Lezersvraag: Huwelijk in Thailand laten registeren?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
12 juli 2013

Beste lezers,

Wij hebben een vraag: Krijgt mijn Thaise vrouw achteraf problemen als wij ons huwelijk in Thailand laten registreren?

Wij (mijn Thaise vrouw en ik) wonen al bijna 10 jaar in Nederland en zijn al ruim 9 jaar getrouwd. Wij zijn officieel in Nederland getrouwd. Nu wil ik ons huwelijk graag ook in Thailand laten registreren, zodat wij daar ook voor de wet officieel getrouwd zijn.

Mijn vrouw is bang dat wanneer wij dit doen en ik bijvoorbeeld kom te overlijden zij problemen in Thailand kan krijgen. Men ziet haar dan als “falang”. Ze is bang dat ze dan ook haar Thaise nationaliteit kwijt raakt. Momenteel heeft zij trouwens de Nederlandse en de Thaise nationaliteit.

Wie kan ons hiermee helpen?

Vriendelijke groet,

Frans

44 reacties op “Lezersvraag: Huwelijk in Thailand laten registeren?”

 1. Dennis zegt op

  Je vrouw raakt haar Thaise nationaliteit alleen kwijt als zij de Thaise overheid daar ZELF om heeft verzocht. Dit doen volgens mij weinig mensen en als ze het al doen, dan is het vaak omdat ze anders geen andere nationaliteit kunnen aannemen.

  Ik zou contact opnemen met zowel de Thaise ambassade in Nederland en de Nederlandse ambassade in Bangkok. Hoewel het meestal andersom is (Thais huwelijk in NL registreren ipv Nederlands huwelijk in Thailand) zul je niet de 1e zijn en kunnen zij je precies vertellen wat je moet doen. Waarschijnlijk (eigenlijk 100% zeker) zullen de Nederlandse document(en) moeten worden vertaald naar het Engels (in Nederland) en worden gelegaliseerd (door de NL ambassade) en dan weer vertaald worden naar het Thais en worden gelegaliseerd (door het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken).

  Kost allemaal vooral tijd en geld, maar zo gaat dat nu eenmaal.

 2. Gert Boonstra zegt op

  Ik woon al 12 jaar samen met mijn vriendin in Chiang Mai. Omdat het voor haar wat officieler te maken ben ik in december 2012 met haar getrouwd op de amphur. Geen enkel probleem, ik moest alleen een verklaring overleggen dat ik in Nederland niet getrouwd ben. En dat denk is is voor jou een probleem. Maar kom op vacantie naar Thailand en trouw in de Wat. Een Thaise hecht daar meestal meer waarde aan dan aan een burgelijk huwelijk.

 3. teun zegt op

  Dubbele nationaliteit is geen probleem. Je vrouw doet er verstandig aan in nederland – naast paspoort – ook een ID kaart aan te vragen. Dan kan ze bij vertrek uit Thailand naar Nederland haar Thais paspoort gebruiken + Nederlands ID kaart. En Nederland in/uit haar Nederlands paspoort gebruiken.
  Dan kan ze net zo lang in Thailand blijven als ze wil en dat scheelt haar TBH 2.000 exit-/re-entrykosten.
  Mijn vriendin doet het ook zo al jaren.

  Thailand maakt geen probleem van dubbele nationaliteit en trekt Thaise nationaliteit in als daarom wordt gevraagd.

 4. Maikel zegt op

  Beste,
  Mbt dit topic heb ik eigenlijk ook vragen hierover, of mischien dat iemand mij goede links / tips kan geven mbt een huwelijk in Thailand.

  Wat is het beste,

  1) Wettelijk in Thailand trouwen of in Nederland
  2) Als je in Thailand trouwt (mbt rechten voor de Thaise), wel / niet het huwelijk inschrijven in Thailand? Is dit verstandig om te doen?
  3) Als je trouwt, heeft dit consequentie voor de Thaise als zij de mans naam overneemt als achternaam (ook toekomstig met grond / rechten) etc.
  4) PS na het huwelijk wil ik samen met haar in Nederland verblijven (maar hier hoef ik verder geen informatie over, want dat heb ik voldoende…)

  Hoor het graag. Bij voorbaat dank!

  • KhunRudolf zegt op

   Beste Maikel,

   Er is niet eenduidig antwoord te geven op jouw vragen omdat wat informatie ontbreekt: bv. tav vraag 1- Wil je naar Thais of naar Nederlands recht trouwen?
   Zo kun je in Thailand niet naar Nederlands recht trouwen. Sinds 1 januari 2012 is het niet meer mogelijk op een Nederlandse Ambassade te huwen.

   Wat bedoel je precies met vraag 2? Immers, trouw je in Thailand wordt je huwelijk in Thailand ingeschreven. Na legalisatie enz. schrijf je dit huwelijk vervolgens in Nederland in. Is een kwestie van vertalingen, stempels en handtekeningen.

   Ad vraag 3: Mijn Thaise vrouw draagt al jaren mijn achternaam, deze is in het Thais vertaald, staat in haar Thais paspoort, op haar Thaise ID, onder welke naam zij is ingeschreven in talrijke administraties zoals bij de gemeente, ziekenfonds, rijbewijs, etc. Maakt voor haar rechten in Thailand helemaal niets uit. Zij is zeer ondernemend en zet haar handtekening, dus mijn Thais vertaalde achternaam, onder tal van paperassen. Er gaan in de reacties veel indianenverhalen rond van menigeen die denken ergens een klepel te hebben zien hangen. Er zijn er die veel klepels zien, vooral die van hun zelf!

   Vraag 4 tenslotte: als je zegt dat je na jullie huwelijk in Nederland wilt verblijven met jouw vrouw, neem ik aan dat ze nog in Thailand woont.
   Ben van plan in Thailand te trouwen, dan kan dat allemaal prima. Zie vraag 2. Laat je niet van de wijs brengen. In de rechtspositie van jouw vrouw verandert er niets door haar huwelijk met een farang, noch nadat zij zijn naam gaat dragen.
   Dus ook niet als ze als echtgenote met haar mans naam in Nederland gaat wonen.
   Het wordt pas anders als zij haar Thaise nationaliteit vrijwillig opgeeft. Maar dat heb ik nog geen Thai zien doen, (hetgeen niet wil zeggen dat het niet gebeurt.)

