Lezersinzending: Is er wel sprake van veel corruptie in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
11 november 2016

Beste lezers,

Is er sprake van veel corruptie in Thailand? Bij bijvoorbeeld de aanbesteding door overheidsinstanties van bouwwerken zal er ongetwijfeld soms (vaak?) wat geld onder de tafel door gaan. Maar bij de gewone ambtenaren?

In de vijf jaar dat ik in Thailand (Ubon Ratchathani) woon heb ik nog nooit iets meegemaakt dat onder de noemer van corruptie te scharen valt. En ook door de politie ben ik nog nooit aangehouden laat staan dat er geld gevraagd is.

In India is dat blijkbaar wel even anders gezien de uitspraak van Jayant Bhandari: “I have yet to meet a public servant in India who does not ask for a bribe” (http://www.acting-man.com/?p=47768).

Is die goede ervaring te danken aan het feit dat ik ver weg woon van oorden als Pattaya en Hua Hin? Of valt het in heel Thailand wel mee?

Ingezonden door Hans Pronk

26 reacties op “Lezersinzending: Is er wel sprake van veel corruptie in Thailand?”

 1. Lowi zegt op

  Droom rustig verder mijnheer Pronk. Het is overal hetzelfde. Met een beetje geld bekom je alles.

 2. bob zegt op

  Helaas moet ik bekennen dat ik in Bangkok, Hua Hin en Pattaya en weide omgeving andere ervaringen heb.

 3. bob zegt op

  of is het wijde?

 4. John Castricum zegt op

  Ik heb 3x met de politie te maken gehad. Alle 3x heb ik 200 baht betaald. 1 keer op de snelweg voor te hard rijden (120 ipv110). Hoe hij gemeten heeft is mij een raadsel. ook 1x voor te lang rechts gereden. Links was een slechte wegdek. fe 3e keer met een wielklem. Hij vroeg mij in de auto te gaan ztten en vroe toe ook 200 baht en schoof dit onder het bonboekje. Overigens waren ze zeer beleefd en vriendelijk.

 5. Khun Sugar zegt op

  Soms vertellen ze hier wel goede moppen moet ik toegeven.
  Geniet van uw corruptieloos verblijf beste heer Pronk 🙂

 6. ruud zegt op

  Om uw vraag te beantwoorden: ja er is veel corruptie.
  Maar meestal is die gekoppeld aan wensen van mensen, die niet aan de wet voldoen.

  Bijvoorbeeld 200 Baht betalen aan de politie voor een verkeersovertreding.
  Het staat iedereen vrij, om die niet te betalen en gewoon op het bureau te betalen.
  Maar ja, dat kost tijd en meer geld.
  Dus betaal je 200 Baht en zegt dat die agent corrupt is.

  • Hans Pronk zegt op

   Een farang vriend van mij beging een verkeersovertreding in Ubon. Hij kreeg dus een boete. En natuurlijk een bon. Hier wel.
   Waarom geeft niemand aan waar hij zijn ervaringen opdoet?

   • ergens in thailand zegt op

    Ik heb het volgende mee gemaakt was toevallig ook in Hua Hin.
    Op de grote kruising bij het politieburo ’s avonds rond 21.00 stonden 2 agenten en 20 motorbikers
    met helm en zonder helm denk 5 man met en 15 zonder en ik had er ook geen op want na 17.00 doet niemand het maar ik werd eruit gepakt en moest betalen (200B) en ik zei nee geef maar een bon dan loop ik de straat over en betaal bij het politieburo daar aan gekomen moest ik ook 200 bath betalen.
    Ik liep terug na mijn scooter bij de agenten en er kwamen scooters aan met Thaise zonder helm maar niemand werd eruit gepakt. Ik starte mijn scooter en ik had geen helm bij dus ik reed weg maar als je 1 x een bekeuring hebt gehad dan kun je de hele dag rijden zonder helm haha.
    En ja Thailand is corrupt Immigratie, politie enz enz

    PS: nu heb ik altijd mijn helm op want ik wil mijn dochter leren dat het moet voor de veligheid.
    Hier geldt een helm (199 B bij lotus) op voor een Thai is geen bekeuring ze kijken en denken niet het is voor de veligheid.

    mzzl Pekasu

   • Ger zegt op

    nooit gehoord van een dubbele administratie of in dit geval van een dubbele bonnenboek ; 1 voor het bureau en 1 boek als erom wordt gevraagd ?

