De populaire toeristische provincie Krabi heeft te maken met een uitbraak van dengue. De knokkelkoorts verspreidt zich snel, inmiddels zijn meer dan 400 mensen besmet. Eén persoon is overleden aan de ziekte.

De gezondheidszorgvertegenwoordiger van de overheid, Dr Manas Sophonpong, laat weten dat de dengue uitbraak ernstig is nu het regenseizoen in aantocht is.

In de periode van januari tot juni van dit jaar steeg het aantal besmettingen tot 410. Een 36-jarige vrouw op Koh Lanta is overleden aan de infectie. In juni zijn er 65 nieuwe gevallen gemeld.

Bron: Thai PBS – http://goo.gl/UoTWzs

10 reacties op “Knokkelkoorts verspreidt zich in Krabi”

 1. Rick zegt op

  Ziektes verspreid door muggen slaan sowieso rap om zich heen en kunnen ernstige gevolgen hebben, mijn zusje heeft ons bijna als provincie vertrouwde Curacao een vorm van Dengue opgelopen en heeft daar meer als een half jaar erna nog wel eens last van. Pas dus op in gebieden waar veel muggen zitten want Dengue kan in sommige gevallen gewoon dodelijk zijn er is dan geen medicatie mogelijk!

 2. Maria zegt op

  Oooohhhh…..ik vlieg binnenkort naar Krabi….nu dus 2 problemen???
  ten eerste dus die rode kaart voor thaise luchtvaartmaatschappijen…(ik vlieg air asia)…
  en dan nu ook nog knokkelkoorts??….
  Kan ik mij nu nog laten inenten..(vertrek over 2 weken)..???
  of dus maar “gewoon” helemaal niet richting Krabi gaan???

  groet Maria…

  • Eric Donkaew zegt op

   Tegen dengue (knokkelkoorts) is geen inenting mogelijk. Gewoon laten uitzieken, het duurt zes dagen. Gezonde mensen overleven de ziekte vrijwel zonder uitzondering.
   Wat betreft de rode kaart: laat je niet bang maken.
   Ik zou zeggen: ga gewoon naar Krabi.

  • hans zegt op

   Helaas is er nu nog geen vaccin voor denque. Reisburosmedewerkers staan te klapperen met hun oren als ze dit woord horen. Ook noordwaarts thailand is er die mug, in Hawai en het buurland daarvan waarop ik nu even niet op de naam kom heerst ie ook, mede als geolg van die orkaan destijds (christina ??)

   Er zijn 4 denquevarianten, je word alleen maar resistent van degene waardoor je geprikt word door de mug. Krijg je later een ander variant ook nog eens treft je die nog zwaarder, zeg mar turboeffect.

   Een frans farmacie concern verwacht eind volgend jaar een vaccin te hebben.

   Je kunt er van gaan hemelen (veelal de zwakkeren onder ons) sommigen hebben alleen een paar weekjes een licht griepgevoel.

   Ps de ziekenhuizen in nederland kunnen het bloed hierop niet testen, dus soms herkennen ze het niet, wel het tropisch instituut Rotterdam.

   Deze pechvogel heeft het zelf mogen ervaren.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste Maria,

   Ik kan je ongerustheid wel begrijpen, maar paniek is altijd een slechte raadgever.
   Niemand kan je de garantie geven dat niets je zal overkomen, maar door je goed te informeren ben je al een eind op de goede weg.
   Knokkelkoorts kan je in gans Thailand oplopen, ja ook in steden zoals Bangkok.
   Nu is er een uitbraak in Krabi dus extra opletten daar.
   Er loopt tegen Dengue al langer waarschuwingen in Thailand o.a. vermijdt stilstaande waterpoelen, laat geen water langdurig in vaten oid staan, etc…
   Muggen die het Denguevirus overdragen, oa de tijgermug, steken voornamelijk overdag.
   Voor zover ik weet is je goed beschermen (o.a. kleding die de volledig huid bedekken, een insecten werend middel met DEET, etc…) de beste remedie en is er (nog) geen vaccin tegen Dengue.
   Hier kan je er alvast meer over lezen.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Dengue

