Nieuwland Photography / Shutterstock.com

“De politie is je beste vriend” was een slogan om in de roerige zeventiger jaren het imago van onze Hermandad wat op te krikken. Nou, de politie is zeker niet mijn beste vriend. Dat de slogan niet echt goed was, werd nog eens door de korpschef Frank Paauw bevestigd: “De politie is niet je beste vriend. Wij doen namelijk dingen, die je beste vriend nooit zou doen.” Zo is dat.

Onder mijn vrienden zit niet één politieman, heb ook op andere manieren geen contact met ze. Ik heb geen strafblad, ben ook nooit gearresteerd, de enige relatie met DE politie is een (flink) aantal bekeuringen voor te hard rijden, verkeerd parkeren, enz. Ik weet dus ook niet wat iemand beweegt om politieman te worden.

Misschien is het wel een mooi beroep met aantrekkelijke kanten en minder leuke taken, misschien is het wel boeiend om rechercheur te zijn of om bij de verkeerspolitie (motoragent of Porschebestuurder) te werken. Gewoon wijkagent of “veldwachter” op bijvoorbeeld een Waddeneiland heeft ook zijn charmes, zou ik denken. Kortom, ik weet het niet, het is goed dat er politie is; van mij geen kwaad woord daarover.

Thaise politie

Thailand heeft naar mijn idee relatief veel meer politiemensen dan Nederland, ook nog onderverdeeld in verschillende disciplines. Ik ken ze vast niet allemaal, maar ik zie regelmatig “gewone agenten”, Traffic Police, Highway Police, Immigration Police en Tourist Police. Hier ben ik ook nooit gearresteerd, maar wel al veel vaker aangehouden om toegesproken te worden met als beloning een papiertje, waarmee je 400 baht op het politiebureau mag betalen.

Verder heb je dan nog wat contact met Immigration mensen voor je visum, maar dat zijn dan ook de enige gesprekken met Thaise politiemensen. Ik ken niemand persoonlijk en dus weet ik ook hier niets van de motivatie om bij de politie te gaan werken. In wezen zal dat niet zo veel met Nederland verschillen, hoewel je nog wel eens hoort, dat er in Thailand aardige bijverdiensten aan vastzitten.

De Tourist Police is een fenomeen, dat wij in Nederland niet kennen. De naam zegt het al, dit korps is er om de toerist bij te staan en allerlei zaken te behandelen, waar buitenlanders mee gemoeid zijn. Hier in Pattaya kennen wij ze vooral door hun aanwezigheid ’s avonds in Walking Street.

Ze geven voorlichting over allerlei zaken aan toeristen, die daar om vragen en treden op als er (weer eens) moeilijkheden zijn in een disco of bierbar. Vanwege cultuur- en taalverschillen worden zij bijgestaan door buitenlanders, die hier al wat langer wonen. Die mensen heten dan officieel Tourist Police Volunteer.

(Worchi Zingkhai / Shutterstock.com)

Vrijwilliger

Kijk, daar zit mijn “probleem”, want het gaat mijn begrip te boven waarom iemand zich als vrijwilliger bij de Toeristenpolitie aansluit. Je gaat naar Thailand om allerlei redenen, maar toch niet met het plan om onbetaald de politie bij te staan? Is het een roeping, die men vroeger niet in kon lossen of is het gewoon “macho”? Toch wel stoer misschien om in een uniform te lopen, waaraan je nauwelijks kunt zien, alleen op de rug staat “volunteer”, dat je geen echte politieagent bent.

Een argeloze toerist of een dronken buitenlander ziet dat niet en weet dan ook niet, dat een “volunteer” geen enkele bevoegdheid heeft. Hij mag niemand arresteren, mag niemand ondervragen, mag niemand inspecteren, dat is wettelijk voorbehouden aan een echte politieman. Hij mag slechts adviseren en bemiddelen vanwege een taalprobleem, niet meer en niet minder.

