Strand van Hua Hin (Foto: Nellie Gillesse)

Het nadeel van hamsteren is dat je steeds opnieuw de deur uit moet om de voorraad aan te vullen. Of zaken moet kopen die de de vorige keren bent vergeten. Dus dan maar het diepe in, het mondkapje op de neus en naar Market Village in Hua Hin. Alleen blijft dat verdomde mondkapje niet zitten, te klein voor een grote farang-bakkes.

Voor recreatief winkelen hoef je op dit moment niet in een winkelcentrum te zijn. Het eerste mogelijke contactmoment met Corona is in ieder geval voorkomen, want bij het betreden van de parkeergarage krijg je geen pasje meer en kun je zo doorrijden. Niet naar boven, want alle etages zin afgesloten. Op de begane grond is voldoende ruimte en zelf buiten kun je parkeren. De klant is koning (alleen is die er nu even niet…)

Een onwezenlijke indruk. Temperatuur controleren, handen in de gel en laveren langs de hekken die de rest van Market Village tot verboden gebied verklaren. Even een nieuw overhemd of een paar schoenen kopen, is er niet meer bij. Een nieuwe telefoon evenmin. Wat te doen als de oude de geest geeft?

Parkeren bij Market Village in Hua Hin (Foto: Nellie Gillesse)

Alleen de apotheek en de bakkerij zijn open en natuurlijk Tesco Lotus. Waar bij de roltrappen anders kleding wordt verkocht, kun je nu boodschappen bestellen in een Kerst-decor. Waarschijnlijk had de winkel niets anders in het magazijn. Maar ook Tesco ontkomt niet aan omzetderving, want alle gangen met non-food zijn op last van het provinciebestuur met linten afgezet. Alleen voedsel is in de verkoop, soms met aardige kortingen. De belangstelling is niet al te groot. Personeel en klanten dragen mondkapjes, maar dat van mij schuift steeds naar beneden. Niet echt een probleem, want er is bijna geen klant te bekennen. Bij wijze van uitzondering is alles wat ik zoek ook voorradig.

Een probleem vormen de strepen op de vloer, die ik gisteren ook al aantrof bij mijn 7-Eleven. Het doet me denken aan het hinkelen dat zijn zusje in haar jeugd deed. Bij gebrek aan pijlen is het laveren geblazen. Misschien komen die nog. De afstand met de kassière is minder dan anderhalve meter, maar dat kan niet anders. Buiten, in de auto, met een alcoholdoekje nog eens alles afvegen. Je kunt immers nooit weten.

18 reacties op “Verdraaid, dat mondkapje blijft niet zitten…”

 1. Mark zegt op

  We waren hier getuige van een op zijn zachtst uitgedrukt zwak regeringsbeleid. Voorbeelden legio.

  Horden Chinezen, ook uit het toen al hoog besmette, Wuhan, werden a rato van 19 vliegtuigen per dag tot eind januari ingevlogen. Een touristische topper voor virusverspreiding.

  Slechts een fractie van de uit Zuid Korea terugkerende Phi Noi ging 2 weken in quarantaine. De rest ging elders het virus uitzaaien.

  Het leger zelf organiseerde, nadat dit al door de regering verboden was, een bokstoernooi waar veel volk op mekaar geprakt werd. Het kwam uitgebreid in de media, mede omdat dat tal van uitgenodigde VIP’s uit de zgn. betere kringen daar besmet werden.

  Striktere beheersmaatregelen werden door de regeringstop dagen voor inwerkingtreden aangekondigd. Het bracht ware volksverhuizingen op gang. Alweer met als resultaat uiterst efficiënte virus verspreiding.

  We zien nu dat er ook in Thailand effectief efficiënte concrete maatregelen genomen worden om Covid19 besmetting te vermijden. Hans Bos beschrijft er een aantal.

  Een bijzonder positieve evolutie die mensenlevens zal redden … hopelijk ook dat van jou en mij.

 2. Chris van het dorpje zegt op

  Ben de 26de terug van Hua Hin na het dorpje en de grote hoofd van het dorp ,
  is gelijk langs gekomen en heeft gezegd , mijn vrouw en ik ,
  moeten nu 14 dagen in het huis blijven .
  Gelukkig hebben we een heel grote tuin en heb ik genoeg te doen .
  Maar wat ik nog even voor Mark kwijt wil :
  Nederland heeft nu 1037 doden en Thailand 10
  en dan komt er nog bij , dat Thailand bijna vier keer zo veel inwoners heeft !
  Blijk bar zijn de maatregelen hier doch stukken beter dan in Nederland .

  • Mark zegt op

   @ Chris van het dorpje: ik ben Belg en ga hier op dit blog geen uitspraken meer doen over het Nederlandse Covid19 beleid. De inter-EU discussies over de positionering van “Hollanda” spreekt voor zich.

