Een MEGA Thais bruiloftsfeest

Door Lung Addie
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , ,
16 oktober 2019

Zowat 3 weken geleden kreeg Lung addie onverwacht bezoek van een drietal dames, getooid in de kleuren van SCB-bank. Dacht lung addie: wat komen ze me nu weer proberen aan te smeren? Heb reeds zowat alles bij SCB-bank wat nodig is: fixed account, saving account, endowment plan… dus eigenlijk niets meer speciaals nodig.

Doch het was voor wat anders. Ik kreeg een omslag aangeboden waarin een uitnodiging zat om op 9/10 te 18.00 uur aanwezig te zijn op de bruiloftsparty van Mae. Mae is de tweede in rang in het SCB filiaal te Chumphon en, daar zij wat Engels spreekt, mijn tussenpersoon voor mijn bankzaken bij deze bank. Ik was wel een beetje verbaasd. Waarom wordt Lung addie, als farang uitgenodigd? Bleek dat ik de langst gebruikmakende Farangklant van SCB-bank in Chumphon te zijn en zo dus die eer aan mij toe kwam….

Eerlijk gezegd: Lung addie houdt totaal niet van party’s, of het nu verjaardags-, trouw- of andere feesten zijn. Indien enigszins mogelijk, probeert hij er steeds onderuit te komen daar hij dit soort feesten eigenlijk maar oervervelend vindt. Met de belofte zeker aanwezig te zullen zijn en een bedank verliet het gezelschap de woonst. De uitnodiging werd mooi opgeborgen, buiten het zicht van de vriendin van Lung addie, in de hoop dat deze zou vergeten worden en pas opnieuw tevoorschijn zou komen als het reeds te laat was (LEUM).

Er werd dus verder niet meer over gesproken, dus mijn schalks plannetje zou wel lukken. Het succes van het slagen werd nog groter toen mijn vriendin op 7/10, totaal onverwachts, naar Buriram moest vertrekken. De zuster van haar vader was plots overleden en zij moest, als oudste dochter van de broer van de overledene, zeker op de crematie aanwezig zijn.

Doch een feit was Lung addie onbekend: ook professor Gobbelijn, mijn buurman, had een invitatie ontvangen. Als oud docent van Mae was ook hij uitgenodigd. Vrijdagochtend, 9/10, dus mijn buurman op bezoek om af te spreken wie er zou rijden naar Chumphon. Verdorie, daar ging mijn mooie plannetje, nu kon ik niet meer stellen dat ik het vergeten was. Het feest zou plaatsvinden in het Grand Palace Hotel te Chumphon en Prof Gobbelijn kende dit best … dus hij kreeg de eer de 40km te rijden. Oef, daar was ik dan toch al van verlost.

Grand Palace Hotel is een der grootste hotels van Chumphon, met een heel grote parking en duidelijk voorzien op het ontvangen van een grote mensenmenigte. Een volledig verdiep doet dienst als extra grote partyruimte. Naar schatting waren er zeker 600 genodigden. De grote ruimte was zelfs onvoldoende want er zaten ook nog mensen in twee verschillende zijruimtes.

Het menu bestond uit een 5 gangen menu: hapjes, gevolgd door kip, varkensvlees, visschotel en een nagerecht. De Thais noemen dit ”Chinese Tafel”. Mijn buurman wist perfect te voorspellen wat de volgende schotel zou bevatten. Alle tafels waren ruim voorzien van drank: soda, water, Naam Deng, Naam Kieouw, Cola en natuurlijk Whiskey, van het merk Regency. De bediening aan tafel verliep, ondanks het grote aantal gasten, vlekkeloos. Een klein leger mensen zorgde ervoor dat zowat iedereen steeds op hetzelfde moment bediend werd. Voor muziek werd gezorgd door verschillende muzikanten en steeds afwisselende vocale artiesten. Gelukkig zaten we, bewust gekozen, ver genoeg van de luidsprekers om toch nog een gesprek aan tafel mogelijk te maken. Lung addie kent dit: het volume kan nooit hard genoeg zijn…

Zoals het meestal hoort: het nagerecht geconsumeerd en …. zowat iedereen bolt het af….taak volbracht: gegeten, gedronken en… inpakken en wegwezen.

