Een nieuw rijbewijs in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
14 maart 2013
Een nieuw rijbewijs in Thailand

Eind januari verliep mijn rijbewijs en moest ik voor een nieuw. Ik was toch in Nongkhai en dacht even snel mijn rijbewijs te verlengen. Op naar het uitgifte kantoor met mijn pasport en oude rijbewijs. Mijn doel was om het benodigde papier te krijgen om naar het immigratie kantoor te gaan. Als buitenlander moet immigratie toestemming geven voor een nieuw rijbewijs.

Ik kreeg niet het benodigde papier, want ik was vergeten dat ik ook een getekende kopie van mijn vrouw haar ID-kaart moest hebben met een kopie van het huis registratie boekje. Dat werd mij verteld op het kantoor.

Omdat de tijd te kort was om het nog dezelfde dag te regelen kwam ik de volgende dag terug met de benodigde stukken. Fout werd mij verteld. Je moet niet de ID-kaart hebben van je vrouw, maar van je schoonmoeder. Haar naam staat in het huis registratie als hoofdbewoner genoemd. Mijn vrouw en nog ongeveer 30 anderen staan op het adres geregistreerd. Feitelijk woont mijn schoonmoeder alleen, maar staan kinderen, partners en (achter) neven en nichten op hetzelfde adres geregistreerd.

Dan maar weer een dag later terug dacht ik. Ik had nog wel tijd om naar het ziekenhuis te gaan voor de ook benodigde doktersverklaring. Deze verklaring is standaard en er staan allemaal heel enge ziekten op, die als je daaraan leidt je nooit achter het stuur kan kruipen. Terwijl de vrouwelijke dokter de vragen voorlegt legt ze vertrouwelijk een hand op mijn knie. Gelukkig leid ik aan geen van deze ziekten en kan met tenminste een papier naar huis.

Thuisgekomen vertel ik mijn vrouw, dat ik een getekende kopie van de ID-kaart van haar moeder moet hebben. Probleem is, dat mijn schoonmoeder kan lezen noch schrijven. Er moet dus een vingerafdruk op de kopieën worden gezet. Hoe kom je aan de spullen om een vingerafdruk te zetten. Eerst naar de PuaBaan (wijkvertegenwoordiger) maar die had de spullen niet. Toen naar de burgemeester, die een 108 winkeltje in het dorp heeft. Nee, ook hij beschikt niet over deze spullen. Uiteindelijk blijkt mijn overbuurman deze spullen wel te hebben. Uiteindelijk heeft mijn schoonmoeder haar vingerafdrukken gezet. Mijn vrouw had deze werkzaamheden op zich genomen, maar het kostte wel bijna een hele dag.

Weer naar het rijbewijzen bureau met nu de juiste papieren. Na wat lang wachten kreeg ik het papier om naar de immigratie te gaan voor toestemming voor een rijbewijs. Immigratie Nongkhai is sinds een jaar geautomatiseerd. Werd voorheen het papier getekend en gestempeld, nu werd er en verklaring uitgeprint met de computer. De officier tikte enkel wat basis gegevens in en printte dat uit. Met die gegevens, mijn pasport en enkele gekopieerde bladzijden uit mijn pasport ging hij naar een administratieve kracht. Duurt tien minuten zei hij tegen mij. Ga maar even daar zitten. Administratieve kracht aan het werk, maar werd gestoord door enkele andere officieren met een leuk verhaal. OK, na 30 minuten kreeg ik mijn formulier en kon ik voor mijn rijbewijs gaan. Omdat ik er toch was heb ik gelijk maar even mijn 90 dagen melding geregeld bij immigratie. Dat ging nu wel heel snel en ook gelijk een formulier uit de computer met mijn naam en adres. Van de vorige drie keren kreeg ik twee maal een formulier van een andere persoon ter ondertekening.

Na op het rijbewijs kantoor nog een ogentest te hebben ondergaan was ik klaar voor het rijbewijs. De ogentest bestond uit het kijken naar een verkeerslicht en moest ik met een oog bedekt vertellen welke kleur er brandde.

Het rijbewijs wordt automatisch, na het maken van een foto uitgeprint. Ik had twee vrouwen wachtend voor mij dus zou het nu snel klaar zijn. Helaas, computerstoring en zou ongeveer 30 minuten gaan duren. Tijd genoeg om te gaan eten en wat andere zaken te gaan doen. Bij terugkomst na een uur was ik meteen aan de beurt en 5 minuten later had ik mijn rijbewijs.

Totale kosten rijbewijs ongeveer 15 euro en heel, heel veel tijd. Volgend jaar mag ik weer, maar dan voor mijn motorrijbewijs.

Ingezonden door Ruud Siem

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Een nieuw rijbewijs in Thailand”

 1. ruud zegt op

  Dag ruud siem hoe ben jij aan het thai rijbewijs gekomen graag zou ik dat willen weten gr ruud

 2. Erik zegt op

  Als buitenlander wonend in Thailand dien je te beschikken over een Thais rijbewijs. Wat zijn de voorwaarden dat gesteld kan worden dat je in Thailand woont. Tijdelijk zoals normaal met een retirement visum of alleen permanent met een verblijfsvergunning?

