Beste lezers,

Ik woon inmiddels meer dan 11 jaar naar volle tevredenheid in Thailand met mijn Thaise vrouw. Wij wonen in een plaats in het midden van Thailand. Het is beslist geen toeristische bestemming.

Omdat ik 11 jaar geleden mij uitgeschreven had in Nederland en mijn huis in Nederland (welke al die tijd was verhuurd) kort geleden is verkocht wilde ik mij inschrijven in Thailand. Mij was bekend dat je als buitenlander ingeschreven kon worden in het zogenaamde gele también Baan. Na alle papieren te hebben geregeld en vertaald ben ik met mijn vrouw gegaan naar het gemeentehuis. Voordat de inschrijving een feit was is er wel een onderzoek naar mijn verblijf geweest door zowel de politie als door de Kamnang van mijn woonplaats.

Tot mijn verbazing werd ik ingeschreven in het originele blauwe también Baan van mijn vrouw. Mijn vragen zijn: Heeft iemand al eerder een inschrijving als deze gekregen en zo ja heeft dat voordelen of nadelen?

Kan ik mij nu gewoon beschouwen als inwoner van Thailand? Dat zou een goed gevoel geven.

Heeft dat ook gevolgen voor mijn 90 dagen melding bij de immigratie?

Groet,

Jan

17 reacties op “Lezersvraag: Ik ben ingeschreven in het originele blauwe también Baan van mijn vrouw”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Het inschrijven in het blauwe Tabien baan boekje is normaal enkel voor Thai. Buitenlanders is geel.
  Het gebeurt al eens dat een buitenlander in het blauwe boekje wordt bijgeschreven, maar dat is meestal in potlood, niet gedrukt. Normaal is dit echter niet voorzien. Mag eigenlijk ook niet denk ik maar tja…

  Waarin je ook ingeschreven bent, blauw of geel, het betreft enkel een adresregistratie bij een gemeentehuis en geeft je geen enkel verblijfsrecht.
  Vergeet dus zeker niet je 90 dagen meldingen te maken en jaarverlengingen aan te vragen.
  Je hebt ook niet meer of minder verblijfsrechten dan iemand die zelfs helemaal geen geel boekje bezit.
  Die adresregistratie is ook niet verplicht voor een non-immigrant (wat je bent).
  Je hoeft alleen een verblijfplaats te melden bij immigratie, geen adresregistratie te bewijzen.

  Wil je beschouwd worden als officieel inwoner van Thailand, dan moet je een “Permanent Resident” worden, maar daarvoor is meer nodig dan ingeschreven worden in een adresboekje.

  Het in een boekje staan, of dit nu blauw of geel van kleur is heeft wel zijn praktisch nut. Het heeft het voordeel dat je ermee je adres kan bewijzen bij instanties die een bewijs van adres vragen. Je hoeft dan niet bij immigratie een ‘Residence Certificate” te halen. Een kopie van dat geel of blauwe tabien baan is dan voldoende.
  Je kan ook de roze ID kaart voor buitenlander er mee krijgen. Die kaart geeft ook geen enkel verblijfsrecht, maar het heeft zo ook zijn praktische voordelen bij attracties of zo. Meestal wordt die aanvaard en betaal je dan evenveel als een Thai als inkom.

  • janderk zegt op

   Ronny
   Bedank voor je reactie. Ik veermoede al dat er niets voor mij veranderd. ik zal me elke 90 dagen blijven vervoegen/met de post melden. Is voor mij geen moeite.

 2. ton zegt op

  Ronny Ik lees nu dat je dus ook inwoner van Thailand kan worden mijn interesse is gewekt
  Ik ben uitgeschreven uit Nederland en eigenlijk statenloos als ik begrijp
  Hoe kun je er voor zorgen dat je inwoner van Thailand word

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ja door Permanent Residence te worden.
   Jaarlijks worden daar 100 plaatsen per nationaliteit voor opengesteld.
   Het is wel niet goedkoop, en er zijn voorwaarden zoals o.a.de Thaise taal kennen.
   Ook is het maar voorbehouden voor bepaalde categorieën.
   “Retired” is daar normaal niet bij maar kan beoordeeld worden “Case by Case”

   Details moet je maar zelf eens lezen.
   http://bangkok.immigration.go.th/en/base.php?page=residence

   De oproep voor 2016 is al een tijdje uit

   Applying for a resident’s visa in Thailand
   Notification of Immigration Bureau
   Admission of application for residential permit in the year B.E. 2559(2016)

   According to the notification from Minister of interior, by approval of the cabinet, issued on August, 23, B.E. 2559 (2016) regarding quota of aliens to have residence in the Kingdom, for the year 2016 the following stipulations are applied.
   1. 100 persons of each nationality, Colony or colonies of each country shall be considered as one country while each Sovereign state shall be considered as one country an, 50 persons for stateless people.

   2. The application can be submitted on the date 1 September, 2016 – 30 December, 2016 during office hours.
   3. Place to submit the application:
   In Bangkok :
   contact at Sub-division 1 ,Immigration Division 1, The Government Complex Commemorating His Majesty The Kings 80th Birthday Anniversary,5th December, B.E. 2550 (2007), Building B, 2 Floor, Counter D, 120 Moo 3, Chaengwattana Road, Thungsonghong Sub-District, Bangkok 10210

   In other regions : contact at local or near by Immigration Office/Checkpoint,

   Ik denk trouwens niet dat je “statenloos” bent.
   De betekenis van “Staatloos”” wil zeggen ; “een persoon die door geen enkele staat, krachtens diens wetgeving, als onderdaan wordt beschouwd.”
   Het is niet omdat je uitgeschreven bent dat Nederland je niet meer als Nederlander beschouwd denk ik.
   Je zou ook anders ook geen paspoort kunnen bekomen.