Hij heeft een uniform aan met handboeien aan zijn riem en een wapenstok in de hand. Dat krijgt hij niet verstrekt, maar heeft dat zelf moeten aanschaffen. Ik zei al, dat hij geen enkele bevoegdheid heeft en mag dan ook die handboeien en zijn wapenstok niet gebruiken. Hoe dat in de praktijk werkt, weet ik niet, want ook met deze mensen heb ik (gelukkig) niets van doen.

De volunteers zijn meestal Engelssprekende mannen (geen vrouwen) en ik kan mij nauwelijks voorstellen, dat er ook Nederlanders bij betrokken zijn. Of toch?

Ik kijk er af en toe met verbazing naar en het blijft een groot raadsel!

– Herplaatst bericht –

36 reacties op “Vrijwilliger bij de Thaise toeristenpolitie”

 1. Bz zegt op

  Hallo,

  Ik begrijp niet dat er mensen zijn die niet begrijpen waarom mensen zich aanmelden bij de Thaise Vreemdelingen Politie.
  Om een heel lang verhaal zo kort mogelijk te houden zou ik die mensen willen verzoeken zich eens in te beelden dat er bijvoorbeeld op Walkingstreet geen politie zou zijn!
  Als men zich dat niet kan inbeelden zou ik men willen verzoeken eens een dagje mee te lopen met een vrijwilliger.
  Hopelijk zal men dan inzien dat tenminste enig respect voor deze vrijwilligers meer op zijn plaats is dan de indruk te wekken dat wij hier te maken hebben met een stelletje mislukte personen die op macht uit zijn.
  Een dergelijke mening zegt bovendien meer over de persoon die dit uit dan over de vrijwilligers.
  Blijkbaar staat hulpvaardigheid verlenen naar een medemens in nood niet bij iedereen in het woordenboek.
  Het lijkt mij meer op zijn plaats respect te hebben voor die vrijwilligers die bereid zijn deze hulpvaardige taak op hun schouders te nemen.
  Vaak is taal juist een grote barrière bij het kunnen oplossen van vele problemen dus persoonlijk vind ik het dan ook het ei van Columbus wat de Thaise politie hier heeft bedacht.

  Naar aanleiding van het gestelde moest ik deze tegenwind even kwijt.

  Mvg. Bz

  • l.lagemaat zegt op

   Er is steeds politie in de Walking Street. Drie jaar geleden is om meer politie verzocht en de
   volunteers niet meer in de Walking Street te laten werken. Door de beperkte bevoegdheden had het
   beslist geen meerwaarde.

   Hoewel ik respect heb voor de ongetwijfelde hulpvaardigheid heb ik tot mijn grote verbazing moeten vaststellen in verschillende situaties, dat zij geen Thais spreken, staat ook niet in de aanstellinspapieren,
   en de overige taalvaardigheid zeer gebrekkig Engels.(Politie buro Beach Road, Soi 9)

 2. jan zegt op

  Bz, ik heb voor iedereen respect maar de enige 2 die ik ken(de) bij de Tourist Police waren , ten eerste , ene uit de buurt van Aarschot die betrapt werd op stelen op bouwwerven en die nu een beetje de showman uithangt of uithing in Walkingstreet en een andere die in Belgie gezocht werd en nog de cullot had om Belgen EN Nederlanders vals te gaan beschuldigen van werken zonder vergunning. Informeer je maar eens goed tussen je Vlaamse en Nederlandse vrienden. Dus ik heb ook geen al te hoge pet op van die vrijwilligers.

  • marino zegt op

   Beste jan, onder alle koren zit kaf. waarom iedereen over de zelfde kam scheren?

  • Peter zegt op

   Juist, ik ken deze man ook. ( F.M. )

   Ze krijgen als vrijwilliger een gratis jaarvisum.
   Maar deze man heeft vele gratis extra’s. Eten, drinken betaald hij bijna nooit en is niet verlegen om buitenlanders een boete te laten betalen.
   Ik denk dat de meeste vrijwilligers ok zijn.

