Beste lezers,

Mijn naam is Robert en ik verblijf permanent in Thailand op een Non-O visum. Ik ben 63 en mijn vroegpensioen vangt aan wanneer ik 65 wordt, tot die tijd leef ik van mijn spaargeld.

Mijn Thaise vriendin is 1 augustus bevallen van onze zoon, en nu heb ik er dus een verantwoordelijkheid bijgekregen. Aangezien zij 41 jaar oud is en mij dus hopelijk zal overleven wil ik dat zij aanspraak kan maken op mijn pensioen wanneer mij iets overkomt. De vraag is hoe ik dit het eenvoudigst kan regelen?

Ook is het belangrijk dat ik correct wordt geregistreerd als de vader van ons kind. Ter info, wij zijn (nog) niet getrouwd.

Wat is er minimaal nodig om te zorgen dat mijn partner in de toekomst aanspraak kan maken op een nabestaandenpensioen? En hoe kan ik controleren dat ik de erkende vader ben van onze zoon?

Ik ben de Thaise taal helaas niet machtig, laat staan lezen, en alle documenten zijn in het Thais. Op het document dat wij nu hebben staat volgens mijn vriendin wel mijn naam, maar ik zie nergens een paspoortnummer o.i.d. Kan alles vanuit Thailand worden geregeld, of ontkom ik er niet aan om naar Nederland af te reizen?

Graag jullie advies/tips/ervaringen.

Alvast dank voor de hulp.

Groet,

Robert

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

18 reacties op “Hoe kan mijn Thaise vriendin aanspraak maken op mijn nabestaandenpensioen?”

 1. Branco zegt op

  Allereerst gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon!

  Voor de geboorteakte kan je de app Google Lens op een smartphone installeren. Wanneer je dan een foto maakt van de geboorteakte en deze foto opent in de app kan je vertalen kiezen. Met google translate wordt dan de Engelse of Nederlandse vertaling (wat je kan selecteren) op de afbeelding vertoond. Dit is niet 100% zuiver maar je zal je eigen naar er wel in moeten kunnen herkennen.

  Voor je vraag over het nabestaandepensioen kan ik je geen antwoord geven. wellicht kan je dit op de website van het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar terugvinden of dit per email aan hun stellen.

 2. Tambon zegt op

  Beste Robert, pensioenkwesties regel je met jouw pensioenuitkeerder. Maak hen bekend wat er gaande is en hoe zij jouw wensen in kunnen vullen. Let wel: je regelt dat vóórdat er ook maar één cent pensioen wordt uitgekeerd. Nadien ben je te laat om een soort van partnerpensioen af te spreken. Als het enkel om de status “vriendin” gaat heb je meer uit te leggen dan wanneer er sprake is van een wettelijk huwelijk. Je hebt nog 2 jaar de tijd. Een Boeddha-huwelijk volstaat niet. Zoals je weet ook in TH niet. Een partner geregistreerd partnerschap kent TH niet, en is in NL niet aan de orde wat ik begrijp uit jouw relaas. De erkenning van jouw vaderschap regel je op de Amphur. Ben je de Thaise taal niet machtig, schakel dan een tolk in. Die zijn via Thailandblog wel te vinden.

 3. Ger-Korat zegt op

  Voor het regelen van een nabestaandenpensioen ga je naar je pensioenuitvoerder. Meestal dien je dit voor ingangsdatum van je pensioen geregistreerd te hebben. Soms is een geregistreerd partnerschap of huwelijk nodig, soms is het voldoende om je partner met naam en nog wat gegevens aan te melden, voor informatie ga je naar je pensioenuitvoerders. Wel houdt dit in dat je eigen pensioen meestal lager wordt want indien geen partner cq. alleenstaande wordt de uitkering voor jezelf hoger.

  Wat erkenning van je kind betreft dien je je eerst af te vragen wat je wil; je staat immers al als vader geregistreerd. Wil je officieel zeggenschap dan ga je naar een Thaise rechtbank, zoek daar een advocaat welke familiezaken doet en dan volgt een lange procedure. Kijk voor informatie in de zoekbalk op: erkenning kind. Wil je dat je kind ook de Nederlandse nationaliteit krijgt dat heb je nadat je alle stappen van de erkenning hebt doorlopen een akte van erkenning waarmee je dan de nationaliteit kan gaan aanvragen.
  Heb zelf 2x de akte van erkenning geregeld voor mijn 2 kinderen, bewust ongehuwd ( want de overgrote meerderheid van de relaties en van de multiculturele huwelijken stranden ook weer), daarom blijf ik liever de controle over mijn leven, mijn geld en bezittingen en mijn relaties en meer houden, maar dit even terzijde als goede raad om niet te trouwen.