   De cijfers zeggen niet veel om 2 redenen.
   De cijfers zeggen vooral iets over het meten, niet over het weten. Niet meten is immers niet weten. Handig voor politieke propoganda, euh sorry officiële overheidscommunicatie …

   Een 2de element om cijfers sterk te relativeren is de klassificatie van data. Een Covid19 overlijden kan je goudeerlijk als een dode ingevolge longontsteking registreren.

   • RuudB zegt op

    Zelf denk ik dat de Europa-positionering wel eens een zeer juiste blijkt. Rutte en Merkel doen er goed aan flink de handrem te zetten om de vraag om eurobonds. Daarbij laat Nederland zich ook van een nadere kant zien. https://www.telegraaf.nl/nieuws/303766157/rutte-eu-fonds-voor-coronacrisis België komt bij lange na niet in die posistie.https://www.hln.be/nieuws Ik zal geen “commnunitaire” uitspreken doen, maar stakingen bij politie en/of supermarktpersoneel gaat de boel niet echt vooruit helpen.
    @Chris van het dorpje: Natuurlijk, over Nederland kan er van alles en nog wat van Nederland gezegd worden, maar de transparantie zoals vandaag ook weer vanuit de 2eKamer tentoon gespreid luijkt mij in Thailand ondenkbaar. Daarbij, volgens de laatste cijfers neemt de besmetting een dalende trend aan. Dat het aantal IC-bedden nu zorgen baart zal een capaciteitsuitbreiding tot gevolg hebben. Dat in Nederland inhoud wordt gegeven aan een begrip als saamhorigheid is voor Thailand ook niet van toepassing.

    • Mark zegt op

     Zelf ga ik niet zeggen wat in deze juist of onjuist is. Luisteren naar de mening van andere mensen, meer beslagen in Europese politiek, kan ook voor Nederland(ers) meerwaarde hebben.

     https://vrtnws.be/p.DxyPMenL0

     In de EU met de hoed rondgaan voor mij zou ook ik als een denigrerend affront ervaren.

     • RuudB zegt op

      In programma’s als Terzake en De Afspraak worden elke avond opnieuw een keur aan professoren gepresenteerd, welke presentatie gisteravond niet alleen naar inhoud even warrig bleek. In het land van Vos geldt ook nog eens dat het noordelijk deel graag de onderkant aan de bedelnap ziet. Zoveel recht van spreken had hij dus niet.

    • chris zegt op

     Dat er in Nederland in vergelijking met andere landen minder IC-bedden per hoofd van de bevolking (nodig) zijn, heeft alles te maken met de ‘medische’ filosofie in de Nederlandse gezondheidszorg.
     Sommige patienten worden in Nederland niet langer behandeld om verschillende redenen: de situatie van de patient is uitzichtloos, de behandeling is erg zwaar. de kans dat de patient aan de behandeling overlijdt is groter dan dat hij/zij ervan geneest of de patient wil zelf niet meer behandeld worden. In die gevallen poogt men de pijn van de patient maximaal te bestrijden en hem/haar op een menswaardige manier te laten overlijden. Ik denk dat eigenlijk iedereen wel dergelijke gevallen kent in zijn eigen familie- en kennissenkring. Ik wel in elk gval.
     Deze aanpak is in andere landen zoals Italie en Spanje onbestaanbaar. Daar wordt alles, koste wat kost (letterlijk), in het werk gesteld om het leven van IEDERE patient te redden en zo lang mogelijk te rekken. En ja, dan heb je meer voorzieningen nodig: bedden, personeel, materieel, geld. Niet zo raar dat het vragen om geld met deze filosofie botst met de medische opvattingen in Nederland en Duitsland. Heeft weinig met een gebrek aan solidariteit of botte onwil te maken.
     Deze corona-uitbraak zal aan de filosofie niet zoveel veranderen, denk ik. Men zal wellicht meer flexibiliteit organiseren.

     • Rob V. zegt op

      Chris wat Nederland betreft klopt je uitspraak, maar in Duitsland probeert men ook haast ‘iedereen’ te redden:

      “In Duitsland moeten dokters er alles aan doen om patiënten beter te maken”, legt hoogleraar geriatrie Hans Jürgen Heppner uit. “Iedereen die een kans heeft op overleven, jong of oud, moet terechtkunnen op de IC. Dat kan alleen wanneer er genoeg bedden en medische middelen zijn.

      https://nos.nl/artikel/2328874-waarom-nederland-vergeleken-met-andere-landen-weinig-ic-bedden-heeft.html

     • RuudB zegt op

      Als het inderdaad een Italiaans politieke keus is om een dergelijk systeem te hebben en in stand te houden dan is het aan hen zelf om te zorgen dat het betaalbaar is. Italië doet er goed aan zich eens achter de oren te krabben of zij hun hand niet overspelen.

