Foto: © PreechaB / Shutterstock.com

Groot feest hier! Mama blij, ik blij en zoon blij. Waarom? Wel, op 9 april moest mijn zoon naar de Amphur voor de dienstplicht loterij voor de 2e lichting. De eerste was de 6e. Hij gaf zich op als vrijwilliger bij de Marine. Was vol en hadden kanonnenvoer nodig voor het leger. Geen interesse, dus loten.

Er waren voor deze lichting 138 jongens op komen dagen ladyboy inbegrepen. Mijn zoon kreeg nummertje 136, dus een van de laatste. Heeft de hele dag geduurd en om 5 uur was hij aan de beurt met nr 137 en 138. Hij stak zijn hand in de zak en hij voelde nog maar drie balletjes. Greep er een en BLACK, hoera! De andere twee waren minder gelukkig: rood en kregen direct te horen bij welk onderdeel zij zich moesten melden.

Mijn zoon kreeg onmiddellijk een document mee dat hij was vrijgesteld voor de militaire dienst. Wat een opluchting, ben dolblij.

Ingezonden door theoS

15 reacties op “Lezersinzending: Hoera mijn zoon is uitgeloot voor militaire dienst!”

 1. Ger-Korat zegt op

  Groot feest, iedereen blij, vader zelfs dolblij .Ach de ouders hadden 20 jaar de tijd om 60.000 baht, omgerekend 1500 euro bij elkaar te schrapen om van tevoren de dienstplicht af te kopen. Slechte planning vind ik dus voor dat luttele bedrag voor een Westerse vader. Mijn zoon, 6 maanden oud, had bij de geboorte het geld al klaar liggen, heeft betere zaken te doen dan 2 jaar te verspillen.

  • Bert Minburi zegt op

   Hoi Ger,
   Ik moet bekennen dat ik nog niet wist dat afkoop dienstplicht een mogelijkheid was. Ik zit er ook allerminst op te wachten dat mijn zoon (in mei wordt hij 2) daar zijn tijd aan verkwist. Ben dus erg blij met jouw reactie. En die afkoopsom voor 2 jaar is inderdaad een fooi als je het mij vraagt.

  • Leo Th. zegt op

   Nou Ger, je slaagt er goed in om de feestvreugde van theoS behoorlijk te temperen en tegelijkertijd jezelf op de borst te staan omdat jij het voor je 6 maanden! oude zoon schijnbaar al zo goed hebt geregeld. Over het, in feite corrupte, systeem, dat je de loting via een voor Thaise begrippen behoorlijke financiële bijdrage kan beïnvloeden, wil ik verder niet op ingaan.

   • Ger-Korat zegt op

    Kom zeg, leuk verhaal van TheoS, maar als je goed nagaat begrijpt men toch wel dat voor een voor ons klein bedrag de dienstplicht kan worden afgekocht Ja mijn zoon heeft het gelijk al goed, de moeder heeft Chineese roots dus gelijk bij de geboorte al overladen met geld, goud en zakelike belangen. Ik ken zelf ook jongeren begin twintig die met een startsalaris beginnen als werknemer van boven de 40.000 baht per maand. Dan is een wedde van 9000 baht per maand 2 jaar lange zonde van je tijd en geld, laat staan als men uit een zakenfamilie komt.

    • Leo Th. zegt op

     Of het nu wel dan niet zonde van de tijd en geld is gaat voor iedereen op maar niet iedereen heeft zo goede start als jouw zoon. En uiteraard hebben de meeste geborenen in Thailand ook geen buitenlandse vader. Komt er dus op neer dat degenen die niet in staat zijn om 60.000 Baht op te hoesten het resultaat van de loting moeten afwachten. Met andere woorden, het leeuwendeel van de Thaise dienstplichtigen komt uit arme gezinnen en zullen wel de 2 jaar moeten uitdienen. Rijkeren kunnen er aan ontkomen, waardoor in feite de sociale ongelijkheid alleen maar versterkt wordt. Als jouw zoon t.z.t. de dienstplicht kan ontlopen zal zijn plaats door een ‘arme sloeber’ ingenomen worden, die het waarschijnlijk ook zonde van zijn tijd vindt. Nu is het hemd nader dan de rok en dus begrijp ik best dat jij je zoon de dienstplicht in Thailand wilt besparen. Net zo goed als ik de blijdschap van theoS begrijp dat de loting voor zijn zoon goed verlopen is. En dat zou jij toch ook moeten zijn Ger, zonder hem er eigenlijk van te verwijten dat hij geen steekpenningen heeft betaald. Overigens weet niemand of in Thailand over 20 jaar de dienstplicht en loting nog steeds bestaat. Wie weet kan je zoon de thans gereserveerde 60.000 Baht dan met rente in zijn eigen zak steken.

    • chris zegt op

     Dat was in Nederland niet veel anders. Na mijn afstuderen kon ik onmiddellijk een baan krijgen als afgestudeerde maar moest eerst in dienst. En de wedde was vele malen kleiner dan mijn academicus-salaris.
     Achteraf, maar toen niet moet ik eerlijk bekennen, heb ik er nooit veel spijt van gehad dat ik 16 maanden gediend heb. Zeker geen 16 maanden zonde van mijn tijd.
     Veel Thaise jongeren hebben geen werk en dus helemaal geen inkomen. 9000 baht is niet veel maar altijd meer dan niks. En ze zijn van de straat, zoals mijn vader placht te zeggen.

