Het zal misschien een jaar geleden zijn dat op dit blogadvies gevraagd werd over het tijdelijk aanhouden van euro’s of wel het zo snel mogelijk omwisselen in Thaise baht. Veel adviezen gingen in de richting van aanhouden in euro’s en omwisselen als de koers gunstig is.

Was het maar zo makkelijk om op die manier meer baht voor je euro te krijgen. Eigenlijk wordt er dan van uitgegaan dat degene die advies vraagt het beter weet dan professionele valutahandelaren.

De vraag doet mij trouwens denken aan een voorval dat jaren geleden speelde. We hadden bezoek van een kennis uit Nederland en die kennis wilde euro’s omwisselen in baht. Maar de euro was vrij snel gedaald van 50 baht voor een euro naar 46 en dat vond ze een slechte koers. Ze vroeg of ze van ons baht kon kopen voor een koers van 48. Wij hoefden dan alleen maar te wachten tot de koers weer 50 zou zijn en dan hadden wij ook een financieel voordeel, zo stelde ze blijmoedig voor. Zo ongeveer was de propositie. Ze was ervan overtuigd dat de koers minstens weer terug zou gaan naar 50 en dus was 46 geen goede maar een slechte koers. Ze kon dus slecht in de toekomst kijken zoals trouwens de meeste mensen en als je dat niet kan, dan is het onmogelijk om te zeggen of een koers goed of slecht is, zeker als je geen valutahandelaar bent. Zoals bekend is de koers van de euro alleen maar verder onderuitgegaan naar de huidige waarde van 36 baht voor een euro.

Mijn advies zou zijn: als je in de toekomst je geld in Thailand gaat besteden, dan moet je geen risico lopen maar je geld zo veel en zo snel mogelijk in baht omwisselen. Tenzij je natuurlijk geld genoeg hebt en je het leuk vindt om te speculeren.

Geld overboeken naar Thailand

Niet alleen het koersrisico speelt een rol, maar ook het risico dat je geen geld kan overboeken van Nederland naar Thailand. Dat zal ik illustreren met wat mij onlangs overkwam. In januari 2020 wilde ik kijken of er nog mutaties waren in mijn rekening bij de ABN-AMRO. Ik heb nog steeds een rekening bij die bank, niet omdat ik daar miljoenen op heb staan maar omdat ik nog een flexibel krediet bij die bank heb en de afspraak met die bank is dat mijn rekening pas opgeheven wordt als ik mijn krediet volgens schema (of vroeger) afgelost heb. Echter, toen ik die dag mijn PIN ingevoerd had in de paslezer – zoals ik dagelijks gewend was te doen – kreeg ik de volgende melding: “Toegang is geblokkeerd. De pas of pincode is geblokkeerd.”. Daarna probeerde mijn vrouw het met haar pas maar dezelfde melding verscheen. Toen de volgende dag het inloggen weer niet lukte heb ik de ABN-AMRO benaderd – met E-mail, facebook en telefonisch – maar pas in juli – ruim 6 maanden later – gaven ze toe dat het blokkeren en het niet vooraf melden daarvan op een fout berustte. In augustus – ruim 7 maanden later – ontving ik een nieuwe pas en kon ik eindelijk mijn rekening weer controleren, geld overboeken en pinnen. De pas van mijn vrouw waren ze echter vergeten op te sturen en is nu 14 maanden later nog steeds niet aangekomen, ondanks herhaald aandringen. Het laatste mailtje van de bank had de volgende inhoud: “ …. ik heb het vermoeden dat dat helaas niet goed is gegaan”.

Gelukkig wordt mijn pensioen rechtstreeks naar Thailand gestuurd en heb ik ook nog een reserve in Thailand anders was ik in de problemen gekomen. Indien iemand anders dat overkomen was die gewend was elke maand geld over te boeken om die maandelijkse overboekingen te gebruiken voor zijn jaarverlenging, die zou lelijk in de problemen gekomen zijn.

