Eerder deze week las ik een verhaal over een Australische vrouw, die een vetplantje in haar woonkamer koesterde in de hoop dat het een keer zou gaan bloeien. Drie jaar lang verzorgde het plantje, gaf het nodige water en bloemenvoedsel, maar toen zij het wilde gaan verpotten ontdekte zij dat de plant van plastic was. Wat moet je nu een kunstbloem of –plant?

Ik moest wel even glimlachen, maar hier in mijn huis in Pattaya gebeurt in feite hetzelfde. Al vele jaren staat er een boeket kleurige tulpen in een vaas, die ook niet echt zijn, maar van hout. Het verschil met het vetplantje is, dat het wel een kleurig geheel is en een kleine herinnering aan Nederland voorstelt. Het boeket is door mijn Thaise vrouw op de drijvende bloemenmarkt in Amsterdam gekocht. Ook zij zorgt goed voor de tulpen door ze (on)regelmatig schoon te borstelen en te wassen.

Bloemen in de woonkamer

Het is voor mij in Nederland altijd vanzelfsprekend geweest, dat er bloemen in de woonkamer staan. Zeker, de vensterbaken stonden vol met allerlei soorten planten, maar op de tafels in woon- en eetgedeelte werd altijd versierd met verse snijbloemen. Soms kocht ik ze op weg van mijn werk naar huis, soms kochten mijn vrouw en ze samen op de markt. Maar het was niet altijd nodig de bloemen te kopen, want ook onze eigen tuin produceerde prachtige bloemen voor een boeket. Daarbij moet ik niet vergeten te melden dat ik regelmatig orchideeën uit Thailand meenam.

Waarom bloemen in de huiskamer?

Op internet vind je tegenwoordig talrijke websites, die je kunnen vertellen waarom bloemen in huis gezond zijn en welke mentale werking ze hebben op de mens. Van sommige aspecten kijk ik nu op, maar voor mij staat het vast dat bloemen iets toevoegen aan het heerlijke gevoel van eigen huis, een boeket bloemen vergroot een gezellige sfeer in de kamer. Bloemen ter gelegenheid van speciale gebeurtenissen zoals verjaardag, jubileum en bezoek van vrienden is ook een mooie traditie.

Bloemen in Thailand

Natuurlijk zijn er volop bloemen en planten in Thailand. Er zijn prachtige parken, die aan Keukenhof doen denken, ook op kleinere schaal zijn er schitterende bloemperken te bezichtigen. Ook rondom ons huis staan veel planten en heesters, het liefst als er eetbare vruchten aan groeien. Mijn ervaring is echter dat een boeket bloemen in huis in Thailand een zeldzaamheid is. Mijn vrouw vindt het zonde van het geld, want (snij)bloemen zijn immers nooit een lang leven beschoren.

Lezersvraag

Hoe zit dat met u als (langdurige) inwoner van Thailand? Koopt u af en toe bloemen of vindt u het te warm om een mooi boeket bloemen in de woonkamer te hebben?

12 reacties op “Een boeketje bloemen in uw woonkamer in Thailand”

 1. Mark zegt op

  In België zijn het binnenshuis snijbloemen en levende kamerlplanten, ook orchideeën in pot.
  In Thailand brengt ze wel eens een takje levend groen in huis, meestal van een tuinplant geknipt, maar binnen zijn het daar kunstbloemen. Voor de Thaise tuin koopt ze regelmatig nieuwe, meestal bloeiende of kleurrijke sierbladplanten.

  Groenten en vruchtdragende planten zijn mijn afdeling, meer achteraan in de tuin.

  Geen bananenplant of mangoboom komt er vooraan in. In haar wereldorde der planten zetten enkel arme mensen deze dingen in het zicht van de straat

 2. Johnny BG zegt op

  In Nederland waren een paar vazen bloemen wekelijks vaste prik en zeker in de donkere maanden september tot maart brachten ze nog enige vrolijkheid in het verder grauwe buitengebeuren.
  In Bangkok heb ik een tuintje en heb geen boeketten in huis en mis de bloemen in de warmere en groene omstandigheden ook niet. Wel heb ik een kokosnotenboom in huis waarvan moeder des huizes zich afvraagt wat het nut ervan is want stel je voor dat ie door het plafond groeit wat volgens de wetten in de biologie niet eens mogelijk is.

