Foto: Archief

Ik heb intussen sinds 2013 twee keer (geloof ik) over mijn vijver geschreven. Leek me wel leuk om even na vijf jaar weer eens te schrijven hoe het met de vijver gaat. In het kort: prima! Ik kreeg vele tips en heb daardoor veel geleerd.

Vorig jaar begon ik de rand te verhogen en verbreden met zwerfkeien en dit is een leuk geheel geworden. Een paar maanden geleden heb ik de vier spuitmonden weggehaald en nu een kleine waterval ingebouwd, maar ik ben er nog niet echt tevreden over.

Filtering

Het beste is echter de filtering. Vorig jaar begon het water akelig groen te worden. Toen ben ik naarstig gaan zoeken over filtersystemen die niet al te duur waren. Toen kwam ik op YouTube bij iemand terecht die filters uit diverse bakken bouwde, zoals de plastic kastjes met schuiflades die je hier in elke winkel kunt kopen voor een paar baht. Ik volgde de instructies, kocht filtermateriaal en nu is het water al meer dan 8 maanden zeer helder. Ik heb er min of meer twee filters gemaakt die ieder door een eigen pompje water uit de vijver zuigen. Dat water loopt door een eerste filterlaag: een grove filtermat en een fijne filterlaag (een stuk van die witte filterwatten). De tweede bak idem en dan de derde en vierde bak met lavastenen gevuld. Daar bovenop ook nog eens een stuk van de witte filterwatten. Dit heb ik bij beide filters gemaakt.

Na twee weken en vaak uitwisselen van de witte filters begon het water helder te worden. Nu hoef ik slechts een keer per maand een laag te verwisselen en de grove filtermatten uit te spoelen. Het water blijft mooi helder.
Mijn waterval komt uit in twee lage bakjes, waarin ik planten heb groeien en guppy’s zwemmen. Daar komen draadalgen in voor. De eigenaar van de aquariumzaak zei dat dit geen probleem is, maar eigenlijk zelfs een teken dat het water gezond was.
Mijn grote bak heeft er geen last van. De vissen eten waarschijnlijk de meeste algen op.

Zwembad

Ik vind dit filtersysteem nou zelf zo goed, dat ik dit wil gaan gebruiken bij het kleine zwembad dat ik binnenkort begin te bouwen.
Het is in ieder geval goedkoop genoeg dat ik het gemakkelijk vervangen kan, zou het niet werken. Ik wil graag mijn zwembad met gewoon vers water hebben, zonder toevoeging van Chloor of zout.

Pompen op zonne-energie

Ik heb het ook al eens bij een ander stuk over zonne-energie gehad. De filters van het zwembad hoeven geen 24 uur per dag te lopen, maar zolang er zonlicht is wel. Dus denk ik aan vier panelen die zo’n 1200 Watt kunnen leveren en een inverter die dan de ontvangen stroom om kan zetten in bruikbare stroom.

Mochten er hier mensen zijn die kleine zonne-installaties gebruiken, verheug ik me natuurlijk ook weer over tips. De vier panelen zullen een begin vormen van een reeks panelen die ik over de daken van mijn huis en bijgebouwen verdelen wil, zodat ik op ongeveer 5000 Watt kom. Een zonnepaneel van 325 Watt kun je nu al voor nog geen 5000 Baht krijgen, dus dat is ook geen kostenpunt.

Wat ik tot nu toe op internet zag, moet dit voldoende zijn. De accu’s om stroom op te slaan komen er ook nog, maar dat is weer een zorg voor later. Ook hier zijn er keuzes en oplossingen die ieder jaar weer veranderen en verbeterd worden.

15 reacties op “Lezersinzending: Hoe is het nu met de vijver van Sjaak S?”

 1. Leen zegt op

  Begrijp niet waar je aan begint met de zonnepanelen, voor 5000 watt is de investering al meer dan 75.000 baht, je moet ook bekabeling en een omvormer, dat is al meer dan het bedrag wat 15.000 kw stroom kost in thailand, praten we nog niet over de enorme kostenpost van dé accu’s, zónder een batterij van deze kan je in de nacht niet ééns je airco laten werken, op de dag het overschot leveren aan het netwerk zit er hier niet in, dus wát gebruik je op de dag

  • Sjaak S zegt op

   Nee. een zonnepaneel kost minder dan 5000 Baht. Dus 4 stuks zijn 20.000 baht. De inverter hiervoor is ook niet al te duur. Misschien kom ik ook met minder uit. Ik ga niet meteen grootsscheeps hier zonne energie opwekken.
   Zoals ik al schreef, wil ik voorlopig de zonnepanelen overdag gebruiken en het stukje bij beetje uitbreiden. Mijn reden hiervoor is dat ik uiteindelijk onafhankelijk van het net wil zijn. Ik betaal nu al maandelijk voor weinig gebruik veel. Dit komt omdat wij hier een aansluiting hebben, waarbij ik meer dan het dubbele dan het gebruikelijke betaal en me een directe aansluiting aan het stroomnet minimaal 60.000 Baht gaat kosten. Ik moet zelf namelijk stroomkabels, palen en een kastje kopen (waarschijnlijk ook een soort inverter), omdat ik hier op het platteland te ver van de hoofdleiding woon. Nu heb ik een zogenaamde tijdelijke oplossing, waarbij ik echt veel meer betaal. Dus ieder zonnepaneel dat ik voor 5000 Baht koop, kan me helpen de stroomkosten te doen dalen.

