Maarten Vasbinder woont 1½ jaar in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Hallo,

Ik ben P. en woon in Pattaya en heb een vraag voor dr Maarten Vasbinder. Medicijngebruik: glucino 3x daags, dipaside 2x in de morgen, amlopine en Lasix om de anderste dag 1x per dag, aspent m 1x in de avond.

Sinds 2 dagen heb ik een soort hik dat lijkt op de gewone hik maar niet is, ik denk dat het met de slokdarm of de maag te maken heeft, soms heb ik het niet maar een tijd erna komt het weer terug. Was eerder verkouden en in de nacht van woensdag op donderdag dacht ik dat ik moest overgeven maar er kwam alleen maar slijm dat zuur was en vanaf die tijd heb ik dit probleem en terwijl ik dit schrijf heb ik er ook last van.

Hoop dat dit voldoende informatie voor u is om een diagnose te stellen. Bij voorbaat hartelijk dank en hoop dat u mij kunt helpen.

Groet,

P.

********

Beste P,

Hik langer dan 48 uur is een reden om naar de dokter te gaan. Je zegt dat het geen gewone hik is, maar ik neem aan dat dat komt, omdat je er bijna van moet overgeven.

Paus Pius XII had chronische hik. Dat kwam door een gastritis, die hij door een kwakzalver (Paul Nierhans uit Zwitserland) liet behandelen, hetgeen uiteindelijk zijn dood werd.

Hik is een samentrekking van het middenrif, die ontstaat omdat de zenuw die het middenrif stuurt, fors wordt geprikkeld. dat kan een lokale oorzaak hebben, maar ook een centrale. Dat laatste gebeurt dan in de hersenen.

Locale oorzaken van irritatie va het middenrif zijn:

  • Koolzuurhoudende dranken
  • te veel alcoholische dranken
  • te veel eten
  • plotselinge temperatuursverandering
  • inslikken van lucht, bij kauwgum en snoeperij

Ook zwelling van de lever, zwellingen in de nek maag en/of slokdarmontsteking, verkoudheid longontsteking en andere ander longziekten kunnen de hik veroorzaken. Zelfs een haar in je oor, die tegen het trommelvlies drukt kan een oorzaak zijn. Ook oorsmeer. Bij diabetes en multiple sclerose komt hik ook meer voor.

Corticosteroïden (prednison), barbituranen, anesthaesie, tranquilizers, nierinsufficiëntie, Kalium of Natrium tekort horen ook bij de veroorzakers.

Langzamerhand zal het je duizelen.

Bij jou lijkt me de meest waarschijnlijk oorzaak gastritis/oesophagitis (ontsteking van maag en/of slokdarm) waarbij de hik is opgeroepen door hoesten. Die ontsteking kan heel goed worden veroorzaakt door je medicijnen (Aspent altijd na eten innemen), pepers en alcohol plus eventueel roken.

Vaak helpt in dat geval metoclopramide (primperan) en soms ook omeprazol. Als die helpen, is er een aanwijzing dat je maag/slokdarm de oorzaak zijn.

Ik zou als dan laten kijken naar je maag en slokdarm en eventueel je longen. Is dat allemaal goed, dan wordt het lastiger. Laat ze ook even in je oren kijken.

Gaat het niet over, dan wordt er ook naar het bloed gekeken, om infecties op te sporen en nierproblemen. Eventuele longfoto’s en scans (ook van hoofd en nek) zijn dan ook nodig. Dat is echter allemaal theorie en in mijn praktijk is het nooit zover gekomen.
Laat dan direct een ontlastingsonderzoek doen naar Heliobacter Pylori. Dat kan ook met een ademtest, maar die is duurder en ingewikkelder en niet beter.

Wat je medicijnen betreft. De Lasix kan een Kaliumtekort veroorzaken. Eet daarom bananen, ook al wordt je suikerspiegel daardoor misschien wat hoger. Ik neem aan dat je kalium, natrium een suiker regelmatig worden gecontroleerd.

Dus: Probeer metoclopramide 10mg maximaal 3 daags of omeprazol 20 mg voor het ontbijt en het avondeten. Werkt het, dan maag/slokdarm laten controleren. Werkt het niet, longen laten nakijken en verder onderzoek.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en wens je beterschap.

Vriendelijke groet,

Maarten

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website