Beste lezers,

Inmiddels ben ik tweemaal bij mijn lief in Thailand (Udon Thani) geweest en is zij is eenmaal bij mij in Nederland geweest. Ik merk dat ik in eerste instantie vooral bezig was met de vraag: hoe krijg ik het voor elkaar dat zij naar Nederland kan komen? Dat plaatje heb ik inmiddels helder.

Gaandeweg ontstond bij mij de gedachte, waarom zou ik niet naar Thailand verhuizen? Er is weinig meer dat mij werkelijk bind aan Nederland anders dan werken tot 67 en een paar maanden (nu 55 jaar oud). Er gaat sowieso nog een jaar of 5 overheen voor mijn lief (nu 46 jaar) naar hier kan komen, en daar zit een behoorlijk kostenplaatje aan vast, inburgering taalonderwijs etc. Aansluitend zou zij dan op haar ± 50ste op zoek moeten naar werk, met volgens mij weinig kans op de arbeidsmarkt gezien taal en leeftijd. Zelf zou ik moeten blijven werken tot pensioen, niet heel aantrekkelijk allemaal.

Dus, waarom niet op mijn ±60ste verhuizen naar Thailand? Mijn huis verkopen hier. Vervolgens met de winst de jaren tot AOW en pensioenuitkering overbruggen? Zij heeft een eigen woning, waarvan rond haar 50ste de hypotheek is afbetaald, zodat ze kan stoppen met werken. Het lijkt allemaal te passen.

Kosten van levensonderhoud lijken mij, in vergelijking tot Nederland, behoorlijk lager. Maar hoe hoog zijn deze als je het hebt over ’the basics’ vaste lasten zoals water, elektriciteit, verzekeringen etc. Kleding en voedsel lijken mij stukken goedkoper dan in NL.

Zijn er lezers op Thailandblog die hiermee ervaring hebben? Tips, adviezen, wat zie ik over het hoofd?

En ik ben niet op zoek naar reacties die gaan over, op geldbeluste familie, of Thaise vrouwen die er op uit zijn om Farang uit te melken. Gewoon praktisch dus. Wat voor maandbudget heb je ongeveer nodig om op simpele wijze een tweepersoonshuishouden gaande te houden? Niet luxueus maar wel zorgenvrij qua maandelijkse uitgaven? Waar loop je tegenaan bij overheden, zowel Thaise als Nederlandse?

Ik ben benieuwd naar de reacties.

Groet,

JosefH

54 reacties op “Lezersvraag: Emigreren naar thailand en kosten van levensonderhoud?”

 1. Gert-jan zegt op

  Hallo Jozef,
  Ik zit zo’n beetje met dezelfde plannen.
  Woon een paar jaar part time in Bangkok met m’n lief. Basic maandlasten hangen natuurlijk af van locatie. Maar voor zo’n 750 – 1.000 euro per maand moet je een heel eind kunnen komen.
  Variabelen die t duurder maken zijn bijv. Afbetaling auto (bij mij strijdpunt. No way).
  Maar er zijn er vast die meer & langere ervaring hebben.
  Veel geluk met je keuzes.

 2. chris zegt op

  Beste JozefH,
  Dit soort vragen is veel te open om zomaar te beantwoorden. Ongetwijfeld gaan de antwoorden alle kanten op en putten bloggers zich uit om jou een goed antwoord te geven. Het zou beter zijn als je je eigen situatie en zeker je wensen met betrekking tot wonen in Thailand nauwkeuriger zou omschrijven.
  De belangrijkste vragen hebben te maken met het feit of je meer op de Thaise manier wilt leven of vast wil houden aan je Westerse leventje: auto/brommer/fiets/niks, aircon overal in huis of alleen fans, Westers eten elke dag of altijd Thais eten, gelijksoortige ziektekostenverzekering, zorg voor opgroeiende kinderen, zorg voor ouders, gezondheidssituatie, aantal vakanties per jaar.
  Op al deze onderdelen zijn op dit blog al discussies gevoerd en adviezen gegeven. Je zou ook zelf al deze onderdelen zelf op kunnen zoeken hier en er zelf een leuk advies van kunnen maken.

 3. Khun Peter zegt op

  De grootste en meest lastige kostenpost is een ziektekostenverzekering. Kost je al snel € 400,- per maand.

  • Geert zegt op

   Dit hoor ik wel vaker, maar het ligt er natuurlijk maar aan wat je verzekerd wil hebben.
   In Nederland ben ik €300.-per maand kwijt voor ons tweetjes, daar komt dan nog 2 x het eigen risico bij.
   Dat is op jaarbasis dus €4350.-, in Thailand betaal ik €4210,- bij A.I.A ,ik moet er wel bij zeggen dat deze verzekering duurder wordt naarmate je leeftijd.
   Maar is dat in Nederland niet hetzelfde?

   • Frank zegt op

    nee, in Nederland mag je niet gediscrimineerd worden op leeftijd.

   • Fransamsterdam zegt op

    De zorg kost in Nederland ongeveer € 6000 p.p. per jaar, dus voor u tweetjes € 12.000.
    Dat u daar maar € 4350 premie voor hoeft te betalen komt omdat er algemene potten zijn waaruit het grootste deel bekostigd wordt. In Thailand moeten alle kosten uit de premie komen.
    En nee, de leeftijd heeft in Nederland geen invloed op de hoogte van de premie en reeds bestaande kwalen mogen niet worden uitgesloten en voor de basisverzekering is er een acceptatieplicht.

