Wat moet er van je worden als je als pasgeboren baby op sterven na dood uit een toiletpot bent gehaald? Waar je moeder je in had gestopt, want je was een kind van een andere vader? Waar moet je heen als je vader, een Karen uit Birma, is doodgeschoten en je moeder je ergens heeft achtergelaten? Is er nog hoop als je maar 900 gram weegt bij je geboorte, zonder medische verzorging? Voor zeer jonge kinderen die geen vader of moeder meer hebben?

Die hoop op een betere toekomst biedt de Bamboo School in het afgelegen dorpje Bong-Ti, op luttele kilometers van de grens met Birma en circa 70 kilometer pal west van Kanchanaburi. Zonder gps is het niet te vinden. Waar aan gene zijde de Karen vechten voor onafhankelijkheid en aan deze zijde de Thaise overheid liever ziet dat Birmese vluchtelingen zo snel mogelijk terugkeren naar eigen land. Elke dag zien we via de media de verschrikking en verwoesting in de Ukraine, maar geloof me, dit grensgebied met Thailand wordt net zo hard getroffen.

Ruim twintig jaar geleden begon de Nieuw-Zeelandse Catherine Riley-Bryan (Cat voor volwassenen, Momo voor de kinderen) in dit Thaise gat, vergeven van de militaire controleposten, een eerste opvang voor kinderen die tussen de wal en het schip dreigden te vallen. Dat zijn er inmiddels 81, tussen een paar maanden en 18 jaar, waarna ze op eigen benen moeten/kunnen staan. Dat zijn er inmiddels 590.

De Nieuw-Zeelandse Catherine Riley-Bryan (Cat voor volwassenen, Momo voor de kinderen)

Cat (73) was in eigen land verpleegkundige en helikopterpiloot, kwam met haar man naar Thailand, maar hij nam de benen met een Thaise. Nu probeert ze de kinderen onder haar hoede een doel in het leven te geven en te leren anderen behulpzaam te zijn. De Bamboo School is in wezen een christelijke instelling met bijbehorende normen en waarden.

Een van de meest opmerkelijke ‘producten’ van de Bamboo School is Mowae Apisuttipanya (een etnische Karen), al enkele jaren gewaardeerd arts bij de Be Well kliniek in Hua Hin. Volgens Cat was hij altijd een deugniet, maar met hulp van sponsoring door een Amerikaans echtpaar mag hij met recht ‘geslaagd’ genoemd worden.

Als geen andere weet dokter Mo dat vrijwel alle kinderen in de Bamboo School een trauma hebben opgelopen door verkrachting, aanranding, mishandeling, oorlogsgeweld of verlating. Cat zorgt er met enkele vrijwilligers voor dat hun neuzen weer de goede kant op komen. Dat valt niet mee. Neem bijvoorbeeld het meisje dat zag dat haar vader haar moeder onthoofdde en haar toen dwong met het afgehakte hoofd te voetballen. Je kunt het niet bedenken…

De in Hua Hin woonachtige Hans Goudriaan, lid van Lionsclub IJsselmonde (bij Rotterdam) heeft zich met zijn club het lot van de Bamboo School aangetrokken. De afgelopen week is hij twee keer op en neer gereden met zijn pick-up om in de Bamboo School hulpgoederen af te leveren, van rijst en waspoeder tot medicijnen, 2 rolstoelen, tandenborstels en onderbroekjes voor jongens en meisjes. De kinderen stonden te popelen om de spullen uit te laden. Met name de onderbroekjes werden door de kinderen op prijs gesteld. De medicijnen waren ingekocht op advies van dokter Mowae. In totaal ging het om 1700 kilo hulpgoederen met een waarde van 80.000 baht (ca 2500 euro). Het is slechts, hoe welkom ook, een druppel op een gloeiende plaat.

Opmerkelijk is ook de aandacht voor het milieu bij de Bamboo School. Ban-ti telde tot voor kort veel gevallen van malaria. De mug bleek zich graag te nestelen in weggeworpen plastic flessen. Er bleek in het dorp geen stortplaats te zijn om dit afval te dumpen. Cat regelt nu dat de lege flessen richting Bamboo School komen en daar worden gevuld met plastic afval. De flessen worden vervolgens gebruikt als isolatie tussen de muren bij de bouw van nieuwe lokalen opeen paar kilometer afstand. Er komen nu vrijwel geen gevallen van malaria meer voor.