   • Ger zegt op

    Even over het Staatloos.
    Je verliest je Nederlandse nationaliteit als je buiten Nederland woont , en dus bent uitgeschreven in Nederland, en niet binnen 10 jaar een nieuwe paspoort aanvraagt.
    En een aanvulling hierop; ik heb een dochter van nu 2 jaren in Thailand en heb voor haar ook de Nederlandse nationaliteit geregeld en dus ook een bijbehorende paspoort : voor kinderen is deze echter eerst 5 jaren geldig. Dit in verband met de foto die na een paar jaren al niet echt meer lijkt. En ook hier geldt op tijd verlengen anders verliest het kind de Nederlandse nationaliteit. Natuurlijk alleen als het kind niet in Nederland staat ingeschreven.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     En als je geen, in dit geval, Nederlands paspoort vraagt in die 10 jaar kan je ook geen verblijfsvergunning verkrijgen in een ander land … Je kan dus ook niet in Thailand verblijven of gelijk welk ander land dus… waar ga je dan naartoe in die 10 jaar ?

    • NicoB zegt op

     Ger, voor alle duidelijkheid, je Nederlandse Nationaliteit verlies je niet als je in Nederland bent uitgeschreven en je Nederlanderschap je enige nationaliteit is.
     Heb je een dubbele nationaliteit, dan kun je wel je Nederlanderschap verliezen als je niet elke 10 jaar je paspoort vernieuwd.
     Mee eens?
     NicoB

    • Fransamsterdam zegt op

     Bij mijn weten verlies je alleen de Nederlandse nationaliteit als je 10 jaar buiten Nederland woont en niet binnen 10 jaar een nieuw paspoort aanvraagt (lees: hebt verkregen) EN een dubbele nationaliteit hebt. Heb je dus alleen de Nederlandse nationaliteit, dan raak je die ook na 10 jaar wonen in het buitenland, niet kwijt.

     • NicoB zegt op

      Je kunt ook een verklaring van Nederlanderschap aanvragen bij de Nederlandse Ambassade ter voorkoming van het verlies van je Nederlandse Nationaliteit.
      Voor een kind gelden aparte regels, zie de site van de Nederlandse Ambassade voor de huidige situatie.
      NicoB

    • Frans Nico zegt op

     Hieronder de links waar beschreven staat wanneer iemand zijn of haar nationaliteit verliest (en stateloos is of kan worden):

     https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/inhoud/nederlandse-nationaliteit-verliezen

     https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/inhoud/staatloosheid

     http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Diensten_in_het_buitenland/Belgische_nationaliteit/Verlies_behoud_en_herkrijging/Verlies

    • Jasper zegt op

     Een correctie is hier op zijn plaats: dit verlies van nederlanderschap geldt NIET voor minderjarigen tot 18 jaar. Voor hen geldt de 10 jaren regel niet.

   • theoS zegt op

    Men is niet Statenloos maar je wordt beschouwd en behandelt als een niet inwoner van Nederland. Ga je terug dan moet je eerst, ik dacht, zes maanden ingeschreven en woonachtig zijn op hetzelfde adres om weer als volachtig Nederlander erkend te worden/zijn met alle rechten die er bij horen.

 3. Joop zegt op

  Volgens mij is er soms wel verschil tussen geel en blauw tambien baan.
  Wij bezitten een condo in Jomtien op farang naam, maar zijn beide geen thai.
  Toen wij ons gingen inschrijven op het gemeentehuis in Pattaya ontvingen wij een blauwe tambien baan evenals onze Nederlandse buurman.

  Groet, Joop

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Natuurlijk is er een verschil tussen een blauw en een geel Tabien Baan.

   Elke condo is een adres op zichzelf en dus hoort er een blauwe Tabien Baan bij.
   Wie ook de eigenaar is, Thai of buitenlander, want die die blauwe Tabien baan behoort bij die condo.

   Normaal zal daar echter uw naam niet worden ingeschreven omdat je buitenlander bent.
   Als Thai zou je naam daar wel inkomen.
   Daarom is het gele Tabien Baan uitgevonden. Als buitenlander kan je bovenop dat blauw, een gele Tabien Baan verkrijgen en daar zal je naam dan wel worden ingeschreven.
   Tenminste zo zou het moeten zijn.

   Een Tabien Baan bewijst enkel een adres. Het bewijst niks anders, ook niet dat je eigenaar bent.

   • theoS zegt op

    Heb ik geen boekie voor nodig. Mijn adres staat op mijn DL en die gebruik ik overal. bank zowel als immigration en meer.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Zeg ik soms dat je een boekje nodig heb dan ?

 4. lung addie zegt op

  Wat Ronny hier schrijft is, zoals gewoonlijk 100% correct. Het gele of blauwe boekje bewijst NIETS wat betreft “eigenaar” zijn. Het enige wat in Thailand bewijs levert van eigenaar zijn is de “chanot”. Dit kan je best vergelijken met de notariele akte in Belgie. ( en waarschijnlijk ook in Nederland )
  Buitenlandse “eigenaars” van een condo zouden beter eens kijken wie de chanot van het totale grondgebied, waarop de condo staat, in zijn bezit heeft en wiens naam er op die chanot staat. Het zal bij velen een onaangename verrassing zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website