 3. Patty zegt op

  3 jaar geleden heb ik helaas dengue opgelopen op Koh Lanta. Ik ben vreselijk ziek geweest. ik had mij laten testen in Bangkok( vlak voordat ik naar huis vloog) helaas bleek uit mijn bloeddruk niet dat ik besmet was.
  Ik ben de hele vlucht naar huis vreslijk ziek geweest. Eenmaal thuis werd ik zo ziek, dat mijn huisarts schrok van mijn bloeddruk deze heeft mij gelijk heeft doorgestuurd naar het ziekenhuis.
  Uiteindelijk bleek door de bloedtest dat ik inderdaad besmet was. Iedereen die de richting van Krabi opgaat, let op bij stilstaand water ( bv de grote vazen waarin men regenwater opvangt) en in beboste gebieden, daar zijn die muggen gek op. Nog een groot verschil de dengue mug steekt niet ’s avonds maar ook overdag. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen maar het heeft wel een aantal weken geduurd. En Maria, helaas is er geen medicijn dus inenten tegen dengue kan (nog) niet.

 4. Lung addie zegt op

  Ik ben verleden jaar rond deze periode thuis gekomen ( in Pathiu ) met knokkelkoorts, opgelopen op Koh Samui. Het is wel degelijk geen pretje. Hoge koorts en alle, maar dan ook alle gewrichten doen pijn. Je kan amper lopen. Dat er geen medicijn tegen bestaat is larie. Had net ervoor een persoon zelf naar Samui Hospital gebracht met deze symptomen. Deze kreeg in het hospitaal een infuus en om de drie uur werd een bloedstaal genomen. Na een paar dagen was de knokkelkoorts verdwenen. Je bent achteraf immuun tegen de ziekte wegens eigen antistoffen.
  Ben het toen gaan opzoeken op het internet. Voor personen in goede gezondheid is er weinig probleem. Enkel indien braken en diarree gepaard gaan met de infectie is ziekenhuisopname nodig. Ik was er, zonder opname, na drie dagen van verlost. Enkel wat “huismiddelen” genomen zoals bij een gewone griep om de symptomen wat te verzachten.
  Dus geen paniek Maria … je kan het tenslotte zowat overal oplopen waar muggen zitten en die zitten in Thailand zowat overal.

  • HANS zegt op

   Beste Lung,

   Een infuus is niet altijd een medicijn, je word tegenwoordig haast bij alle opnames aan het infuus
   gelegd, zo ook bij Denque maar dat is puur voor het vocht. Een vaccin is er NIET.
   Dat je het bijna overal kan oplopen heb je ook (gedeeltelijk) gelijk in. De tijgermug is ook al gesignaleerd in Nederland.

   • Lung addie zegt op

    Ik heb ook niet geschreven dat een “vaccin” werd toegediend via het infuus. De vocht toediening via het infuus is idd om uitdroging, wegens de met de infectie gepaard gaande diarree, te voorkomen. Wat er verder in dat infuus zat weet ik niet. Een vaccin, zeker niet want een eventueel vaccin moet vooraf toegediend worden en niet tijdens een ziekte. Dan spreekt men niet over een vaccin maar over antistoffen.
    lung addie

 5. Jack G. zegt op

  Wij Nederlanders zijn door onze huisartsen opgevoed van ga maar 2 dagen onder de wol en kijk dan even verder hoe jij je dan voelt. Of we pakken het boek van Klazien ut Zalk erbij en smeren een papje van bloemkool met mierikswortel op de buik en gaan dan onder de wol. Ik zit veel in andere landen en voor mij geldt nu als ik niet lekker ben in het buitenland of een paar weken na thuis komst trek aan de bel en laat je even controleren of win even advies in. Tegen vele tropische ziektes helpt mierikswortel met bloemkool totaal niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website