Cat heeft een begin gemaakt met de bouw van een nieuw lokaal. Maar toen was het geld op. Een deel van het dak en de muren moet nog worden geplaatst, terwijl ook de vloer moet worden gestort. Naar schatting gaat het afwerken ongeveer 10.000 euro kosten.

Mocht u de behoefte voelen om de Bamboo School te helpen, dan kan dat door storting op een van de volgende rekeningnummers:

Nederland: Stichting Hulpfonds Lion IJsselmonde NL13ABNA 0539915130. U krijgt een bevestiging.

Thailand: Krungsri Bank, tnv Johannes Goudriaan 074-1-52851-5. Na storting graag een mail ter bevestiging aan [email protected]

******

******

10 reacties op “Bamboo School: redder in de nood voor Birmese kinderen”

 1. fred zegt op

  Dat je toekomst wordt bepaald daar waar je wieg staat is hiermede nog maar eens bevestigd.

 2. khun moo zegt op

  Een goed iniatief , door wederom een Farang.
  Eigenlijk te gek voor woorden dat een land als Thailand , met een upper class die bulkt van het geld, weinig initiatief toont voor het helpen van deze groep.
  .
  Waar blijven de Thaien met hun boedhistische filosofie eigenlijk.
  Wachten ze op de TV camera’s van TV5 zodat iedereen kan zien , hoeveel tamboon ze verrichten.

  • Tino Kuis zegt op

   In de boeddhistische filosofie, althans zoals de Thais die zien, is doneren aan tempels en de koning goed voor je karma maar vluchtelingen en bedelaars helpen schiet niet echt op.

 3. Tino Kuis zegt op

  Wat een ellende maken deze vluchtelingen mee. Jammer dat de Thaise overheid hen niet erkend als vluchtelingen. Prachtig initiatief dit, en ik ga zeker financieel bijdragen.

  • Agnes Tammenga zegt op

   Dit is een prachtig projekt.Ik ben een aantal keren geweest.Het geld wordt zeer goed besteed en Catharine is een fantastisch mens. Ze leert ook alle kinderen engels en daar halen de kinderen hun voordeel mee voor later.Catharine doet alles voor de kinderen,wat een bijzondere vrouw met een groot hart.Ik heb super veel bewondering voor haar.
   Kinderen die al groot zijn en er niet meer wonen ,komen altijd nog terug om te helpen. Dit is een super eerlijk projekt,waar het geld zeer goed wordt besteed en het is een eerlijk project.
   Ik woon er niet ver vandaan.

 4. Vincent K. zegt op

  Bedankt Hans Bos om dit project onder de aandacht te brengen. En bedankt Hans Goudriaan voor de inkoop van de hulpgoederen en het transport. Een goed initiatief dat meer aandacht verdiend want het zal zeker niet eenvoudig zijn om alle monden dagelijks te voeden en alle bijkomende kosten van zo veel kinderen te betalen.

 5. peter zegt op

  Deze wereld is dor en dor verziekt,ga doneren maar ik vraag me steeds meer af,waar wij met bezig zijn,de gevestigde orde is wereld wijd ziek,

 6. Agnes Tammenga zegt op

  Hoi Hans.
  Wij hebben een idee om deze kinderen een prachtige dag aan te bieden in kleine groepjes,verspreid over het jaar.
  Wij hebben een olifanten opvang Somboon Legacy Foundation.Het is een handsoff opvang voor oude olifanten.
  Wij zitten alleen met het vervoer en de kosten daarvan.
  Verder kunnen wij ze een onvergetelijke dag aanbieden incl lunch en versnaperingen.
  Misschien hebben jullie kennisen ,vrienden omdit mogelijk te maken.
  Het zou mooi zijn als jullie geintereseerd zijn.
  Email adres : info&somboonlegacy.org
  http://Www.somboonlegacy.org

 7. Rob V. zegt op

  Mijn bak kan de naam rekeninghouder en nummer niet matchen, maar ik ga er vanuit dat de gegevens kloppen? Anders heb ik zojuist een vreemde blij gemaakt met een kleine bijdrage. Goed initiatief , ook al zou eigenlijk het probleem bij de bron moeten worden aangepakt door overheden en instanties. Maar dat is natuurlijk geen excuus om dan maar geen hulp te bieden. Ik hoop dat deze kinderen er mee geholpen zijn en generaties na hun minder of niet in deze akelige scenarios terecht komen!

  • Tino Kuis zegt op

   Bij mij ging het ook even fout. De stichting heet:

   Stichting Hulpfonds Lionsclub IJsselmonde, Lionsclub dus en niet Lion. Gek dat nog niemand dat heeft verbeterd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website