Maarten Vasbinder woont 1½ jaar in de Isaan, waar hij een geweldige vrouw heeft ontmoet met wie hij lief en leed deelt. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/


Hallo maarten,

Heb in begin 2015 een Denquefever opgelopen en ben tot nu toe nog steeds niet de oude. Heel snel moe na geringe inspanning als eerste aan de beurt bij een griepje of virus besmetting.

Een chronische hoest op de borst. Ik heb twee bloedonderzoeken gehad en deze waren naar Nederlandse maatstaven oké.

Mijn vraag, kan het zijn dat er nog iets niet oké is, iets dat ze hier in Nederland mogelijk niet kunnen onderzoeken omdat het hier niet speelt en/of bekend is?

Wij gebruikten ook het water wat op de water service verkooppunten aangeboden wordt. Las later dat dit mogelijk niet oké is?

Ik weet niet goed, hoe verder.

Met vriendelijke groet

Egbert

˜˜˜˜˜˜˜

Beste Egbert,

Er staat zoiets als een Post Dengue Syndroom, waarvan men denkt dat het door een auto-immuun reactie wordt veroorzaakt.
Bij auto-immuun reacties vallen afweer cellen het eigen lichaam aan. Iets wat we zien bij onder andere reuma.

Vele onderzoekers denken, dat er een virusinfectie aan de basis ligt van dergelijke reacties. Een plausibele verklaring, hoewel nooit bewezen.
Zelf denk ik ook aan prions, besmettelijke eiwitten, die onder andere de gekke Koeien Ziekte veroorzaken. 35 jaar geleden heb ik daar onderzoek naar gedaan.
Ook bij Dengue zijn er aanwijzingen dat en dergelijke reactie kan optreden, hoewel er eigenlijk geen bewijzen zijn anders dan enkele verhoogde laboratorium waardes zoals: CD4/CD8 ratio, cytokines en C3a en C5a. Erg duidelijk is het echter allemaal niet en simpel ook niet.

De duur van de symptomen overschrijdt in het algemeen de twee jaar niet. Dat is langer dan we gewend zijn bij bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer. Misschien heb je die wel en dat is makkelijk te onderzoeken.

De grootste experts op Dengue gebied zitten aan de Universiteit van Singapore. Ook het Havenziekenhuis in Rotterdam was vroeger goed op de hoogte.

Wat betreft het water dat je drinkt, kan ik je niet verder helpen. Dat zou je moeten laten testen.

Zelf drink ik Tesco water, dat als voordeel heeft dat het goed smaakt en niet halal is.

Voor het overige, zorg dat je gezond en lekker eet.

Met vriendelijke groet,

Maarten

16 reacties op “Lezersvraag aan huisarts Maarten: Nasleep van dengue infectie”

 1. Arjen zegt op

  Beste Maarten, een vraag over je antwoord op deze,

  Wat is hetv oordeel als water niet Halal is? Bestaat Halal water?

  Vriendelijke groet, Arjen (ik ben geen moslim)

  • Michel zegt op

   Hoi Arjen,

   Ik vermoed dat Maarten bedoeld dat Tesco water goedkoop is. Halal gecertificeert water (ja het bestaat echt) is op dit moment het duurste water wat er bestaat. Nog duurder dan ‘heilig water’ (ja ook dat bestaat echt)..
   Zelfs veel moslims zien de onzin van halal water. Zie bijvoorbeeld: https://faabdul.wordpress.com/2015/12/01/8-reasons-why-i-will-not-consume-the-halal-certified-water/

   • Maarten Vasbinder zegt op

    Michel,

    Inderdaad is Tesco water goedkoop, maar ook één van de weinige soorten die niet halal is. Kijk maar eens goed op de flessen die je thuis hebt.

 2. Maarten Vasbinder zegt op

  Arjen,

  Het verschil tussen halal en haram (niet halal) water is, dat halal water is goedgekeurd door een imam. Die goedkeuring kost geld en met dat geld worden onder andere allerlei vechtersbazen gesubsidieerd. Dat er kamelenpies in zit, zoals sommigen beweren is een broodje aap verhaal.
  Veel producten zijn halal, omdat er wordt gedreigd ze anders te verbieden voor moslims. Coca Cola bijvoorbeeld. Deze methode heet afpersing.
  Over de uiterst wrede halal slachtmethodes zullen we het maar niet hebben. Bij kosher slachten, waar ik ook geen voorstander van ben, wordt ook het ruggenmerg doorgesneden, zodat de dieren slechts enkele seconden lijden.
  Ik besef dat ik nu ver buiten het onderwerp treedt.
  Helaas kan ik geen halal tekentje toevoegen, maar dat kun je op google vinden.