    • Harrybr zegt op

     Juist. Iedereen in NL betaalt maar een deel, namelijk ca € 1300 rechtstreekse premie en een € 385 eigen risico p.p.. De rest komt uit de belastingpot, o.a. gevuld door uw Zvv-betalingen ( zie uw jaaropgaven). Daardoor vloeit er erg veel geld van jeugdige gezonden naar oudere behoeftigen. Een plaats voor een demente bejaarde kost een € 80k /jr. In Thailand is dat allemaal niet, en bent u op uzelf en schoonfamilie aangewezen. Als u dan wat dure operaties nodig hebt, heeft u dus… pech gehad.
     Ik zie het aan de vader (81) van een zakenvriendin van mij. Hij is -voor allen gelukkig- oud-officier, dus valt onder de militaire verzekering. Anders was hij al dik 10 jaar gereïncarneerd geweest.

   • Cornelis zegt op

    Nee, in Nederland ‘groeit’ je zorgverzekeringspremie niet mee met je leeftijd. Eén van de voordelen van een verplichte verzekering.

  • Ger-Korat zegt op

   Ik ben op 55 jarige leeftijd zo’n 70.000 baht per jaar kwijt, met uitgebreide dekking. Dus 155 euro per maand. Wel na elke 5 jaar een verhoging. Je jongere vriendin kan gebruik maken van de standaard Thaise verzekering of met dezelfde verzekering voor rond 50.000 baht per jaar, 110 euro per maand.

 4. Kees zegt op

  Wat Chris al zegt, geen zinnig antwoord op te geven omdat het zo afhankelijk is van je situatie. Het genoemde bedrag van 750 – 1000 Euro per maand is absurd laag in ieder geval.

  Wat ik ook zeker niet zou onderschatten is de verandering die je leven ondergaat bij een verhuizing van NL naar Udon Thani. Da’s toch anders (weliswaar goedkoper) dan verhuizen naar Bangkok, Hua Hin, Pattaya of Chiang Mai. Onderschat dat niet – ik begrijp dat je een vrij prille relatie hebt maar als daar de nieuwheid vanaf is zit je wel in Nakhon Nowhere waar verder geen ruk te doen is.

  Verder weet ik niet hoe je inkomen in NL ligt, maar als dat aan de lage kant zit wordt er veel gesubsidieeerd en door de overheid geregeld in NL, soms zonder dat je er bewust weet van hebt. In Thailand moet je alles zelf regelen en betalen, zoals bv de ziektekostenverzekering die Khun Peter aanhaalt.

  • Chander zegt op

   Beste Kees, vanwaar de minachting over Udonthani.
   Je weet toch niet of hij de STAD Udonthani bedoelt of de provincie.
   In de stad Udonthani is nog heel veel te beleven.

   Wat Khun Peter al zei is toch de belangrijkste aspect.
   Op 60 jarige leeftijd is de verzekeringspremie in Thailand stukken lager dan op 70 jarige.
   En dan moet je ook geen medische kwalen hebben, anders heb je pech. En na jouw 70ste verjaardag behoorlijk pech, omdat je overal uitgegooid wordt. Zelfs bij een reisverzekering met medische kosten.

   Het wordt dus flink sparen om de ziektekosten voor de toekomst te kunnen dekken.

   Mijn advies aan JosefH. Ga niet te ver van de grote ziekenhuizen wonen. In de toekomst kan dat goed van pas komen.

 5. Fransamsterdam zegt op

  Uw pensioen zal aanzienlijk lager uitvallen als u op uw 60e stopt met werken en
  de AOW daalt geloof ik met 2% per jaar als u in het buitenland woont.
  Ziektekostenverzekering moet u in Thailand zelf regelen en is kostbaar.
  Levensonderhoud is voor een vakantieganger erg goedkoop, maar kan voor een long-stayer tegenvallen: Flesje bier in Nederlandse supermarkt: 20 Baht, in Ned. horeca 140 Baht. In Thaise supermarkt 40 Baht, in Thaise horeca 60 Baht. Een ei is in Thailand bijna net zo duur als hier, een uitsmijter kost een fractie.
  Je hebt toch een auto nodig, af en toe op vakantie is ook wel normaal. De familie hoeft niet geldbelust te zijn, maar dat in voorkomende gevallen uw bijdrage verwacht wordt is heel normaal. U heeft geen inkomen, dus moet ik meen 800.000 Baht op een Thaise bankrekening hebben en houden. Dat zal geen probleem zijn. Wat er verder bij komt kijken om een geldig visum te houden daar valt op dit blog genoeg over te lezen. Of die regels over 10 jaar nog hetzelfde zijn is uiterst onzeker. Belangrijkste punt is: Hoeveel AOW+pensioen houdt u vanaf uw 67e/68e over. Veiligheidshalve zou ik ervan uitgaan dat u tegen die tijd 100.000 Baht per maand aan inkomsten zult moeten aantonen. (Nu geloof ik 65k als u die 800k niet zou hebben).
  Om 8 jaar zonder al te veel zorgen in redelijke welstand te overbruggen denk ik aan een minimum van ongeveer € 200.000.

 6. Hans zegt op

  De vaste lasten vallen allemaal wel mee . MAAR de ziektekosten verzekering die dekking geeft voor een goed ( internationaal ) hospitaal waar de doktoren redelijk engels spreken zal een behoorlijke kostenpost worden .

 7. De Inquisiteur zegt op

  Wel, uit pure nieuwsgierigheid + de vele verhalen erover, ben ik in januari dit jaar dagdagelijks gaan noteren. Letterlijk alles. Dus ook benzine, electriciteit, internet
  Wij leven met 3 personen.
  Ik heb ook ziektekost verzekering voor mij en m’n vriendin, makkelijk te herleiden naar maandelijks bedrag. Idem dito voor auto- en bromfietsverzekering inclusief taksen.

