In de Thaise en internationale media lijkt het alsof alleen Bangkok te maken heeft met levensbedreigende smog. De overheid roept alleen op niet in paniek te raken, maar komt niet veel verder dan waterkanonnen en vliegtuigen. Een kwestie van pappen en nathouden.

In Hua Hin, op 220 kilometer ten zuiden van Bangkok, bleef de teller steken op 70. Dat wil zeggen dat de luchtkwaliteit slecht is, volgens Weatherbug. Ik laat de overige verontreiniging buiten beschouwing, want binnen de marges. Met name de hoeveelheid fijnstof van 74.6 microgram per kubieke meter baart zorgen. De World Health Organisation (WHO) houdt het getal van 25 aan, maar daar trek de Thaise overheid zich niet veel van aan. 50 is volgens Thailand de grens. Daarboven wordt het ongezond, waarbij sommige departementen roepen dat er tot 200 niets aan de hand is.

Begrijpelijk dat de regering de toeristische kip met de gouden eieren niet wil slachten, maar als zelfs in de Koninklijke badplaats Hua Hin een waarde wordt gemeten van bijna drie keer de WHO-grens wordt het tijd om elkaar eens diep in de ogen te kijken. Waar de vuiligheid vandaag komt? De wind komt uit het noorden, dus ik neem aan dat het fijnstof uit de buurt van Bangkok komt, of uit de buurt van Pattaya en Sattahip.

Is er iemand in Hua Hin die zich zorgen maakt over de eigen gezondheid of die van vrouw en kinderen? Er is niets van te merken. De verbranding van huisvuil gaat gewoon door en pickups en vrachtwagens spuiten zwarte rook het milieu in alsof er niets aan de hand is. Weinig monddoekjes in het dagelijkse leven al helpen de normale ‘chirurgische maskers’ niet om het fijnstof tegen te houden. En dat kan diep in de longen doordringen en zelfs in de bloedbaan. Wat de Thai niet ziet, is er niet. De paar N95 maskers die dat wel doen en Homepro in Hua Hin in voorraad had zijn al lang uitverkocht. Ik draag er een als ik ga fietsen, maar dat is beslist geen pretje, omdat het filter slechts een beperkte hoeveelheid lucht door laat.

Wie mij, zoals gebruikelijk, wil adviseren om maar terug te gaan naar Nederland als het me hier niet bevalt, het volgende: om te beginnen heb ik het hier na 13 jaar nog steeds naar mijn zin. Vervolgens laat ik mij niet de mond snoeren door wat rozebrildragers die hier het aards paradijs menen te hebben gevonden. U zult moeten leren leven met mijn kritiek op Nederland, Thailand en de rest van de wereld. Het aards paradijs bestaat immers niet, zeker als we naar de luchtkwaliteit kijken.

Ik sta in mijn kritiek niet alleen. Ook de Bangkok Post is van mening dat de Thaise overheid de nodige steken laat vallen. “But authorities have just advised people to stay indoors or wear protective masks, without letting on that it is a real crisis. In fact, both short-term and long-term exposure to airborne particulate matter risks adverse health impacts, predominantly to the respiratory and cardiovascular systems, according to the World Health Organisation (WHO). In 2012, ambient air pollution contributed to 6.7% of all deaths worldwide.

Het wachten is dus eerder op regen dan op ingrijpen van de overheid.

12 reacties op “Hoe lang nog totdat fijnstof tot iedereen doordringt?”

 1. Tino Kuis zegt op

  OK, Hans, laat je niet de mond snoeren…gewoon vertellen hoe het is. De Thais nemen je dat helemaal niet kwalijk, behalve misschien een paar hotemetoten in de toeristensector.

  Hoe schadelijk fijnstof, met name PM 2.5, is voor de gezondheid wordt het beste uitgedrukt in een gemiddeld getal over een heel jaar. (microgram per kubieke meter). Een weekje een getal van 200 per dag en de rest van het jaar minder dan zeg 10, lijkt ernstig en valt erg op maar is minder schadelijk dan het minder opvallende gemiddelde getal van 30 over een heel jaar. Als je wilt weten waar de luchtverontreiniging het schadelijkst is voor je gezondheid kijk dan niet naar de pieken maar naar het gemiddelde. Plekken met veel verkeer, industrie en brandhaarden zijn sowieso altijd ongezond.

  Een goede uitleg over de situatie in Thailand:
  https://www.thethailandlife.com/air-pollution-thailand

  Een dagelijkse, actuele blik op het fijnstof in verschillende plaatsen in Thailand, met voorspellingen:
  http://aqicn.org/city/thailand/

 2. Koos zegt op

  Fijnstof in de Isaan is ook hoog vanwege verbranding.
  Gaat voornamelijk om rietsuiker en rijstvelden plus uiteraard de dagelijkse vuurtjes.
  Vanochtend ook weer kunnen genieten van zwarte sneeuw.
  Vooral van rietsuiker branden komen er ook grote vlokken naar beneden.