  • Johnny BG zegt op

   Beste Ger,
   Je zal gelijk hebben maar mijn ervaring is dat ze doodleuk zeggen dat ze wel zien wat de situatie is bij aanvang van mijn pensioen en daar aan gekoppeld de partner via huwelijk of registratie op dat moment.
   Mijn ex partner heeft afstand gedaan van haar “rechten” bij Nationale Nederlanden terwijl er in een samenlevingsovereenkomst nooit is vast gelegd dat er rechten of plichten tegen over elkaar zouden zijn bij beeindiging door verbreken van een relatie. Ik vind het maar een schimmige wereld waarbij de miljarden in een gokspel worden uitgegeven en bij verlies het als helaas pindakaas verdeeld mag worden. De beroepsgokkers krijgen er bij verlies geen cent minder om maar bij vette winst zijn het de winnaars met bonus. Dat is naaien waar je bij staat en een overheid die het allemaal faciliteert alsof het grootste gedeelte van de bevolking hersenloos is want stel je voor dat de burger wel weet om te gaan met geld.
   In Thailand is die bemoeizucht er gelukkig niet.

   • George zegt op

    John BG Niet mijn ervaring bij het ABP. Heb de paar keer dat ik vragen had die of gemakkelijk beantwoord gekregen door te lezen op de site of door een mail of telefoontje. Lijkt een beetje (veel) complot denken. Bij mijn ouders die rond 1990 met pensioen gingen was het ook altijd helder ook na het overlijden van mijn vader. Ook voor mijn moeder die alleen basisschool heeft gedaan. Maar in een andere tijd geboren waarschijnlijk wel een HBO opleiding had kunnen doen. Vroeger was alles beter 🙁 🙁
    Jouw idee ??
    Ik vind het maar een schimmige wereld waarbij de miljarden in een gokspel worden uitgegeven en bij verlies het als helaas pindakaas verdeeld mag worden. De beroepsgokkers krijgen er bij verlies geen cent minder om maar bij vette winst zijn het de winnaars met bonus. Dat is naaien waar je bij staat en een overheid die het allemaal faciliteert alsof het grootste gedeelte van de bevolking hersenloos is want stel je voor dat de burger wel weet om te gaan met geld.

 4. Adrie zegt op

  Denk dat je daarvoor hier in NL met je vriendin moet trouwen of een geregistreerd partnerschap
  moet aangaan en aanmelden bij je pensioenfonds.
  Ben je al ooit in NL getrouwd geweest en of heb je kinderen uit een vorig huwelijk hier in NL??
  dacht ik dat die ook nog aanspraak kunnen maken op nabestaanden pensioen van ex partner.

  Maar als je in NL gaat trouwen dan gaat je AOW weer een stuk minder worden??
  Of heb ik het nu mis.

  • Erik zegt op

   Adrie, ook als je niet in NL trouwt gaat jouw AOW omlaag van de 70% naar de 50% uitkering. Ook bij samenwonen gaat de AOW omlaag. Ik verwijs je naar de site van de SVB voor toelichting.

 5. willem zegt op

  Als jij nu al met pensioen bent dan kun je meestal geen partner meer opgeven. Neem contact op met je pensioen uitvoeder voor de regels en mogelijkheden.

  • Erik zegt op

   Willem, Robert schrijft dat hij nu van vermogen leeft. Zijn pensioen is nog niet ingegaan. Dus nu kan hij nog iets regelen maar moet wel opschieten…

 6. Frank zegt op

  Nabestaandenpensioen is automatisch geregeld als je trouwt. Het enige alternatief wat het gros van de pensieonuitvoerders accepteert is een samenlevingsovereenkomst, met daarin een clausule waarin het nabestaandenpensioen staat vermeld (dat geldt dan over en weer). Maar zoals alnderen ook al schrijven, neem eerst contac tmet je pensioenuitvoerder op en vraag wat zij nodig hebben. Voor een samenlevingsovereenkomst (het ABP verlangt dat in mijn geval) moet je langs een notaris (of bel er eentje in Nederland) en vraag dan ook even in hoeverre het geldig is als je in het buitenland woont. Ik ben hier zelf op dit moment ook mee bezig en wacht momenteel op de conceptakte van de notaris.

 7. Bert zegt op

  Mijn ervaring is dat je op hetzelfde adres moet samen wonen of getrouwd is nog makkelijker

 8. Michel zegt op

  Vergeet ook niet om je erkende baby ook te registreren bij de Nederlandse ambassade dat je hem erkend als jouw baby voor in toekomst misschien Nederlandse en Thais paspoort te kunnen hebben en voor jouw misschien andere profijt kan hebben

 9. Sjaak S zegt op

  Ik weet zo goed als niets van het Nederlandse pensioenstelsel (ik krijg alles van de Duitse buren, omdat ik daar hoofdzakelijk gewerkt heb), en mij werd verteld dat zoiets niet bestond in Nederland. Ik ken het wel van Dutisland. Dus vond ik het wel interessant om te lezen.
  Er werd door velen erop gewezen bij je pensioenuitvoerder na te vragen…. nou ja.. je kunt het googelen, maar hier, ik maak het iets gemakkelijker: https://www.nibud.nl/onderwerpen/pensioen/nabestaandenpensioen/#:~:text=Als%20je%20getrouwd%20bent%20of,bij%20je%20pensioenfonds%20of%20%E2%80%93verzekeraar.

  Gewoon klikken… misschien had je het al gedaan… en misschien heeft een ander er baat bij.

