Op 1 september 2021 ben ik officieel gepensioneerd. Dat wil zeggen: ik werk niet langer meer voor de universiteit in Bangkok waar ik in 2008 begon.

En om nog preciezer te zijn: ik ben nu 68 en ik ben voor Nederlandse begrippen gepensioneerd sinds de dag dat ik 65 werd (alleen voor mijn prive-pensioen) en sinds 66 jaar en 8 maanden voor de Staat der Nederlanden omdat ik vanaf toen AOW (met 2% korting voor elk jaar dat ik in Thailand werkte) van hen ontvang. De laatste werkjaren in Thailand had ik eigenlijk twee salarissen: mijn pensioenuitkeringen en mijn docenten-salaris.

Sommige lezers zullen denken dat dat gaan werken in Thailand niet zo slim is omdat je alleen maar geld verliest: een duidelijk lager (bruto en netto) salaris dan in Nederland en dan ook nog eens AOW inleveren. Je kunt ervoor kiezen om die AOW zelf aan te vullen om zo in aanmerking te komen voor 100% AOW maar dat is niet bij elk Thais inkomen mogelijk. De huur moet ook betaald en ik moet ook eten. Daarnaast betaalde ik mijn aandeel in de universitaire studies van mijn twee dochters in Nederland.

Werken in Thailand heeft echter ook een voordeel: je bent via je werkgever voor ziektekosten verzekerd via de Social Security (en betaalt nooit rekeningen voor dokters, medicijnen en ziekenhuis).  Daarvoor wordt maandelijks circa 750 Baht ingehouden op je salaris. Gisteren ben ik op het kantoor van de Social Security geweest. Reden: ik moest een papier van mijn hoofd personeelszaken overhandigen dat ik niet meer werk. Ik krijg nu binnen 14 dagen al die maandelijkse bedragen die ik betaal heb teruggestort op mijn rekening, meer dan 100.000 Baht. En daarnaast, en dat is niet onbelangrijk, heb ik mijn ziektekostenverzekering via de SSO verlengd tot mijn dood voor een bedrag van circa 800 Baht (€25 tegen de huidige koers) per maand.  Dat is nog eens andere koek dan een particuliere ziektekostenverzekering die menige in Thailand wonende expat moet afsluiten, nog afgezien van de mogelijke uitsluitingen (met uitzondering van een gerepareerde achillespees heb ik niks), de leeftijdsbeperking en Covid-dekking. Als we het nu toch over geld hebben bespaar ik – naar schatting – 300 tot 400 Euro per maand, zolang ik leef. Als ik bijvoorbeeld 90 word, toch zo’n slordige 22 (jaar) * 12 (maanden) *€ 350 = €  90.000, oftewel ongeveer 3 miljoen Baht, naast alle (wellicht jaarlijkse) kopzorgen over verlenging van verzekering en uitsluitingen en een mogelijk toekomstige koppeling van verzekerd zijn tegen ziektekosten en een visum.

Vergelijking Thailand-Nederland qua werk

Ik heb in Nederland ongeveer 10 jaar gewerkt in het universitair onderwijs en nu in Thailand 15 jaar. Ik heb wel een indruk over de verschillen in het werken als docent. Laat ik een paar tipjes van de sluier oplichten zodat u een beetje weet wat er achter de schermen van al die prachtige gebouwen gebeurt.