    • theoS zegt op

     Ger-Korat, plus mijn zoon heeft nu een officieel document van de Army, stempels en handtekeningen, dat hij exempt is bij lotery voor de Militaire Dienst. Dit krijg je niet als je de boel omkoopt.

  • theoS zegt op

   Ger-Korat,Dit is omkoperij en staat een hoge gevangenis straf op, welke NIET is af te kopen. Dit gebeurt in het diepste geheim en je moet een Thai vinden met connecties. Dit op een openbaar forum te verklaren vind ik gewoon dom. Kwestie van iedereen weet het en niemand heeft het erover. !00000- kom je meer in de buurt als je iemand ervoor kan vinden. Tijden veranderen. Junta en het hele. Dan vind ik ben je Thai dan ook de verplichtingen die er bij horen. Ontduik ze maar.

 2. Rob V. zegt op

  Gefeliciteerd, dat scheelt hem twee jaar tijdsverspilling aan knechtje spelen bij het huis van een officier (grasmaaien, poetsen) of deel te moeten nemen aan de bezettingsachtige taferelen in het verre zuiden (met als bonus kans op bermbommen e.d.). Thailand heeft geen dreigende oorlog dus wat moet je met al die onwillende dienstplichtigen? Waarom niet volstaan met jongens en meiden die uit passie zelf voor de strijdkrachten kiezen?

  Met enige regelmaat lezen we dat er jongens overleden zijn. Maar volgens o.a. generaal Prawit zijn het watjes, hij kreeg het in zijn tijd ook te verduren en dat maakt je sterk… De zaak rondom Pakapong is nog steeds niet geheel opgehelderd.

  Er gaan wel stemmen op om de dienstplicht af te schaffen, o.a. door de Future Forward partij en individuele activisten.
  Maar zolang de militairen die sinds 1932 een dikke vinger in de regeringen hebben of deze leiden onder de zoveelste junta gaat dat helaas niet gebeuren. Die gooien er een eng nationalistisch sausje overheen. Een goede Thai luistert slaafs en onderdanig naar de Phoejai (hoge heren)…

  Achtergronden :
  https://www.thailandblog.nl/stelling-van-de-week/stelling-ontbreekt-thaise-strijdkrachten-aan-menselijkheid-eerlijkheid-en-normale-discipline/

  Netiwit komt met arm vol horloges protesteren tegen dienstplicht:
  http://www.khaosodenglish.com/featured/2018/04/04/binge-watch-student-reformer-calls-out-military-leadership/

  Even scrollen naar 8 april voor o.a. cartoon:
  https://m.facebook.com/NoConscript/

 3. Erwin Fleur zegt op

  Beste Theo,

  Als u zoon echt 100% Thais is dan kan het begrijpen(het geluk).
  Als u zoon half Thais is kunt u gewoon kiesen voor het Nederlandse paspoort.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  • theoS zegt op

   Erwin Fleur, natuurlijk is hij 100% Thai met als bijkomende nationaliteit Nederlands. Half Thai bestaat niet.

  • Jasper van Der Burgh zegt op

   Niet als je in Thailand woont. Op grond van een Nederlands paspoort zou hij daar geen verblijfsrecht hebben.
   Als ze in Nederland woonden speelde dit probleem helemaal niet, ook al behoudt de jongen zijn Thaise nationaliteit.

 4. Cees 1 zegt op

  Onze zoon is wel ingeloot. En ik ben er blij mee. Hij leert discipline en verandwoordelijkheid.
  Hij zit sinds 1 november in Tak. En vind het zelf ook leuk. En het word niet eens slecht betaald
  ( voor Thaise begrippen ) En alleen de eerste 3 maanden is het zwaar. En daarna hebben ze toch een luize leventje. Maar leren ze toch kameraadschap en de dicipline blijft

  • theoS zegt op

   Cees 1, jij en je zoon hebben mijn diepste respect. Hij komt zijn verplichtingen, als Thai zijnde, na.

 5. theoS zegt op

  Ik raad iedereen af om door middel van corruptie (omkopen) zijn of haar zoon uit de Militaire Dienst te houden. Er staat 10 jaar gevangenisstraf op wanneer uitgevonden. Mijn Thaise vrouw ging ballistiek toen ik het er over had. Ik dacht toen ook dat het legaal was en adviseerde iemand, via Internet, dat het zo kon. De nuwarende Junta is daar helemaal niet over te spreken en slaat daar hard op neer. 10 jr geleden was het inderdaad redelijk gemakkelijk te doen, koste toen Baht 30000- tot Baht 50000-. Ik ken iemand die het toen deed voor Baht 50000- en iemand die het dit jaar deed voor Baht 80000-. Ik heb gehoord dat in Bangkok vraagt men Baht 100000- en meer als men al iemand kan vinden die het wil doen, groot risico aan verbonden nu. Degenen die denken dat men de Army via de Amphur Baht 60000- geeft met de boodschap dat “mijn zoon wil geen soldaat zijn” komen van een koude kermis of hete gevangenis cel thuis. Zo werkt het niet. Het is en blijft omkopen van de Army waar velen niet meer intrappen, te risicovol nu. Ik zie ook op andere forums dat men elkaar gewoon adviseert om dit zo te doen, erg dom om dit op een forum te adviseren. Nou ja, wij zijn er klaar mee. Prettige dag verder allemaal.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website