  Ik leef ergens midden Udon Thani en Sakon Nakhon.
  Geeg mij Uw mailadres en ik stuur de 3 maanden van dit jaar + de vaste jaarlijkse kosten
  Geeft een realistisch beeld.

  • Fransamsterdam zegt op

   Die nieuwsgierigheid delen we vast allemaal met de Inquisiteur, maar als ik het goed begrijp zal deze niet bevredigd worden en blijven de cijfers vooralsnog bedrijfsgeheim voor de eenvoudige lezer.
   Vergeet u de afschrijving op de auto, motor en alle electrische apparatuur (koelkast, tv, airco, computer, telefoon, kooktoestel) en dergelijke niet mee te nemen?
   En kunt u niet vast een klein tipje van de sluier oplichten? Meer of minder dan 65.000 per maand?

   • De Inquisiteur zegt op

    @Fransamsterdam:
    minder dan 65.000/mnd.
    Doch ik ga niet verder in detail, te veel mensen spelen te graag op de man ipv op de bal. 5555
    En hier zit een ziektekostverzekering in van 78.000/jaar.
    Afschrijvingen van auto, huishoudelijke toestellen en dergelijke zitten er natuurlijk niet in.

    • Fransamsterdam zegt op

     Toch sportief! Eigenlijk moet je al je afschrijvingen op spullen die je hebt en ooit moet gaan vervangen ook meerekenen. Zeker in het voorbeeld van de vragensteller. En veel van die Electronica en zo is in Thailand niet echt goedkoper dan in Nederland.

  • Johan zegt op

   Graag zou ik je gegevens willen ontvangen
   Bedankt alvast !

   • Ger-Korat zegt op

    Motor koop je voor 50.000 tot 70.000 baht. Onderhoud is miniem. Namelijk eerste jaren alleen olie verversen, tot 150 baht per 4000 km. Banden van de motor kosten 2000 baht per 2.
    Auto kosten idem, voor een middenklasse op afbetaling betaal je tussen de 7000 en 10.000 per maand. Onderhoudskosten zijn weer gering. Voor een Toyota middenklasse betaal ik al jaren rond de 1200 tot 2000 baht voor de 10.000 km beurten. Banden rond de 10.000 per 4. Verzekering voor de auto rond de 15000 tot 20.000 baht per jaar, first class verzekering.

  • dan georg zegt op

   goede morgen,
   graag ontvang ik van u uw maandelijkse en vaste jaarlijkse kosten. Mijn email adres is [email protected]. Ik woon in huahin.
   Met een vriendelijk groet,
   Dan Georg

  • Richard -Tjs zegt op

   Beste Inquisiteur,

   is het mogelijk om mij ook dat overzicht te mailen ?
   Mijn mailadres is [email protected]

   Alvast vriendelijk bedankt,

   Richard Tsj

  • lung addie zegt op

   Net als de Inquisiteur houd ik de uitgaven bij ( in een excel file ) en dit niet over een periode van 3 maanden maar reeds over een periode van 5 jaar. In die 5 jaar zaten er twee jaren ZONDER inkomsten doch zonder afbetalingen voor om het even wat (auto, motor …).
   Het zal mogelijk verwonderlijk klinken, maar ik stel vast dat de kosten in de tijd DALEN en zich na een paar jaar stabiliseren, en niet stijgen. Dit komt hoofdzakelijk door het feit dat vele aankopen, te doen in de eerste jaren, niet terugkeren. Ook door het feit dat je beter weet waar wat te kopen. Hoe deze evolutie in de toekomst zal verlopen is een vraagteken.
   Een inschatting geven voor iemand, waarvan je niet weet welke eisen hij aan het dagelijkse leven stelt, is onmogelijk. Je kan ‘banaan’ kweken en het fameuze ‘Keen bier’ drinken en op die manier met 2.5EU/d, zelfs met 4 personen, rondkomen. Onder welke omstandigheden dit is laat ik aan de lezer over, doch je moet weinig verbeelding hebben om te weten dat dit onder de zwarte armoede grens is.
   Wat ik wel vaststel is het feit dat wanneer je als leidraad de eisen, gesteld door immigratie, neemt je op een ordentenlijke manier in Thailand kan leven, zelfs op een niveau dat grotendeels overeenstemd met het leven in Europa ( Belgie-Nederland ) en niet gebaseerd is op ‘overleven’.
   Tav Fransamsterdam: het ligt onder de 65.000THB/m met ziekenzorgverzekering inbegrepen.

   • Fransamsterdam zegt op

    Die dalende tendens komt inderdaad door dingen die je vrij snel gekocht hebt, maar ook die zullen veelal ooit vervangen (moeten) worden. Als je dus je afschrijvingen als uitgaven meetelt heb je een ‘potje’ om de boel gladjes te laten verlopen. Anders kom je weer een periode tegen ‘waarin alles tegelijk kapot gaat’ en heb je opeens weer veel hogere ‘maandelijkse’ kosten.