 2. Arjen zegt op

  Amorn verkoopt pompen die je direct op zonnepanelen kan aansluiten. Je hebt geen omvormer, lader of accu’s nodig.

  Voor je toepassing in het zwembad een prima oplossing.

  Ik heb veel ervaring met zonnepanelen voor het opwekken van electriciteit. Doe het niet om geld te besparen. Ik heb het gedaan omdat we regelmatig black- en brown-outs hebben. Ik heb een AVR die tegen brown-outs helpt (tot een bepaalde hoogte) Als die het niet meer bij kan benen schakel ik over op mijn eigen electriciteit. Omdat ik natuurlijk in geval van geen black-out ook electriciteit opwek, en als de accu’s vol zijn ik dit dan weggooi, schakel ik ook over op mijn eigen “fabriek” als de accu’s een spanning bereiken van 26.9 Volt. Als de spanning onder de 25 Volt zakt ga ik weer over op het net. Die 25 Volt is genoeg oom een black-out van ongeveer 24 uur te overbruggen.

  Arjen.

  • Peter V. zegt op

   Dit is erg interessant, ik hoop dat je de volgende vragen wilt beantwoorden…

   Hoeveel kWh verbruiken jullie op maandbasis en hoeveel is de rekening gezakt?
   Wat voor accu’s gebruik je, wat voor soort en hoeveel?

   Wij gebruiken gemiddeld zo’n 20kWh per dag, voornamelijk 2 airco’s. (1 overdag, 2 ’s nachts.)
   Daarnaast nog een koelkast, wasmachine en wat kleinverbruikers.
   TV kijken we gelukkig nauwelijks.
   Gemiddeld onder de 1kW, maar pieken van misschien wel 4kW.
   Heb je daar inzicht in, in jullie situatie?
   Uitgaande van 4kW piek zou minimaal een 5kW inverter nodig zijn, schat ik.
   Met 10 panelen a 300W zouden we een eind moeten komen om overdag de accu’s weer te vullen.
   Ik ga grofweg uit van een investering van 200.000 thb.
   Dat heb je er niet in 1 jaar uit, maar in zo’n 5 jaar moet dat toch te doen zijn?
   Mits de energieprijzen niet teveel zakken 🙂
   Bij voorbaat dank voor de informatie die je kan delen.

  • Sjaak S zegt op

   Arjen, hoeveel watt heb je dan? Zoals jij het beschrijft, is het precies wat ik wil doen. De accu’s zullen er later bij komen. Ik weet dat deze duur zijn, maar de prijzen zakken gestaag. En als ik zoals ik bij mijn antwoord aan Leen aanduidde, kost me een aansluiting aan het vaste stroomnet een aardige duit. Dan zijn de kosten voor zonne-energie net maar 15000 tot 20.000 Baht hoger, die ik dan gemakkelijk weer spaar, omdat mijn vaste stroomkosten flink omlaag gaan.
   Maar ik doe het vooral ook omdat we in Thailand veel zon hebben, gratis schone energie, en vanwege de sterke stroomschommelingen die ook een vroegtijdige dood van je apparatuur kunnen betekenen.

   • Arjen zegt op

    Na vorig keer op dit blog afgeschoten te zijn door een echte deskundige waag ik me niet meer aan het geven van getallen.

    Mijn installatie was duur, erg duur. Je kan er een hele mooie nieuwe MUX7 van kopen… Stroomschommelingen zijn erg eenvoudig, en goedkoop op te lossen met een AVR.

    Bedenk dat het rendement van zonnepanelen per graad opwarming ongeveer 0.5% afneemt. Mijn panelen halen temperaturen van 70 graden Celsius.

    In NLheeft de zon een vermogen van ongeveer 400Watt/m2. In Thailand bijna 1.000Watt/M2. Toch produceren vergelijkbare panelen in NL meer electriciteit dan in Thailand. Vooral in de winter!!

    Ik heb een heel goed inzicht in al mijn getallen. Je kan het me vragen via een PB. Hier ga ik het om eerder genoemde redenen niet meer herhalen.

    Arjen.

    Schattingen werken niet. Je moet rekenen en meten. Mijn systeem wordt bestuurd door een PLC. Iedere 2 seconden meet ik alle parameters. Dit geeft erg interessante informatie.

    Arjen.

    • TheoB zegt op

     Vergeet dan niet ook een contactmogelijkheid, zoals emailadres, te vermelden. De redactie geeft die namelijk al geruime tijd niet meer door.