Wat mij uiteindelijk opviel: ondanks er op elke tafel een fles Regency Whiskey stond bij aanvang van het feest, stond er bij het verlaten van de tafels, praktisch nergens een lege of een fles met nog een rest Whiskey, op de tafels…. Waar waren die flessen heen? Ik heb de obers geen lege flessen zien weghalen…..

23 reacties op “Een MEGA Thais bruiloftsfeest”

 1. Sjaak S zegt op

  Ja, zo gaat het hier ook. Of je nu een bruiloft hebt, een zoon die voor twee weken het klooster in gaat, altijd dezelfde praktijk. Iedereen klaagt over het eten, omdat er vrijwel nooit afwisseling is, maar toch doet iedereen hetzelfde.
  En de flessen? Ja vreemd he? Waar zouden die nu naar toe zijn? Wij hebben jaren geleden ruzie met een Canadees gekregen die ons op zijn verjaardag had uitgenodigd. En ook daar aan het einde van het feest, nam mijn vrouw de nauwelijks gebruikte fles whiskey naar huis. Zijn vrouw had er geen moeite mee, maar die man is iedereen achterna gegaan en hij wilde zijn volle flessen whiskey terug. Je kunt begrijpen dat die man na de heisa die hij maakte over een gewoonte die hier heel normaal is, geen verjaardag met ons meer vierde. Of beter gezegd…ons niet meer gezien heeft. Of hij er ooit iets van geleerd heeft, weet ik niet…

 2. Rob V. zegt op

  Ik zag die verdwijning al van verre aan komen. Ik weet nog dat op mijn bruiloft er een paar lege tafels waren, waarop ik mijn lief vroeg of die beter niet weggehaald konden worden omdat dan onbekenden ze mee zouden nemen. Mijn lief zei me dat die flessen heus niet meegenomen zouden worden. Tegen het eind van het feest waren de flessen verdwenen en had mijn lief een uitdrukking van ‘potverdomme’ op haar gezicht. 555

 3. Rob V. zegt op

  Beste Lung Addie, vorig jaar vertelde je ons over de verzekeringsfraude. Is daar eigenlijk nog nieuws over?

  • Lung addie zegt op

   Beste Rob V.
   Goede vraag eigenlijk want dit was een hele storie.
   En ja, er zit nog steeds beweging in die zaak. Ik zal er een dezer wat meer over schrijven. Je weet, in Thailand gaat dat allemaal minder snel dan bij ons, dus zelf moet ik ook steeds afwachten tot er iets beweegt.
   Groeten

 4. Jack zegt op

  Sorry ik wil geen kritiek hebben, ik vind het leuk verhaal. Wisky en wiskey , het is niet het zelfde. Wisky is Schots. Whiskey is Iers of amerikaans en wordt ook bourbon genoemd en wordt van andere grondstoffen gemaakt.Wiskey smaakt zoeter en is niet mijn favoriete drankje.

  • Cornelis zegt op

   Om het nog iets te preciseren: de genoemde Regency is geen whisky of whiskey, maar een zgn. brandy.

   • Jack zegt op

    Sorry maar er staat wel whisky op het label, alle Thaise wisk(e) y’s worden van suikerriet gamaakt, dus is het eigenlijk rum en geen brandy

  • Leo Th. zegt op

   Wisky en wiskey? Schrijf je natuurlijk met een ‘h’, dus whisky en whiskey. De Schotten noemen het inderdaad whisky. De Ieren wilden zich onderscheiden en noemden het whiskey en aangezien er in de 19e eeuw veel Ieren naar Amerika emigreerden wordt daar ook in het algemeen whiskey gehanteerd. In Canada, Japan en India noemen ze het whisky. Overigens zou ik het niet in mijn hoofd halen om na een receptie of verjaardagsfeest een aangebroken fles drank, laat staan een volle fles, na afloop mee te nemen tenzij de gastheer/dame het zelf aan zou bieden omdat hij of zij het toch niet drinkt.

   • Jack zegt op

    Natuurlijk heb je gelijk met H ! Sorry foutje bedankt.