 7. NicoB zegt op

  Ja, corruptie komt voor, bij verkeersovertredingen, althans zo worden ze genoemd, bouwvergunningen, lagere tarieven tegen tea money bij overschrijven eigendom grond, extra bedrag bij een te verwaarlozen foutje door iemand met een retirement visa, uitnodiging tot het betalen van een geldbedrag ter oplossing van elk Visa probleem, etc.
  Ja, helaas, corruptie komt voor, in vele geledingen.
  NicoB

 8. NicoB zegt op

  Schiet me nog wat te binnen, nog zo’n geval van, hoge, bedragen corruptie, verkrijgen van vergunningen en de jaarlijkse verlenging daar van, doorvoer van in onderdelen het land binnen gebrachte auto’s die daarna weer gemonteerd worden, etc.
  NicoB

 9. rene23 zegt op

  Hallo meneer Pronk, kijk even op de site van Transparency International, Thailand staat op de 76e plaats, NL op plaats 5.

 10. Hans Pronk zegt op

  Bedankt Rene voor de info. Maar ik had al zo’n vermoeden dat Thailand slecht zou scoren op dergelijke lijstjes. En ongetwijfeld terecht.
  Maar merken wij daar wat van als we in Thailand wonen? Zo erg als in India is het zeker niet en als ik op mijn eigen waarnemingen af ga is corruptie op dat niveau in Ubon (vrijwel) afwezig.
  Het zou dus aan de streek kunnen liggen maar er is nog een mogelijke verklaring, namelijk dat ik in mijn contacten met ambtenaren vaak vergezeld wordt door mijn vrouw die iedereen inclusief mijzelf voor zich kan innemen. En dan is er nog een derde mogelijkheid alhoewel uiterst onwaarschijnlijk, en dat is dat de Thaise ambtenaren mij om één of andere ondoorgrondelijke reden wel mogen en daarom geen problemen maken.

 11. Fransamsterdam zegt op

  Het verschilt natuurlijk ook per persoon.
  Voor elke corrupte transactie heb je twee partijen nodig.

 12. Reint zegt op

  Beste Hans, wij hebben thaise vrienden hier in Ubon die binnen de overheid hoge funkties bekleden.
  Ons is ter ore gekomen dat wanneer je een job wilt binnen die zelfde overheid er tot 300.000 baht wordt betaald. Bedragen van 200 baht, dat is niets vergeleken met dit voorbeeld.

  • Ger zegt op

   En dan graag je reactie aanvullen : om de betaalde bedragen voor promoties, baanwisselingen en meer terug te krijgen dient de ambtenaar een “oplossing” te vinden.

 13. Erik zegt op

  U woont al 5 j in Thailand en geen ervaring met corruptie ???!! Komt u af en toe ook buiten ?
  Sorry, maar dit is wel lachwekkend . Ik kom 3 a 4 keer per j in Thailand en heb bijna elke keer prijs .
  En ik doe niks speciaals he , gewoon ne falang kop hebben

 14. Oean Eng zegt op

  Ja, er is corruptie in Thailand…

  Verbaast me altijd dat iedereen dan over die agent begint, die 300 baht in zen zak steekt….nu een lang verhaal (succes!)

  Politie kan je op 2 manieren laten werken:
  1) Goed salaris, goed pensioen (etc).
  In ruil daarvoor moeten ze wel aan het eind van het jaar een x-aantal boetes hebben, om de staatskas te spekken. En dan gaan ze op de hoek staan, waar iedereen het hele jaar door rechtsaf slaat (zij zelf ook), maar waar wel een bord staat dat het niet mag. En zo halen zij het quota, om daar aan het eind van het jaar ineens wel te gaan staan. Zo dus o.a. in NL.
  2) Laag salaris, regel het maar.
  Ze hebben (hier) vaste niet-officele boetes van meestal 300 baht voor klein vergrijp. Kan je meegaan naar buro. Duurt lang en hoop gezeik (en duurder), of je kan het voor die 300 baht met de agent zelf regelen. Justice has been surved.

  Iedereen kiest voor optie 2. Ik heb nog nooit meegemaakt, dat iemand dan wel een helm wel ophad (ofzo). Die personen zaten altijd wel fout, maar er zijn ook andere verhalen (at niet fout, politie probeer het toch). Kan ik niet bevestigen.
  Ja, is vreemd, ze pakken liver een farang en geen thai (die weten soms niet eens wat een helm is) maar je deed iets fout en daar kan je makkelijk vanaf komen. Iedereen happy, meen ik. Thailand is van de thaien. Van wie anders? Dat wij in NL idereen gelijk behandelen, is onze stomme fout, meen ik.

