Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben, zoals je geadviseerd had, voor een second opinion en de testen naar Bangkok Hospitaal in Kohn Kaen geweest. Ik werd geadviseerd te stoppen met Metformin en Irbesartan. Restte nog Nifidipine 20 mg, Pantoprazole 40 mg, Warfarin 2,5 mg, en Tamsulin 0,4 mg.

Ik heb er bij gekregen: Glipizide 5 mg(1x per dag), Apresoline 25 mg( 3x per dag),Fero-B-Cal (3x daags 1 tablet) Zanidip20 mg (1x per dag), Chalkcap 1000mg (1x per dag), Folic Acid 5mg (1x per dag).

De 24 uurs urine test wilde men niet doen, wel een test met verse urine en een uitgebreide bloedtest waarvan ik de documentatie bijsluit.

Nog even algemene info: ruim 76 jaar, 65 kilo Bloeddruk: 142/77 pols 80, suiker gisteren 103(5.8), vandaag 129(7.2) Nu uitzoeken hoe ik de gescande documenten moet uploaden.

Groet,

H.

******

Wat opvalt, is dat de Metformin en de Irbesartan wederom in de ban zijn gedaan. Naar mijn idee is dat niet nodig. Daarbij Zanidip en Apresoline beiden vaatverwijders, terwijl u ook al de vaatverwijder Tamsulin slikt. Ook supplementen Fero-B-Cal, Chalkcap en Folic Acid. Fero-B-Cal zit ook al Folic Acid en Calcium.

De ratio micro albumine/creatinine is hoog, hetgeen wijst op nierschade, maar dit kan ook heel goed met de op de echo geconstateerde cysten te maken hebben, cysten die u waarschijnlijk al jaren heeft. BUN is 30, een waarde die iemand van 76 mag hebben. Verder zien de nieren er goed uit.

De lichte bloedarmoede die u heeft, zou ook wel eens afkomstig kunnen zijn van de cystes in beide nieren, hoewel je dan meer bloedcellen in de urine zou verwachten. Om dat te meten is ochtendurine geschikt.

Dat ze geen 24 uurs urine willen hebben is onbegrijpelijk. Het enige wat u moet doen is 24 uur verzamelen, roeren en daarna een urinepotje vullen. U hoeft echt niet twee liter mee te nemen naar het ziekenhuis.

De vraag is wat nu te doen. Mijn ervaring zegt niets, behalve hercontrole over een half jaar, waarbij de prostaat kan worden weggelaten. De bloedarmoede controleren over maanden men een complete blood count (CBC). Ook de nieuwe voorgeschreven medicijnen zou ik niet nemen. Inderdaad heeft de nierfunctie wat invloed op de metformine, maar met glipizide loopt u de kans op hypoglycemie (te laag bloedsuiker).
Apresoline (Hydralazine) kan juist ernstige nierschade veroorzaken. Het is een oud middel dat aanvankelijk werd geacht goed voor de nieren te zijn. Het wordt nu als obsoleet beschouwd: 
https://ancavasculitisnews.com/2018/05/17/hydralazine-induced-anca-vasculitis-with-kidney-damage-reported-in-new-case-study/

De Fero-B-Cal kan voorlopig geen kwaad. Voor het overige zou ik gewoon doorgaan op de oude weg.

Ik kan u niet garanderen, dat u geen nierproblemen zult krijgen in de toekomst, maar wel dat de kans laag is. Hooguit kunnen de cysten, bijvoorbeeld bij een hoge urineweginfectie voor een probleem gaan zorgen, maar ook die kans is niet heel groot.

Voor het overige moet u kiezen tussen de gevangene worden van de dokters en levenskwaliteit. Boven de 70 staan we nu eenmaal voor die vraag.

Het scannen is uitstekend gelukt. helaas op de kop, maar dat valt makkelijk te draaien.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website