 3. Hugo zegt op

  Bloemen in huis schiet niet echt op in Thailand. Misschien op de veranda, maar beter in de tuin zelf.
  In menig Thai’s huis is het vrij donker en dat is niet direct bevordelijk voor bloemen.
  Mijn ex nam meestal een bosje chrysant achtige bloemen mee naar huis en die stonden dan 2 weken te verpieteren op de veranda. Tja, af en toe vers water geven??
  Ik heb niets tegen mooie namaak en soms moet ik goed kijken om te zien of het ‘nep’ is.

 4. RonnyLatYa zegt op

  “… In haar wereldorde der planten zetten enkel arme mensen deze dingen in het zicht van de straat”
  Een rijke tuin dan wel, maar een armzalige manier van denken … Toch?

  • Mark zegt op

   Dat is jouw waardeoordeel beste Ronny.
   Ik leerde met de jaren dat de Thaise maatschappij sterk gelaagd is. In de les sociologie leerde ik lang gelden dat dit sociale stratificatie betreft.

   In India is het manifest zichtbaar, in Thailand speelt het ook, maar minder zichtbaar.

   Mijn vrouw is in de Thaise desem opgegroeid en ontsnapt er dat blijft plakken.

   Jouw kwalificatie “armzalig” zou ze ongetwijfeld sterk contesteren, uiteraard met de gekende glimlach.

   Ik ga haar niets vertellen over jouw bejegening. Kwestie van je reputatie vlekkeloos te houden

   • RonnyLatYa zegt op

    Ik ken de Thaise maatschappij wel hoor. Ik hoef daar geen lessen sociologie voor te hebben gevolgd. Levenslessen zijn me meer waard.
    Je mag het je vrouw trouwens gerust zeggen. Ik zou niet weten waarom niet.
    Misschien moet je haar dan ook eens uitleggen wat een orangerie is, of vooral was in o.a. België. Dat was, buiten het beschermen van koudegevoelige planten in de winter, vooral ook een pronktuin waar de rijken hun exotische planten tentoonstelde aan hun bezoekers. En ja hoor, daar hoorden ook o.a. bananenplanten bij. Een banenplant hebben was een bewijs van rijkdom. Op gebied van vermogen dan toch….
    Maar over mijn reputatie moeten jullie je alvast geen zorgen maken.
    Wel zou ik me zelf zorgen maken als die zou staan of vallen met een bananen- of mangoplant in mijn voortuin.

    • Mark zegt op

     Beste Ronny, ik heb nergens beweerd dat je de Thaise maatschappij niet zou kennen. Ik weet immers niet of je die kent. Dus waar slaat jouw reactie dan op? Op vermogende Belgische plantenliefhebbers die een orangerie bezitten met een Musa musa?

     Overigens is sociologie toch wel een boeiend vakgebied 🙂

     En je kennisdeling over immigratie op dit blog waardeer ik ten zeerste.

 5. Henk zegt op

  Nee ,dat zie je eigenlijk nooit maar uitgezonderd de winkels die grafkransen maken zie je hier ook zelden of nooit een winkel die verse snijbloemen verkoopt .

 6. Christina zegt op

  Zeker meer als 20 jaar geleden waren we op vakantie. Mijn schoonvader deed de post en planten.
  Ook gaf hij de zijden bloemen wat water verbaasd dat ze zo mooi bleven. Hij vertelde het tegen mijn schoonmoeder die hielp hem uit zijn droom dat is zijde net echt. We hadden voor haar ook een mooi boeket uit Thailand meegenomen. Maar mijn schoonvader legde dat verband niet we hebben er maar hartelijk om gelachen.

 7. Marijke Bakker zegt op

  Toen ik in Bangkok woonde, had ik bijna altijd bloemen. Ik ging wekelijk naar de bloemenmarkt om daar prachtige orchideeën en lotusbloemen te kopen.

 8. GertK zegt op

  In NL heb ik vrijwel altijd bloemen in een vaas staan. Hier in Thailand nooit en dat komt omdat we hier hoofdzakelijk buiten leven. Daarom rondom het terras opgeleukt met allerlei bloeiende planten maar ook mooie bladplanten. Waar je in Nl je best moet doen om die binnen in leven te houden groeien hier weelderig in de tuin wat wil een mens nog meer? O ja nog een paar heerlijk geurende orchideeën.

 9. Ingrid van Doorn zegt op

  Wij gaan ieder jaar zo’n 3 maanden naar Thailand. Van het meisje dat de kamer schoon houdt krijg ik iedere keer een grote bos orchideeën in een vaas. Heb haar nooit verteld dat het mijn lievelingsbloemen zijn. Ze wist het gewoon. Ben er ook altijd erg blij mee. Staat zo gezellig op een hotelkamer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website