Beste lezers,

Ik ben een op rust gestelde ambtenaar uit België. De vraag is of ik bij woonst in Thailand ook nog belastingen moet betaling in België of maar een deel?

Daaraan gekoppeld de vraag of ik mijn netto loon krijg of mijn bruto al of niet met een mindering ervan?

Alvast dank.

Ron

24 reacties op “Lezersvraag: Moet ik bij emigratie naar Thailand nog belasting in België betalen?”

 1. Geert Tournet zegt op

  Wat betreft personeel NMBS oprustgesteld, blijft het pensioen voorlopig uitbetaald door Belgïë en is er dus een onmiddellijke afhouding aan de bron voorzien… bron… FOD pensioenen…

 2. leclercq cj zegt op

  beste Ron,
  ik ben gepensioneerd en getrouwd in Thailand en ik betaal belasting aan de bron dus Belgie en RSZ is ook afgetrokken van onze pensioen,dat betekend dat in Thailand je kan niet genieten van je ziekenbond(hospitalisatie en medische kosten)je moet of zal moeten binnenkort een hospitalisatie verzekering betalen(zeer hoog kost tuseen 2000 en 2500 euro/jaaar) je kan wel je mutualiteit gebruiken als je naar Belgie terug gaan bv vakantie(hospitalisatie of medische kosten,je houd je SIS kaart en is altijd geldig,ja Belgie betalen RSZ en belasting en van niets kunnen gebruiken,het is het zelfde dat je en stylo geeft aan een kind en zegt tegen hem dat hij mag deze stylo niet gebruikenom te schrijven.
  Dus je krijgt vie je pensioenkas je netto loon,betaald in Belgie of Thailand ,up to you
  MVG
  JC

  • Noel Castille zegt op

   Normaal moet ge belastingen blijven betalen maar ik betaal er geen meer op mijn pensioen
   alleen RSZ word nog afgehouden doe ik vrijwillig om de de eenvoudige reden terug in Belgie
   ben je 100% terug in orde met het ziekenfonds ,kunt dat ook RSZ weglaten maar dan kun je in de problemen komen met uw ziekenfonds Elk ziekenfonds vergoed u ook in Thailand
   alleen de bedragen verschillen mijn ziekenfonds heeft mij verleden jaar 500 euro terugbetaald voor een operatie hier in Thailand ondanks dat ik uitgeschreven ben in Belgie maar ge moet dat zelf aanvragen en factuur van hospitalisatie opsturen minstens 1 nacht ,voor gewone
   dokterskosten krijg je niks maar kost in Thailand bijna niks idem medicatie ?

   • Daniel zegt op

    Als het een staatspensioen is wordt er altijd afgehouden. Prive weet ik niet.
    Het ziekenfonds betaald normaal enkel uit bij verblijf in het buitenland als toerist en bij mij moest dat bewezen worden met een terugvlucht ticket.
    En ik veronderstel eens je bent uitgeschreven je nergens nog recht op hebt. In dat geval dien je enkel geen gemeentebelasting meer te betalen. Wel zelf aanvragen.

 3. Henk zegt op

  Ik heb begrepen dat het in Nederland anders is, ik heb een Pensioen van ING en dat wordt naar mijn mening als ik uitgeschreven ben uit Nederland, netto uitbetaald. Dus zonder inhouding door de Nederlandse fiscus. Weet iemand of dit juist is?

  • KhunRudolf zegt op

   @Henk: de vraag van Ron betreft de Belgische situatie. Helaas kan ik Ron daarin niet behulpzaam zijn. Vwb een Ned. Aow/pensioen: daarover is onlangs op dit blog heel veel informatie verschenen. Het loont de moeite om eens rond te klikken. In het algemeen kun je stellen dat als je volledig in Thailand komt wonen, dus uitgeschreven in Nederland, het Aow/pensioenbedrag zo goed als bruto/netto is.

  • Wo, zegt op

   In Nederland wordt inkomsten belasting geheven over de AOW uitkering en over de pensioenen betaald aan Overheids ambtenaren.
   Er wordt geen inkomsten belasting geheven over Prive pensioenen zoals het ING pensioen.
   Uiteraard geldt dit voor uitgeschrevenen uit Nederland en niet binnen de EU woonachtig.