   Groet, en succes, Rudolf

 5. Cees zegt op

  Beste Frans,

  Wij (Thaise vrouw en farang man) zijn getrouwd voor de Nederlandse wet en laten ons huwelijk registreren als wij in Thailand gaan wonen. Het heeft voor mij een paar voordelen : in plaats van 800.000 THB op een rekening te moeten zetten is het dan de helft, 400.000 THB. Tevens eenvoudiger een visum te verkrijgen. Ook bijv. het kopen van een auto kun je dan op eigen naam doen als je het yellow boekje hebt.
  Tevens, ook niet geheel onbelangrijk, mocht het huwelijk fout lopen, dan zijn de bezittingen die jullie hebben opgebouwd ook gezamenlijk bezit en moeten dan dus gedeeld worden en ben je zelf niet alles kwijt..
  Thaise vrouw blijft altijd een Thaise vrouw qua identiteit, behalve als ze zelf een verzoek indient voor het laten vervallen van haar Thaise nationaliteit.
  Kortom, voor mij (ons) alleen maar voordelen.
  Greetz, Cees

  • BA zegt op

   Hans, bij mijn weten is het in Thailand ook mogelijk om bij een advocaat huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. Die onderteken je dan op de Aphur samen met de huwelijksakte.

   Het verschil met een Nederlands en Thais huwelijk is dat als je in Nederland onder gemeenschap van goederen trouwt, alles op 1 hoop gaat, ook wat je daarvoor al had. Als je in Thailand trouwt, worden bezittingen verworven vanaf de dag dat je getrouwd bent pas gemeenschappelijk. Dat kan een groot verschil maken. Ga je samen een huis kopen en ze je het op naam van je vrouw bijvoorbeeld. Doe je dat voor je getrouwd bent, dan heb jij nergens recht op, doe je dat nadat je getrouwd bent dan heb je in principe altijd recht op de helft bij een scheiding.

   Ik weet eigenlijk niet in hoeverre HV in Thailand interressant zijn, je vermogen welke je voor het huwelijk had is namelijk toch niet gedeeld. Tenzij je dat weer in een huis steekt bijvoorbeeld. Misschien bij winsten uit company’s etc. Maar dat zou je dan bij een advocaat moeten vragen.

 6. Erwin Fleur zegt op

  Beste Frans
  Dit verhaal gaat al lang in het rond, maar ik zelf geloof hier niks van.
  Om deze reden ben ik ook in Nederland getrouwd met mijn thaise vrouw.
  Ik zelf kom al 13 jaar in thailand en hoor de vreemste verhalen hierover.
  Wat betreft haar nationaliteit als thai kan ze dat niet kwijt raken, zelfde reden
  dat wij geen thai kunnen worden.
  Met het aanvragen van een Nederlands paspoort wordt echt niet gevraagd haar thaise nationaliteit op te geven( dat zouden ze wel willen).
  vervolgens als dat wel zou zijn ga je gewoon naar de thaise ambassade en vraag gewoon een nieuw paspoort aan(doen ze niet moeilijk over).
  Ik ben geen rechts persoon maar ik denk dat je hier zeker nog meer reactie zult ontvangen.Ik hoop dat ik je een klein beetje op weg hebt kunnen helpen.
  Verder een hele goede vraag en ben ook benieuwd hoe het precies in elkaar steekt.
  Met vriendelijke groet, Erwin

  • Rob V. zegt op

   Een paar correcties:
   – Buitenlandse mensen kunnen tot Thai naturaliseren, is wel heel erg moeilijk:stapels papierwerk, hoge kosten, eerst Perminant Residence meoten verkrijgen voor enkele jaren, taal eisen, jaarlijks quotem van 100 personen per herkomstnationaliteit etc. etc
   – In Thailand is de dubbele nationaliteit geen probleem. In Nederland eigenlijk wel, de regel is dat je maar 1 nationaliteit mag hebben tenzij je 1) de nationaliteiten van je ouders aanneemt 2) geen afstand kunt doen van je oude nationaliteit 3) gehuwd bent met een Nederlands persoon. 4) Er een buitengewoon belang (nadeel) is zoals verlies van erfrecht, land etc. waardoor het onredelijk zou worden je oude nationaliteit op te moeten geven.

   Voor zover ik kan nagaan is er dus niets op tegen op de dubbele nationaliteit te hebben. Ook kan ik niks terugvinden over nadelen mbt huwen met een buitenlandse. Voor Nederland maakt dat niet uit, en ik heb ook nog nooit gehoord dat Thai hun rechten zouden verliezen als ze huwen met een buitenlands persoon. Zit je wel weer met erfrecht: de buitenlander kan geen land op naam hebben dus ook niet erven. Maar dat is dus niet direct gerelateerd aan het huwelijk of dubbele nationaliteit.

   Blijft de hamvraag over: Kun je beter eerst in Thailand huwen en daarna dit ook in Nederland laten registeren? Of eerst in Nederland huwen en dit dan in Thailand laten registeren. Volgens mij is dat om het even, zelfde gedoe met vertaling en legaliseren van aktes om het overzees ook te laten registeren. Ik woon in Nederland met mijn vriendin dus als wij gaan huwen dan is het plan om het daarna (wanneer??) ook in Thailand in te laten schrijven. Naar Nederlands recht behoud zij gewoon haar meisjesnaam dus ook daar geen gedoe mee, ze kan zich in Thailand gewoon als (puur) Thaise voordoen met Thaise nationaliteit, naam etc.