Maar er kan meer misgaan. Toen ik jaren geleden mijn pensioenfonds verzocht om mijn pensioen rechtstreeks over te boeken naar mijn Thaise rekening kwam het geld op de verwachte datum niet binnen. Gelukkig kon ik controleren naar welke rekening ze het overgeboekt hadden en ze waren 1 cijfer vergeten in te voeren van mijn rekeningnummer. Maar ondertussen stond het geld ergens geparkeerd en het heeft ruim een maand geduurd voordat het eindelijk op mijn Thaise rekening stond. Het pensioenfonds voelde zich blijkbaar schuldig want ik heb het idee dat ze sinds die tijd de kosten van overboeken voor hun rekening nemen.

Nu zullen veel lezers wel denken: dat overkomt mij niet, zo veel fouten worden er niet gemaakt. Helaas, ik zou nog veel meer voorbeelden kunnen geven maar beperk mij tot een extreem geval: jaren geleden kocht ik een ticket BKK-AMS-BKK die ik betaalde met mijn ABN-AMRO credit card. Toen ik de afschrijving kreeg bleken er in die ene afrekening 3 fouten te zitten en allemaal toevallig (?) in mijn nadeel. De omrekening van baht naar euro gebeurde op de verkeerde dag, de betreffende dagkoers klopte ook niet en de bijkomende kosten waren hoger dan op de website stond vermeld. Het verschil met wat ik had verwacht om te betalen was zo groot dat het mij opgevallen was; reden om het eens goed uit te zoeken. Ik heb het geld wel teruggekregen maar verdere actie om herhaling te voorkomen wilden ze niet nemen. Ook de moedermaatschappij, ABN-AMRO, gaf niet thuis. En van de toezichthouder kreeg ik alleen maar een ontvangstbevestiging.

Mijn waarschuwing is dus dat je niet te veel op Nederlandse banken moet vertrouwen. Fouten worden gemaakt en worden helaas niet altijd snel hersteld.

Maar er speelt natuurlijk nog iets bij de keuze voor baht of euro’s en dat is de kredietwaardigheid van de banken. Nu zullen ratingbureaus de Nederlandse en Belgische banken in het algemeen wel een hogere kredietwaardigheid toekennen dan de Thaise banken, maar ratingbureaus maken ook fouten en blijken bovendien gevoelig voor externe druk. In het eurogebied zijn er diverse banken die er slecht voorstaan. Die banken zouden de Nederlandse banken mogelijk ook in moeilijkheden kunnen brengen. En bovendien hebben veel banken euro-staatsobligaties in bezit die allemaal sinds 1 januari 2013 een verplichte “collective action clause” hebben. Die “clause” houdt het volgende in: “It’s a mechanism whereby a bond’s value can be legally reduced by the issuer in times of hardship”. De banken die aan een staat geld hebben uitgeleend hebben dus niet meer de zekerheid dat ze dat geld voor de volle 100% terug krijgen. Desastreus natuurlijk voor hun kredietwaardigheid. Voor mijzelf houd ik het er maar op dat je met Thaise banken en Nederlandse/Belgische banken ongeveer even veel risico loopt.

En weet wel: geld uitgeleend aan een bank is niet meer van jou maar van de bank. Je hebt alleen een vordering op de bank. De bank kan er mee doen wat het wil al is een bank natuurlijk wel aan regels gebonden.

Maar we hebben in Nederland gelukkig nog het depositogarantiestelsel waardoor tegoeden tot 100.000 euro gedekt worden. Helaas is het betreffende depositogarantiefonds naar verwachting pas in 2028 volgestort en ook dan is maar 1% van het totaal aan deposito’s gedekt. Als er nu een grote bank failliet zou gaan mag je helaas niet verwachten dat je alles vergoed krijgt, wat de politiek of De Nederlandse Bank (DNB) ook mogen suggereren. Je moet trouwens lang zoeken op internet voordat je alle relevante informatie boven water krijgt en dat zal wel geen toeval zijn.

