Beste lezers,

Mijn vraag is wat je allemaal nodig hebt voor een geregistreerd partnerschap in Thailand, niet trouwen, gewoon samenwonend. Het is mijn bedoeling dat ik niet terug hoeft naar Nederland om daar papieren op te halen.

Waar moet ik mij melden als ik al deze papieren in bezit zou hebben?

De reden van deze vraag is, dat bij overlijden mijn vriendin een nabestaandenpensioen kan krijgen.

Misschien heeft iemand deze situatie al eens gedaan of mee gemaakt.

Alvast mijn dank voor de tips.

Groet,

Dries

11 reacties op “Lezersvraag: Wat is nodig voor een geregistreerd partnerschap in Thailand”

 1. Ko zegt op

  Ik denk dat je deze vraag moet voorleggen aan jouw eigen pensioenfonds. Niet ieder fonds heeft dezelfde regels en zolang zij jouw contract ( welk dan ook) niet accepteren is alles nutteloos.

  • HansG zegt op

   Deze huwelijksvorm bestaat niet in Thailand. Dus even naar NL. Wij hebben het vorig jaar ook gedaan i.v.m .pensioen en paspoort. Ook kan dit een voordeel zijn in Thailand als je uit elkaar gaat omdat het niet als huwelijk erkent wordt.

 2. chris zegt op

  Ik heb – moet ik eerlijk bekennen – nog nooit gehoord van een geregistreerd partnerschap in Thailand. De meeste mensen wonen hier samen maar hebben daarvoor geen officieel papier (nodig). Er zijn ook geen rechten aan verbonden. Een minderheid is officieel getrouwd.
  Of ik begrijp de vraag verkeerd…..

 3. petervz zegt op

  Geregistreerd partnership bestaat niet in Thailand. En de thaise wet erkend ook geen geregistreerd partnership uit andere landen.
  Betreft het een Nederlands pensioenfonds dan is een geregistreerd partnership afsluiten in Nexerland de enige optie.

 4. erik zegt op

  Je hebt het over ‘een’ nabestaandenpensioen. Bedoel je een nabestaandenpensioen als onderdeel van jouw lopende polis, of een nabestaandenpensioen zoals in NL de ANW?

  Thailand kent die voorziening niet; of jouw partner recht heeft op de Nederlandse ANW moet je in Nederland gaan vragen bij een verzekeringsdeskundige. Als je bedoelt of jouw partner rechten krijgt uit jouw eigen pensioenpolis is iets dat je moet navragen, het is hier al gemeld, bij jouw pensioenmaatschappij of levensverzekering. Dan kan dat mogelijk worden vastgelegd maar jouw eigen pensioen wordt dan wel lager.

  Wat tenslotte ook kan is een overlijdensrisicoverzekering op jouw leven met haar als begunstigde. Daarvoor moet je te rade gaan bij verzekeringsmensen en die vind je in beide landen.

 5. Roel zegt op

  Geregistreerd partnerschap bestaat niet in Thailand, maar er is wel een oplossing voor jouw probleem.

  Ik weet niet of je een huurwoning hebt of eigen woning, bij eigen woning kan het anders, dan moet jouw vrouwtje ingeschreven worden in Blauwe huisboekje en met blauwe boekje naar city hal dat jullie samenwonen, ook met 2 getuigen

  Eerste eis van meerdere pensioenfondsen dat je 3 jaar moet samenwonen.
  Je gaat met 2 getuigen die bij jullie wonen naar de city hal, aldaar wordt verklaart dat jullie officieel samenwonen met handtekening van burgerlijke ambt en getuigen. Dit formulier laten vertalen en naar jouw pensioenfonds sturen. Ook huurovereenkomst mee brengen voor het adres etc.

  Op deze manier hebben wij al voor meerdere mensen dit gedaan of ze doen het zelf maar allemaal in orde gekomen bij verschillende pensioenfondsen.

  Maar informeer eerst zelf bij pensioenfonds, wellicht hebben zij eigen documenten daarvoor.

 6. timker zegt op

  Ik zou je adviseren om bij je pensioenfonds na te vragen wat ze accepteren !!! Om een voorbeeld te geven een Thais huwelijk wordt in Nederland niet erkent… pas na registratie in Nederland, waarvoor je vertalende gecertificeerde documenten, zal er erkenning plaatsvinden. Mijn Thaise vrouw, ik ben in Thailand gehuwd, staat echter wel op mijn pensioen papieren als nabestaande gerechtige (Aegon).
  Mocht je om welke reden dan ook Nederlandse documenten nodig hebben dan hoeft dat niet via een bezoek aan Nederland. Ik hen recent een Internationaal geboortebewijs opgevraag, door het CDC laten legaliseren en met behulp van een Visa Service in NL geschikt gemaakt voor gebruik in Thailand door de Thaise Ambassade in Den Haag. De vertaling en de laatste certificering in Thailand gebeuren begin april.

 7. Dries zegt op

  @ Eric, Ik ben 22 jaar woonachtig in Thailand met dezelfde vriendin en heb niets meer in Nederland.
  Ik ben aangesloten bij BPFBouw en zo gauw als ik inlog met mijn digid staat er elke keer dat mijn vriendin partner pensioen krijgt na mijn overlijden.
  Ik heb veel na gezocht maar kom inderdaad verschillende antwoorden tegen op de website van BPF, op de een staat dat ze iets krijg als ik dood ben en dan na haar 67ste, op een andere staat dat je een formulier moet hebben en dat kan aantonen dat je samen woont?
  @Roel, Ik woon bij mijn vriendin in en betaald geen huur en staat alleen ingeschreven bij de immigratie, helaas willen ze hier mij geen geel boekje geven dat ik hier woont , deze persoon zegt weer U bent niet getrouwd?
  Ik ga het zeker eens proberen bij de cityhal dat is waarschijnlijk de beste optie, alleen kom ik elke keer weer die mevrouw tegen die daar de baas is en die mij ook dat gele boekje niet wilt geven?
  Zo ver bedankt voor de info.

  • erik zegt op

   Dries, ik ben hier ‘pas’ 16 jaar. Ons huis met ondergrond is eigendom en ik sta op het chanoot als rechthebbende op het gebruik. Mogelijk dat ik daarom wel een geel huisboek heb en mijn vrouw/partner het blauwe. Het pensioenverhaal speelt bij mij niet; als ik doodga krijgt zij geen pensioen en max een maand AOW nabetaald maar wel is dan het huis vrij en heeft ze mijn vermogen.

  • Roel zegt op

   Dries,

   Jouw vrouw moet verklaring geven dat jij bij haar inwoont en 2 getuigen uit de straat dan is het ok en krijg jij geel huisboekje. Sommige Thai willen natuurlijk iets onder de tafel, wat niet normaal is maar toch.

 8. Alex zegt op

  Ik heb 10 jaar geleden een notarieel samenlevingscontract laten opmaken in NL, en dat is geaccepteerd door mijn pensioenfonds. Dus mijn partner krijgt na mijn overlijden een partner pensioen.
  Wellicht is het mogelijk dit schriftelijk (e-mail) te doen bij een notaris in NL. Zou dit eens proberen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website