  • martin zegt op

   Over elk salaris-pensioen etc. wat je krijgt mag je belasting betalen, cq wordt voor personen die buiten Nederland wonen al van te voren verekend-is dus ingehouden. Buiten ndie binnen Nederland wonen doen dan via hun jaarlijkse belasting opgaaf. Navragen mag en kun je dat bij de belastingdienst.

  • Fred Janssen zegt op

   Hallo Henk,
   Sinds februari 2012 ben ik in Nederland uitgeschreven. Heb een pensioen van ING, na 44 dienstjaren, waarop sinds de genoemde datum GEEN belasting wordt ingehouden
   Overigens geldt hetzelfde voor mijn AOW.
   Vanaf februari 2012 betaal ik ook geen ziekenfondspremie meer en wordt ook geen premie meer ingehouden. Moet nog wel aangifte inkomstenbelasting doen en daarnaast wil men opgave van wereldinkomen!!!??? Wie weet hoe DAT zit???
   Mijn inkomen is pensioen van ING en AOW dus hoezo “wereldinkomen”, ik gaf die inkomsten toch al aan voor de inkomstenbelasting. Kan evenwel nog niet aangeven wat de reactie van de fiscus is op de aangifte IB.

 4. patrick zegt op

  Ik heb gehoord maar er word hier veel verteld…
  Dat men als ambtenaar 50% inleverd van zijn pensioen.
  Beter adres behouden in belgie.
  Ik ken een ambtenaar maar deze is nu op verlof naar belgie komt terug begin september u kan misschien met hem in verbinding komen laat u email adres na op [email protected].
  Ik tracht hem te bereiken.
  Groeten patrivk.
  .

  • ZAMAN zegt op

   Door mijn adres van Belgie naar Thailand te verplaasen ben ik VRIJGESTELD van ROERENDE VOORHEFFING op mijn beleggingen in Belgie.

 5. willem zegt op

  Kijk eens op svb.nl daar staat alles over de voorwaarden en uit betalingen aan mensen die zijn geemigreerd naarThailand.

  groeten Willem

  • KhunRudolf zegt op

   @willem: de SVB gaat over de Nederlandse AOW e.d.; (trouwens ook niet over Nederlandse pensioenen), en steller van de vraag heeft het over België.

 6. martin zegt op

  Er gaat eigelijk geen maand voorbij of we zien hier steeds dezelfde vraag opkomen. waar waarom, wanneer en hoe zo moet mag, moet etc ik belasting betalen over mijn pensioen, extra uitkering, WAO, lijfrente etc etc.

  Lieve mensen, waarom gaan jullie niet gewoon naar het belasting kantoor bij jouw om de hoek ?. Elk verhaal=persoon heeft namelijk een ander verhaal en andere bezonderheden. Alleen JOUW belastingdienst en het SVB kunnen jouw 1000% zeggen hoe de vork aan de financiele steel zit, speciaal toe gesneden voor jouw persoon. Alleen de informatie van deze mensen hebben een waarde waar je iets aan hebt. Want met die personen (niet met de Thailandblog lezer) mag je in de toekomst bekvechten als het om je pensoien poen gaat.

  • KhunRudolf zegt op

   @martin: Iedereen mag vragen stellen zoveel als hij/zij wil. Iemand kan nieuwe blogger zijn, juist een bep. vraag hebben, dan wel op een vraag komen doordat hij/zij over een onderwerp leest. Natuurlijk kun je naar de betr. instantie bellen of stappen, en ook het internet is een immense informatiebron. Maar soms heb je daartoe een aanzet nodig.Of een hekel aan het ambtenarenapparaat. Of je zit nog volop in een overwegingsproces, en nog niet toe aan een daadwerkelijke besluit. Er zijn zoveel redenen waarom mensen vragen hebben. Aangaande Thailand in breedste zin is dit blog uitgevonden!
   Als je het beu bent om een onderwerp weer eens tegen te komen, dan sla dat stuk maar over. Bemoei je er niet mee. Je hoeft niet te reageren. Maar bedenk wel dat je ooit ook als nieuwkomer begonnen bent met wellicht ook veel vragen.