 7. Bacchus zegt op

  Waarom zo moeilijk allemaal? Je kunt in Nederland trouwen voor de wet en later ook gewoon in Thailand trouwen voor de wet. Waarom je huwelijk in Nederland in Thailand laten registreren? Gewoon in ieder land trouwen, heb je ook nog eens 2 keer feest! Verder geen problemen, want niemand weet verder wat.

  Mijn vrouw heeft de Thaise en Nederlandse nationaliteit. Van beide landen ook paspoorten. Er is nooit ergens gevraagd een van de nationaliteiten in te trekken. Twee maanden gelden nog een nieuw Nederlandse paspoort aangevraagd bij de ambassade in Bangkok. Geen enkel probleem. Registratie van grond geen probleem.

  Maak het niet allemaal moeilijker dan het is!

  • Maikel zegt op

   Bacchus ik vraag mij ook af waar al die volwassenen met al die fabeltjes vandaan komen. Ik ben in Thailand getrouwd voor de wet en evenzo geregistreerd in Nederland. mijn echtgenote draagt mijn naam en wij hebben bezit in Thailand zonder enig probleem al 7 jaar. Wij wonen in Nederland.
   Registratie van grond ook geen enkel probleem.

  • KhunRudolf zegt op

   Twee maal voor de wet trouwen is ook in Thailand niet aan de orde, (ook al zijn er die met graagte alle gang van zaken blijven ridiculiseren.)
   Als je in Thailand wilt trouwen dien je een verklaring uit de GBA te overleggen waarop te lezen valt dat je ongehuwd bent. In het andere geval staat er dus dat je wél gehuwd bent.
   Wil je per sé nog een feestje, trouw dan voor Bhoeda. Wordt zeer op prijs gesteld!

  • Maikel.P zegt op

   Hallo Bachus,

   Waarmee ik nog zit. we zijn ook voor de wet zowel in Thailand als in nederland getrouwd. We hebben bezit in Thailand.
   Mijn vrouw heeft haar Thaise paspoort. Is het een probleem als ze ook in het bezit is van een Nederlands paspoort i.v.m. ons bezit.
   Wat kunnen wij doen om ook de nederlandse nat. aan te vragen.

   Alvast bedankt voor je reactie

   • Rob V. zegt op

    Gewoon aanvragen. Zoals elders in de reactie van zowrl Bacchus als ikzelf staat Nederland als algemeenheid geen dubbele nationaliteit toe maar zijn er uitzonderingen: -door geboorte uit ouders kan het de nstionaliteiten van hen overnemen, – door getrouwd te zijn met een Nederlander kan de buitenlander zijneigen nationaliteit behouden én de Nederlander kan de nationaliteit van de partner aannemen met behoud van de Nederlandse (daarbij opgemerkt dat het bijna niet te doen is tot Thai de naturaliseren maar het kan wel), – bij buitenproportioneel verlies zoals verlies van erfrecht, land etc.
    Je vrouw kan dus gewoon naturaliseren als ze 3 jaar (Rutte 2 wil daar 7 jaar van maken, de standaard is nu 5 jaar) in Nederland woont en ingeburgerd is.

    Zie ook: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/dubbele-nationaliteit en voor ervaringsdeskundige en kenni van oa advocaten: http://www.buitenlandsepartner.nl .

    Voor haar rechten in Thailand doet het niet ter zaken. Thailand staat de DN toe. Ze kan dus nog gewoon land behouden en kopen. Ze wordt gewoon als Thai gezien net als Thaksin en Abhisit met hun meervoudige nationaliteiten.
    In een eerdere reactie citeerde ik de Nationaliteitswetvan 2008 maar met een verkeerde link. Hier is de juiste!!!!
    http://www.refworld.org/pdfid/4a54695f2.pdf

 8. jan veenman zegt op

  blijf gewoon getrouwd in nederland en laat je vrouw ten alle tijden de Thaise nationaliteit behouden .bij overlijden, kan zij inderdaad als Farang gekenmerkt worden, wat inhoudt dat zij de nalatenschap in Thailand niet kan erven. Buiten dat ,kijk uit want in thailand worden wel meer wetten plotseling , in het nadeel verandert.
  Maak bij een goede advokaat een testament ,daarmee voorkom je een hoop narigheid.
  Als je met je partner een goed leven hebt gehad, wil je haar toch wel goed verzorgd achter laten !!!!!!!!!!!! Of niet soms??????????
  Jantje

  • KhunRudolf zegt op

   Beste jan veenman,

   Het is uiterst fideel van je dat je oproept de echtgenote goed verzorgd achter te laten na overlijden. Zo denk ik er ook over. Echter, als jij komt te overlijden is het niet zo dat jouw Thaise echtgenote opeens als farang wordt aangemerkt. Die 2 dingen hebben niets met elkaar te maken. Ze hoeft niet bang te zijn dat ze moeilijkheden krijgt met eventuele nalatenschap in Thailand.

   Groet, Rudolf

 9. Maikel zegt op

  Hoi Bacchus,

  Hoe kun je in beide landen trouwen?
  Als je al in nederland getrouwd bent, dan dien je toch papieren mee te nemen dat je ongehuwd bent qua burgerlijke staat. Of kun je gewoon nogmaals trouwen als je al getrouwd bent?

  Als je in Nederland trouwt, weet iemand hoe lang het duurt voordat je de (evt internationale) huwelijksakte krijgt. Is dit maanden werk, of dagen werk?

  Als ik alles zo lees en mijn vriendin / vrouw blijft in Nederland, dan is het meest voor de hand liggend om in Nederland te trouwen. Want met de huwelijksakte is sowies ook rechtsgeldig in Belgie cq Duitsland. Is dit correct? BVD

  • Bacchus zegt op

   Gewoon een kwestie van goed plannen. Eerst bewijs van burgerlijke staat aanvragen, daarna in Nederland trouwen en vervolgens in Thailand (of andersom) binnen wettelijk vastgesteld tijdsbestek.