   • Freddy zegt op

    Beste Peter,

    Je mag mijn naam volledig noemen geen probleem mee !, maar nu ben je toch te ver gegaan.
    Deze text ga ik laten vertalen en je zult de gevolgen dan wel wel horen.
    Ik ben namelijk gestopt bij de Toerist Politie en dat maakt niet uit deze keer ga je prijs hebben.
    Nog dit geen enkele vrijwilliger krijgt zijn visa in tegendeel zelfs moet je een visa en bewijs van goed
    Zedelijk gedrag kunnen voorleggen om deel uit te maken van het vrijwilligers korps.

    Ik heb in het verleden veel toeristen geholpen die problemen hadden en ook veel negatieve reacties
    Moeten horen, nu trouwens nog hier in Pattaya dat ik Belgen en Nederlanders overgedragen heb wegens geen werkvergunning !!!!!!. Hoe ze daar bij gekomen weet ik niet !, ik heb me daar nooit of nooit mee bezig gehouden en, waarom zou ik wel ????. Ik heb dat werk zeer graag gedaan vanwege
    Dat ik toeristen kon bijstaan die problemen hadden in de walking Street maar, spijtig door mijn landgenoten en sommige Nederlanders die mij van haar of pluim kennen zitten mij zwart te maken
    Van verrader enz……. dat is ook de reden van mijn stopzetting.

    Gelukkig krijg ik soms nog berichten van mensen via Facebook die me willen bedanken voor mijn hulp in het verleden dit, zijn dan geen Belgen of Nederlanders !, hoe spijtig het ook moge zijn…..

 3. De Inquisiteur zegt op

  Niks respect voor. Eenmaal aangesproken door zo’n pathetische superman in kostuumpje en heb hem -in de nabijheid van zijn Thaise collega’s- goed op zijn plaats gezet. Nutteloze figuren.

 4. Jacques zegt op

  Waarom buitenlanders bij de Thaise politie hand en spandiensten willen verrichten laat zich raden. Daar zijn verschillende motieven voor aan te dragen. Je kunt het vanuit een positief of negatief perspectief bekijken al naar gelang je eigen visie op het fenomeen politie (vrijwilliger) en je kijk op het leven. Ook Nederland kent politievrijwilligers en ik heb veel respect voor deze groep mensen die in hun vrije tijd een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid en leefbaarheid in ons land.
  Ik, als oud politieman, ga uit van de positieve kant natuurlijk en denk dat er zeker een meerwaarde is om gebruik te maken van vrijwilligers in Thailand, vanwege onder andere de buitenlandse taal kennis. Als een toerist in de problemen komt, zal er adequaat gehandeld moeten worden en bij gebrek aan juiste informatie zal dat het onderzoek niet ten goede komen. Ik weet niet wat de criteria zijn om als vrijwilliger hier in Thailand aan de slag te gaan en ben daar zelf niet mee bezig. In Nederland is de wetgeving duidelijk wat taakomschrijving betreft: de politie heeft als taak in ondergeschiktheid aan het bevoegde gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijk handhaving van de openbare orde en hulp te verlenen aan hen die deze behoeven. Ik heb mij meer dan 40 jaar ingezet om het veilig en leefbaar te laten zijn in Nederland en dat is meer dan genoeg en gaat niet in je koude kleren zitten. Tevens is ondank ’s werelds loon en de beste stuurlui staan aan wal. Zo ook die criticaster die niet begrijpt wat iemand bezielt om bij de politie te gaan, al is het als vrijwilliger en een bijdrage te willen leveren. Zeker niet als je hoofddoel in Thailand is om veel bier te drinken en veel bardames te bevruchten. Je zult in ieder geval slecht moeten kunnen tegen onrechtvaardigheid en in de bestrijding hiervan bereid zijn de nodige opofferringen te brengen. Feitelijk is de politie een noodzakelijk kwaad. Ontstaan al vele jaren geleden onder anderen naar aanleiding van de wetteloosheid en de geweldspositie, die daarvoor in handen was van gestoorden en groepen mensen (organisaties) die vaak kapitaalkrachtig waren dan wel geweld als oplossing zagen voor alles wat er op hun afkwam. Alles zolang zij maar hun zin kregen en het voor het zeggen hadden.
  Om een land te kunnen besturen en om het leefbaar en veilig te laten zijn heeft men gekozen in Nederland voor de drie machtenleer. Trias politica. De rechtsprekende, wetgevende en uitvoerende macht. Wetten werden afgevaardigd en moesten gehandhaafd worden en het geweldsmonopolie werd gelegd bij de politie die daar ook voor werd uitgerust door middel van opleiding en bewapening. Zo is het nog steeds en in Thailand zal dit niet veel anders zijn denk ik. Zonder wetten en wettelijke regels en adequate handhaving is het een zooitje in de wereld. 15 miljoen mensen op het hele kleine stukje aarde die schrijf je toch de wetten voor, want dan toon je de juiste waarden.(Mijn aangepaste versie van het overbekende liedje).