  Dat werkt dus..so be it.

  Waar het wel misgaat is de corruptie waar het te ver gaat. Mijn ergste verhaal: Een man komt thuis, ziet zen vrouw in bed met een andere man, gaat door het lint, maakt man dood. De moordenaar had veel geld en de familie nam genoeg met wat geld.
  Ik meen moord (ook al begrijp ik zen gevoelens) en voor moord kun je je niet uitkopen, meen ik. Kan in Thailand dus wel (als je mazzel hebt) en VEEL geld. Land of the (free) rich.

  Corruptie zit in thailand veel dieper, is een cultuur ding. Ben je goed, heb je geld, kun je hoop doen. Heb je dat niet, moet je oppassen.
  Een verandering in cultuur duurt (volgens wat er in boeken staat) ongeveer 4 jaar (als je alles daarvoor op juiste wijze doet) en Prayut mag, wat mij betreft, dat nog meemaken.

  Dat Nederland zo hoog op de corruptie lijst staat is omdat wij, in veel landen, daar zeker aan medoen. Dat moet je wel, als je handel wil drijven. Je kan niet zomaar olie gaan boren. Shell doet het goed in o.a. Nigeria. Lappen dus!

  • Jörg zegt op

   Nederland hoog op de corruptielijst? Nederland staat in 2015 op plaats 5 van de minst corrupte landen. Thailand op de 76e plaats.

 15. lung addie zegt op

  Corruptie … zeg eerst eens, waar bestaat dit niet?
  Corruptie op grote schaal, daar hebben wij als buitenlanders eigenlijk geen zicht op want ik ken weinig of geen buitenlanders welke betrokken worden bij onderhandelingen van grote overheidswerken. Dus hier kunnen we maar vermoeden en afgaan op wat we lezen.
  Vraagsteller zal waarschijnlijk wel willen weten hoe het zit bij Jan met de Pet, de gewone Thaise burger en de buitenlander.
  Dit is sterk afhankelijk van regio tot regio. Hier in mijn regio werd ik er nog nooit rechtstreeks mee geconfronteerd, noch door de politie noch door immigratie, noch door een andere openbare instanties in Thailand. Ik probeer me zoveel mogelijk aan de geldende regels te houden en als men mij bepaalde documenten vraagt dan krijgen ze die, heb dan ook geen nood aan steekpenningen geven. Een bekeuring in het verkeer heb ik hier in mijn regio nog nooit opgelopen of de politie heeft me nog nooit speciaal eruit gepikt… Ik weet het, op sommige plaatsen is het anders.
  Zoals Frans hier boven schrijft: “voor elke corrupte transactie heb je twee partijen nodig” en dat klopt totaal. Lees maar op het blog, sommigen promoten het zelfs door te schrijven in reacties: geef 1000THB ….. en dan aan de klaagmuur gaan staan.

 16. Slagerij van Kampen zegt op

  Toen ik in een hotel in de Isaan eens zei geen rijbewijs te hebben wist de eigenaresse er wel raad op. Voor 7000 baht was dat wel te regelen. Ik moest wel naar het gemeentehuis van een kleine gemeente in de Isaan waar alles geregeld zou worden. Wij erheen, onderweg nog twee lieden opgepikt (contactpersonen blijkbaar) die ook in het complot leken te zitten. Bij het gemeentehuis: Hoop gedoe en gezeur. Kastje naar de muur. Uiteindelijk bleek er een probleem te zijn rond de betaling (onvoldoende, al werd dit mij niet gezegd, men durfde blijkbaar niet rechtstreeks om meer te vragen) Wel werd duidelijk dat van de 7000 nog maar ongeveer duizend over was voor de corrupte transactie. Volgens de twee opgepikte contactpersonen had de eigenaresse van het hotel het geld zelf achterover gedrukt. Dus onverrichte zake retour hotel, waar ik, dat moet ik toegeven, na lang soebatten mijn geld verbazingwekkend genoeg toch terugkreeg.
  Verder de nodige aanhoudingen op mijn motorfiets. Men kent het wel: U heeft geen motorrijbewijs. U moet nu naar het politiebureau. Daar betaalt u 200 baht dan krijgt u een dagkaart waarmee u de hele dag mag motorrijden. Mijn vrouw: de feestdagen komen eraan. De politieagenten hebben weer eens geld nodig!