 5. Christiaan zegt op

  Het is bij de meeste feesten zo, dat de flessen sterke drank worden meegenomen door de gasten. Het is mij een paar maal overkomen, dat een fles mij werd nagedragen.
  Overigens is Regency geen wiskey maar een brandy en wel lekker.

 6. robert vereecke zegt op

  Wat betreft een bruiloft geld het princiepe : Voor wat, hoort wat.
  Tijdens het feest komt het bruiloftspaar rond om de gasten te bedanken en om de omslagen met de bijdrage van de gasten in ontvangst te nemen. Afhankelijk van de vrijgevigheid van de gasten gebeurt het soms dat 100% van de kosten worden gerecupereerd. Als tegenprestatie eigenen de meeste gasten zich het recht toe om de niet geconsumeerde voedingswaren en dranken mee naar huis te nemen.

  • Lung addie zegt op

   Betreffende het ontvangen van het huwelijksgeschenk: het zal wel overal op een andere manier verlopen maar ik heb steeds gezien dat er, bij de inkom, waar de genodigden zich aanbieden, een collectebox, vaak in de vorm van een hart, staat. Hier in worden de bijdragen van de genodigden gedeponeerd. Het traditionele rondgaan bij de genodigden, met een lint rond de hals van het ‘feestvarken’, gebeurt meestal enkel bij verjaardagparty’s.

  • Lung addie zegt op

   Betreffende het huwelijksgeschenk: op de verschillende bruiloftsfeesten welke ik reeds meemaakte werd het geschenk, meestal in de vorm van een enveloppe, met een zeker geldbedrag erin, gedeponeerd in een collectebox. Dit bij aankomst van de genodigden. Deze collectebox is vaak in de vorm van een hart. Het traditioneel rondgaan bij de genodigden, met een lint rond de hals van het ‘feestvarken’ wordt meestal toegepast bij verjaardagparty’s. Natuurlijk, TIT, en kan verschillend zijn naargelang de regio.

   • Hans Pronk zegt op

    Mijn vrouw en ik werden bij een recente bruiloft in Bangkok op het podium geroepen om daar de enveloppe op een schaaltje dat ons door het bruidspaar voorgeschoteld werd te deponeren. Daar werden natuurlijk diverse foto’s van gemaakt.

 7. Leo Th. zegt op

  Lung addie, op de foto, waarbij ik aanneem dat deze foto betrekking heeft op het betreffende huwelijksfeest, zijn heel veel genodigden zichtbaar. Mede gezien het feit dat de uitnodiging aan jou verstrekt werd door een drietal dames in bedrijfskleding van de bank ga ik ervan uit dat het feest georganiseerd en gefinancierd is door SCB -bank, de werkgever van de bruid. Ik vraag mij daarbij af, eigenlijk zonder reden, of het dan gebruikelijk is om als genodigde een kado dan wel een envelop met geld aan het bruidspaar te schenken. Ondanks je mededeling dat jij deze feesten liever aan je voorbij laat gaan hoop ik toch dat de avond aangenaam is verlopen.

  • Lung addie zegt op

   Beste Leo,
   wie het feest financierde weet ik niet. Ik kan wel zeggen dat er nergens enig teken in de zaal (reclame) aanwezig was welke verwees naar de SCB bank. De bruidegom is een hogere officier bij de Thaise politie. Dus het is best mogelijk dat een deel van de kosten gedekt werden door ’tea money’. Mogelijk maakte zelfs de boete, waar Gringo onlangs over schreef, hier deel van uit? Indien zo, beste Gringo, jouw 19.000THB werd goed besteed!
   Of degene, wie het feest financiert, reden is tot het al dan niet geven van een geschenk aan het bruidspaar, dat laat ik aan de wijsheid van de gasten over. Voor mij, als Belg, speelt dit alleszins geen rol.

 8. janbeute zegt op

  Ik herken dit verhaal, een groot pompeus bruiloft feest, maar daarna komen de problemen pas echt als er afgerekent moet worden.
  Want this is Thailand en de show must go on.

  Jan Beute.