  Iedereen doet maar wat en kijk eens op tv naar het nieuws over het geweld in Thailand en de verkeerscriminaliteit en de massaliteit van de prostitutie. De gemiddelde burger legt het altijd af tegen diegene die kwaad doen en kwaad als levensstijl ten toon spreiden. Kwaad met kwaad vergelden leverde niet het gewenste resultaat op en was vaak niet aan de orde. De zwakkere onder ons leggen het altijd af en moeten tegen de sterken, machtigen c.q., criminelen in bescherming worden genomen. Het is niet anders. Het is alleen jammer dat er op vele plekken in de wereld misbruik wordt gemaakt van de politie of het leger, door onder andere invloed van corrupte (regering) leiders die het eigen belang voorop stellen.
  Zonder democratische basis (rechtstaat)werkt zo’n organisatie niet. Ik ben in de gelegenheid geweest om mijn bijdrage te leveren aan een veiliger en meer leefbare samenleving en heb genoeg dankbaarheid mogen ontvangen van diegene die hulp behoefden. Wat de bijdrage is van vele andere mensen op deze aardbol laat zich raden en wie de schoen past trekke hem aan. Maar geloof mij een wereld zonder integere politie, justitie en rechtspraak, ik moet er niet aan denken en als u ook enig gezond verstand zou hebben, zou dat ook bij u zo moeten zijn en zouden dit soort vragen achterwege kunnen blijven.

  • Thomas zegt op

   Zo is dat. En daarbij, je zult maar eens een keer echt in nood zijn, buiten je schuld, dan ben je maar wat blij dat er een betrouwbaar iemand is die de weg weet èn jouw of een andere bekende taal spreekt. Goede zaak dus dat ze er zijn. Helaas is het onvermijdelijk dat er ook rotte appels tussen komen.

   • willem zegt op

    Het vreemde is wel zo dat niemand zich op thailandblog meldt,dat hij geholpen is door deze vreemdelingenpolitie.
    Komt waarschijnlijk dat wij,Hollanders,een beschaafd volk zijn zodat we niet in aanraking komen met deze vorm van neppolitie.

    • joskeshake zegt op

     Wel daar kan ik nu wel op reageren, ik ben ooit heel goed geholpen in Soi 9 politiebureel door een belg die vloeiend thais sprak, en alleen maar op het bureel werkte , niet op straat,die hulp was buitengewoon,en voor de rest ken ik ook een paar tourist police die ja gaan wandelen in Walking Street, en zoals hier vele aanhalen, ja het is macho gedoe van die gasten, plus als ze overdag gewoon dagelijkse dingen doen dat ze ook nog eens het pasje rond hun nek hebben hangen van tourist police, zegt al meer dan genoeg zekers ?