  • Nico Meerhof zegt op

   Suikerriet wordt alleen maar afgebrand om minder transport volume naar de fabriek te hebben. Zou makkelijk verboden en gehandhaafd kunnen worden door deze aanvoer bij de fabriek te controleren en geblakerd riet af te keuren. Maar zulke maatregelen zijn natuurlijk alleen effectief bij handhaving. Suggestie: Schaf de 90 dagen melding af en zet de vrijkomende ambtenaren in voor contole van illegaal branden, vuilstorten en vervuilende auto’s. Maar dat isnatuurlijk geen Thaise logica.

 3. hendrik zegt op

  Zo, eindelijk eens iemand die zich niet de mond. Laat snoeren door een stelletje rozenbrilledragers , die maar al te gauw commentaar leveren als iemand de waarheid durft neer te zetten. Altijd die opmerkingen als je je niet kunt aanpassen, wat doe je hier dan!!. Wij nederlaners hebben een vrije meningsuiting meegekregen, en waarom zouden wij hier geen gebruik van maken, als het ook nog eens jezelf aangaat, ook ik adem deze smerige lucht in.

  Het wordt echt hoogtijd dat die overheid hier iets aan gaat doen. En wat die roze brillendragers betreft, die zien thailand inderdaad als een niet bestaand paradijs.

 4. HansG zegt op

  Ondanks alle problemen, veroorzaakt door te veel mensen op aarde, hoop ik toch mijn roze bril te houden 😉

 5. Tino Kuis zegt op

  Op de link hieronder staat een gebed in het Pali/Thais om de luchtverontreiniging tegen te gaan 🙂
  De autoriteiten sproeien water maar juist op de plekken waar de verontreiniging wordt gemeten……
  85% van de verontreiniging komt van het verkeer. Als dat niet wordt ingeperkt zal er niets verbeteren.

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2515848838432417&set=a.105767256107266&type=3&eid=ARDqcthM8Z9fQFq3A6mhR5khGr_Ih81eXSJC3G0ER9dT3ZUxI-mcNlAhx9yncPl2Waa7wLeSdVck8QCa

  • Jan zegt op

   In Bangkok zijn er sinds gisteren een 25-tal controleposten door de politie opgesteld.
   Hierbij worden voertuigen gecontroleerd op de emissie van de uitlaatgassen.
   De voertuig bezitters die tijdens deze controle TE vervuilende uitlaatgassen produceren krijgen een boete van 1000 Bath en mogen de eerstkomende 30 dagen geen gebruik meer maken van hun voertuig. Wordt
   men binnen die 30 dgn betrapt dan volgt een boete van 5000 Bath.
   Het stelt in mijn ogen nog niet veel voor maar ik zie het toch als een begin dat men de bestrijding van de smog serieus gaat nemen.
   Natuurlijk maak ik mij wonende in Nongpru als fervent buitensporter ook zorgen om de fijnstof in de lucht.

  • Nico Meerhof zegt op

   Is het niet zo dat van de luchtverontreiniging door het verkeer 95 % wordt veroorzaakt door 5 % van de voertuigen? In Maleisie waar wel wordt gehandhaafd is het verkeer stukken schoner!

 6. PKK zegt op

  In Thailand is het in sommige gebieden, steden een ernstig en zer verontrustend probleem.
  En om daarvoor terug te gaan Nederland?
  Zomaar even wat cijfers;
  In Nederland vallen jaarlijks ongeveer 8.000 doden door fijnstof in de lucht. Dat stellen onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Van dit dodental wordt ongeveer 10 procent veroorzaakt door uitstoot van kolencentrales.

 7. Eric zegt op

  Ik woon nog niet zo lang in Thailand maar heb al wel gemerkt dat de luchtverontreiniging seizoensmatig voorkomt. Ik denk alles te maken met verbranding in rijst-en suikerrietvelden. Misschien dat prive belangen het tegenhoudt hieraan iets te doen maar het scheelt een slok op een borrel als dit gewoon wordt verboden. Liefst in heel Azië.

  • Rob V. zegt op

   Het verbranden van suikerriet etc is reeds een misdrijf. De straf is minimaal 2 jaar cel en 14.000 baht boete. Aankoop van suikerriet dat op dergelijke wijze geoogst is is niet illegaal. Wel is puur gekapt suikerriet meer waard maar onder de streep is de brand methode financieel beter voor de boeren.

   Bron en meer: https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1083880/new-sugar-policy-has-a-bitter-taste

   http://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/calamity/2019/01/14/burning-sugarcane-stalks-contributes-to-smog-activists/

 8. Jan zegt op

  Ik bedoelde natuurlijk Nongprue.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website