Wat ook nog “aardig” is om te vermelden, is dat het depositogarantiefonds de ingelegde gelden belegt in staatsobligaties waarop de “collective action clause” van toepassing is. Ai. In Thailand is er trouwens een vergelijkbare regeling maar hoe die precies in elkaar zit weet ik echter niet.

Toekomst van de Euro

Maar er speelt meer. De verschillen binnen de eurozone zijn op allerlei gebied erg groot en dat zou op termijn het einde van de euro in zijn huidige vorm kunnen inhouden. Zo’n vreemde gedachte is dat trouwens niet want op de site van DNB stond tot voor kort het volgende: “Centrale banken als DNB hebben daarom van oudsher veel goud in huis. Goud is namelijk het ultieme appeltje voor de dorst: het vertrouwensanker voor het financiële stelsel. Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen.” Dat vonden ze blijkbaar wat te explosief want nu staat er slechts het volgende: “….de rol als vertrouwensanker heeft de goudvoorraad nooit verloren”. Duidelijk is wel dat DNB een gezond wantrouwen heeft in de euro en het financiële stelsel in het algemeen. DNB staat daarin niet alleen want de eerste 10 jaren van deze eeuw hebben centrale banken netto goud verkocht maar daarna elk jaar goud bijgekocht. Dat heeft natuurlijk alles met de financiële crisis van 2008 te maken die nog steeds doorziekt zoals te zien is aan de sterk oplopende balansen van de centrale banken en de kunstmatig laag gehouden rente.

Wat zou er met de euro kunnen gebeuren? De euro zou helemaal kunnen ophouden te bestaan waarna alle landen van het eurogebied hun eigen munteenheid weer invoeren. Of Italië treedt uit de euro waardoor de euro in eerste instantie waarschijnlijk in waarde zal dalen doordat er flink afgeschreven zal moeten worden op leningen aan Italië (zo heeft Duitsland alleen al ruim duizend miljard euro uitgeleend aan de ECB via het TARGET2-systeem; dat geld is vervolgens door zuidelijke eurolanden opgenomen, gedekt met “nonperforming loans”). Maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat Nederland en Duitsland (en mogelijk België, Finland en Oostenrijk) uit de euro stappen en een gezamenlijke munt gaan voeren, bijvoorbeeld de neuro. De zwakke broeders die in de euro achterblijven laten die munt ongetwijfeld kelderen maar wat gebeurt er met de neuro? Die zal op termijn wel sterker worden maar omdat ontvlechting grote (economische) problemen zal opleveren, zal die munt waarschijnlijk ook in eerste instantie goedkoper worden en waarschijnlijk zal omwisselen in baht enige tijd niet mogelijk zijn of alleen met een extreem groot verschil tussen aan- en verkoopkoers. Opgaan in de euro was al moeilijk en vergde een lange voorbereidingstijd maar ontvlechten is nog veel moeilijker en zal in het diepste geheim voorbereid moeten worden. Mogelijk zijn die voorbereidingen al getroffen en worden we op een dag overvallen door de feiten. In Nederland is daar weliswaar geen parlementaire meerderheid voor maar nood breekt wet.

En wat gaat er dan gebeuren met de euro’s die op een eurorekening in Thailand staan? Dat zullen wel euro’s blijven die vervolgens snel in waarde afnemen.

Dit is geen voorspelling van mij, dit lijkt mij alleen een mogelijkheid en ik heb natuurlijk ook geen voorinformatie of glazen bol. Maar het is misschien iets om in overweging te nemen bij de keuze geld aanhouden in euro’s dan wel in baht.

25 reacties op “Geld stallen in Nederland of in Thailand?”