   • Cees1 zegt op

    Betrouwbaar iemand ??? Ik kon in Chiangmai iemand die ook vrijwilliger was. Maar die later opgepakt is omdat hij pedofiel was. En de andere die er rondliepen waren zulke uitslovers dat niemand ze serieus nam

    • Herbert zegt op

     Er zijn in Chiang mai in ieder geval 2 Australiër die menen dat ze meer zijn dan een ander en 1 ervan heb ik eens goed op zijn nummer gezet en hem toebedeeld dat als ik hem nog 1 keer op onregelmatigheden betrap hem ga filmen en dit op YouTube zet en naar een onderzoeksbureau stuur en dat hij dan een groot probleem heeft.

  • Rob V. zegt op

   Beste Jacques, ik denk dat het (vrijwillige) politiewerk en dergelijke (o.a defensie) grofweg twee soorten kandidaten kent. Enerzijds degene die de samenleving willen verbeteren en mensen graag helpen. Het is natuurlijk evident dat je als (vrijwillige) agent mensen in nood en problemen zeer goed bij kan staan. Denk aan het helpen van slachtoffers van berovingen, mishandeling e.d. Anderzijds zijn er helaas ook de machtsgeilende uniformpikken voor wie autoriteit alles is: flink schoppen, trappen naar beneden (en omhoog likken natuurlijk). Er zijn er gewoon bij die een harde tampeloeres krijgen als ze iemand als een hond af kunnen blaffen en laten zien we ‘de baas’ is. Geen idee of de Thaise vrijwilligers veel van dat volk trekt, ik hoop het niet. Het zijn wel de rotte appels die het imago voor de sociale, menselijke dienders verpesten.

   Zelf zou ik mij niet snel bij de (vrijwillige) politie melden. Uniformen brrr… totaal niet mijn ding. Ik help mensen liever zonder een pakje aan te trekken of strepen op mijn schouder te dragen. Nou is een uniform natuurlijk nodig voor de herkenning, maar die strepen huiver ik voor. Ik zoek zoveel mogelijk egaliteit en ben van de bottom op ipv top down (laat de mensen hoger in de boom maar verantwoording afleggen aan de mensen lager op de ladder). Maar zeg nooit nooit, wie weet kom ik ooit nog eens in Thailand te wonen en ik zie dan wel hoe ik andere van dienst kan zijn. Ik zou denk eerder leraar dan agent worden, maar als politievrijwilliger meer mensen op weg zou helpen, waarom ook niet?

   Kortom: ik snap Gringo zijn eerste ingeving wel, dat vooroordeel reflex heb ik zelf namelijk ook: ”t zal toch niet zo’n autoritair liefhebben persoon zijn?’ (waar Thailand meer dan doorsnee van lijkt aan te trekken), maar dat mag zeker niets af doen aan de goede (vrijwillige) agenten en al die andere mensen die op hun manier zich werkelijk bekommeren om hun medemens en gewoon ‘goed willen doen’. Petje af en alle waardering voor hen.

 5. Hendrik S. zegt op

  Er is in Pattaya, iniedergeval 1(buitenlandse agent) die wel boetes uitschrijft.

  Die staat / stond altijd bij de Dolfijn rotonde, nog harder te gebaren dan zijn Thaise collega’s, met zijn boekje in de aanslag

  • Cees1 zegt op

   En zijn er dan mensen die dat betalen. Hij moet wel alles gelijk afdragen aan een corrupte “”collega “” anders word hij zelf opgepakt. Want zo als men reeds melde. Die vrijwilligers hebben totaal geen bevoegdheid. Ze zouden toeristen moeten helpen. Maar ze lopen alleen maar te flaneren. En in Chiangmai
   helpen ze de pollitie om de mensen zonder rijbewijs te ” bekeuren ” . Wat betekent dat ze helpen met de politie geen officiele bekeuring te laten schrijven, maar ze af te kopen voor 200 of soms 300 baht