 1. Er is in Thailand vooral papieren bureaucratie met geringe gevolgen voor de werkvloer. In Nederland is veel meer sprake van een geïnstitutionaliseerde bureaucratie. De individuele vrijheid van de docent om zijn lessen in te vullen zoals hem zelf goeddunkt is in Thailand veel groter dan in Nederland. Laat ik dat verduidelijken met een voorbeeld.  In Nederland zijn de BBA-programma’s beschreven tot op lesbrief-niveau. Als je een les van een collega moet overnemen staat eigenlijk al voor 95% in detail op papier wat je moet vertellen en hoe.  Eenvoudig, efficiënt maar ook weinig stimulerend. In Thailand is er alleen een korte beschrijving van de cursussen. Hoe je de lessen inricht, welke onderwerpen, welke examenstrategie kan de docent zelf bepalen. Van de 6 cursussen die ik in het afgelopen jaar gaf heb ik in de afgelopen weken met 1 docent gesproken over wat ik deed in het afgelopen jaar en ik heb hem al mijn materiaal gestuurd. De andere 5 docenten maken zeer waarschijnlijk hun eigen cursus en trekken zich niks aan van wat ik vorig jaar deed in de cursus onder dezelfde naam. Van alle cursussen worden kwaliteitsrapporten gemaakt aan het eind van het semester. In Nederland worden die gespeld omdat elke externe audit er enkele van wil zien, wil weten wat er mee gedaan is, de managementbeslissingen zien, het vervolg etc etc. In Thailand wordt afgevinkt of het rapport er is en in een grote ordner gestopt. Lezen? Dacht het niet. Echt wat mee doen? Nee hoor. Dat het formulier is ingevuld en ondertekend is voldoende.
 2. Een klein aantal jaren geleden besloot het Thaise Ministerie van Onderwijs dat omwille van de kwaliteit elke docent een academische kwalificatie moet hebben die 1 niveau hoger is dan de studenten in zijn klassen. In concreto: je moet MBA hebben om BBA-studenten les te geven en een PhD om les te geven op de MBA’s. Ik heb een MBA en 25 jaar ervaring in professioneel onderzoek maar ik mocht geen lessen onderzoek meer geven aan de MBA-studenten. Dat werd overgenomen door mijn collega die drie jaar geleden een PhD in Chinese taal- en letterkunde heeft. Deze beslissing had ook nog andere gevolgen: Thais met alleen een BBA kregen geen baan meer als docent en de PhD’s van welke faculteit dan ook werden overgewaardeerd. Het management van Thaise universiteiten schijnt deze beslissingen zonder slag of stoot te accepteren (regels zijn regels en er zijn geen uitzonderingen) en er bestaan geen vakbonden die het voor de docenten op kunnen nemen in overleg met de regering, zoals in Nederland. Gevolg is volgens mij niet een verhoging maar een verlaging van de kwaliteit. Mijn universitaire collega in Nederland, die zelfs de middelbare school niet had afgemaakt maar zich had opgewerkt tot 1-ster Michelin kok, zou in Thailand nooit een arbeidscontract krijgen.

Heb ik in al die jaren wat gemerkt van corruptie? Nee, niet direct, maar dat kan ook moeilijk als je niets te maken hebt met de geldstromen in de faculteit waar je werkt. Wat ik wel merkte:

 1. Er is een brandkast in de kamer van de dean en die bevat nogal wat contanten. Nu willen leveranciers in Thailand bij voorkeur contant betaald worden maar het biedt ook de mogelijkheden om met geldtransacties te ‘spelen’;
 2. Collega’s werden zonder aanwijsbare redenen in hun werk bevorderd maar ook gestraft. Persoonlijke redenen lagen daaraan meestal ten grondslag;
 3. Efficiency is geen echt management principe. Er worden dingen gedaan, besluiten genomen die echt met minder kosten en energie kunnen worden bewerkstelligd maar dat is niet aan de orde;
 4. Er is weinig tot geen inspraak van docenten op het beleid. Als er al docentenvergaderingen zijn is het vooral eenrichtingsverkeer: de dean vertelt en iedereen luistert. Natuurlijk vraagt hij om commentaar maar hij wil het niet horen, dus zwijgt iedereen. Ongeveer 12 jaar geleden heb ik maandelijkse docentenvergaderingen geïntroduceerd met toestemming van de dean natuurlijk. Ik was in het begin voorzitter en secretaris van de vergadering. Als herinnering aan het verleden heb ik de verslagen van die vergaderingen bewaard. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om ze weg te gooien. Het waren er maar 4 omdat vervolgens de dean mij meedeelde dat een Thaise college het voorzitterschap zou overnemen (ik blij) waarna er nooit meer een interne docentenvergadering is gehouden.

17 reacties op “Mijmeringen van een ‘kersverse’ pensionado docent”

 1. Gringo zegt op

  Welkom in de club. Chris!
  Wat ga je nu doen om niet in het zwarte gat van verveling te vallen?
  Heb je leuke hobby’s en ga je (nog) meer voor Thailandblog schrijven?

 2. Hans van Mourik zegt op

  Wat heb jij alles tot in de puntjes geregeld, wat ik zo gelezen heb..
  Toen voordat je hierna toe ging emigreren, en nu hier voor je pensioen.
  Voor velen een voorbeeld
  Kan alleen maar zeggen TOP
  Hans van Mourik

  • Chris zegt op

   hallo Hans,
   Sommige zaken had ik niet voorzien (dus ook niet zo gepland) toen me hier in 2006 vestigde.
   Ik begon te werken op een prive universiteit en zat niet in de Social Security en had ook niet het idee dat ik hier met pensieoen zou gaan.
   Zo gaat het leven: sommige zaken vallen mee, andere vallen tegen.