  • Luc zegt op

   Dag Inquisitor,
   We hadden elkaar reeds een keer ‘aan de lijn’ ik verhuis van Belgie naar Seka, Buengkan eind juni. Graag had ik uw “studie”ivm verbruik per maand doorgenomen. Lijkt me erg interessant. Kan u me ook een verzekeringsmaatschappij aanduiden?
   Mvg Luc Dierickx en Da Noipech

  • Erwin zegt op

   Beste Inquisiteur,

   is het mogelijk om ook aan mij dat overzicht te mailen ?
   Mijn mailadres is [email protected]

   bedoeling is om te gaan wonen in Rayong provincie

   Alvast vriendelijk bedankt,

   Erwin

 8. Gerrit zegt op

  Tja,

  Voor elektra met 2 airco’s, waarvan er 1 altijd aanstaat, ben ik in San Sai (Chaing Mai) 1.850,= Bhat kwijt en in Bangkok (zelfde situatie) 3.270,= Bhat per maand.
  Voor water in San Sai 128 Bhat en in Bangkok 278 Bhat per maand.
  Telefoon; in San Sai en Bangkok gelijk 690 Bhat (Dtac) per persoon
  Huur, maar dat heb je bijna niet meer.
  Thai’s eten; in San Sai, (komen ze op een scootertje brengen) gemiddeld 30 á 40 Bhat en we eten er met z’n tweeën van.
  Gaan i x per week “uit’ eten kosten ongeveer 400 á 500 Bhat.
  Gas; alleen voor een eitje te bakken of soep te maken, hebben al meer dan 14 maanden een grote gasfles en is nog niet leeg.
  Brandstof voor twee scooters 100 á 150 Bhat per week, maar ik rij iedere dag heerlijk rondjes. vindt dit het ultieme genot van Thailand.

  hopende je een indruk te geven.

  Gerrit.

 9. Jan zegt op

  ik alleen(78). in Roi et, kom rond van 20000bath per maand
  woon in Nederland, ben ongeveer 10 maanden per jaar in Thailand .je kan het zo duur of goedkoop maken/houden als je zelf wil .

  • Fransamsterdam zegt op

   U woont in Nederland. Gratis? En u bent ook in Nederland verzekerd? Terwijl u 10 maanden per jaar in Thailand verblijft? Dan belazert u de boel. En het heen en weer vliegen zit bij die 20k per maand inbegrepen? Zo komt Jan Splinter door de winter.

 10. henry zegt op

  als je de 65 000 Baht per maand die nodig zijn om je extensie te verlengen als basis neemt. Zul je een probleemloze senior zijn. En op het einden van de maand zelf nog overschot hebben voor een potje onvoorziene omstandigheden.

  Ik woon in Bangkok metropolis, huur een Europees ingericht 2skpl appartement, heb een 3 lier 4WD SUV -AT, ga regelmatig uit eten en maak af een toe een rondrit van 1 a 2 weken.

  • Fransamsterdam zegt op

   65.000 Baht nú voor 1 persoon, akkoord.
   Maar meneer is nu 55, wil nog 5 jaar werken en dan bijna 8 jaar overbruggen met de overwaarde/winst woning. Dan zitten we al 13 jaar verder alvorens hij z’n verlaagde AOW/pensioen krijgt. Als hij daar 7 jaar van genoten heeft zitten we al 20 jaar verder, dus die 65.000 kun je rustig omzetten naar 100.000 tegen die tijd. En dat pensioen zie ik niet zo hard meer groeien. Mocht het minimum vereiste inkomen dan hoger worden dan zijn AOW/pensioen is, zal hij het land moeten verlaten. De overwaarde/winst uit de woning is dan al lang op. Dan zullen ze, hopelijk nog samen, naar Nederland moeten vertrekken.
   Ik heb geen idee waar en hoe meneer woont, maar als je de woning zou kunnen verhuren en daaruit die 65.000 inkomsten per maand kunt aantonen wordt het in het begin wellicht wat lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen, maar dan houd je wel je huis en ziet het plaatje er voor de toekomst veel rooskleuriger uit.

   • henry zegt op

    vergeten te vermelden dat ik gehuwd ben,en geen kinderlast of andere financieel familiale verantwoordelijkheden heb.

 11. Rob Tha Mai zegt op

  Denk aan de 800.000 Bath ( 400.000 + een hele boel papierwerk) wat op je Thaise rekening moet staan.
  Verder wordt je AOW in Ned gekort elk jaar te vroeg 2% en je moet belasting betalen over je AOW in Nederland. Verder elke 90 dagen melden bij Immigration en elk jaar op nieuw Visum voor 1.000 Bath.
  Verder ben je Farang dus kosten kunnen hoger zijn en je “Nederlandse” eten bij Makro of Tesco is ook duurder dan je hap rijst. Alleen van volle AOW kan je ook niet meer leven in Thailand

  • Kevin zegt op

   Nieuw visum krijgt u niet wel een extensie en die kost 1900 baht.

 12. Eric zegt op

  verschil kosten levensonderhoud België – Thailand
  Thailand 41% van wat je hier uitgeeft
  info via website : numbeo
  mvg

  • Cornelis zegt op

   Aan dergelijke getallen heb je niet zoveel. Als ze al op grondig onderzoek zijn gebaseerd zijn het nog steeds gemiddeldes. In Thailand zijn de verschillen tussen de regio’s tamelijk groot.

 13. raymond kil zegt op

  Houd ook rekening met het feit dat als je in Thailand of Nederland gaat samenwonen je ook maar de daarbij behorende A.O.W. uitkering krijgt. Die is per 2018 € 807 bruto per maand voor een gehuwde of samenwonende. Je kunt dan nog wel via de belasting nog wat vrijstelling krijgen van bepaalde inhoudingen.
  S.V.B. controleert ook in Thailand of je wel of niet samenwoont. Denk hieraan.
  Veel succes

 14. l.lagemaat zegt op

  Probeer een volgende keer bij een bezoek aan Thailand een overzicht te maken wat u per week/ maand kwijt was.
  Zou u op deze basis in Thailand willen leven?