 6. Huub zegt op

  Ken ook geen politievrijwilligers wel een aantal die helpen op scholen, meestal een paar uur per week ter bijstand van de Engelse leraar. Ook zij hebben kleding met een ‘volunteer’ label achter op de rug. Dat is namelijk hun free ticket voor een non-immigrant visa van een jaar. Ik ga er daarom gemakshalve vanuit dat die bij de politie daar ook recht op hebben en dus een jaar niet langs migration of op visa run moeten.

 7. Fransamsterdam zegt op

  Ik heb (gelukkig) geen ervaring met deze vrijwilligers, maar in Nederland zijn ook 3000 mensen die als vrijwilliger bij de politie werken, zelfs in uniform en met wapen. Wat zou die mensen toch bezielen?

  • Jacques zegt op

   Wat een nare opmerking Frans. Dit onderwerp doet iets met u en raakt een gevoelige snaar. Het valt mij ook een beetje tegen want ik lees dat u vaak op de hoogte bent van allerhande zaken en blijkt dat u daar wel het nodige aan onderzoek voor verricht. Ik ben het zelf soms met u eens, maar wat dit betreft zit er wel een bepaalde minachting die ik niet zo kan plaatsen. U zult versteld staan hoeveel van die vrijwilligers hoog opgeleid zijn en graag hun bijdrage willen doen om het veiliger en leefbaarder te laten zijn in Nederland. Mensen die uit het goede hout zijn gesneden kan ik u delen. Dat kan ik toch niet zeggen van al die bargasten hier in Pattaya, die toch op een hele negatieve manier hun leven aan het vullen zijn.

   Kritiek is wat mij betreft oké. Maar onderbouw het dan wel en beschrijf het niet alleen uit eigen visie want dan wordt er geen recht gedaan. Natuurlijk zijn er ook mensen die de weelde van het dragen van een uniform niet aan kunnen maar daar heb je geen uniform voor nodig, die mensen heb je ook in het bankwezen en noem het maar op. En om een grote groep mensen zo te beschimpen.

   Er zijn in Nederland heel wat mensen die bij de politie werkzaam zijn en velen daarvan zijn hoogopgeleid.
   Dat heeft mede met de rangen en functies te maken en die mogen wel bekend zijn zelfs onder leken. De jonge agenten op straat zijn vaak lager opgeleid en hebben minimaal mavo of mbo bij aanvang en velen groeien, zeker wat niveau betreft in de organisatie naar mate de jaren vorderen. Belangrijker is het om uit het goede hout gesneden te zijn om het werk aan te kunnen. Een schip met alleen maar kapiteins daar heb je niets aan. Waar het vroeger vaak en life time job was zie je nu dat hoger opgeleiden het werk vaak doen voor 10 of 20 jaar en daarna in het bedrijfsleven hoge functies gaan bekleden. Spijtig maar waar. De financiën zijn hier mede debet aan en ook speelt het feit dat er nog te weinig wordt geïnvesteerd in de politie. Er ontbreekt voldoende mankracht om veel leed wat burgers elkaar aandoen op allerlei gebied te kunnen bestrijden. Met minder, meer doen is het motto van de politiek en dat breekt mensen op. Dat frustreert en zorgt ervoor dat voor een aanzienlijk deel misdaad nog steeds loont. Ook dit laten we gewoon gebeuren in Nederland want aan alles hangt een prijskaartje. Overigens heb je in het bedrijfsleven veel meer lager opgeleiden wiens werkzame bijdragen aan de maatschappij beduidend minder van belang zijn als de politieagent.