 3. pete zegt op

  Het is makkelijk praten voor Chris.
  Wanneer je Thaise eega ongeveer 300.000 baht p maand verdient , hoef je je niet te veel zorgen te maken.
  ideaal niet te min gefeliciteerd met je pensioen Chris.

  • Cornelis zegt op

   Wat is m.b.t. De bovenstaande ervaringen van Chris de relevantie van het inkomen van zijn partner?

  • Chris zegt op

   Mijn vrouw is om redenen die ik hier niet kan uitleggen gestopt met werken sinds 2014..

 4. rob zegt op

  Geniet maar van je vrije tijd die je nu ruimschoots hebt. Je zal wellicht snel merken dat de tijd nog sneller voorbij lijkt te gaan dan toen je nog werkte. Hopelijk blijf je schrijven voor dit blog.

 5. Johnny BG zegt op

  Succes met het vullen van je dagen in een andere ritme en bedankt voor de tip over de mogelijkheid om zelf de SSO te kunnen voortzetten.

 6. Mark zegt op

  Van harte gefeliciteerd met je pensionering Chris.
  Die hypothese van 90 uit je simulatie is je ook gegund … en meer ook.
  Ik hoop je hier te mogen blijven lezen.
  Wie schrijft die blijft, zo zegt het spreekwoord.

 7. Jacques zegt op

  Het maken van keuzes is iets wat een ieder doet en kan goed of niet goed uitvallen. In een wereld in verandering moet je dus ook het geluk aan je zijde hebben om er beter uit te komen. Zo te lezen heeft u dit geen windeieren gelegd en bent u er goed van af gekomen. Een goede gezondheid, maar ook doorzettingsvermogen en kennis zijn u ten deel gevallen. Niets komt vanzelf waar succes blijkt. Goed te lezen dat het u goed gaat en ik wens u nog een lang en gezond leven.

 8. Janderk zegt op

  Welkom Chris bij de Dreestrekkers in Thailand.

  We hoeven je niet te vertellen hoe je je moet vermaken.
  Ervaring genoeg zou ik zo denken.

  Geniet van je pensioen, het land, de tradities en de bevolking.

  Janderk

 9. Tino Kuis zegt op

  Je ervaringen op de universiteit zeggen me wel iets over het onderwijs in Thailand, Chris.

  Mijn zoon zat 12 jaar geleden op een gewone Thaise school. Heel bijzonder dat op een dag de schoolleiding besloot om een bijeenkomst voor ouders te organiseren. Het was druk. Iedereen mocht schriftelijk en anoniem een vraag stellen. Heel veel vragen waren best kritisch en er werd redelijk goed op geantwoord. Toch had die bijeenkomst geen vervolg.

  Thais kunnen best kritisch zijn maar de autoriteiten zijn daar helaas niet zo van gediend. Zij weten alles beter denken ze.

  • Chris zegt op

   Ja, Tino. In het verleden heb ik al eens een posting gewijd aan de manier waarop een nieuwe dean wordt gekozen met quasi inspraak van de medewerkers. Het ziet er allemaal ‘democratisch’ uit maar ondertussen…………….

 10. Tino Kuis zegt op

  ‘Ledigheid is des duivels oorkussen’, zei mijn moeder altijd. Ik vermoed dat jij daar geen last van zal hebben. Ga Thais leren, daar heb je dagelijks héél veel plezier van.

 11. Dirk+Tol zegt op

  Chris, Goed verhaal. Ik ben 73 en part time Engels docent en ik woon al 10 jaar in Thailand. Ik heb business plan geschreven voor het opzetten van een school voor Engels en Social skills ter voorbereiding op werken of studeren in Thailand. Als je geinteresseerd bent, laat het mij weten.
  [email protected].
  Groet, Dick

 12. jacob zegt op

  Ik werk nog, bij een multinational, maar met een Non O Thai Wife extensie
  Ik heb zelf mijn SSO verlenging geregeld toen ik in 2014 ‘pensioneerde’ mijn kosten zijn echter 435 thb per maand..volledige zkv, maar niets anders.
  In 2017 ben ik weer gaan werken, ben nog steeds geen 65. Heb de SSO aangehouden op eigen naam..

  info tip; je moet de SSO binnen 6 maanden na je retirement verlengen!!

 13. Rob V. zegt op

  Na vele jaren met plezier te hebben gewerkt, dan nu met veel plezier van het pensioen genieten. Ik begreep dat de taal wilt gaan leren, lezen, iets met muziek enzovoort. Wie weet nog wat stukjes voor het blog, maar vergeet ook niet er op uit te gaan. Zolang je fit en vitaal bent zou ik gaan reizen, huismus kun je altijd nog worden. *hier een grapje over bejaarden achter de rollator*


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website