Betalen met een Belgische Master Card (KBC)?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
27 april 2019

Beste lezers,

Wanneer ik in een winkel of restaurant betaal met mijn Belgische MasterCard vraagt men mij geregeld of ik liever betaal in Euro of in Baht.

Weet er iemand of dat enig verschil uitmaakt en zo ja, wat het voordeligste is?

Dank bij voorbaat

Groet,

Dirk

13 reacties op “Betalen met een Belgische Master Card (KBC)?”

 1. aad van vliet zegt op

  De kosten. Als je met een credit card betaalt is het erg duur. Veel beter/goedkoper is het om cash euros mee te nemen en in Thailand bij geldwisselaars om te wisselen.
  Ondanks dat je in Thailand bij een geldwisselaar niet wordt belazerd is het ALTIJD verstandig om aan da kassa na te tellen of er nou twintig man achter je staan of niet.

  • Hein zegt op

   niet juist en geen antwoord op de vraag, geen extra kosten bij betaling, enkel indien je geld uit de ATM haalt.

  • Sjaak S zegt op

   Aad, jouw antwoord heeft niets met de vraag te maken. Het ging om het verschil tussen afrekenen in Euro of Baht.
   Sorry, maar dat moest ik weer even kwijt. Hugo heeft gewonnen, want hij gaf het juiste antwoord.

 2. hugo zegt op

  Dirk,
  best in thai bath
  bij de omwisseling naar euro wordt een betere koers gehandteerd
  betaal je in euro dan is dat de koers op dat ogenblik zelf

  • Leo Th. zegt op

   Wanneer je met je creditcard in euro’s betaalt wordt door de Thaise bank van de begunstigde de wisselkoers bepaald, deze is vrijwel altijd ongunstiger voor de betalende klant dan wanneer hij/zij het bedrag in Baht afrekent en de eigen bank in het thuisland de wisselkoers vaststelt. Je advies aan Dirk klopt dus wel maar de uitleg waardoor het verschil ontstaat is niet correct. Hetzelfde geldt voor een pinopname bij een ATM (betaalautomaat) in Thailand, altijd voor ‘without conversion’ kiezen wanneer je dat gevraagd wordt en wat dus betekent dat je eigen bank de (gunstiger) wisselkoers bepaalt.

   • Dirk zegt op

    Wel bdankt voor deze uitleg

  • Dirk zegt op

   Dank Hugo,
   Maakt het veel verschil?

 3. wim zegt op

  Dirk,

  Best in THB vragen, dan krijg je de Europese rating, die is veel beter dan de Thaise..

 4. Henk zegt op

  In principe altijd in Baht (local currency) betalen. In dat geval wordt de wisselkoers van je eigen bank gebruikt. Een ATM gebruikt de wisselkoers van de ATM maatschappij en die is in de regel ongunstig(er).

 5. Dirk zegt op

  Wel bedankt voor jullie antwoorden en commentaar. Ik ben er wijzer door geworden.!

 6. Albert zegt op

  Ik heb een aankoop betaald met de nieuwe Mastercard van KBC, zij werd met enige moeite aanvaard en moest 7%kosten betalen maar liefst 1800 Bath, er viel niet te onderhandelen ik zou graag weten wat KBC hier van denkt.

 7. Louvada zegt op

  Betalen met je Visa of Martercard in Thailand is nooit interessant en zeker niet met de huidige koers. Op het ogenblik dat ik een betaling deed was de THB op de wisselkoers : 35,65. Nadien op mijn bank gaan kijken en de wisselkoers dat met toepaste is : 35,03. Dus een verschil van 0,62 THB. Als je dan een dure aankoop doet word die nog eens veel duurder.

  • Leo Th. zegt op

   Beste Louvada, je hebt gelijk dat creditcard maatschappijen in het algemeen een ongunstige wisselkoers hanteren. Toch deel ik je conclusie, dat het nooit interessant is om betalingen met Visa of Mastercard te verrichten in Thailand, niet. Vanzelfsprekend is contant betalen altijd voordeliger maar genoeg euro’s voor een vakantie in je portemonnee meenemen om in Thailand in te wisselen brengt met het oog op verlies en/of diefstal, ook uit hotelkluisjes, risico met zich mee. In jouw voorbeeld ga je uit van een wisselkoers van 35,65. Ik neem aan dat het een aankoopkoers betreft op dat moment bij een Thaise bank of wisselkantoor. Creditcard maatschappijen hanteren een middenkoers met meestal een koersopslag van 2%. De bij jou toegepaste koers bij het betalen met je creditcard van 35,03 zal dus kloppen en een betaling van 35.030 baht kost je dan 1000 euro. Maar wanneer je Thaise Baht had gepind met je Europese bankpas, wat de meeste vakantiegangers zullen doen, was er door je thuisbank ook van een middenkoers uitgegaan met dan meestal een koersopslag van 1% en was de wisselkoers uitgekomen op 35,34. Lijkt gunstiger dan betalen met een creditcard maar aan het pinnen zijn kosten verbonden. ABN en ING berekenen € 2,25 per opname buiten Europa en de ATM kosten in Thailand zijn doorgaans 220 Baht per opname. Bij een Thaise ATM kan je vanwege beperkingen van je thuisbank maximaal voor een tegenwaarde van € 500,= per dag pinnen (met een beetje geluk want er zijn ook ATM’s met een maximale uitgifte van 10.000 Baht per opname) en voor het pinnen van 1000 euro betaal je dan 2 x 220 baht = 440 baht plus 2 x € 2,25 = € 4,50 dan wel 160 baht, derhalve totaal 600 baht. Met andere woorden, 1000 euro pinnen levert 35.340 baht op minus 600 baht aan kosten, derhalve 34.740 baht. Feitelijk levert een creditcard betaling van 1000 euro op dat moment je een voordeel van 290 baht op, zo’n € 8,=. Helaas zijn er in Thailand nog steeds winkels die bij een betaling met een creditcard een toeslag berekenen en dan verdwijnt het voordeel van betaling met een creditcard als sneeuw voor de zon. Maar bijvoorbeeld hotelovernachtingen en autohuur, voor beide heb je meestal sowieso een creditcard nodig, eventuele ziekenhuis rekeningen of boodschappen bij grote winkelketens levert het betalen met je creditcard een bescheiden winst op in vergelijking met het pinnen bij een ATM met een bankpas. Natuurlijk zoals eerder geschreven altijd aftekenen in Thaise baht en uit voorzorg altijd zicht houden op je creditcard bij het afrekenen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website