 8. willem zegt op

  Het gekke is,toen ik ongeveer twintig was (1983),was er een soort spreekwoord van”een beetje vent wordt geen agent”.
  In mijn tijd waren het meestal jongens met een mavo-diploma die agent werden.
  Ik geloof ook niet dat je nu in deze tijd zoveel ga verdienen als beginnend agent,kan je beter het bedrijfsleven in gaan lijkt mij.

  • Fransamsterdam zegt op

   Volgens mij hoef je nog steeds geen bollenboos te zijn om bij de politie te komen. Het zou mij verbazen als de gemiddelde agent het in het bedrijfsleven veel verder zou schoppen dan produktiemedewerker. Voor die mensen is politieagent wel een uitdagende en interessante functie die ook nog aardig betaald wordt.

   • Tino Kuis zegt op

    Politieagenten worden helemaal niet aardig betaald. Er zitten best wel bollenbozen tussen. Ik ken er een aantal. Verder doen ze voor de gemeenschap belangrijk werk, met onregelmatige werktijden, soms gevaarlijke en vaak emotioneel erg belastende situaties. Ze zijn regelmatig hulpverleners. Ze zijn dikwijls erg aardig en kijken niet neer op andere mensen en beroepen.

   • Ger zegt op

    Niet iedereen schopt het tot een nutteloze managementfunctionaris en een levenslange veroordeling om op het kantoor op een stoel te zitten. Sommigen ambieren een uitdagende en afwisselende baan.

    • Bert zegt op

     Inderdaad, ook bij de politie zijn er verschillende nivo’s van opleiding.
     Dit varieert van MBO2-4 en zelfs HBO

     http://www.politieopleiding.net/

     Ik zeg dit niet omdat ik zelf politie ben of wou worden, maar omdat ik respect heb voor die mensen die zorgen voor onze veiligheid.

     • Jacques zegt op

      Voor de politiedeskundigen (recherchekundigen), buurtregisseurs en leidinggevenden vanaf de rang van inspecteur is een hbo opleiding (intern de leergang leidinggevende) en meestal hbo diploma een vereiste. Denk aan rechercheurs bij de financiële recherchetak. Maar ook de tactische en administratieve senior rechercheurs zijn meestal op dit niveau. Er zijn ook universitair opgeleiden, die werkzaam zijn als leidinggevenden, chefs van grote groepen politiemensen bij allerlei afdelingen. Ook op technisch gebied (computerkennis en omgang met technische middelen) is er veel veranderd over de jaren. Kennis die constant bijgehouden moet worden en veelal in vrije tijd. De veldwachter met de lange lat op de heup heb ik nog meegemaakt, maar is begin jaren 70 al van het toneel verdwenen.

   • stevenl zegt op

    “Ieder z’n meug, doch waarom iemand vrijwilliger wordt bij de toeistenpolitie is me volstrekt onduidelijk. Doch inderdaad, zials hier boven gezegd, als je als tourist in de problemen komt is het toch fijn dat er een buitenlander is die de weg weet en je een beetje helpt.”

    Je beantwoordt je eigen vraag al: om anderen te helpen, per slot van rekening is het fijn dat er een buitenlander is die je helpt.

 9. Marijke Bakker zegt op

  Beste Gringo,

  Zelden reageer ik op berichten, maar ik voel me nu toch aangesproken. Ikzelf heb bij de tourist police in Phuket gewerkt. En ik ben Nederlander en ook nog eens een vrouw. Niet om macho te zijn, niet om een wit voetje bij de Thaise politie te halen, maar puur om buitenlanders bij te kunnen staan en van advies te kunnen dienen. En gelukkig in de meeste gevallen met succes!

  Ik heb het met heel veel plezier gedaan . Jammer genoeg woon ik niet meer in Thailand, maar mocht dat ooit het geval zijn, dan zal ik me zeker weer aanmelden.

  Een Nederlandse vrouw.