  Ziektekosten verzekering is een verhaal apart.
  Kijk bij de verschillende maatschappijen welke premie zij berekenen op 65 jaar, 70 jaar enz.
  Welke uitsluitingen zij toepassen bij eerdere ziektes.
  Is het een levenslange verzekering of stopt die op 70 jarige leeftijd.
  Hoe wordt de partner mee verzekerd.

  Gesteld dat de relatie uitraakt ,kunt u dan financieel verder ? Zelf een (huur) condo / huis regelen?

  In 5 jaar tijd (55 – 60) verandert er ook veel in Thailand! Houdt daar rekening mee!

 15. tooske zegt op

  Iedereen leeft op zijn eigen manier en er zijn dus vele opties open.
  Er zijn genoeg NL expats die het doen van alleen een AOW uitkering ik dacht op dit moment €1120.
  Ziektekosten verzekering hakt er inderdaad in rond de € 400 oplopend tot € 500. maar zoals je al aangeeft betaal je in Nederland ook, kun je dus gedeeltelijk wegstrepen.
  Auto verzekering all risk rond de € 250 p/j. Een auto kun je bijna niet missen, maar het hoeft geen nieuwe te zijn, aanbod genoeg.
  Vaste lasten, valt reuze mee water van de gemeente € 5 p/m stroom € 50 p/m. kookgas € 10 per fles
  Kleding, huisraad, voeding stukken goedkoper dan in NL. Brandstof diesel € 0.70 benzine € 0.80 p/l
  Je zou eens kunnen informeren wat je vriendin nu nodig heeft om van te leven en wat haar inkomsten zijn.
  Verder van de overheid geen last NL is blij je kwijt te zijn en Thailand is blij met je komst je pompt tenslotte geld in de economie. Visum voor 50+ geen probleem.
  Udon Thani een grote stad met voldoende warenhuizen, restaurants e.d.
  Je bent al een aantal keren op vakantie geweest dus je weet waar je terecht komt en hoe warm het hier is. moet je ook wel aan wennen, je wilt tenslotte niet de hele dag voor de airco zitten.
  Ik zou zeggen pak je koffer, welkom in Udon.

 16. John Chiang rai zegt op

  Het hebben hierboven reeds meer reageerders geschreven,dat je iets te weinig schrijft over je wensen hoe jij in Thailand denkt te leven.
  Ga je compleet als een Thai leven,of heb je een andere voorstelling van je levensavond dat je bepaalde westerse gebruiken wilt aanhouden.
  Alleen westerse eetgewoonten, kunnen in vergelijk tot Nederland reeds behoorlijk in de papieren gaan zitten. Verder zou het op je 60e levensjaar ook onverstandig zijn, om op een goede ziekenverzekering te gaan sparen.
  Ook is het erg belangrijk te weten, wat jou liefje en mogelijke familie van haar, aan financiële verwachtingen hebben.
  Financiële wensen,die nu nog met een allerliefs lachje verzwegen worden,kunnen als je niet oppast plotseling realiteit gaan worden.
  Dat een veel jongere Thaivrouw ons als oudere Farang in haar buurt wil hebben,heeft wat velen niet graag horen willen,vaak niets met onze mooie blauwe ogen te doen,maar met het feit wat zij aan sociale -zekerheid verwacht.
  Verder is het ook nog belangrijk te weten,of je het in de plaats of dorp waar zij woont op de duur gaat uihouden.
  Op vakantie, en frisse verliefdheid is een totaal andere cultuur een prettige,en vaak interessante afwisseling, terwijl het op den duur bij ontbrekende taalkennis, en totaal andere interessen een steeds saaiere gaat worden.
  Allemaal dingen die je zelf met een helder hoofd overdenken moet,en waarvan je van haar kant begrijpelijk geen raad verwachten kunt.

 17. Leo peek zegt op

  Ik woon in een huurwoning in Rayong.
  Woonlasten 12.000 bath per maand met
  1 airco bijna altijd aan en inclusief mobiel
  telefoon en internet aansluiting.
  Eet regelmatig uit zowel Thais als Europees.
  heb een motor waar ik regelmatig mee toer.
  Heb ziektekosten verzekering voor 20.000
  per jaar.
  Ben 62 jaar en zijn met 2 personen.
  Ik kom uit met minder dan 50.000 per maand en
  kan doen wat ik wil.

 18. Kees 2 zegt op

  Josef is 55 dus kan hij nog een goedkope zorgverzekering nemen: ik betaalde in Thailand van mijn 55e tot mijn 60e slechts 1200 dollar met een eigen risico van 1000 dollar. En van 60 tot zijn 65e hoeft het ook niet zo duur te zijn.
  Daarna heeft Josef zijn pensioen en na zijn 67e ook nog een kleine AOW (want hij mist – als hij op zijn 55e gaat emigreren – 12×2% = 24% daarvan & hij woont samen, dus krijgt hij maar 76% van 807 euro (bedrag 2018).

  Anyway, met AOW en pensioen kan hij tzt wrsch wel de zorgverzekeringspremie betalen.

  Wat levensonderhoud betreft: omdat hij gratis woont (bijna afbetaald huis) kan hij gemakkelijk van 1000 euro per maand rondkomen (dus exclusief zorgverzekering, vliegtickets en evt aanschaf auto).
  Lukt mij ook prima.