  Veel succes en ook gefeliciteerd met je zoon.

 10. TheoB zegt op

  Gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon Robert,

  Het ouderlijk gezag in Thailand is min of meer hetzelfde geregeld als in Nederland.
  Zie in de Thai Civil and Commercial Code met name Section 1547. Unmarried Parents
  Aangenomen dat je op de geboorteakte vermeld staat als de vader van het kind, moet je eerst het kind wettigen (legitimation) om ouderlijk gezag te krijgen over het kind. Dit kan door te trouwen of een aanvraag voor wettiging indienen of een rechterlijke uitspraak daartoe krijgen.
  Zonder die wettiging heb je volgens mij geen enkele beslissingsbevoegdheid (ouderlijk gezag) over jouw minderjarige zoon.

  https://library.siam-legal.com/thai-law/civil-and-commercial-code-parent-child-section-1536-1560/

 11. R.masmeijer zegt op

  Als eerste van harte gefeliciteerd met je zoon

  In mijn geval moest je getrouwd zijn voor de pensioen gerechtigde leeftijd (dit laten registreren in Nederland)
  In mijn geval niet nodig want ben getrouwd in Nederland vervolgens doorgeven aan het uitkerende pensioenfonds. Let wel je wordt gekort op je a.o.w. Het pensioenfonds betaald jouw echtgenote na jouw overlijden een uitkering uit dit echter tot haar pensioen gerechtigde leeftijd.
  Recht op een nabestaande pensioen van het S.V.B heeft zij niet (ik vermoed namelijk dat zij niet in Nederland heeft gewerkt en of heeft gewoond) het recht op kinderbijslag krijg je alleen als je zoon in Nederland woont (maar dat hoef je ze natuurlijk niet te vertellen PAS OP DIT IS NIET LEGAAL dus op het moment dat je zoon naar school moet weer terug schrijven naar Thailand)

  Veel succes Roel

  • Adrie zegt op

   Je schrijft>> Het pensioenfonds betaald jouw echtgenote na jou overlijden een uitkering uit echter tot tot haar pensioen gerechtigde leeftijd.

   Ben het daar niet mee eens.
   Op mijn pensioenoverzicht van pensioenfonds vervoer staat duidelijk dat mijn vrouw als ik
   nu zou komen te overlijden ( Ben nog niet met pensioen en leeftijd ergens eind 50) bijna 800 euro
   netto per maand ontvangt tot haar overlijden.

   Komt warschijnlijk nog wat bij van BPL Bedrijfs Pensioen Landbouw dus zal dat rond de 850 euro netto
   zijn.
   Wanneer zij dan het appartement hier in NL verkoopt van 2 ton + waar geen hypotheek meer op zit
   denk ik dat zij het wel gaat redden.

   Maar het gaat er om dat dat nabestaanden pensioen niet stopt wanneer zij de pensioen gerechtigde
   leeftijd bereikt

  • Erik zegt op

   Roel Masmeijer, wat vertel je ons nu? Korting op de AOW omdat je pensioen hebt? Waar heb je dat gelezen? Zo stook je onrust op dit blog!

   Misschien moet je hier maar eens lezen, de site van de overheid.

   https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-ouderdomswet-aow/vraag-en-antwoord/wat-verandert-er-op-mijn-werk-als-ik-wil-doorwerken-na-mijn-aow-leeftijd#:~:text=AOW%20en%20pensioen&text=Uw%20inkomen%20uit%20werk%20heeft,een%20particuliere%20verzekeringsmaatschappij%20heeft%20afgesloten.

 12. George zegt op

  Voorbeeld van het ABP
  Als u met pensioen gaat, beslist u of u de hoogte van het nabestaandenpensioen wilt veranderen. Op deze pagina leest u welke keuzes u heeft en de voorwaarden die daarbij horen.
  Kort gezegd heeft u drie keuzes rond uw nabestaandenpensioen als u uw ouderdomspensioen aanvraagt.

  U laat het nabestaandenpensioen, dat uw partner krijgt bij uw overlijden, zoals het is.
  U verhoogt het nabestaandenpensioen, dat uw partner krijgt, met een deel van uw ouderdomspensioen.
  U verhoogt uw eigen ouderdomspensioen met (een deel van) het nabestaandenpensioen dat u vanaf 1-7-1999 opbouwde. Hiervoor heeft u toestemming van uw partner nodig, schriftelijk of via MijnABP. Het nabestaandenpensioen wordt dan wel lager. Of vervalt zelfs.
  Bespreek deze keuzes met uw partner. Uw ouderdomspensioen kan namelijk minder worden. Of het nabestaandenpensioen kan minder of nul worden. Uw bedragen vindt u in Mijn ABP.
  NB Het nabestaandenpensioen is geen gemiddeld geen vetpot maar zal ongeveer 50 procent van je pensioen zijn. Als er eerdere partners waren en die geen afstand gedaan hebben wordt de spoeling nog dunner. Reken haar niet rijk. Daarnaast is het zo dat als je een partner hebt je AOW lager wordt. Bij het ABP als enige pensioenfonds wordt ook je pensioen lager.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website