   Het hebben van een dubbele nationaliteit als Thai is bij wet verboden. Wanneer vrouwen trouwen met een buitenlander raken zij hun Thaise nationaliteit in principe kwijt. Bij overlijden of scheiding van hun echtgenoot kunnen zij de Thaise nationaliteit weer aanvragen. Ook dit is vastgelegd in de wet.

   Mijn vrouw heeft een dubbele nationaliteit (ondanks dat wij getrouwd zijn) en wij kennen nog meer vrouwen met een dubbele nationaliteit. Geen van allen ooit problemen gehad. Uiteraard is dit geen garantie voor de toekomst. Thaise overheid heeft denk ik geen profijt bij het intrekken van de nationaliteit of de capaciteit er niet voor.

   • KhunRudolf zegt op

    Beste Bacchus, je gaat hier in 3 alinea’s 3 x volledig uit de bocht. Ben ik van jou eigenlijk niet gewend ben, gezien jouw eerdere serieuze(re) reacties op vele postings.

    Als jij een uitdraai van de GBA hebt van vóór jouw huwelijk, in Nederland voor de wet trouwt, daarna volgens plan naar Thailand toe, en daar gaan huwen onder afgifte van de betreffende GBA-uitdraai, die aldus is verouderd en de juiste feiten niet meer weergeeft, en je doet dat welbewust, dan lijkt mij dat, mild uitgedrukt, niet de juiste gang van zaken. Strafbaar zelfs?

    Onbegrijpelijk ook is dat jij stelt dat vrouwen hun Thaise nationaliteit kwijt raken na een huwelijk met een buitenlander, en zij deze Thaise nationaliteit terug kunnen vragen na echtscheiding of overlijden van de echtgenoot. Slaat nergens op! Gelukkig logenstraf je daarna jouw eigen bewering door naar jouw vrouw (en andere)n te verwijzen.

    Groet, Rudolf

    • Bacchus zegt op

     Beste Khun Rudolf,

     Je hebt gelijk, hetgeen ik in de eerste alinea schrijf is niet de juiste weg. Of het strafbaar is, waag ik ernstig te betwijfelen omdat je in beide landen trouwt met dezelfde persoon. Er is dus geen sprake van fraude, hooguit sprake van klunzige nalatigheid. Ik heb dit bewust zo geschreven omdat mensen altijd teveel beren op de weg zien, zoals ik ook al in mijn eerdere reactie vermeld.

     Met betrekking tot de dubbele nationaliteit hieronder een artikel uit de Thaise wet.

     CITIZENSHIP: Citizenship laws are based on the Nationality Act of 1965 with Amendment No.2 AD 1992 and Amendment No.3 AD 1993.

     DUAL CITIZENSHIP: NOT RECOGNIZED. Exceptions:

     Child born abroad to Thai parents, who obtains the citizenship of the foreign country of birth, may retain dual citizenship until reaching the age of majority (18). At this point, person must choose which citizenship to retain.

     A Thai woman who marries a foreign national and acquires her husband’s citizenship has technically lost her Thai citizenship. Should the marriage end in death or divorce, the Thai national woman could regain her Thai citizenship. This is an unofficial dual citizenship designed to protect female Thai nationals.

     Dit laatste artikel is waarschijnlijk ook de reden dat de Thaise overheid er geen vaart achter zet om alles na te trekken en eventueel onwettelijke nationaliteiten in te trekken.

     Vandaar ook dat mijn vrouw 2 nationaliteiten bezit en 2 paspoorten. Om het nog moeilijker of interessanter te maken; 2 paspoorten met verschillende namen, daar wij in Nederland niet zijn getrouwd en in Thailand wel.

     Dat uit de bocht vliegen valt dus nog wel mee, of heb ik onverhoopt nog iets gemist?

     Dank voor je kwalificatie die je geeft aan mijn andere reacties. Het ligt ook niet in mijn aard om onzin te verkopen, hoewel ik dit misschien, al dan niet bewust, wel eens doe. Dit heeft dan meer te maken met de soms vermoeiende teneur van de reacties.

     • KhunRudolf zegt op

      Beste brave Bacchus,

      Twee laatste opmerkingen: 1. De zinsnede: “A Thai woman who marries a foreign national and acquires her husband’s citizenship…….”, betekent: “Een Thaise vrouw die een buitenlander huwt en zijn staatburgerschap verwerft………..”! De tekst impliceert een actieve daad, geen passief verkrijgen. Aldus zegt de tekst absoluut niet dat een Thaise vrouw de nationaliteit van de echtgenoot verwerft doordat ze met hem trouwt. Met teksten als deze is het voor wat betreft het interpreteren ervan relevant dat er meer kennis van het Engels en van het Recht beschikbaar is. Is dat niet aanwezig dan geen duidingen verstrekken want dat gaat misverstand en onrust kweken.

      Tot slot want je vraagt erom: 2. als jij in Thailand voor de wet bent getrouwd, dan ben jij bij wet verplicht je te vervoegen aan de balie van jouw gemeentekantoor op het moment dat jij en je echtgenote als gehuwden in Nederland zijn komen wonen. Ben je in Thailand voor de wet getrouwd dan ben je dat ook in Nederland en dien je jouw huwelijk te laten registreren. Vraag me af waarom en hoezo niet?
      (Tenzij jij in Thailand voor Bhoeda bent getrouwd, maar dan gaat eigenlijk de hele discussie aan jou voorbij.)

      Hopelijk heb ik een paar beren voor je van de weg gehaald!

      Groet, Rudolf

      Moderator: U bent aan het chatten. Graag deze discussie beëindigen.

      • Bacchus zegt op

       En dan nog even dit om te laten zien hoe goed de Nederlandse bureaucratie werkt. Ik ben in Thailand voor de wet getrouwd. Ik heb dit jaren geleden in Nederland willen registreren, zoals verplicht als je daar woont. Tot tweemaal toe werd mij om andere papieren gevraagd ter verificatie. Ik heb de tweede keer maar eens gevraagd of zij mijn reiskosten naar Thailand en de daar te betalen leges gingen vergoeden. Dat deed men dus niet, kreeg ik ook nog als antwoord. Ik heb het er toen maar bij laten zitten. Nooit meer wat gehoord, nooit meer iets gezien. Is volgens mij ook alleen maar van belang voor het erfrecht.