 19. jochen zegt op

  Ik woon nu al ruim 25 jaar in Thailand. 20 jaar phuket en nu 5 jaar in Udon Thani.
  Indien je het leuk vindt kun je mij berijken via mijn e-mail en zal ik je het een en ander uitleggen.
  Ik heb veel ervaring
  Gr.Jochen
  e-mail [email protected]

 20. Maarten zegt op

  Ben soms in Chiangrai, kosten levensonderhoud 1000 euro per maand met z,n tween, daarna nog autokosten, internet, ziekte kosten verzekering, verschilt, maar u moet niet denken dat het er lui lekker land is, verkoop je huis, zou daar nog over nadenken, je kunt het ook verhuren, heb je meer inkomsten in thailand, moet je aan financiele verplichtingen voldoen boven de 50 jaar, stoppen met werken, heb nu na 25 jaar 540 euro pensioen opgebouwd, en krijg je dan aow op je 67, jaar en 3 maanden circa 940 euro netto is samen ;1490 euro, en dan moet je nog aan die 800000 baht voldoen op eigen rekening, ben je miljonair of heb je meer dan 200.000 euro op je rekening en op thaise 800.000 baht dan zou ik er over gaan denken om er te gaan leven, ik kuier gewoon heen en weer, dan voldoe ik aan de eisen en krijg ik en mijn partner er in ieder geval geen koppijn van, en kan ze zo ook af en toe de familie zien, dus voor ieder een is het een eigen keus, hopelijk neem je de goede, succes allemaal

 21. Bromsnor zegt op

  Ik kreeg een brief van mijn pensioen en het was 67 + 3 maanden maar is nu 68 geworden hoor en ben daar niet blij mee

 22. NicoB zegt op

  Beste Jozef,
  Vooral afhankelijk van uw onbekende levensstijl is het niet makkelijk te bepalen wat er nodig is, doe toch een poging.
  Nodig voor een redelijk welvarend leven is 50.000 Bath per maand, daar zit in:
  eten, drinken, elektra ( 2 airco’s ), gas, water, internet, telefoon, autokosten ( brandstof, onderhoud, banden, verzekering ), kleine aanschaffingen, ook wat wijn, biertje, whisky en wat buitenlandse producten, woonhuis verzekering, kleine onderhoudskosten woonhuis.
  daar zit niet in::
  afschrijving auto, vakanties, reisjes naar NL, woonkosten, grote aanschaffingen, bv. airco’s, koelkast, tv, auto, e.d.; dat geld moet u dus meebrengen uit wat u noemt de winst uit uw huis, of uit een vet pensioen.
  Apart verhaal is de ziektekostenverzekering, zou ik niet sluiten, kost al snel 15.000 Bath per maand, premie kan met ouder worden oplopen, beter is m.i. de premie sparen en daar de zorgkosten van betalen, moet u wel een jaar of 5 uit hoge zorgkosten blijven, dat is een risico, of aan vermogen meebrengen, ik doe dat zo en gaat prima ( 10 jaar premie bespaard is 15.000/maand X 12 = 180.000/jaar x 2 personen is 360.000/jaar x 10 jaar is 3.600.000 minus de 300.000 zorgkosten in 10 jaar, is besparing 3.300.000. Is de gezondheid nu slecht, dan kan dat een extra risico zijn, daar is dan direct een flinke reserve voor nodig, kosten in een staatsziekenhuis zijn aanzienlijk lager, maar kwaliteit zorg, soms, ook.
  Banksaldo van 800.000 Bath is aan te raden voor het voldoen aan de visum eisen voor retirement visa, dan hebt u geen gedoe met 65.000 inkomen per maand moeten aantonen; storting uit mee te brengen vermogen.
  Woont u samen hebt u de lage Aow, ongeveer 800 Aow ( korting 2 % per jaar x 7 jaar is 14 % is er al af ), er is geen partnertoeslag meer, belast in NL, IB 100 Euro, netto 700 Euro, is 27.000 Bath. Uw vriendin bouwt wonend in Thailand geen Aow op.
  Kortom uw pensioen moet minstens zo hoog zijn als uw Aow + voor zorgkosten sparen of polis 400 Euro per maand is 15.000 Bath ( niet nodig als u voldoende vermogen meebrengt, hoeveel? Paar miljoen Bath minimaal ) + grote aanschaffingen betalen vanuit mee te brengen vermogen ( of uit een vet pensioen ) + de woonkosten ( uw vriendin heeft al een huis, bijna afbetaald, geen huur te betalen of huis bouwen ).
  Dus: in Aow 27.000 + pensioen 27.000 is 54.000, nodig 50.000.
  De andere niet inbegrepen uitgaven moeten uit vermogen komen of langzaam uit een hoger pensioen dan 27.000.
  Het kan zeker zijn dat u met aanzienlijk minder toe kunt, maar dan zult u uw levensstijl aan moeten passen aan de mogelijkheden die u wel hebt, geen auto maar motorbike, geen airco, etc.
  U bent 2 x in Thailand geweest en uw vriendin 1 x in NL, u schrijft niet hoe lang u daar geweest bent en zij in NL. Het is mijn mening dat dit een vrij smalle basis is om te emigreren en daaraan voorafgaand alle schepen achter u verbranden, te adviseren is dat u wat meer Thailand ervaring krijgt door er nog een aantal jaren naar toe te pendelen en uw vriendin wat vaker naar NL laat komen. Uw huis verhuren kan niet, u hebt de winst uit het huis nodig om de niet inbegrepen uitgaven te kunnen betalen, maar dat moet u uiteraard zelf beoordelen.
  Uw gedachten om naar Thailand te willen emigreren en vervroegd met zelfbetaald pensioen te gaan lijkt aanlokkelijk maar is niet ontbloot van risico’s, Uw winst uit uw huis moet de kar voor een flink deel trekken, als er iets fout gaat in de relatie zit u zeker met een aantal brokken. Bouw eerst de relatie verder op en uit. Succes en hoop dat u iets aan deze cijfers en mijn opmerkingen hebt.
  NicoB