 3. Cor Lanser zegt op

  Hoi, Ik woon 3 maanden per jaar in Roi Et en heb zowel mijn thais motorrijbewijs als mijn autorijbewijs. Dat ging toch vrij soepel. de eerste keer ben ik naar de dokter en politie geweest. Naar de politie is de zwager van mijn vriendin meegeweest en die heeft voor mij garant gestaan, en naar de dokter en het thaise CBR zullen we maar zeggen is mijn vriendin meegeweest.Na een paar testjes heb ik alletwee de rijbewijzen gekregen. Dit jaar dezelfde procedure en nu heb ik ze voor 5 jaar.

  • Erik zegt op

   Ook al woon je niet echt in Thailand, dan kan dit dus ook. Ik blijf benieuwd wat de definitie van wonen in Thailand precies is en wanneer je dit dus moet doen.

  • Bebe zegt op

   Waarom heeft u een Thais rijbewijs nodig indien u maar 3 maand per jaar in Thailand woont international drivers licence is dan voldoende en kost 15 euro in belgie.en jij hebt waarschijnlijk de rijbewijzen die maar een jaar geldig zijn dus mag jij ieder jaar terug gaan rondhollen om dit terug in orde te brengen.

 4. Leo Th. zegt op

  Mijn complimenten Ruud dat je er zo lekker relaxed onder blijft. Natuurlijk de beste manier om de bureaucratie in Thailand te overleven. Zelf stress ik helaas altijd. Mijn partner was niet in het bezit van een geboortebewijs. Van de Nederlandse ambassade een in het Thais gesteld formulier gekregen met daarin de eisen van een vervangend geboortebewijs. Op naar de “ampur” in het noorden van Thailand met partner, moeder en vader en natuurlijk de gebruikelijke papieren. Na, in mijn ogen, eindeloos gewacht te hebben eindelijk aan de beurt. Wilde de Thaise medewerkster attenderen op het lijstje van de ambassade maar dat werd (hooghartig) weggewuifd. Zij wist heus wel wat er in het vervangende geboortebewijs moest komen te staan. Net als in jouw zaak werden er ook vingerafdrukken genomen en wat was ik blij dat aan het einde van de dag het benodigde papier werd uitgereikt. Na de officiële vertaling verdween die blijdschap echter als sneeuw voor de zon. In het bewijs stond slechts dat de moeder en vader hadden verklaard dat mijn partner echt hun kind was. Een plaats en datum werd niet vermeld en ook niet de reden waarom er een zgn. vervangend geboortebewijs was afgegeven. Alle moeite was dus voor nop.
  Wens jou geluk met de verlenging van je rijbewijs en rij voorzichtig!

 5. fransTurkije zegt op

  Als ik dit dus allemaal lees krijg ik de kriebels. Mijn lieve God wat staat me allemaal te wachten als ik naar Thailand ga. Desalniettemin laat ik me niet ontmoedigen. Na zoveel jaar Turkije moet dit ook kunnen. Iedereen succes met die papieren rompslomp.
  Frans Turkije

 6. Sjaak zegt op

  Grappig, iedereen heeft andere ervaringen of beleeft dezelfde procedures als anders. Maar in Thailand even snel iets regelen? Vergeet het maar. Ik neem altijd mijn tab mee en lees dan Thailandblog of zo…. 🙂

 7. rojamu zegt op

  Mijn verhaal : ik heb een verklaring van de ambassade gehaald en met deze bij ik naar het kantoor in Ban Phai gegaan ; het ging om een auto en motorrijbewijs ( die laatste heb ik gekregen op de verklaring van mijn brommerrijbewijs die ik heb vanwege mijn leeftijd ; niets voor hoeven doen dus ; de ambassade schrijft dat ik een rijbewijs heb voor een motorbike op 2 wielen ) . Heb geen immigratiepapier nodig gehad ; alleen een papier van de plaatselijke politie dat ik in mijn plaats woon . Na een jaar had ik alleen de pasfoto’s nodig . Het verschilt blijkbaar nog al . Ik heb begrepen dat het in Khon Kaen ook moeilijk is ; daarom ben ik “uitgeweken” . Het fijne dat je een rijbewijs van Thailand hebt is het feit dat je vaak hetzelfde moet betalen bij musea en/of natuurparken etc als de Thai . Dus het is meer dan een rijbewijs alleen .

  • Rob Adelmund zegt op

   IK heb mijn motor rijbewijs in Singburri gekregen op mijn brommer rijbewijs be uit Holland
   En mijn auto rijbewijs verlenkt voor 5 jaar ook in Singburri geen probleem
   Een bewijs waar ik woon
   een kopie paspoort
   bewijs van een dokter


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website