       Moderator: Ook voor u geldt het begint nu wel erg op chatten te lijken. Graag de discussie sluiten.

     • Bacchus zegt op

      Moderator, even een onduidelijkheid wegwerken, anders begrijpen de mensen de goed bedoelde informatie verkeerd.

      In de wet staat letterlijk:
      Dubbele nationaliteiten niet erkend, met uitzondering van vrouwen die door het huwelijk met een buitenlander een andere nationaliteit verwerven (actief of passief?). Mocht het huwelijk eindigen door een overlijden of echtscheiding kan de vrouw haar Thaise nationaliteit weer aanvragen. Dit is een onofficiele dubbele nationaliteit ontworpen om de Thaise vrouwelijke onderdanen te beschermen.

      Tot zover.

     • Rob V. zegt op

      Beste Bachus, hoe oud is dat artikel? Dat alleen over de Thai wife wordt gesproken doet vermoeden dat het een antiek en achterhaald stuk wetstekst is, zo werdt in de “Thailand’s Nationality Act B.E. 2508 as amended by Acts B.E. 2535 No. 2 and 3 (1992)” alleen gesproken over een Thai wife, maar in de nationaliteitswet van 2008 over “een man of vrouw”.

      Nationality Act, (No.4), B.E. 2551 (=jaar 2008)
      Chapter 2. Loss of Thai Nationality.
      (…)
      Section 13.
      A man or a woman of Thai nationality who marries an alien and may acquire the nationality of the wife or the husband according to law on nationality of his wife
      or her husband may, If he or she desires to renounce Thai nationality, make a declaration of his or her intention before the competent official according to the form and in the manner prescribed in the Ministerial Regulations.

      Bron: http://www.refworld.org/pdfid/506c08862.pdf

      Uit die passage blijkt meteen dat een Thai (m/v) bij een huwelijk met een buitenlandse persoon van de Thaise nationaliteit afstand mag doen maar dat niet hoeft. De dubbele nationaliteit mag behouden blijven en daarmee dus ook de rechten. Je NL-TH huwelijk laten registeren in Thailand zou dan ook geen enkel nadeel moeten betekenen voor Frans of zijn vrouw. Ze kunnen het huwelijk dus gewoon in Thailand laten registeren.

      • Bacchus zegt op

       Beste Rob, jij hebt inderdaad een recentere versie. Ik heb een rapport van de U.S. Goverment gebruikt over (internationale) citizenship laws uit 2001. Verder, als ik jou artikel lees is er, naast het toevoegen van dezelfde rechten voor de man, wetsinhoudelijk weinig veranderd.

       Overigens bedankt voor de verwijzing naar dit wetsartikel. Ik gebruik dit soort informatie nog wel eens voor andere doeleinden.

     • BA zegt op

      Bacchus,

      Misschien lees ik er overheen, maar ik miseen formaliteit.

      Misschien dat een Thaise voor de wet haar nationaliteit op moet geven, maar als je in Nederland trouwt heeft dat niet veel met nationaliteit te maken. Als ze een verblijfsvergunning heeft kan je in Nederland trouwen, maar ze is voor haar inburgering geen Nederlands staatsburger ook al woont ze wel in Nederland. Ze hoeft bij een huwelijk dus nooit haar Thaise nationaliteit op te geven omdat dat haar staatloos zou maken.

      Dit zou pas aan de orde zijn als ze na enkele jaren de Nederlandse nationaliteit aan zou vragen niet eerder.

      • Bacchus zegt op

       Beste BA, klopt helemaal wat je zegt. In Nederland hoeft men bij een huwelijk de eigen nationaliteit niet op te geven. Er zijn echter landen, vooral Arabische (moslim) landen, waar je als buitenlander niet kunt trouwen met een ingezeten wanneer je niet hetzelfde geloof aanhangt of dezelfde nationaliteit bezit.

       In Nederland is sinds 1997 in de naturalisatiewet vastgelegd dat bij aanvraag van de Nederlandse nationaliteit afstand moet worden gedaan van andere nationaliteiten. Er zijn echter in dezelfde wet veel uitzonderingen vastgelegd, bijvoorbeeld als het land van oorsprong dit niet toelaat of wanneer er bijvoorbeeld hierdoor substantieel financieel nadeel wordt gelijd door verlies van bezit (zoals mogelijk in Thailand). In Nederland neemt het aantal meervoudige nationaliteiten dan ook nog steeds toe, ondanks deze wetgeving.

   • Renévan zegt op

    Ik ben in Thailand met een Thaise getrouwd en ze is nog voor 100 procent Thaise. Dat ze haar Thaise nationaliteit verliest slaat nergens op. Dit huwelijk kunnen wij in Nederland laten registreren. Twee keer trouwen is niet aan de orde of het zou voor de kerk moeten zijn. Toen ze mijn achternaam wilde aannemen werd haar verteld wat daar allemaal bij kwam kijken. O.a. Haar huis en stukken land die ze bezit, paspoort, id-card, bankpassen, rijbewijs en wat al niet meer moeten worden aangepast. Dus hier hebben we maar vanaf gezien. Door met een buitenlander te trouwen behoud ze dezelfde rechten. En ik heb nog steeds geen enkel recht. Een testament hoeft trouwens niet door een advocaat opgemaakt te worden. Deze zal alleen weten wat er allemaal op de juiste manier in moet staan.

   • Bacchus zegt op

    Beste Hans,
    Je hebt gelijk als je stelt dat de procedure die ik voorstel wellicht niet helemaal juist is. Hoewel, er is geen sprake van bigamie, zoals jij stelt, daar je trouwt met dezelfde vrouw! Je doet het alleen in 2 verschillende landen. Lijkt mij allemaal niet zo problematisch als het wordt gesteld.