 1. Jan3 zegt op

  Geld stallen op een bank, hetzij in Nederland dan wel in Nederland, is zonder meer al geen optie. Dat geld wordt steeds minder waard o.a. vanwege de lage rente. Heb je geld dat je kunt missen, verdiep je dan in beleggen. Zonder meer al een mooie hobby en je verdient er ook nog wat aan.
  Ben je in de omstandigheid dat je geld nodig hebt in Thailand, b.v. ThB 65K tbv Immigration, dan zit je gioed want spreiden van de stortingen is beter dat in één keer al je geld tegen dezelfde koers omwisselen.
  Kun je ThB 800K op een bank zetten, dan nog is het slim om maandelijks dat bedrag over te maken welke je nodig hebt voor het kunnen voeren van je huishouding. Al het andere in de tekst is nvt/irrelevant.

  • Hans Pronk zegt op

   Spreiden is inderdaad in het algemeen goed maar soms heeft het geen zin. Als je van plan bent om een flink bedrag over te maken naar Thailand en je kiest vervolgens voor een plan om dat in 12 delen gedurende een jaar over te boeken, dan krijg je dus de gemiddelde koers in die 12 maanden voor je euro’s. Maar wat schiet je daarmee op? Die koers kan slechter zijn maar natuurlijk ook beter dan de huidige koers.

 2. Erik zegt op

  Hans Pronk, je vergeet nog te vermelden de instabiele politieke situatie in Thailand waar morgen een staatsgreep kan plaatsvinden om de belangen van de elite nog beter veilig te stellen. Dat kan gepaard gaan met een verbod THB uit te voeren en als het helemaal mis gaat met onlusten en zo kunnen de farang er uit gegooid worden zoals destijds Soekarno deed met Nederlanders en bijna met Chinezen. Dat zal je in Nederland niet overkomen.

  Wellicht ben je een stuk geruster als je een kluis(je) koopt in je eigen huis, in Nederland, en zelf in goudstaven gaat beleggen. Twijfel is er altijd en stel dat die Oen in N-Korea een raket verkeerd afschiet dan heb je oorlog en zakt de wereldeconomie in elkaar. Drie aanslagen op olietankers in de straat van Hormoez en de wereldhandel in ruwe olie ligt plat en dan gaat ook jouw euro onderuit. Ik ken nog meer doemscenario’s.

  Je kunt niet alles voor zijn. Ik zou het niet weten waar te beleggen, mijn glazen bol helpt hiermee ook niet echt, dus ik heb spaargeld in NL en leef- en immigrationgeld in Thailand.

  • Hans Pronk zegt op

   Ja Erik, je hebt gelijk dat het niet uitgesloten is dat je je bahts in de toekomst niet meer kunt omwisselen in euro’s. Dus als je niet zeker weet of je de rest van je leven of ten minste een groot deel daarvan in Thailand wilt doorbrengen, dan moet je inderdaad niet het risico nemen om al je geld in bahts om te zetten. Ook als je van plan bent om regelmatig naar Europa terug te keren, is dat niet verstandig. Je keuze moet afhangen van je situatie, je toekomstplannen en van je bron van inkomen. Een algemeen advies is dus niet te geven.
   Dat we het land uitgestuurd worden is ook niet uit te sluiten maar zoiets zie je jaren van tevoren aankomen. Zelfs de Joden in Nazi-Duitsland hadden jaren de tijd om te emigreren maar velen hebben dat helaas niet gedaan ondanks alle overduidelijke voortekenen.

  • janbeute zegt op

   En wat te denken als er weer eens een nieuwe regel bedacht en gelanceerd wordt door de Thaise overheid bij de immigratie, waar jij niet aan kan voldoen,
   Daar gaat je retirements visa na vele jaren hier gewoont te hebben.
   Of je wordt beschuldigt van iets hier in Thailand en je krijgt een persona non grada.
   Al je centjes op een Thaise bank en jij mag Thailand niet meer in.
   De toekomst is onzeker en wordt bij de dag onzekerder waar ook ter wereld je domicile is.
   De PVV zou met de FVD een coalitie gaan vormen en er komt een Nexit van, grotere ramp voor je centjes kun je je niet voorstellen.
   Geld stallen op een Nederlandse bank en in Maart dus deze maand mag je boven de 250K zelfs rente betalen aan de bank.
   Misschien je spaarcentjes op een Amerikaanse bank stallen in de US Dollar.
   Wie het weet mag het zeggen.
   Aandelen met de huidige hete luchtballon op de beurzen waar elke dag steeds meer lucht in gepompt wordt.
   Wachten is op de grote klap.
   Bitcoin misschien een optie wordt je schatrijk van als ik het nieuws volg de laatste tijd, totdat een Noord Koreaanse Hackers groep je Bitcoins afhandig maakt, is al gebeurd.
   Ik zelf zit te overwegen om in onroerend goed weer mijn spaarcentjes te stoppen , maar dan komt ook de zelfde vraag waar en in welk land en Thailand zeker niet.