 23. Sjaak S zegt op

  Twee dingen vallen me hier weer eens op: “leven als een Thai” en “ziektekostenverzekering is duur”. Met het eerste wordt natuurlijk bedoeld: leven als een ARME Thai. Ik leef zelf niet zo en ons budget voor primaire levenskosten zijn voor mijn Thaise vrouw en ik ongeveer 15000 Baht per maand. Wel komen sommige extra’s uit een ander potje, zoals water en stroom…dan gaat het al naar de 20.000 baht.
  Wij hebben geen auto. Willen we (nog) niet, omdat wij goed zonder kunnen (een motor met zijspan voor de ietwat grotere transportbehoeften voldoet in 99% van de gevallen).

  Ziektekostenverzekering. Ik heb een goede expatverzekering die me nu 230 Euro per maand kost en die me met 80 wel iets meer gaat kosten. Dat ligt aan de jaarlijkse algemene kostenstijging, maar niet aan mijn leeftijd. Een kennis van mij die zelf in de verzekeringsbranche zit, raadt mij altijd aan bij die maatschappij te blijven en niet de zijne te nemen, die ook goed is.

  Even een verschil in kosten: een goede vriend van mij had een liesbreuk. Behandelkosten in het Bangkok hospitaal in Hua Hin 160.000 baht. In het San Paulo hospitaal 230.000 baht en als VIP patiënt met privé kamer in het Hua Hin hospitaal: 7000 Baht. Zevenduizend. Het had zelfs goedkoper gekund, zei hij, maar nam de luxe variante. Dat bedrag lag nog beneden de eigen bijdrage van zijn Nederlandse zorgverzekering.

  Dus ook hier hangt het er maar van af welke keuze je maakt.

  Ik zou toch altijd kijken bij je maandelijkse budget dat je niet op het minimum doelt, maar op een leven, waarbij je altijd kunt sparen voor extra kosten en verhogingen.

  • Jos M zegt op

   Sjaak, zou je hier op ons blog willen vertellen welke verzekeringsmaatschappij dat is?
   Of indien dit niet mag dan graag via mail jomel(at)chello.nl
   Bij voorbaat dank

 24. FarangDek zegt op

  Alles is relatief maar in principe moet je het onder de beschreven omstandigheden kunnen doen met 1000 baht per dag, zonder een verzekering, motorbike kopen voor 15,000 baht kunnen doen.

  Daarnaast het reserveren van 10k voor visa en overige reserveringen.

  Maar het beste advies: ga eerst een volle 2-3 maanden daar proef wonen, voor iets te beslissen als het verkopen van een huis, zou ook gaan voor verhuren zoals eerder geschreven, dan kan je altijd terug of het later alsnog verkopen. Plus eventueel; laat haar ook een volle 2-3 maanden naar Nederland komen om dat te ervaren.

 25. dan georg zegt op

  Na 17 jaar ervaring met in Thailand leve, wonen en werken, wil ik jullie het volgende mededelen: wil men op een nogal eenvoudige westerse manier leven, melk, een stukje vlees, boter, een wijntje, brood, fruit, en die soort normale, eenvoudige westerse produkten, ben je in Thailand stukken durder uit. In vergelijking met bv Spanje, zowat 30-40% durder uit.
  Ik ben nog geen 2 weken geleden behandeld in het Bangkok Hospital Hua Hin voor een infektie aan mijn longen, een bacteriele longontsteking. De kosten voor een 8 dagen verpleging, geen operaties, behandeling met hoofdzakkelijk antibiotica: 530.000 Thb. Ja, je leest goed : 530.000 Thb.
  Ik wens jullie een hele goede morgen en goed wakker worden.

 26. De Inquisiteur zegt op

  Het blijft een integrerend onderwerp, financieen.

  Doch ik krijg de indruk dat de minder overtuigden zelf niet in TH wonen en de meer positieve wel.

  Voorts weet ik uit eigen ervaring dat leven in de meer toeristische gebieden duurder is dan elders.

  En vanzelfsprekend ook, wanneer je op verlof bent, of zelfs langdurig doch nog steeds tijdelijk hier verblijft, je meer zal besteden dan wanneer je hier vast woont.
  Dan zit je niet alle dagen in de kroeg, op het strand. Ga je niet alle dagen dineren. Je pikt op van de autochtonen: lekker eten van de stalletjes. Zelf koken, aangekocht op de markt ipv de dure Foodlands of Tops. Kortom, je leeft normaal.

  En je gaat op stap in dit fijne land zonder die dure vliegtuigtickets – want dat vermeld niemand wanneer hij of zij verteld dat het beter is om jaarlijks naar hier te komen … . Moet je ook “afschrijven”!

  En dat de ziekteverzekering zowat iedereen angst aanjaagd.
  Men is te lang gewend aan de verzorgingsstaat in Europa. Terwijl dat in het grootste deel van de wereld gewoon hetzelfde is als hier. Zelfs in de USA.
  Er is een oosters gezegde dat ik tot levensmotto gemaakt heb:
  “Beter 10 jaar leven als een tijger dan 100 jaar leven als een schildpad”

  Dus aan de auteur van dit blog: ga ervoor. Verhuis.

 27. Wim van Beveren zegt op

  Ik woon op het “platte” land rond Pho Thale en kom makkelilk rond van 20000 baht per maand, geen woonlasten, geen autoaflossing en geen ziektekostenverzekering.

