Meisjes met korte haren

Door Klaas Klunder
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , ,
4 februari 2020

Het was me al opgevallen dat veel, niet alle, meisjes tot het einde van de “High School” een uniforme haardracht hebben. Slechts een model, kort. Ik hoorde ook dat onderwijzers(essen) met de schaar ingrijpen indien zij vinden dat het haar te lang is. Geen ouder die naar school tijgt om verhaal te halen, met of zonder honkbal knuppel in de hand.

Aan Nui gevraagd wat hierachter zit. Er blijkt onderscheid tussen private scholen en scholen van de overheid. Private scholen laten de haardacht vrij. Overheidsscholen zijn in dit verband te verdelen in streng en tolerant afhankelijk van de schoolleiding. Bij de strengen accepteren de ouders bij intrede dit beleid en moeten later niet zeuren als het haar er toch afgaat. Er zijn veel ouders die dit ook toejuichen. Want, zo vinden zij, kort haar maakt het meisje minder aantrekkelijk voor het andere geslacht en zo zou het risico verminderen op vroegtijdig intiem contact met het andere geslacht en daardoor misschien bezwangerd raken. Een primitief soort voorbehoedsmiddel dus.

Dit gebruik is al heel oud maar kalft af door invloeden als social media en TV. Immers ook jonge meisjes willen er mooi uitzien en kort haar past daar niet in. Maar in de dorpen wordt er nog steeds de hand aan gehouden.

Overigens betwijfel ik of het gewenste effect ook daadwerkelijk wordt bereikt gezien het aantal gedwongen huwelijken van meisjes in de “highschool” leeftijd in vergelijking met hen die ongeschonden de eindstreep van die scholen halen. Het is met ander woorden geen zeldzaamheid. Hier in het dorp tenminste. Vaak worden de getroffen meisjes door hun adonis verlaten zonder enige zorg voor de kleine.

Ik vraag me dus af of goede voorlichting en bescherming niet effectiever zijn.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Meisjes met korte haren”

 1. Mike zegt op

  Hoewel je uitleg interessant is , is de werkelijke reden voor de korte uniforme haardracht een andere. Samen met het uniform is het bedoelt om gelijkheid te bevorderen en het individu ondergeschikt te maken aan de groep, wat helaas een veel minder nobel doel is dan je mocht denken.

  Individualiteit wordt niet op prijs gesteld in Thailand, ondergeschiktheid en klakkeloos slikken van de overheids propaganda des te meer. Denk aan de indoctrinatie in het leger en vergelijk het daarmee.

 2. Rob V. zegt op

  Thailand is vergeleken met Nederland militaristisch. Het is sinds 1932 vaker en langer onder militair/dictatoriale leiding geweest dan onder democratische leiding. Onder de militaire regeringen is dan ook het militaire regime op scholen bedacht. Vlag hijsen, volkslied spelen (maakt kinderen tot vaderlandslievende burgers is het idee), uniform aan en kort kapsel voor jongens en meiden (discipline, eenheid). De stijl van lesgeven heeft ook nogal iets militairs, Luisteren naar de drill sergeant, pardon, docent. De leraar dicteert, de leerling schrijft dit ijverig op. Zo krijgen we Thaise burgers die hun plaats kennen, braaf naar hogeren luisteren. Zou het werken?? (ik gruwel er van)

  Op overheidsscholen worden te voorschriften streng(er) nageleefd dan particuliere. Die laatste hebben zo de afgelopen jaren hun regels wat vrijer gemaakt. Er is toch wel druk uit de maatschappij of het een tandje minder kan met militair beleid. In de kranten zie je zo nu en dan ook wel stukjes staan over kleding en haardracht regels en hoe leerlingen of ouders in aanvaring kwamen met leraren of de schoolleiding.

  Eventueel leesvoer:
  https://www.chiangmaicitylife.com/citynews/features/thai-school-dress-codes-and-curriculum-time-for-a-change/
  https://www.bangkokpost.com/learning/learning-entertainment/1613510/the-great-uniform-debate
  https://www.thaiexaminer.com/thai-news-foreigners/2019/09/02/minister-for-education-thailand-schools-behaviour-students-regulations-sexual-dress-inter-school-rivalry/

 3. ruud zegt op

  Als ik mij niet vergis is het de leraar op scholen van de overheid niet meer toegestaan de schaar in het kapsel van de leerlingen te zetten.
  Ik dacht, dat dit onder Thaksin is ingevoerd.

  Particuliere scholen kunnen uiteraard hun eigen regels opstellen en een leerling de toegang tot de lessen weigeren, wanneer zij zich niet aan het schoolreglement houdt.

  • Ruud NK zegt op

   Het is niet onder Taksin ingevoerd maar enkele jaren later. De leerlingen zouden vrij zijn om lang haar te dragen op elke school. Maar dit is Thailand zodat elke school zijn eigen regels maakt en ten onrechte. Je moet dan ook over voldoende lef beschikken om af te wijken van de regels. En dat past niet in de thaise cultuur.