   Jan Beute.

 3. ruud zegt op

  U maakt er een nogal eenzijdig verhaal van met een hoop paniek.
  De kans dat er iets met de Baht misgaat lijkt me aanmerkelijk groter, dan de kans dat de Euro opeens niets meer waard is.
  En als de Euro wel instort, zit een groot gedeelte van de expats diep in de problemen, omdat hun pensioen en AOW niets meer waard zijn.

  Ik heb mijn geld verdeeld in een flinke reserve in Thailand, maar het grootste deel in Nederland op de bank.
  Als Putin Nederland binnenwandelt, kan ik nog wel 2 jaar door in Thailand, misschien 3 als ik zuinig genoeg ben en als de Baht instort heb ik mijn uitkeringen uit Nederland om van te leven.

 4. KhunTak zegt op

  Goed artikel,
  zo wordt er dus van verschillende kanten dit mogelijke scenario eens onder de loep genomen.
  Met alle ellende en onzekerheid die er wereldwijd speelt iets om over na te denken.

 5. Rob phitsanulok zegt op

  Mooi stukje en vind het erg leuk om te lezen. Alles een beetje tegen het licht gehouden en leuk geschreven. De toekomst, ja dat willen we al duizenden jaren weten. Een ander advies geven is altijd heel erg moeilijk, dus…..de toekomst zal het leren, er zijn geen zekerheden, helaas.

 6. john zegt op

  De huidige situatie in Thailand is niet een duidelijk dieptepunt waar we binnen afzienbare tijd uit komen of een tijdelijk hoogtepunt die bijna zeker slechter wordt. De voorspelbaarheid van de richting van de baht is er niet.
  Je leeft in Thailand dus je uitgaven zijn in Baht. Maar je inkomen is in euro . Het aantal bahts dat je krijgt per euro kan omhoog en omlaag gaan in de toekomst. Als je denkt dat je weet hoe de koers euro/ baht zich gaat ontwikkelen dan ben je heel knap. Dan heb je vast al heel veel geld verdiend in de valutahandel. Voor de meeste mensen geldt dit niet. Als je landurig in thailand denkt te wonen is het enige dat je hierin kan geruststellen ervoor te zorgen dat je voldoende bahts beschikbaar hebt om al je thaise uitgaven te blijven doen. Dus de te verwachten uitgaven in thailand beschikbaar te hebben in baht! Dat is denk ik welduidelijk maar tegelijk een te gemakkelijke constatering. Meestal zul je moeten leven van je inkomen in euros die je dus tegen de koers van de dag wisselt in baht. Mijn advies zou zijn steek zo veel mogelijk euros als je kunt missen is de baht.Maar uiteraard niet meer dan je in thailand denkt uit te geven. Dat geeft je de meeste gemoedsrust.

 7. Hans Pronk zegt op

  Beste Ruud, met de baht kan het natuurlijk ook fout gaan maar gezien het voorzichtige beleid van de Thaise centrale bank en een staatsschuld die niet boven de 60% uit mag komen is dat risico niet erg groot. Bovendien: voor mensen die een inkomen in euro’s hebben is een gedevalueerde baht nog zo slecht niet. En wat de euro betreft: mocht die voor Nederland (en voor Belgie) vervangen worden door de neuro, dan zou dat een sterke munt kunnen worden. Alleen in de overgangsperiode zou je wel eens weinig bahts voor je neuro kunnen krijgen. Geen reden voor paniek dus maar een reserve aanhouden is altijd verstandig.