 17. Gerrit bkk zegt op

  Ik ben lang met Thailand alns standplaats. Niet om in dit land te werken. Als ik hier zou moeten werken zou ik het snel niet meer leuk vinden hier en zou prettige dingen van hier niet meer kunnen waarderen. Dat zou jamer zijn.
  U noemt bouw projekten? Waarom? Omdat dat de enige sektor uit NL is die u kent met korruptie?
  In NL is allerlei korruptie, maar U ziet dat wellicht niet. Menselijk.genoeg is de bouw sektor een waar wereldwijd makkelijk korruptie is. Gebruik van slecht materiaal en arbeids uitbuiting zijn de makkelijkste vormen van korruptie daar maar als een non bouwvak ervarene zie je dat inderdaad niet.
  Het ILO study report gedaan naar oa “construction contracting in thailand” laat zien hoe hopeloos oa die sektor is. En verklaart oa waarom .praktisch alles wat hier gebouwt wordt uiteindelijk niett goed gemaakt wordt , of niet afgemaakt wordt
  — groet gerrit

 18. Hans Pronk zegt op

  Bedankt voor alle reacties. Het is wel duidelijk dat je ook als farang te maken kan krijgen met corruptie. Maar toch kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat het – zeker in vergelijking met bijvoorbeeld India -allemaal wel meevalt met name buiten de toeristische gebieden. Maar het blijft bij een indruk.
  Nog één voorbeeld (uit de derde hand weliswaar):
  Een farang (geen Belg of Nederlander) woonachtig in de Isan kon niet bewijzen dat hij genoeg inkomen had en/of voldoende geld. Om toch voor de jaarlijkse verlenging in aanmerking komen moest hij naar ik meen 20.000 baht betalen. Vorig jaar wilde het immigration office (ergens in de Isan) zich daar niet meer voor lenen (te risicovol?) maar in Hua Hin (of Pattaya) lukte het nog wel. Of het dit jaar gelukt is weet ik niet. Zou corruptie toch (heel) langzaam aan het verdwijnen zijn?
  Hans Pronk

 19. Jan Doedel zegt op

  De corruptie die u blijkbaar nergens waarneemt, en voornamelijk in de bouw vermoedt, wordt door de grote man in de Thaise regering: Prayut, nu juist gezien als een Thailands grootste problemen. Als buitenlander zult u er wat minder van merken. Gaat u ondernemen? Misschien valt het mee als het op bescheiden schaal is. Zijn uw ambities echter wat groter dan opent zich een ware beerput. Ooit de geschiedenis van de door een Thaise gastarbeider gestolen Saoedische diamant gelezen? Zoek maar eens. De schellen zullen u an de ogen vallen.

 20. Hans Pronk zegt op

  Naschrift
  Een les voor mij en voor anderen die ook een bijdrage aan Thailandblog willen leveren, namelijk dat de titel direct al duidelijkheid moet verschaffen. In mijn geval had de titel anders moeten luiden bijvoorbeeld: “Natuurlijk is er corruptie in Thailand maar merken wij (farangs) daar veel van? En zijn er reginale verschillen?”. Mijn fout dus.
  Dat heeft Lowi er waarschijnlijk toe verleid om te schrijven: ”Droom lekker verder”. Begrijpelijk. De reaktie van Erik bijvoorbeeld (“Komt u af en toe ook buiten?”) is waarschijnlijk terug te voeren op mogelijk grote regionale verschillen. Maar om de vraag te beantwoorden ben ik wel genoodzaakt om daar wat uitgebreider op in te gaan. Ik woon namelijk op het platteland en daar kom je bijvoorbeeld geen politie tegen. Dus een ja of nee geeft onvoldoende informatie. Meer informatief is dat ik circa 2* per week in de stad Ubon kom en daar dus al 500 keer geweest ben. Die 500 keer moet toch wel voldoende geweest zijn om een redelijk oordeel te kunnen vellen. En hoewel ik eigenlijk nooit aanleiding geef tot corruptie ben ik in het verleden toch wel af en toe in een situatie verzeild geraakt die een corrupte ambtenaar in verleiding had kunnen brengen. Het is gelukkig nooit zover gekomen.
  Nogmaals mijn dank voor de reacties.
  Hans Pronk

 21. TheoB zegt op

  In de afgelopen 3½ jaar verbleef ik 17 maanden in Thailand, voornamelijk tegenover het politiebureau op het platteland in de isaan. Ook ik heb gelukkig nog geen corruptie meegemaakt terwijl ik mij ook niet altijd strikt aan de wet heb gehouden (en betrapt werd).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website