een Thaise, waarvan de huwelijksakte in Thailand is is gelegaliseerd, en vertrekt met haar in oktober dit jaar voor onbepaalde tijd naar Thailand.

      Zijn inkomen in Nederland is dan AOW en een riant particulier bedrijfspensioen wat hem nu al het Zwitser Leven gevoel bezorgt waardoor die THB 100K aan zijn vrouw hen beide tegen die tijd voldoende middelen verstrekt voor levensonderhoud en om te sparen voor extra zaken als een auto e.d.

      Hij vraagt zich overigens af of het zinvol is om zich in oktober al uit te schrijven uit Nederland of pas in maart 2025 als zij weer kort (ca, 6 weken) in Nederland zijn. Hij kan in dat laatste geval hun woning in Nederland nog aanhouden tot maart 2025,

      • Erik Kuijpers zegt op

       Hans K en Henk, het soort inkomen is nu duidelijk. Bedrijfspensioen is onder het huidige verdrag alleen belastbaar in Thailand indien en voor zover je dat in Thailand binnen brengt. AOW is in Nederland belast maar Thailand mag ook heffen wegens progressievoorbehoud maar moet dan reductie verlenen omdat in Nederland ook al geheven wordt. Er staat een nieuw verdrag op stapel waarin, hoogstwaarschijnlijk, ook het bedrijfspensioen alleen in Nederland belastbaar is maar wanneer dat ingaat is onbekend.

       Er kunnen argumenten zijn de formele emigratie uit te stellen tot maart 2025. Ik wijs in dit kader op de tweede paragraaf van mijn eerste reactie van 31 maart.

       Ik heb jouw vraag over het ‘inkomen’ van zijn vrouw nog niet beantwoord. Bedoeld worden de bedragen die Henk betaalt ten titel van ‘schenking’ maar die feitelijk betalingen zijn voor de huishouding in brede zin, als ik jouw woorden goed begrijp. Als Henk die bedragen uit zijn pensioen op zijn eigen rekening stort dan is het belastbaar inkomen in Thailand; ‘schenkt’ hij die vanuit zijn Nederlandse bankrekening geheel of gedeeltelijk aan zijn vrouw, wat dan? Daarover durf ik geen opinie af te geven.

       • Herman B. zegt op

        Het drempelbedrag aan giften/schenkingen in Thailand tot waarover geen belasting verschuldigd is als dat bedrag betreft een storting/stortingen van echtgenoot naar bv echtgenote is 20 miljoen baht jaarlijks. Daarboven betaald men 5% tax. Evenwel is een maandelijkse storting op rekening van de echtgenote bedoeld voor beider levensonderhoud, het huishouden, premies zorgverzekering, wat vakantie en vertier en de rest sparen voor onverwachte uitgaven, niet aan te merken als gift/schenking. Zie ook voorbeelden van in te vullen aanslagbiljetten, op welke dit type stortingen/schenkingen niet worden benoemd.

        Ik pleit er dan ook voor dit soort overmakingen niet te betitelen als schenking of gift, omdat ze nou eenmaal niet dat doel/intentie hebben. Ook voor de NL Fiscus lijkt het me sterk dat deze bedragen als schenking worden gezien en dus belast als dat geld maandelijks ook aangewend word voor levensonderhoud etc. van degene zelf die stort. Verder pleit ik ervoor om rechtstreeks over te maken op een eigen Thai bankrekening, en daarna pas naar de rekening van de Thai spouse, teneinde duidelijkheid te behouden voor zowel de NL als TH fiscus en Immigration.

        Tot slot bedoeld voor de vraagsteller: 500K ThB op een bankrekening om aan Immigration-voorwaarden te voldoen is 100K ThB te veel in geval van een “marriage”-visum of 300 ThB te weinig in geval een visumaanvraag en verblijf op grond van retirement.

  • Wim zegt op

   Precies. Mij hebben ze ook weggestuurd toen ik er aankwam met mijn AOW en pensioen. De mevrouw aan de balie vulde enkele bedragen in op een aanslagformulier, constateerde dat er niets te betalen viel, zei tegen mijn vrouw dat het eigenlijk allemaal niet nodig was vanwege inkomsten uit Nederland. Enkele jaren geleden te Korat hetzelfde meegemaakt, maar ik kreeg toen van de ambtenaar een belastingnummer mee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website