Beste lezers,

Hebben mensen ervaring met de Belgische douane met het versturen van kleine pakketjes naar vrienden en familieleden in Belgie? De Belgische douane stuurt steevast een aanslag door naar de afzender in België.

Een verjaardags- of nieuwjaarsgeschenkje van een paar Baht kost hun dan ruim 20 euro, buiten al het gedoe ervan om de verzender een mail te laten sturen wat de inhoud is etc. Ook al is de waarde ruim onder de toegestane 45 euro en wordt het duidelijk vermeld dat het om een ‘gift’ gaat, wordt de afzender steevast geconfronteerd om invoerrechten te betalen. Echt niet leuk om dat te vernemen van vrienden in België.

Geen probleem met Nederlandse, Zweedse of Duitse zendingen.

Groet,

Johan

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

5 reacties op “Ervaring met de Belgische douane met het versturen van kleine pakketjes naar vrienden en familieleden in Belgie?”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Johan, die gewijzigde EU regels zijn er al een paar jaar en gelden voor alle invoer van buiten de EU naar een EU land. Zie https://www.rvo.nl/onderwerpen/goederen-importeren-uit-een-land-buiten-de-eu en het geldt net zo hard voor ondernemers als voor particulieren.

  Ook als ik in NL een boek koop in TH; dan volgt er een rekening van een paar euro BTW en wat handling. Meestal tenminste; soms slipt er wel eens iets tussendoor maar daar mag je niet op rekenen.

 2. Ronny zegt op

  Johan,
  Je haalt 2 zaken door elkaar, pakjes zenden binnen de Eu of pakjes zenden van buiten de Eu naar een Eu land, Belgie in jou geval.
  Hier is de website van Bpost, hier staat duidelijk vermeld wat je moet doen om vrijgesteld te blijven als je onder de 45euro blijft.
  https://www.bpost.be/nl/faq/moet-ik-invoerkosten-betalen-op-een-geschenk-van-buiten-de-eu

 3. guy zegt op

  Ik ben het eens met Ronny.
  De Belgische douane controleert niet meer dan andere Europese landen.
  Ze doen dat aan de hand van steekproeven en als je als bestemmellng gecontroleerd zou worden dan kan je nits je pakket aan de voorwaarden van ”geschenk en </=45 euro'' valt hoef je niet te betaten voor de invoer ervan.

  Beetje administratief werk maar wel nodig om malafide heerschappen in toom te houden, ervan uitgaande dat in zulke geschenkverpakking ''van alles en nog wat'' kan worden getransporteerd.

  Je zou ervan verstelt staan mocht je zien wat er zo allemaal in die soms kleine doosjes aangetroffen is en nog steeds aangetroffen word.

  Een beetje moeite doen om een geschenk toch te ontvangen zou dan ook geen probleem mogen zijn.

 4. Ton vdM zegt op

  U schrijft: “De Belgische douane stuurt steevast een aanslag door naar de afzender in België.”
  Als de afzender in België woont en er wordt een pakketje gestuurd aan een ontvanger in België dan komt er toch helemaal aan te pas?

 5. Jomtien Tammy zegt op

  Wanneer je een klein pakketje/ geschenk onder de waarde van 45€ naar iemand in België stuurt, stuur je ook best gelijk aan je bestemmeling een korte mail waarin je verklaart dat een pakket onderweg is als geschenk (gewoon met vermelding van waarde -45€).
  Indien het toch zou gebeuren dat er importtaxen worden geëist, dient de bestemmeling dit onmiddellijk na kennisgeving te betwisten (instructies hoe, wat, waar op ontvangen brief).
  Men moet deze importtaxen nóóit betalen en de betwisting zal ik aanvaard worden en de kosten geannuleerd.
  Ook steeds in het groot en duidelijk op je pakket “GIFT” vermelden!
  Ervaringsdeskundige want hebben dit ook geregeld voor met pakjes/kaartjes van de familie uit U.K. (ook steeds betwist en nog nooit moeten betalen).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website