 8. Sjaak S zegt op

  Sinds 2017 koop ik voor overtollig geld Bitcoin. Tegen de overtuiging in van sommigen hier, is de Bitcoin niet alleen in waarde gestegen (ongeveer 300% t.o.v. vorig jaar) maar wordt zelfs door bedrijven en intussen banken geaccepteerd als een asset. Paypal begint dit jaar met de acceptatie van crypto valuta en Thailand is van plan het de mensen gemakkelijker te maken crypto te kopen en te bewaren. Er wordt verwacht dat de waarde dit jaar verdere 300% stijgt.
  Op korte termijn laat ik mijn geld bij TransferWise staan en voor direct gebruik op mijn Thaise rekening. Oh en mijn vrouw is een goede spaarpot. Zij heeft dit jaar de helft betaald van de opknapbeurt van ons huis.

  • luc zegt op

   Bitcoin is een gedecentraliseerde munt. Dat wil zeggen dat er geen centrale bank of land is dat bitcoin uitgeeft, maar dus ook geen toezichthoudend orgaan dat ingrijpt als de bitcoinkoers crasht.

 9. Alain zegt op

  Vergeet niet dat er ook “Central bank digital currency (CBDC)” aankomt.
  Totale controle over uw geld. Negatieve rente die ook voor de normale burgers komt. Automatisch ingehouden belastingen, weg privacy etc.
  Het gaat langzaam aan meer naar het Chinese/George Orwell model helaas…

 10. Joop zegt op

  ABN Amro maakt wel vaker (om maar niet te zeggen heel regelmatig) zeer ernstige fouten. Zie in dat verband de veel te hoge rente welke de bank jarenlang aan ondernemers in rekening heeft gebracht, hetgeen ABN Amro (die dat dus moet terugbetalen) een schadepost van vele tientallen miljoenen euro’s gaat kosten.
  Speculeren over een neuro (waarvan de invoering n.m.m. heel wenselijk zou zijn) heeft weinig zin, want politiek toch niet haalbaar, tenzij zuid-Europa er echt een puinhoop van gaat maken.

 11. Endorfun zegt op

  In dit alles lijkt Bitcoin (BTC) me de oplossing.

  • janbeute zegt op

   Bitcoin is wat het waard is, is te vergelijken met de tulpenbollen gekte uit de gouden eeuw.
   En we weten uit de geschiedenis boekjes hoe het toen vergaan is.

   Jan Beute.

  • Johnny BG zegt op

   Cryptocurrency is zoals een beurs. Mensen worden vanwege de bull gek gemaakt maar je kan toch niet zeggen dat Bitcoin als energievretende munt de toekomst heeft? Blockchain is natuurlijk een mooie techniek maar Bitcoin staat haaks op wat men met het klimaat wilt.

  • luc zegt op

   Slechts 0.00003% van alle bitcoinbezitters gebruikt deze cryptomunt als betaalmiddel. De overgrote meerderheid speculeert dus. Dit is de facto een ponzistelsel want als teveel mensen hun winst opvragen implodeert het systeem.

 12. Karaggo Thaiganger zegt op

  geld wordt alsmaar bij/geprint en dus steeds minder waard, al decennia lang is de dollar niet meer geschaduwd door goud.
  Mijns inziens is ook het beste om een deel te investeren in of aandelen maar ook zeker een deel van je portfolio in goud en vooral zilver + ook een stukje crypto currency.
  Bitcoin is wellicht een digitaal goud om waarde in vast te houden en andere altcoins, met in vergelijkig met Bitcoin verbeterde blockkchain technology, zijn toekomstige betaalmiddelen

 13. ruud zegt op

  Het is niet onmogelijk, dat de cryptomunt zijn waarde blijft behouden, maar om eerlijk te zijn: wat is een cryptomunt meer, dan een getal in het geheugen van een computer zonder garantie, dat morgen iemand dat getal nog van je wil kopen?
  Een goudstaaf kun je nog vasthouden, bewonderen en per ongeluk op je kleine teen laten vallen.