 3. Stef Deinum zegt op

  Leuk om te horen, lijkt mij nog mooier met film van de vijver erbij

 4. Jean zegt op

  Beste sjaak
  Proficiat met uw helder water,
  Zou u mij wat fotokes val uw filterinstalatie kunnen doirsturen?
  Mvg
  [email protected]

  • Sjaak S zegt op

   Jean, bedankt, dat zal ik morgen doen.

 5. rori zegt op

  Beste Sjaak
  Ik lees niet in jouw verhaal of je een UV lamp in jesysteem hebt. Dit voorkomt en doodt bacterien en alg.
  Is niet zo een grote investering.

  Voor liefhebbers op internet staan heel veel voorbeelden van zelfbouw filterinstallaties.
  Ik ben eens gaan rekenen en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat eencomplete set kopen goedkoper is dan zelf iets gaan fabriceren.
  Ik heb een drukfilter gekocht voor een 300 Euro inclusiefUV, Pom, Bak, Materialen etc. Bij van de Cranenbroek vor een 25.000 liter vijver.

  • Sjaak S zegt op

   Rori, ik heb geen UV Lamp ingebouwd, had ik in het begin wel. Deze hielp niet veel en ging snel stuk. Wel heb ik een aereator of hoe zo’n machientje heet, dus een luchtpomp, waarmee ik aan het begin van de water circulatie in de vijver het water belucht. Dit helpt ook enorm.
   Mijn filter-installatie kost in totaal misschien 50 Euro? Ik heb ook vele systemen bekeken, maar vond dit systeem heel interessant. In plaats van kisten heb ik schuiflades gebruikt, met kleinere bakken, maar dan wel twee. Dat heeft het voordeel dat ik de een schoon kan maken (verwisselen en afspoelen van media) terwijl de ander nog loopt en ook zal het niet snel voorkomen dat beide pompen tegelijkertijd verstopt raken of niet meer werken, zodat ik gerust een paar dagen weg kan en verder gefilterd wordt.
   Wat stroomverbruik betreft…ik had in het begin de pompen 12 uur per dag lopen. De eigenaar van de aquariumzaak zei echter, dat het beter zou zijn 24/7 te doen. Ik merk er ook nauwelijks wat van.
   Hier is een voorbeeld van zo’n “druppel” filter: https://www.youtube.com/watch?v=7eyoDB91Ps4
   Nee, ik zal er zeker geen 300 Euro voor uitgegeven hebben.
   Trouwens, mijn vijver is in Thailand, dus Cranenbroek zal hier niets leveren…;)
   Het water is zo schoon dat ik er zelf een paar keer in de week tussen de vissen in ga om lekker af te koelen.

 6. Yuundai zegt op

  Heb in Holland een 30 m3 vijver met twee drains op de bodem gehad met zeer grote koi’s ( wat enorme belasting voor je water en dus filter is ), ze vreten en schijten namelijk als varkens ). Eerst een 5 kamer filter gehad, moest deze dagelijks reinigen toen een zogenaamde vortex van flink formaat er voor gebouwd. De vortex kan gereinigd worden, alle poep er uit ( gelukkig woonde ik aan een forse vaart waar ik op kon lozen ) tot het geluk van alle kleine en grotere vissen die ik daarmee voerde. Naderhand heb ik de vortex al eerste neer gezet, daarna een drukfilter zoals bij zwembaden gebruikt worden, daarna een forse UV lamp en uiteindelijk kwam het water gefilterd met een zware pomp en veel zuurstof toegevoegd weer in het water terug. Aan twee kanten van de vijver een plantenbak met planten op lavastenen geplaatst met een afzonderlijke pomp. Resultaat glas helder water waar ik in de zomer regelmatig in zwom, was iets minder dan 3 meter diep, samen met mijn karpers. Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt! Verder succes.

 7. Jan zegt op

  in elke winkel waar vis voor de vijver wordt verkocht hebben ze anti green wit met groen en geel potje 150bath in 2 dagen kraakhelder ook draadalg

  • Sjaak S zegt op

   Jan, zonder chemie lijkt het mij beter… met dat spul gooi je iets in het water dat dan later weer slecht voor iets anders kan zijn. Ik houd het op een goede filtering en zoals ik al schreef, ik heb kraakhelder water, de vissen planten zich voort en heb zelfs kikkers die zich daar prettig voelen..

   Yuundai, bedankt voor je uitleg… dat is een van de redenen waarom ik voorlopig geen Koi wil hebben. Ik heb er wel drie kleintjes, maar voornamelijk zitten er tropische vissen in, het soort dat je in aquaria tegen komt: sumatraantjes, algeneter (chinese, ze zijn al flink groot), cichliden, spotted Scat (ik ken alleen de engelse benaming), guppies en zwaarddragers… en een paar vissen waarvan ik de naam niet weet. Ik ben geen vis-kenner, maar het is prettig om ze te zien zwemmen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website