    Met de wettelijke termijn bedoel ik niet een termijn tussen 2 huwelijken, maar de termijn waarbinnen documenten rechtsgeldig blijven en dus bruikbaar zijn.

    Wat betreft de dubbele nationaliteit verwijs ik naar mijn reactie aan Khun Rudolf waar ik een stuk van de wetgeving daaromtrent vermeld. Hieruit blijkt dat dual- of multiple- citizenship niet worden erkend.

 10. Jacob zegt op

  Wij zijn officieel in NL getrouwd, maar mijn vrouw heeft haar eigen achternaam aangehouden.

  Wij wonen in Thailand en hebben het huwelijk in thailand geregistreerd. waarom weet ik niet meer, maar het land van mijn vrouw blijft op haar meisjesnaam en zo ook haar IDkaart.

  Ze kan dus ook land kopen, tenminste als ik het geld beschikbaar stel, op haar eigen familienaam.

 11. KhunRudolf zegt op

  Beste Tjamuk,

  Een met een Nederlander getrouwde vrouw verloor ook vroeger NIET haar rechten, na registratie van dat huwelijk in Thailand. Je maakt hier een denkfout door het woord huwelijk te verwarren met het begrip nationaliteit. Jouw dochter kan dus nog gewoon grond bij blijven kopen. Haar Thaise nationaliteit raakte ze niet kwijt door haar huwelijk met een farang. Ook niet door registratie van dat huwelijk in Thailand. Tenzij ze haar Thaise nationaliteit zelf opgaf.

  Wat betreft de zuster van jouw overbuurvrouw die met een Japanner is getrouwd: die heeft grond gekocht, en zet dat op naam van de kinderen van de buurvrouw. Kortom: een tante koopt grond voor haar neefjes/nichtjes. Wat dat te maken heeft met haar huwelijk met een Japanner??? Zij heeft gewoon veel sympathie voor die kinderen!

  De vraag van Frans is of zijn vrouw achteraf problemen krijgt als zij hun huwelijk in Thailand laten registreren? Je beantwoordt die vraag met een tegenvraag aangaande het nut van registratie. Volgens mij maakt Frans zelf wel uit wat voor hem zinnig is.

  Aangaande het hebben van een dubbele nationaliteit is het zo dat het bezit ervan binnenkort niet afgelopen is: daar gaat het ook helemaal niet om. De registratie van een dubbele nationaliteit is aan de orde. Het hebben van een dubbele nationaliteit gaat gewoon door, bv. door geboorte. Of door cursussen en examens en het bemachtigen van een Nederlands paspoort. Wat verandert is dat een gemeente beide nationaliteiten niet meer inschrijft in het geboorteregister resp. GBA. Iemand zal worden gevraagd te kiezen. Maar men behoudt beide paspoorten/nationaliteiten. Zo is het, en niet anders. Plus dat het zo ver nog niet is.

  • KhunRudolf zegt op

   Op wie of op wat en hoe vaak iemand reageert, is eigen keus en vrijheid. Waar het om gaat is of juiste informatie wordt verstrekt. Dat betekent dus dat niet per definitie twee gebeurtenissen aan elkaar gekoppeld kunnen worden. En al helemaal niet in Thailand. Het ontgaat jou en ons nou eenmaal aan exacte(re) waarneming en inzicht. Ook al woon je al je hele leven in Thailand. De situatie van jouw dochter waarin zij geen grond meer kan kopen in Thailand heeft andere oorzaken dan het feit dat ze getrouwd is met een farang. En daar gaat het mij om. Foute perceptie jouwerzijds.

   Daarnaast bestaat in Thailand niet zoiets als een kadaster. Een ‘komtidien’ daarentegen is een afdeling van een Thais gemeentekantoor waar de grond(ver)kooptransacties worden geregistreerd en de taks afgedragen. Op een dergelijk kantoor worden vele redenen genoemd om Thai te vrijwaren van latere claims van echtgenoten bij scheiding en overlijden of anderszins. Motieven te over om grondaankoop niet op eigen naam te zetten maar gebruik te maken van bv. een familielid. Desondanks niets van doen met het feit dat een Thaise vrouw rechten zou verliezen, laat staan handelingsonbekwaam wordt, na huwelijk met een buitenlander. Daar gaat de discussie om. Bij de les blijven!

 12. Jan Vranckx zegt op

  Ik ben getrouwd in 2005 in Thailand en heb het laten legaliseren in Belgie.
  Al de bezittingen van mijn vrouw in onroerend goed (huizen, appartementen) blijven zonder problemen voor 100% in haar bezit.
  Verleden jaar hebben we land gekocht in ChiangMai en voor deze registratie, dus na huwelijk met farang, heb ik documenten moeten ondertekenen op het registratiekantoor in Chiangmai, dat alle “gelden” die nodig waren om deze grond te kopen VOLLEDIG van mijn vrouw waren, dus dat er van mij geen geld bij was.
  Dus na geregistreerd huwelijk in Thailand is het nog steeds mogelijk dat de thaise onderdaan (man of vrouw) nog steeds eigendom kan aankopen MITS de farang bevestigd dat het geld van de aankoop VOLLEDIG voor 100% van de thaise onderdaan is.
  Geregistreerd huwelijk geeft voor mij soms toch enkele voordelen : Gele Tabian Ban wat recht geeft om gemakkelijk bijvoorbeeld een thais rijbewijs te verkrijgen en op SOMMIGE plaatsen dezelfde inkomgelden te betalen als de thaise onderdanen.

  • teun zegt op

   Jan,

   Ook ik heb “geel boek”, thais rijbewijs en op vertoon daarvan betaal ik “thaise” tarieven bij attracties etc. Dus Trouwen is daar niet voor nodig.

 13. Jan Vranckx zegt op

  Ownership of Land in Thailand by a Thai Married to a Foreigner

  There has been much debate in recent weeks as to the validity of land ownership rights of Thai nationals who are married to foreigners. The controversy stems from claims that any Thai nationals who are married to foreigners will be under scrutiny by the authorities at the Land Department. This is due to the fact their right to the ownership of their own home may be void if they are deemed as a nominee to their foreign spouse. This would be shown to be the case if the Thai national cannot prove they have sufficient funds within their control for the purchase.