     • Tino Kuis zegt op

      Het heeft niets te maken met de ‘medische filosofie’ in de Nederlandse gezondheidszorg, chris. Het heeft te maken met een open en eerlijk gesprek tussen arts en patiënt waarbij uiteindelijk de patiënt beslist. Dat is de ‘medische filosofie’ in Nederland. Als een patiënt tot het bittere einde wil worden behandeld gebeurt dat meestal ook. Natuurlijk komt het ook voor dat de arts zelf een beslissing moet nemen maar alleen als dat de enige mogelijkheid is, en dan vaak nog in samenspraak met de familie.

   • theiweert zegt op

    Is het alle doden als corona doden wel een goed cijfer om te meten, zoals in Nederland
    Blijkbaar zijn er griepdoden, hartverlammingen , enz. niet meer in Nederland

    Want iedereen is blijkbaar met corona besmet in Nederland.

    Ook in Italië wordt elke dode die ook besmet is ook als corona dode genoteerd.
    Laat me zeggen natuurlijk is elke doden een te veel, maar dat zijn ook de verkeersdoden en ja iedereen mens gaat een keer dood.

    Hou afstand en hou je aan de regels die de overheid je nu opleg. Maar raak ook niet in paniek.

  • Cijfers van zowel Nederland als Thailand zijn niet betrouwbaar omdat er maar weinig wordt getest. Deze cijfers met elkaar vergelijken heeft geen enkel nut. Conclusies trekken al helemaal niet.

   • Van Dissel: corona-aanpak vergelijken weinig zinvol
    Het heeft weinig zin om het Nederlandse coronabeleid en de ernst van de crisis te vergelijken met andere landen op basis van de sterftecijfers die nu wordt opgegeven, zegt Jaap van Dissel (RIVM) tegen de Tweede Kamer.

    “De cijfers die nu in verschillende landen worden opgegeven, net als in Nederland, hangen af van hoe er wordt getest.” Omdat alle landen anders testen, en vaak helemaal niet testen bij personen die overleden zijn, geven de cijfers te weinig informatie.

    Van Dissel zegt dat het pas zin heeft om weer te gaan vergelijken als alle gegevens over overleden patiënten bekend zijn en goed geregistreerd worden. Dan gaat het onder meer om de gekozen behandeling, de duur van de behandeling en onderliggend klachten.

  • vd Vlist zegt op

   Geachte Chris
   Als je in Thailand woont moet je toch weten dat de regering daar beter kan liegen.

 3. Cornelis zegt op

  Ja, het mondkapje, er is op sommige momenten geen ontsnappen aan. Ik kocht vorige week m’n eerste, een kleurig – en keurig – stoffen exemplaar. Zette het een dag later voor het eerst op en ook direct weer af – ik kreeg geen lucht! Wat bleek: er waren 2 dikke lagen dichtgeweven stof met voeringsmateriaal achter elke laag gebruikt, dus ik moest m’n lucht door in totaal 4 lagen aanzuigen en dat lukte niet….. Heb in de binnenste 2 lagen maar een paar flinke gaten geknipt, zonder die gaten was het volstrekt onbruikbaar.

  • Harry Romijn zegt op

   Had u onder “Thai Technology” dan iets beters verwacht ?

 4. Nonkelwin zegt op

  Toch vond ik de maatregelen ter controle beter in Thailand dan in Belgie.
  We vlogen op 30/3 vanuit Krabi via Bangkok naar Brussel met de laatste Thai Airways vlucht.
  Tweemaal in Krabi en tweemaal in Bangkok werden we op lichaamstemperatuur gecheckt, niet dat dat alles zegt maarhet geeft toch een gevoel van veiligheid.
  Op Brussels Airport ontvabg je een brief waarop in vier talen de maatregelen die van kracht zijn worden verwoord, maar verder niets, geen controle, geen registratie.
  Op de bagageband wasnet voor ons een vlucht uit Rome aangekomen. Zelfde scenario. Italie is toch een van de zwaarst getroffen landen? In Bangkok daarentegen werden alle buitenlandse arrivals gescreend en geregistreerd.

 5. nl-th zegt op

  Geachte Nonkelwin,
  Ik vind wat u schrijft wel vreemd, daar hier boven door uw landgenoten gal wordt gespugd op de Nederlandse aanpak.
  Blijkbaar is dan de Belgische aanpak zoveel beter, als ik geloof ergens aan moet hechten.
  Wat hier boven mij personelijk ook aan stoor is dat in zuid europa geklaag over het solariteit bij elke probleem moet noord europa solariteit zijn maar zelf de tering naar de nering zeten is niet te horen, bovendien zou ze ook eens die voetbal clubs eens aan kunnen pakken dan wel miljoenen uitgeven aan voetbalers.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website