   • Rob V. zegt op

    Allemaal strak in het gelid, of anders… ik moest meteen denken aan deze 2 fragmenten uit ‘Hormones’ (seizoen 3):

    In rijen het volkslied zingen, was deze in de VS opgegroeide leerling vergeten:
    https://www.youtube.com/watch?v=ZZU2pepNWn0&feature=youtu.be&list=PLZ4f-7Qgy3PYCX9vOBIKB_6vBYCZllXe0&t=920

    Spreek de leraar niet tegen, verbeter de leraar niet:
    https://www.youtube.com/watch?v=ddjiVq60dyY&list=PLZ4f-7Qgy3PYCX9vOBIKB_6vBYCZllXe0&index=40&t=600

    Als de leraar binnen komt, netjes opstaan, en als je gaat smoezen krijg je een pen nasr je hoofd geworpen, doe dan dit niet:
    https://www.youtube.com/watch?v=ebsQI7JEWmQ&list=PLZ4f-7Qgy3PYCX9vOBIKB_6vBYCZllXe0&index=94&t=500

    Ja, een drama maar geeft wel een soort inkijkje in het (school)leven van van tieners. 🙂

   • Rob V. zegt op

    Ik heb nog even gezocht, het is ingevoerd onder militair dictator Thanom Kittikachorn.


    A 1972 regulation requires all schoolboys to wear crew cuts no longer than five centimetres and female students to have hair no longer than the base of their neck. This is the rule most schools still adhere to.

    However, the Education Ministry issued a second ministerial regulation in 1975, allowing students to have longer hair, but stipulating that it must look tidy.

    Bron: https://www.bangkokpost.com/learning/easy/330323/longer-hair-for-thai-students

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Prime_Ministers_of_Thailand

 4. Frans de Beer zegt op

  Ik kan mij herinneren dat ik vroeger een keer samen met onze Thaise dochter een keer bij de leerkracht moesten komen voor een bespreking van haar om naar Nederland te emigreren. Mijn vrouw en ik zaten op een stoel met de leerkracht te praten. Onze dochter moest er op haar knieën er bij zitten. Dit hoort zo, op deze manier geven ze respect aan de leerkracht.
  Ze vertelde dat wanneer ze een leerkracht op het schoolplein ontmoeten, ze dan hun hoofd moeten buigen en netjes een wai geven. Doen ze dit niet, dan worden ze terug geroepen om het alsnog te doen.

 5. Verheiden zegt op

  Ze noemen dit kapsel bobline

  • Eric zegt op

   Klinkt niet echt Thais eerlijk gezegd …

   Voor meisjes heet het ทรงผมติ่ง song pom ting (vrij vertaald: haarstijl ter hoogte van je oorlel)
   Voor jongens heet het ทรงผมเกรียน song pom kriean (kortgeschoren haar)

   Gewoon ทรงผมสั้น song pom san (korte haarstijl) kan ook natuurlijk

 6. JM zegt op

  Mij is verteld in de Isaan dat de korte haarsnit alleen nodig was om haarluizen te beperken en om overdracht te beperken bij de jongeren.

 7. Chris zegt op

  Nu even de echte historie voordat de militairen weer de schuld krijgen van dingen waar zij part noch deel aan hebben.
  De uniformen werden ingevoerd onder Rama V zo rond 1900: de koning die de faam heeft Thailand op vele punten te hebben gemoderniseerd. Eerst op 1 universiteit maar daarna volgden de anderen. Reden : uniformen zien er beleefd uit, een eer om een uniform te dragen, eenheid en uniciteit van de Thaise cultuur. We moeten niet vergeten dat Rama V dit in Engeland zag waar enige van zijn kinderen studeerden. De armen in die tijd liepen in vodden en hun kinderen gingen in vodden naar school. Het was dus niet zo vreemd dat uniformen die er beter uitzagen als beleefd werden beschouwd.
  Tijden veranderen en onderzoek geeft aan dat veel studenten de schooluniformen helemaal niet meer associeren met de redenen waarom Rama V ze invoerde. Reden om dat wellicht te veranderen hetgeen geen enkele regering toto nu toe gedaan heeft. Om daar nu de militairen nu de schuld van te geven gaat te ver en is onjuist.
  Bron: B. Sasanun: The significance of uniform in establishing unity, hierarchy and conformity at Thai universities. April 2017 Master Thesis

  • Rob V. zegt op

   Dat van het uniform klopt beste Chris, maar het gaat hier om de haardracht. Die is in 1972 ingevoerd onder een dictatoriaal bewind. Is een paar later afgezwakt maar veel scholen hanteren/hanteerden nog de regels van 1972.

   https://www.bangkokpost.com/learning/easy/330323/longer-hair-for-thai-students

 8. Endorfun zegt op

  Wat is er mis met een kort en verzorgd kapsel ?
  Een halve eeuw en meer terug in de tijd, werd lang haar beschouwd als mooi (en kort niet), maar ik dacht dat dat die oubollige fundamentalistische mentaliteit al lang was verdwenen, maar blijkbaar niet, met wat ik hier lees. Is er ook geen totalitaire fundamentalistische religie die lang haar haar als de absolute schoonheid van een vrouw beschouwt, waardoor het moeten worden verborgen ?
  Schooluniform en kort verzorgd haarkapsel zouden ze beter bij ons OOK invoeren. Hier is het totaal gebrek aan discipline, met alle criminele excessen als gevolg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website