  History of Ownership Laws for Foreign Spouses

  To give some context to this notion, when a Thai spouse purchases property in Thailand, the couple must give a joint written statement to the Land Department stating that the money for the purchase is the “separate property” or the “personal property” of the Thai national, as defined in the Thai Civil and Commercial Code. This, in essence, means that the foreign spouse would have no future rights or claims to this property. This regulation, in fact, has been in place since 1999 where a Letter of Declaration was issued by the Ministry of the Interior and is, therefore, not entirely a revelation. Many foreigners here who are married to Thai nationals are quite aware of this requirement.
  Normally, all property acquired by a husband and a wife after marriage is considered “marital property” or “community property” and would generally be shared equally between the husband and wife in the event of death or divorce. Gifts to one spouse, however, are deemed as the spouse’s “separate property.” Again, it is well known here that the purchase of a property is regarded as the “separate property” or the “personal property” of the Thai spouse. This is not that unusual given the case that foreigners, except under certain conditions, cannot own land in Thailand.

  Issue in Contention

  So with this being the case, the question remains. Since it is considered a gift to the Thai spouse, it would appear difficult for the authorities to claim that the money used for the purchase of the property was given to the Thai spouse as a nominee. It seems impractical for any land official to determine whether such funds was indeed given as either a gift or deceitfully in order to own property.

  Exceptions to Property Ownership by Foreign Nationals

  The rule providing for full ownership of land by the Thai spouse applies to all Thai spouses of foreigners, even if the marriage occurred in another country or if the marriage is common-law.
  The rule, however, applies only to land and there are several exceptions to this rule:
  •Foreigners can own the buildings and physical structures on the land. This means that if a Thai and a foreign spouse are buying land with a house, the couple could work with a lawyer to give the foreigner rights to the house;
  •Foreigners can own up to 49% of freehold rights to condominiums provided that several requirements are met; and
  •A foreigner can own interest in land by using a number of registered instruments such as leases, superficies, or usufructs as appropriate.

  Legal Rationale to this Law

  Once again, the rationale for this rule ensuring that Thai spouses own 100% of the land exists because foreigners cannot generally own land in Thailand. There is a degree of xenophobia in Thailand when it comes to land ownership rights. This aspect is not in contention here as it is not uncommon in developing nations such as Thailand to be protective of their rights to land. The question, however, lies in the basic nationalistic right of a Thai citizen to own property in their own country despite who they may wish to marry.
  As marriage is supposed to be a union of two persons, it is impractical to suggest that one spouse cannot cause benefit to the other as it may appear as if they are acting as a nominee. Indeed, the law in Thailand, in both the Civil and Commercial Code and the Land Code, allows and recognizes the concept of gifts to a spouse. Any notion which repudiates such right can only be found in exceptional circumstances such as, for example, undue enrichment cases. However, the mandatory requirement of signing the declaration letter at the Land Office stating that the property will belong in full to the Thai national would make such cases difficult to prove in any event. It would appear that at the end of the day, the Thai national will still own the land. As significant steps by the authorities have already been taken to ensure that this is the case, it would appear that the spirit of the Thai Land Code has not been circumvented in any way at all if a Thai married to a foreigner should wish to buy a property with funds gifted by their spouse.

  • KhunRudolf zegt op

   Beste Jan,

   Je plakt een flink stuk tekst in het Engels zonder bronvermelding als reactie op de vraag of het nadelige consekwenties heeft voor de Thaise echtgenote een in Nederrland gesloten huwelijk in Thailand te registreren? De tekst gaat echter over bezit van grond. Zou je alsnog kunnen wat vlgs jou het verband is tussen de vraag en de tekstinhoud, en waarom je de tekst hebt geplaatst? Plus bronvermelding?

   Dank en groet, Rudolf

 14. Bangkokker zegt op

  Beste Frans,

  Er zal voor jouw vrouw niets veranderen als je jullie huwelijk in Thailand laat registreren. Zij blijft gewoon haar Thaise nationaliteit behouden en kan dus gewoon land kopen.
  Wanneer jij komt te overlijden blijft haar rechtspositie precies hetzelfde.

  Anders wordt het als zij haar nationaliteit vrijwillig opgeeft, maar dat doet en wil niiemand.

  Ikzelf ben officieel in Thailand getrouwd voor de wet en heb alles laten vertalen en legaliseren en het in Nederland wettig laten maken. Ik ben dus zowel in Thailand als in Nederland voor de wet getrouwd.

  Groeten, Bangkokker

 15. Theetje uit Huissen zegt op

  Wat is er dan waar ,over het feit dat men zegt zolang het niet in de staatskrant heeft gestaan verandert er niets aan de situatie.

  • KhunRudolf zegt op

   Dat klopt. In het Staatsblad verschijnen Nederlandse wetten en Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB). Daarnaast worden schorsings-, vernietings- en koninklijke besluiten inzake de inwerkingtreding van wetten opgenomen.
   Pa na publicatie in het Staatsblad treden wetten en regels in werking.
   De minister van Justitie is belast met de uitgave van het Staatsblad.
   Dat heeft te maken met het feit dat voor de Wet geacht wordt de wet te kennen. Vandaar eerst de publicatie van staatswege- vanaf dat moment geldt de wet voor iedereen.

   • Theetje uit Huissen zegt op

    Nu heeft u het over het Nederlandse Staatsblad, maar ik bedoelde het Thaise Staatsblad.
    Ze vertelde mij, dat nadat ze bij de Thaise Ambassade aangifte van trouwen hadden gedaan. Het wordt niet door gegeven want als het in de (Thaise) Staatsblad kun je er problemen mee krijgen met het aankopen van land en andere rechten.
    De mensen zijn in Thailand alleen voor Bhuda getrouwd.
    Of het allemaal waar is kan ik niet met zekerheid zeggen.