  • Sjaak S zegt op

   Dat is een goed antwoord. Toch blijf ik liever bij mijn bitcoin, want die kan ik online kopen en verkopen. En mijn teen blijft ongedeerd …

 14. GeertP zegt op

  Met al die onzekerheden kies ik er voor om het maar op te maken, morgen kan je omvallen en hoewel ik geloof in reïncarnatie denk ik niet dat míjn geld mee verhuist naar een volgend leven.
  Doe waar geld voor bedoeld is, maak jezelf en andere gelukkig, vooral als je er teveel van hebt.

 15. peter zegt op

  Er zijn zo’n 4300 cryptocurrencies, en alles beweegt open neer. Net als andere beleggingen.
  Zo is je bitcoin 50000 euro en dan weer 20000.
  Zo ook de valuta’s van gewone munten, zo ook de aandelen.
  Alles hangt af van koop en verkoop en waarin, waar hebben we het over?
  Zekerheid bestaat niet en banken laten het ook steeds meer en meer afweten.

 16. Bob, Jomtien zegt op

  afhankelijkvan uw situatie. in mijn geval als expat heb ik een rekening in nederland voor het ontvangen van pensioen betalingen, soms dat een huurder van1 van mijn condo’s in euro wil betalen en dat dus kan. Soms voor het doen van een aankoop en betaling bijvoorbeeld bij bolcom. Ookbetaal ik mijn zorgverzekering in frankrijk vanuit deze spaarpot. En als de spaarpot te vol wordt transfer ik via WISE, voorheen tranferwise, geld naar Thailand alwaar ik 3 rekeningen heb. een deposito van de beroemde 800,000 deze staat op fixed zodat nooit problemen bij immigratie. De andere is een EURO rekening, geen rente maar wel zeker weten dat ik geld bij de hand heb als dat nodig mocht zijn. Wisselen kan altijd en een Thai Baht rekening voor mijn dagelijkse uitgaven via atm en/of credit card, ikheb zelden meer dan 10,000 bahtin huis. Ook betalen (toekomstige huurders, wanneer?) hun huurgelden op deze rekening. Ik doe zelden iets contant. Verderekeuzes maak ik niet. Overal is de rente te verwaarlozen en risiko’s blijven beparkt. Nog een voordeel bij geld stallen in Thailand is dat het niet zichtbaar is voor de nederlandse fiscus. Zorg er welvoor dat de nederlandse rekening bij jaareinde en begin ongeveer op100 euro staat. De bank moet immers de saldi aan de dienst bekend maken. Succes bij uw keuze.

 17. Thomas zegt op

  Meest gehoorde advies bij elke vorm van beleging is spreiding, dus het aanhouden van geld is dan ook een vorm van beleging dus ja Bht en Euro aanhouden naarmate de behoefte.
  En bij Wise kun je een rekening openen met meerdere valuta die je naar behoefte kunt omwisselen van de ene naar de andere.
  Mijn spreiding is dus erg groot mag ik wel zeggen met bankrekeningen in Nederland, Thailand en Belgie ( Wise) een cryptorekening met meerdere coins, crowdfunding en nog wat vastgoed in Nederland.
  Alles lijkt nu alsof ik het goed voor elkaar heb maar met een vrouw die ziek is en de Thaise “zorgverzekering” ben ik toch al behoorlijk aan het interen op mijn oude dagvoorziening.
  Het enigste antwoord mogelijk op de stelling is zoek in de reakties maar uit wat je aanstaat en wat goed voelt uiteindelijk weten we pas als er iets gebeurt of we goed zitten of niet en gaat het met de ene goed dan gaat het met de andere slecht, spreiden dus, Suc6


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website