 28. Jacques zegt op

  De afweging die Josef zich thans maakt heb ik ook in het verleden gemaakt. Mijn ervaring is dat in de toekomst kijken en berekeningen maken aardig lijken te zijn, maar zelden werkelijkheid worden. Bij mij zag er veel op de datum van overtocht anders uit. Ik had een woning die op zijn top in Nederland bijna 70.000 euro winst zou opleveren, maar die mij uiteindelijk 38.000 euro verlies heeft gebracht. Ik werd op het laatst door doorwerkingen van de belastingwet 2015 nog eens gekort met ruim 3000 euro op jaar basis op mijn pensioen. Door toedoen van de crises in 2008 en feitelijk door het grote gewin gedrag van velen die in de financiële wereld hun boterham verdienen. Een mentaliteit die heden ten dagen nog steeds ten toon gespreid wordt en zich dus weer kan herhalen. Maar ja mijn reis was al gepland, baan opgezegd, pensioen aangevraagd en reis geboekt. Dan ga je er voor toch. Aangekomen in Thailand met 18 vakantiejaren ervaring dacht ik wel dat ik hier zou passen en dat is maar ten delen waar gebleken. Van belang is dat je jezelf kent, maar vaak kom je daar pas achter als het is gebeurd. Er zijn mensen die nemen kinderen, maar komen er dan pas achter dat ze eigenlijk niet de kwaliteiten bezitten om ze liefdevol groot te brengen. Daar zijn voorbeelden te over van. Een emigratie is best wel een grote stap, waar niet te lichtzinnig over gedacht moet worden. Wat je weggooit of achterlaat ben je kwijt en wat rest is afhankelijk van vele factoren. Op de meest factoren heb je geen invloed. De politiek bepaald hoe het gaat met het pensioen en ik denk dat we daar allemaal niet beter van worden. Er zit grof geld in de pot ,die men anders wil besteden. Hoe ga je om met een mentaliteit in Thailand, die compleet anders is als die we kennen in Nederland, of die je wellicht in je opvoeding hebt meegekregen. Als je de eigenschappen hebt van een kameleon en de mai pen arai gedachte ( het maakt niets uit of alles is goed) ondersteunt, kom je ver in Thailand. Ogen dicht voor wat slecht is, zoals het verkeer, de milieu, prostitutie, armoede en ga zo maar door met zaken die hier spelen. Als je voldoende geld hebt dan is alles te doen, bij gebrek daaraan moge het antwoord duidelijk zijn. Dan zal het niet gaan lukken en frustratie zal gaan meespelen. Er zijn er velen in Thailand die het is tegengevallen, maar er niet altijd vooruitkomen.
  Op je oude dag met tress komen te zitten is iets wat ik niemand toewens, maar wat toch aan de orde van de dag is. Dus bezint eer ge begint en succes met het rekenwerk, maar vertrouw er niet te veel op als je afhankelijk bent van anderen, zoals het de meeste van ons betreft. De gunfactor is nu eenmaal zeer gering aanwezig onder de mensheid.

 29. Adrie zegt op

  Zit zelf nu ook in twijfel, wordt 58 jaar en begin veel last van mijn rug en schouder te krijgen, heb een eigen pand en zaak en kan financieel nog net rond komen, (zonder interen van vermogen) bezit in het centrum van Bangkok al sinds 9 jaar een Condo midden in het centrum van Bangkok.. Ben de laatste tijd niets anders aan het doen dan rekenen. Hoeveel heb ik nodig? , mijn vaste kosten van mijn Condo zijn ongeveer € 250,00 per maand (vereniging van eigenaren inclusief opstalverzekering), inboedelverzekering en water, licht en internet.
  Een auto heb ik niet nodig.
  Ik drink geen alcohol en kan gewoon lekker Thais eten, af en toe afgewisseld met Europees eten.
  Voor de ziektekosten reken ik op $ 2500 per jaar voor 2 personen (ben met thaise getrouwd)
  Heb al een spaarrekening met Thb 800.000 en hoop in Nederland mijn onroerend goed te verkopen.
  Denk zelf om met € 1000 per maand makkelijk rond te komen (exclusief dure aankopen en afschrijvingen)

  Betaal nu veel aan onroerend goed belasting en verzekeringen in Nederland.

  Slaap al maanden slecht wat moet ik doen ………

 30. NicoB zegt op

  Beste Adrie, slecht slapen da’s niet goed. Wat moet u doen?
  Al het bovenstaande goed lezen, er de informatie uit halen die u nodig hebt, op uw persoonlijke situatie van toepassing is en dat op papier zetten, dan blijft u niet rekenen, met alle feiten op een rijtje heb je een goed overzicht.
  Verder, zie dat je een diagnose krijgt mbt. je rug en schouder en vraag de artsen wat je daarvan kunt verwachten in de toekomst.
  Zorgverzekering schat je, waarom niet daar in duiken en vaststellen wat je mag verwachten, dan weet je dat gegeven ook.
  Auto heb je niet nodig, Condo heb je al, 800 op een rekening ook, alcohol niet nodig, gezien levensstijl zou het kunnen dat je rond komt van 38.000 B per maand, maar ga nu eerst achter die zorgpolis aan, da’s wel belangrijk, dan kun je zien wat er overblijft of het benodigde bedrag en dan vel je je oordeel.
  Heb je vermogen, eigen pand, zaak, als je dat te gelde maakt kun je dat gebruiken als aanvulling op het maandelijks benodigde, maar met 58 jaar oud, moet je de kar een flink aantal jaren overbruggen, zonder inkomen.
  Kortom haal eerst de feiten bij elkaar en sla dan weer aan het rekenen.
  Succes,
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website