Vraag aan huisarts Maarten: Tumor in mijn prostaat

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: , ,
15 januari 2020

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben ruim 78 jaar en woon gedurende ca. 8 maanden/jr in Thailand. Ben nog verzekerd in Nederland. Mijn gewicht is 84 kg bij lengte van 182 cm. Heb hypertensie en diabetes 2 waarvoor ik respectievelijk Candesartan 5 mg en Lercanidipine HCl 10 mg, en Metformine 1000 mg slik. Daarnaast neem ik dagelijks 1 capsule Q10 30 mg, 1 capsule Gingo Biloba, 1 capsule HaemoVit, 1 tablet vitamine C 1000 mg en 1 x per week Calceforon Vitamine D + Calcium 20.000 (op aanraden nefroloog). Drink matig alcohol (1 blikje light en 1 glas wijn per dag) heb nooit gerookt.

Ben redelijk goed gezond voor mijn leeftijd en zie er 10 jaarr jonger uit (volgens vrienden, niet alleen Thai dames). Ik werk nog steeds alle dagen (vanachter computer of reizen in ASEAN) nogal sedatief maar loop elke dag half uur in forse pas.

In 2006 prostaat hyperplasma 100 ml met open operatie teruggebracht tot 20. Nu weer 106 ml na in 2015 nog 70 ml. Plassen gaat langzaam maar verder zonder probleem. PSA sinds 2015 tot 2019 3,2 tot 4,3.

Heb maar 1 nier, verwijderd sinds ik 23 jr was, aangetast door nierstenen. In mijn verdere leven nooit last van gehad. In 2015 werd met ultrasound tijdens 2-jaarlijkse check-up tumor op andere niet ontdekt. In Nederland tumor verwijderd, benigne. Nier functioneert redelijk goed, wat proteine lekkage. Onder controle elke 3 maanden bij uitstekende nefroloog in BKH in Chiang Mai. Cardio ECG en ultrasound uitstekend in nov. 2019

Laatste bloed en urine-controle begin november 2019. Vorige week wederom controle bloed, alles OK behalve PSA nu 12,2, dus in 2 maanden bijna 3-voudig. MRI laten maken en tumor in prostaat gevonden van 1,5 cm tegen binnenwand. Volgens calculatie-methode uroloog 80% kans op maligne. Advies direct biopsie waarna, afhankelijk van resultaat Brachy or hormoontherapie. Ik ga niet voor complete verwijdering ivm mogelijke incontinentie, rest is minder belangrijk.

In Nederland woon ik alleen en heb geen verzorging, hier wel.

Vraag/advies:

Wat kan ik in dit stadium verwachten van Brachy of hormoontherapie, wat zijn de bijverschijnselen? Hoe veel tijd gaat er overheen bij deze behandeling tussen 1e sessie en weer kunnen reizen/werken?

Ben met verzekering bezig voor vergoeding voor behandeling in BKH ivm met na-controle.

Bij voorbaat dank voor advies.

Vriendelijke groet,

D.

*****

Beste D,

De bijwerkingen van brachytherapie zijn niet zeer ernstig. Het inbrengen van de naaldjes kan bloedinkjes en kneuzingen veroorzaken. Ook kan de ontlasting veranderen door beschadiging van het darm slijmvlies.

Hormoontherapie zal een soort zombie van u maken. De persoonlijkheid verandert en na een tijdje krijg je borsten. Bovendien is het schadelijk voor je hart.

De uroloog zegt, dat er 80% kans is, dat die tumor kwaadaardig is. Dat had ik ook kunnen vertellen zonder onderzoek. Op uw leeftijd is de kans dat er prostaatkanker is sowieso 70-80%. Als die kanker agressief is, valt er niet veel aan te doen. Levensverlenging is dan niets anders als ziekteverlenging met alle dagelijkse ellende van dien. Gelukkig is die kans heel erg klein en is de kans dat u zult doodgaan aan prostaatanker minimaal. Misschien zat die tumor er in 2006 ook al.

Wilt u het laten behandelen, dan komt Tookad therapie als eerste in aanmerking. In Nederland gebeurt dat in het Anthony van Leeuwenhoek heb ik mij laten vertellen en misschien ook wel elders.
https://wis-wander.weizmann.ac.il/life-sciences/tookad®-invented-weizmann-institute-science-gains-european-approval-prostate-cancer
Deze therapievorm levert echter niet veel geld op, omdat de duur het uur niet overschrijdt. Brachytherapie daarentegen is heel duur en hormoontherapie is dat ook.

Of behandeling in uw geval nodig is, is nog maar de vraag. Omdat de tumor niet door de wand is gegroeid is in dat geval complete verwijdering, eventueel met een groene laser wel een optie. Het nadeel is dan, dat er geen tumorweefsel “geoogst”kan worden. So what, zeg ik in uw geval.

Een andere mogelijkheid, is een second opinion vragen in Nederland, waar ze in het algemeen iets minder agressief zijn.

Vraag uw uroloog ook, of die tumor levensbedreigend is. Om die vraag te beantwoorden, wil hij eerst de biopsie, die ook forse complicaties met zich kan meebrengen. Zo’n biopt kan soms wel uitsluitsel geven over dat gevaar, maar ook de beoordeling van een biopt is moeilijk. Geef drie pathologen een stukje weefsel en je krijgt vaak drie verschillende antwoorden.

PSA is geen goede diagnostische test voor prostaatkanker. Er zijn vele oorzaken, waardoor het hoger kan worden, onder andere als de prostaat groter wordt. Snel stijgende PSA wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking.

Mijn advies:

1. Second opinion.
Moet er worden behandeld:
2. Tookad therapie, indien mogelijk.
3. Totale verwijdering. Dat hoeft niet te betekenen dat u incontinent wordt en zeker niet bij een Groene Laser behandeling.
4. Brachytherapie.
5. Hormonen

Gelukkig is het nog altijd zo dan veel minder mannen doodgaan met prostaatkanker dan aan prostaatkanker.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website