Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Mijn naam in T., 70 jaar, 1.80 en 125 kg. Ik rook niet en drink heel matig, beweging: elke dag een uurtje zwemmen. Ik woon al 10 jaar 8 maanden in Thailand en 4 maanden in Nederland. Mijn intentie is om einde dit jaar in Nederland uit te schrijven, gevolg, geen zorgverzekering en reisverzekering meer.

Mijn medische staat is als volgt: in 1988 kreeg ik een diepe veneuze trombose in linkerbeen, behandeld met heparine, vervolgens acenocoumarol en een compressiekous tot mijn lies, later afgebouwd met aspirine tabletten. In 1991 wederom getroffen door trombose in beide benen en een dubbele longembolie. Na verblijf ziekenhuis, trombosedienst en aan beide benen compressiekousen.

Ieder jaar eenmaal controle door een socialist. Ik ben al 15 jaar zelfprikker en gebruik heel constant gem. 3 tabletten acenocoumarol per dag. Dit is hier te vervangen door Warfarin. De andere medicatie die ik gebruik: Spirolacton 25 mg. Nifedipine 30 mg. Hydrochloorthiazide/losartan 100/25 mg. Inegy 10/40 = ezetimibe/simvastatine. Doxazosine ret. 4 mg.
Voor diabetis: Metformine HCL 500 mg 2x daags. Bloeddruk 130/70 en mijn nierfunctie en leverwaardes zijn bij iedere controle prima.

Zelf vind ik mijn medicatie erg veel. Heb overleg gehad met specialist, zijn antwoord: “never change a winning team”.

Mijn vraag in deze is: welke medicijnen kunnen verminderd cq verwijderd worden, zijn cholesterol medicijnen nog nodig? Ik draag ook hier elke dag mijn compressiekousen (warm). Een Thaise ziektekostenverzekering zonder uitsluitingen niet mogelijk, financiële draagkracht voor langdurige ziekenhuisopname niet aanwezig.

Het is een lang verhaal maar ik ben niet blij met de 4 maanden in Nederland en met de hoeveelheid medicijnen. Graag uw opinie.
Met vriendelijke groet,

T.

*******

Beste T,

Ten eerste is het feit, dat u niet verzekerd bent, iets om je zorgen over te maken. Als er iets serieus gebeurt, is er geen snelweg terug.

Vervangen van acenocoumarol door warfarin is niet zo eenvoudig vanwege de verschillende eigenschappen.
Uit onderzoek in Leiden is gebleken, dat de dosering warfarin ongeveer 1,85 maal groter moet zijn, maar dat is een kwestie van uitproberen. Overleg met de trombosedienst. Ook overschakelen naar NOAC’s (New Oral Anti Coagulants) nu DOAC’s (Direct Oral Anti Coagulants) is een mogelijkheid, bijvoorbeeld Rivaroxaban 20mg/dag

Aangezien ik niet weet, wat de cholesterol waarden zijn, is het moeilijk daarover advies te geven. Wel is bekend dat ezitimibe de levensduur niet verlengd.

Is de doxazosine voor de prostaat of voor de bloeddruk?

Wat de specialist betreft, kan ik me zijn opmerking, gezien uw voorgeschiedenis, wel voorstellen. Verander voorlopig niet te veel en zorg voor veel meer lichaamsbeweging. Een uurtje zwemmen telt nauwelijks mee. Dat is goed om stijfheid te voorkomen, maar belast de spieren veel minder dan beweging op het land. Alleen in het geval u er vol tegenaan gaat, heeft het enig nut. Dan zal het ook invloed krijgen op uw lichaamsgewicht.
Is er overigens een oorzaak gevonden voor de episodes met trombose?

Al met al: verander voorlopig niet te veel.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder

*******

Beste Maarten,

In de eerste plaats bedankt voor je zeer snelle antwoord. Mijn cholesterolwaarden waren altijd goed en de doxazosine is voor mijn bloeddruk.
De oorzaak van de problemen met trombose zijn nooit duidelijk boven water gekomen. In die tijd rookte ik erg veel. Na de tweede keer trombose gestopt. Ik heb daarna altijd gem. 60 uur per week gewerkt met behoorlijk lichamelijke arbeid, bakkerij, en nu 25 jaar geen problemen of mankementen gehad.

Nogmaals heel vriendelijk bedankt,

Groet,

T.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website