   • ZAMAN zegt op

    Goed gezegd KhunRodolf !
    Ben zo een nieuweling en ben dankbaar voor de informatie.
    En inderdaad , wat je niet wil lezen sla je toch maar gewoon over … zo simpel is dat 🙂

   • martin zegt op

    Ik heb die van jouw aangesproken vragen helemaal niet gehad als nieuweling Kun Rudolf. Zoals ik ook andere mensen dezelfde raad geef, heb ik deze bij mij zelf toegepast. Ik heb niet andere of derden gevraagd wat en hoe maar ben zelf naar de belastingdiesnt gegaan (naar 2 verschillende zelfs). -dit om zeker te zijn. De zelfde raad geef ik iedereen die vragen over de AOW heeft-ga naar de SVB. Dat is eigelijk niet nodig, omdat deze een uitstskende Web-site hebben met antwoorden op (al ?) 99% van je vragen. Behalve mijn tipfout (500×50=10.000),wat natuurlijk 200 moest zijn, heb ook jij mij gelijk gegeven. Jammer dat de ABN-AMRO je te voor gekomen is. Die hebben mij hun schriftelijke excuses aangeboden, voor hun fouten gemaakt bij de cash uitbetallen van een bedrag van mijn rekening in eenheden van € 500,- biljetten. In al deze gevallen is het ei van Columbus zeer eenvboudig nl. op tijd aan de juiste persoon, ver van te voren de juiste vragen stellen. Omdat van horen +zeggen, en ik heb wel eens gehoord en ik ken zo een geval uit de familie etc etc. wordt geen enkele nieuweling beter. Ook al zijn de wetten nhetzelfde voor iedereen is elk geval anders (uitspraak belastingdienst) Integendeel. Hij, de nieuweling, krijgt geen duidelijk antwoord op zijn vraag en weet achteraf nog steeds niet wat nu klopt en wat niet. Want hij is de nieuweling en wij de zg. experten ?. Ik enk van niet ?. Deswegen verwijs ik mensen naar de juiste plek-en geef geen intelligent verhaal, wat niet 100% klopt. Daar heeft de nieuweling wel iets aan, dacht ik ?.

 7. Lammert de Haan zegt op

  Beste Ron (en de mensen die inmiddels al gereageerd hebben).

  Nederland en België hebben een vrijwel gelijkluidend Belastingverdrag met Thailand gesloten. Beide verdragen zijn gebaseerd op het OESO-Modelverdrag.

  Bij de meeste landen staat het belasten van het binnenlandse én het buitenlandse inkomen voorop. Hierdoor dreigt een massale dubbele belastingheffing. Om dit te voorkomen hebben Nederland en België met veel landen een belastingverdrag gesloten, regelende welk land waarover bevoegd is belasting te heffen. Zo ook dus met Thailand.

  Me beperkend tot pensioenen, lijfrenten en uitkeringen ter zake van de uitvoering van de sociale wetgeving kennen de door Nederland resp. België met Thailand gesloten belastingverdragen het recht om belasting te heffen als volgt toe:
  – publiekrechtelijke pensioenen – Nederland resp. België;
  – particuliere pensioenen – Thailand (het ING-pensioen van Henk!);
  – lijfrenten – Thailand;
  – t.z.v. uitvoering sociale wetgeving (bijv. de Nederlandse AOW) – Nederland resp. België.

  Op mijn website: http://www.lammertdehaan.heerenveennet.nl vindt u uitgebreide informatie met betrekking tot het fenomeen “vermijding dubbele belasting” (zie het betreffende tabblad). Weliswaar behandelt dit artikel de door Nederland resp. België met de Filippijnen gesloten belastingverdragen maar deze verdragen wijken niet af van de met Thailand gesloten verdragen.

  Groet,
  Lammert de Haan.

 8. ZAMAN zegt op

  Zelf ben ik een op rust gestelde leerkracht.
  Het is mijn 3de jaar dat ik onafgebroken in Thailand verblijf.
  Ik heb mij uitgeschreven uit de registers Burgerlijke Stand in Belgie … en ingeschreven in de registers Burgerlijke Stand op de Ambassade van Belgie te Bangkok.
  Ik behoud dus een Belgische Identiteitskaart en een Belgisch Paspoort.
  Hierdoor blijf ik stemgerechtigd bij federale verkiezingen.
  Ik blijf belastingsplichtig in Belgie … en betaal bij gevolg geen bijkomende ( noem het tweede -) belasting in Thailand.
  Ik heb ervoor gekozen om mijn netto loon op een Belgische bank te ontvangen., maar dat kan ook op een Buitenlandse bank.

