Vraag aan huisarts Maarten: Mijn ademhaling stokte en ik stikte bijna

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Gisteren had ik een groot probleem plotseling en dacht dat mijn tijd gekomen was. Mijn ademhaling blokkeerde en ik kreeg bijna geen lucht binnen. Moest veel hoesten en het inhalen van lucht maakte een piepend geluid. Ik sloeg mijzelf meermaals op mijn borst, mijn vrouw kwam ter hulp en sloeg me op mijn rug er leek geen einde aan te komen. Heeft bijna 5 minuten geduurd voor het over was en ik weer normaal kon ademhalen.

Dit is de tweede maal dat dit mij overkomt. Wat is dit probleem volgens U en wat kan ik er eventueel tegen doen?

Ik ben bijna 72 jaar jong rook niet en gebruik geen alcohol, ik ben 1,70m gewicht 55 kg.

Groet,

J.

********

Beste J,

Wat u gisteren gehad heeft, lijkt het meest op een allergische reactie. Het kan echter ook zijn, dat er iets in uw luchtpijp terecht is gekomen, dat u er heeft weten uit te hoesten. Een vliegje kan zoiets al veroorzaken. Aangezien het de tweede keer is, lijkt het vliegje minder waarschijnlijk.

Denk goed na, of u iets heeft gegeten, dat u niet kende, of dat u een iets met een sterke lucht heeft ingeademd. Als er pepers in de olie worden gebakken, kan de lucht die dat geeft ook een oorzaak zijn. Als dat bij mij thuis gebeurd, ga ik altijd naar buiten.

Kunt u de oorzaak niet vinden, bezoek dan een dokter en vertel hem het verhaal. Die zal dan onderzoek doen. Waarschijnlijk krijgt u dan een inhaler, of een adrenaline spuit, om te gebruiken als het weer gebeurt.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Rating: 4.20/5. From 10 votes.