  • Rob V. zegt op

   Gewoon je vrouw laten betalen, geen problemen. 😉 Wij hebben onze Nederlandse bruiloft uit de gezamenlijke pot betaald. Omdat dat voor een groot deel ‘mijn’ geld was zei mij lief dat zij het Thaise bruiloftsfeest zou betalen, daar bij opmerkende dat met de envelopjes er wel break even gehaald zou kunnen worden. Dat was ook grofweg wel geval. Ik had wel wat geld voor de sinsod show neergelegd maar dat ging meteen na afloop weer naar de bank. Onder de streep veel vermaak voor heel weinig kosten. Het Nederlandse feest was ook voor een goed deel goed gemaakt via de envelopjes, al was dat niet het uitgangspunt. Wij beiden bliefden geen pompeuze feesten. Een feest zo groot als in Lung Addie’s verhaal, ik zou het niet willen.

 9. Lung addie zegt op

  Onlangs kregen we vanwege de redactie een vragenlijst 10j Thailandblog. Een der vragen is: ‘wat is er bijzonder aan Thailandblog?’
  Wel hier hebben we een schoolvoorbeeld van het bijzondere aan Thailandblog: je schrijft, als blogger, een verhaal over een bruiloft. In dat verhaal komt ‘Regency Whiskey’ voor. Er komen reacties die perfect het gebruik van het woord ‘Whiskey’ behandelen. Dus moet ik vaststellen dat Thailandblog een enorme informatieve rol speelt in het leven van de lezers. En, OEF, ik heb mijn artikel nog eens nagelezen en zie, waar ik voor vreesde, dat ik niet de fout maakte om Whiskey zonder ‘H’ te schrijven. Volgende maal zal ik ‘Regency Whiskey’ wel vervangen door ‘Regency VUURWATER’. Maar dat zal dan weer niet goed zijn voor de lees- en reactiecijfers……

 10. Lung addie zegt op

  Beste Leo,
  wie het feest financierde weet ik niet. Ik kan wel zeggen dat er nergens enig teken in de zaal (reclame) aanwezig was welke verwees naar de SCB bank. De bruidegom is een hogere officier bij de Thaise politie. Dus het is best mogelijk dat een deel van de kosten gedekt werden door ’tea money’. Mogelijk maakte zelfs de boete, waar Gringo onlangs over schreef, hier deel van uit? Indien zo, beste Gringo, jouw 19.000THB werd goed besteed!
  Of degene, wie het feest financiert, reden is tot het al dan niet geven van een geschenk aan het bruidspaar, dat laat ik aan de wijsheid van de gasten over. Voor mij, als Belg, speelt dit alleszins geen rol.

 11. janbeute zegt op

  Ik heb hier al vele bruiloften mogen meemaken van in een boerengehucht tot in een luxe hotel.
  Maar ik vind de Thaise bruiloften maar saai en statisch.
  Alleen maar aan een Tafel zitten wat eten en drinken af en toe houd iemand een toespraak , je zou er zelfs bij in slaap van kunnen vallen.
  Dan anders in ons kikkerlandje of het nu in de achterhoek de kop van Overijssel of in Drenthe was.
  Vanaf 0.800 avonds tot middernacht gaan de voetjes los en zeker niet te vergeten de polonaise.
  De bruid en bruidegom op twee stoelen hoog boven de menigte gedragen door de zaal gedaan door vrienden en of collegaas en familieleden.
  Soms zelfs nog buiten een rondje rond het horeca etablissement.
  In 4 uur tijd meer plezier en gelachen en gedanst dan bij elke Thaise bruiloft die soms een ganze dag duren.
  Ik heb zelfs wel eens crematies hier meegemaakt waar de sfeer vrolijker was.
  Daarom net als Lung addie voor mij hoeft het ook zo zeer niet meer.

  Jan Beute

  • Hans Pronk zegt op

   Ja Jan, en ook de bruidegom heb ik nog nooit gelukkig zien kijken. Met één uitzondering: een farang van zeventig die met een Thaise van nog geen dertig ging trouwen….

   • brabantman zegt op

    Hans,
    Hopelijk keek die Thaise bruid ook gelukkig! Je kunt er allerlei gedachten bij hebben maar meestal is het publiek er om heen, veelal de vrouwen, enorm jaloers. (stel dat mijn man er vandoor gaat met zo’n jonkie….) De mannen hebben meestal bewondering voor die farang van zeventig, die heeft het toch geflikt, hoe komt ie aan zo’n schone deerne?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website