  • martin zegt op

   Hallo Zaman. Interessant wat je zegd, maar je blijft Belgische staatsburger MET paspoort, waarbij het helemaal niet uitmaakt waar je bent ingeschreven of helemaal niet. De Belgische Staatsburgerschap verlies je alleen als jij een andere wilt hebben. Vuistregel is, dat je belasting betaald in dat land waar je woont- werkt. Dus waar je staat ingeschreven. Zou dit niet zo zijn, zou toch iedereen graag inwonener van Monte Carlo of Zypress worden waar de belasting zo laag is, dat je nauwelijks daar van iets bemerkt in je portemonaie. Dat is mogelijk, maar dan moet jij er gaan wonen of er een zaak hebben , dus in Monte Carlo of Zypress. Belasting in Thailand mag je betalen als je hier inkomen hebt-dus eigen zaak of jij gaat zelf werken. Dat laatste is zeer moeilijk en het voorlaatste wordt steeds moeilijker gemaakt. Sucses.

 9. rob zegt op

  De vraag is ben je op je rust gesteld of ben je in ruste, dus pensioen.
  Indien pensioen, dan ben je in principe belastingvrij en in Thailasnd heffen ze geen belasting op pensioen.
  Ben je echter op je rust gesteld en niet gepensioneerd, dan kan het moeilijk zijn als je in Thailand woont. Dan heft de Thaise regering ook belasting op geld wat niet in Thailand verdiend is. Ben je nog ingeschreven in Belgie, moet aanvragen inverband met dubbel belasting afkomen.

  • Daniel zegt op

   Laat het mij nogmaals herhalen. Indien je als gepensioneerde werknemer was van de belgische staat krijg je je pensioen uitbetaald als was je in Belgie. Belasting en RSZ (sociale zekerheid) worden aan de bron afgehouden. Er is een mogelijkheid om de gemeentelijke belasting niet te betalen.
   Ik blijf om diverse reden ingeschreven ingeschreven op het adres van mijn zoon.Mijn pensioen komt op mijn rekening en mijn zoon heeft volmacht. Heb ik hier geld nodig kan hij het overschrijven. In het andere geval wordt pensioen overgemaakt naar Thailnd maar moet men steeds een bewijs van leven opsturen. En mogelijks is er dan een slechte wisselkoers. Ik weet niet welke bank er is als tussenpersoon.
   Ik ben Vlaming.

   • martin zegt op

    Geld overmaken van Belgie naar Thailand doe je normaal gesproken naar jouw bankrekening bij een Thaise bank naar jouw keus. Er zijn dan geen andere banken er tussen. De wisselkoers wordt vast gelegd op de dag/uurtijd dan de overboeking uit Belgie in de hoofd zentrale van jouw bank in Bangkok binnen komt. Het kann zijn, dat de Euro dan iett lager staat als het moment dat de transaktie in Belgie gestart werd. Omgedraait is natuurlijk ook mogelijk-wat ik voor je hoop. Een uitsekende Web-site met live (minutentakt) Eurokoers is http://www.goayax.de. in Duitse taal, maar de zijfers zijn international ?.
    De Euro-USA dollar koers is maat gevend, omdat de Thaise Baht kpers aan de US-Dollar gekoppeld is, Dit is iets wat de meeste Thais (banker) ook niet meer leuk vinden. Een graad meter voor de beste wisselkoers in Bangkok is http://www.superrich.co.th. Daar kun je echter ALLEEN cash geld wisselen. Tranksakties van uit Europa naar deze bank is niet mogelijk, omdat zij alleen de status van een geld wisselbank hebben en dien ten gevolge geen bank rekeningen kunnen en mogen openen. Veel sucses

 10. pascal zegt op

  @Zaman, staat je adres dan infeite bij de ambassade van BE te BKK ? Had dergelijke oplossing ooit gelezen voor mensen die nooit ergens lang wonen of bv op een boot rondreizen..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website