 16. Maikel zegt op

  Beste KhunRudolf,

  Ik heb een Thaise vriendin en ben nu nog niet getrouwd (burgerlijke staat: ongehuwd).
  Ik wil trouwen met haar en naar duitsland gaan, omdat ik vlak bij de duitse grens woon, en om een lang verhaal kort te maken, wil ik haar alle allende besparen om de MVV te vermijden. Als zij in duistland een 5 jarige EU paspoort krijgt, dan heeft zij alle tijd om de nederlandse taal te leren en te zorgen dat alles wat gemoedelijker gaat, en dat wij samen zijn. Voor mij is het volgende van belang om dit zo eenvoudig te maken:

  1) is het makkelijker om te trouwen in Nederland dan… of
  2) is het makkelijker om te trouwen in Thailand.

  Hiermee bedoel ik, alle formulieren / legalisatie / vertalingen, kosten etc…..
  Wat bevelen jullie mij aan, om het ons zo makkelijk mogelijk te maken.
  Trouwen in Thailand of trouwen in Nederland?….

  BVD en bedankt voor alle nuttige informatie die ik hier lees! Thx!

  • KhunRudolf zegt op

   Beste Maikel,

   Het is zonder MVV onmogelijk om jouw partner naar Nederland te halen. Dat op de eerste plaats. Daar komen jij en jouw partner niet onderuit. Het is een leuk streven, maar niet realistisch. Besteed jouw tijd, geld en energie maar op een gedegen voorbereiding ipv tegen regels aan hikken. Je wint het toch niet.
   Als je een omweg wilt maken via Duitsland, kom je hetzelfde verhaal tegen. Ook Duitsland vraagt van haar dat ze Duits leert, en bij de visumaanvraag moet ze hiervan blijk geven op de Duitse Ambassade of Consulaat. Na inburgering in Duitsland vraag je vervolgens van haar om hetzelfde nog eens te doen voor Nederland. Zie de site van het Duitse Min van BUZA: http://www.auswaertiges-amt.de/DE/Infoservice/FAQ/VisumFuerD/Uebersicht.html?nn=350374

   Voor wat betreft het vertalen en legaliseren van paperassen: jouw vriendin moet tzt toch al een aantal paperassen laten vertalen en legaliseren tbv de IND. Diezelfde paperassen kun je later op het gemeentehuis gebruiken bij jullie huwelijksaangifte. De kosten zijn aldus al gemaakt. Zo deden mijn vrouw en ik het destijds ook. Trouwen in Thailand betekent dat jij alsnog met een aantal persoonsdocumenten op viste gaat bij diverse instanties. Kost tijd en geld. En dat was jouw vraag.

   Groet, Rudolf

   • Rob V. zegt op

    Klopt niet Rhudolf, er bestaat zoiets als de EU route (België route, Duitslandroute, …). Dat komt er in het kort op neer dat je gebruik maakt van EU rechten. Die waren vroeger strenger voor derde (=niet EU) landers. Intussen is nationaal recht voor eigen burgers in eigen land met een buitenlandse partner strenger. Maar landen mogen strengere eisen stellen aan eigen volk, Europeanen (iedereen die niet de nationaliteit van het betreffende EU land heeft) zijn “beschermd” door deze EU verdragen. Als je als Nederlander over de grens gaat wonen in bijvoorbeeld België hoef niet aan de Nederlandse inkomens, inburgerings en andere eisen te voldoen. Meer info op http://www.buitenlandsepartner.nl onder de sectie België route (handboek).

    Maar we dwalen nu wel erg van het topic af. Ik wil het bij deze belangrijke correctie laten als de moderator dat toestaat.

    Trouwen zou in Nederland kunnen op een Visum Kort Verblijf, moet je wel optijd bij de gemeente aankloppen want ze zullen een M46 schijnhuwelijk moeten doen. Dat kan zo 2 maanden duren (papiermolen burgerzaken, IND, Vreemdelingenpolitie). Informeer dus bijtijds bij je gemeente! Op een VKV kun je max 90 dagen blijven.
    Trouwen in Thailand kan ook, dan kun je het huwelijk na de hand ook laten inschrijven in Nederland (doen ze ook een M46 schijnhuwelijksonderzoek) en vervolgens dit ook bij Landelijke Taken in Den Haag laten registreren. Dan kun je vanuit Den Haag altijd een vers verklaringsdocument opvragen. Met deze dicumenten, of de Thaise (vertaald en gelegaliseerd naar het Engels) kun je ook je huwelijk aantonen in oa Duitsland. Voor details zie het België route handboek. Ervaring heb ik niet dus voor details moet je op het genoemde webadres kijken. Succes!

    • KhunRudolf zegt op

     Beste moderator, een laatste reactie om het verhaal af te maken!

     Klopt. De België- (of Duitsland – of EU – ) route is een mogelijkheid. Een nadeel van deze route kan zijn dat lokale ambtenaren niet op de hoogte zijn van de Europese regelgeving. Waar het in theorie een eenvoudige procedure is kan het door gebrek aan kennis van de behandelend ambtenaar moeizaam verlopen. Er zijn overheden (waaronder Nederland) die een ontmoedigingsbeleid uitvoeren en het gebruikers van de EU route niet makkelijk maken, alhoewel dit in strijd is met de Europese regels.
     Van Nederland is het bekend dat de IND als uitvoerende instantie een actief ontmoedigingsbeleid voert

     Al met al is een dergelijke route niet simpel. Je moet getrouwd zijn, je moet een huis huren, je moet er langere tijd, 6 tot 8 maanden, blijven wonen, je melden bij de Duitse immigratiedienst en een verblijfsvergunning aanvragen voor je partner. Daarvoor moet je aantonen dat je genoeg inkomen hebt, je huwelijksakte laten vertalen en van een notarieel stempel voorzien en je partner laten verzekeren.
     En daarna nog het gevecht met de IND.

     In ieder geval succes en sterkte. Groet, Ruud


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website