 10. Ivo zegt op

  Ik heb alle respect voor deze vrijwilligers, vroeg of laat zal je deze mensen misschien toch nodig moeten hebben, zeker in geval van nood . En vooral als je de Thaise taal niet magtig bent.

  • Ivo zegt op

   Correctie:het is wel machtig natuurlijk

 11. Jowe zegt op

  Eigenlijk werken deze mensen dus.
  Ik vraag mij dan ook af of er een werkvergunning nodig is.
  Ik heb weleens vernomen dat een vrijwilliger bij een dieren opvang o.i.d. ook een werkvergunning nodig heeft.

  Kunnen die volunteers dan met die priveleges dan nog eventueel een business runnen??

  M.vr.gr.

 12. Danzig zegt op

  Ik heb weliswaar nooit bij de politie gewerkt of willen werken, evenmin als vrijwilliger, maar ik heb me in Nederland wel jaren met veel plezier vrijwillig ingespannen als wedstrijdfunctionaris voor mijn sport. Ik had het graag fulltime en betaald willen doen, maar dat was simpelweg niet mogelijk. Er is niks mis met het doen van vrijwilligerswerk, zeker niet als het uit je hart komt. Als iemand zich geroepen voelt om vrijwillig bij welke organisatie dan ook te gaan werken, wat is er dan mis mee?

 13. rentenier zegt op

  Ik ken een dame uit Pattaya die een kapsalon als eenmanszaak (vrouw) heeft. Ze is gescheiden en eenzaam. Ze heeft lang met me op Facebook gechat tot er uiteindelijk foto’s en video’s kwamen van haar in Touristenpolitie uniform. Ze is mooi en heeft enorme borsten. Ik heb alleen foto’s gezien (heel veel) met haar als enigste vrouw maar altijd omringd door een groot aantal mannelijke touristenpolitie’s die haar duidelijk heel veel aandacht schonken. Ze gaf als motivatie voor haar vrijwilligers werk dat ze op deze manier veel in contact kwam met buitenlandse mannen en in geval dat ze iemand kon helpen, hield ze er ’n leuke vriend aan over. Ze noemde ook nog het trotse gevoel van in zo’n uniform rondlopen waardoor ze in Pattaya veel aandacht kreeg van zowel Thai als buitenlanders. Haar op maat gemaakte uniform zat net als bij haar collega’s strak om haar weelderige lijf gegoten.

 14. mertens alfons zegt op

  heb soms eens een gesprekje gemaakt met deze vrijwilligers,laatst nog twee uit zwitserland daarna nog ene van Austria,leuke ervaring en geeft iedereen (was in bangla road phuket!)een toch wat veiliger gevoel,

 15. Johan(BE) zegt op

  Voor een vrijwilliger die zich belangeloos inzet voor de medemens heb ik respect.
  Voor Bokito-figuren die zelf een paramilitair uniform kopen met handboeien en wapenstok heb ik al veel minder respect. Een neutraal (niet paramilitair)T-shirt een duidelijk opschrift “Volunteer” op voor-en achterkant en vooral ZONDER handboeien en gummiknuppel lijkt me meer gepast.

 16. BramSiam zegt op

  Ook bij de immigration (in Pattaya) kom je ze tegen. Ze helpen je dan bij de procedures en het invullen van formulieren en loodsen je sneller overal doorheen. Dat lijkt heel nobel, maar er wordt ook een flink bedrag voor gerekend. Ik weet niet exact meer wat ze vroegen, maar genoeg om een behoorlijk maandinkomen op te bouwen. Ik denk dat de meeste van deze ‘vrijwilligers’ er niet slechter van worden, althans financieel.

 17. marijke bakker zegt op

  Ik ben een Nederlandse vrouw en heb voor de tourist police gewerkt en ik vond het heel bevredigend. Helemaal niet om mensen te beboeten, te straffen of wat dan ook, maar om (buitenlanders) toeristen en bewoners te adviseren, bemiddelen en helpen wegwijs te maken!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website