 3. lunghan zegt op

  Hallo Maarten,
  Nu we het toch over dengue hebben, ik heb ergens gehoord(gelezen) dat er 4 varianten van dengue zijn, en als je het 1 keer gehad hebt , je er imuum voor wordt, wat is hiervan waar?
  Lunghan

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Lunghan,

   Inderdaad zijn er vier varianten Dengue. Als je alle vier hebt gehad, ben je redelijk immuun.
   Dat kun je laten testen, als je wilt.
   Waarschijnlijk nog dit jaar komt er een vaccin tegen drie van de vier varianten op de markt.

 4. Petervz zegt op

  Voor zover mij bekend zijn er inmiddels 5 varianten. Als je er 1 hebt gehad leidt dat tot immuniteit voor die variant. Daarentegen is het risico op de zgn bloedende versie groter als je besmet raakt door 1 van de andere varianten. Deze hemorragische versie leidt tot een sterke afname van het bloedstollend vermogen en is veel ernstiger dan de gewone dengue. ziekehuisopname binnen de eerste 3 dagen is dan noodzakelijk.

 5. Ger zegt op

  Nu we het toch over dengue hebben: er zijn vele muggen in Thailand en je weet dus niet welke je kan besmetten.
  Zou het ook zo kunnen zijn dat je wel dengue oploopt maar niet de ziekteverschijnselen krijgt of in een hele milde mate zodat je het niet eens beseft ?
  Andersom lijkt het nl. wel het geval dat sommigen er aan overlijden terwijl de meesten na korte tijd weer genezen zijn.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Ger,

   De mug die de Dengue overbrengt is de tijgermug. Dat is een kleine mug met dwarse strepen. De malariamug is veel groter, evenals de gewone mug. Krengen zijn het allemaal, althans de vrouwtjes.
   Vele mensen weten niet eens dat ze dengue hebben gehad. Bij de meesten verloopt het als een lichte griep.
   Symptomen: Plotseling optredende hoge koorts, hoofdpijn (doorgaans achter de ogen), pijn in spieren en gewrichten, en huiduitslag als mazelen. Als de koorts weg is, kunnen lichte bloedingen van slijmvliezen in de mond en neus optreden. Beter voor die tijd al een dokter raadplegen.
   In ernstige gevallen kan er forse vaatlekkage optreden, hetgeen tot vocht in de longen kan leiden en nierfalen. Ook bloedingen komen dan voor.
   Het is handig om de bloedgroep te kennen, maar voor een eventuele transfusie wordt die altijd gecontroleerd, om rampen te voorkomen.De proef duurt minder dan een minuut.

   • Arjen zegt op

    Hoi Maarten,

    Van ziekten weet ik niet zoveel, van muggen des te meer. Dengue wordt voornamelijk overgebracht door de Tijgermug (Aedes albopictus), maar niet exclusief door deze mug. En deze mug brengt (kan) heel veel meer ziektes overbrengen.

    “De Denguemug” bestaat dan ook niet, Dengue kan door veel meer soorten overgebracht worden. Het gedrag van de Tijgermug zorgt ervoor dat de verspreiding veel sneller gaat dan Malaria. De mug is agressief en voornamelijk overdag actief. Zij steekt ook als je loopt of aan het werk bent. De steek is pijnlijk (je “voelt” hem) Dit weet de mug en daarom blijft ze slechts kort bij één gastheer. Hierdoor heeft ze 3-4 hosts nodig om voldoende bleoed te hebben verzameld.

    Bedankt voor de zinvolle informatie die je geeft!

    Arjen.

    • Maarten Vasbinder zegt op

     Arjen,

     Jij ook bedankt voor je informatie. Misschien kun je de redactie vragen enkele plaatjes te plaatsen van de verschillende muggen van de Aedes en andere families, die onder andere Gele Koorts (Aedes Aegypti), ZIKA, Chikungunya fever, Dirofilariasis, Japanse Encephalitis en het Usutu Virus overbrengen. Een artikel over al die muggensoorten lijkt me nog mooier, iets in de stijl van de rubriek van de bioloog Fop I. Brouwer. “Wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit”.

     groet,

     Maarten

 6. Maarten Vasbinder zegt op

  Peter,

  Men denkt inderdaad dat er een vijfde serotype is naar aanleiding van een patiënt in Singapore. Daarover is nog steeds discussie, maar ik denk dat je gelijk hebt. In de microbiologie wordt erg gehecht aan dogma’s en geeft men niet graag toe, dat een ander iets heeft ontdekt. Wel is het bij die ene patiënt gebleven voor zover ik weet.
  Het klopt, dat een tweede infectie met een ander serotype meer risico’s met zich meebrengt.
  Het nieuwe vaccin heeft dat risico niet meer, wordt gezegd.

 7. Jack G. zegt op

  Tot hoe lang kan het duren van gestoken worden tot je ziek wordt. Kun je na bv 2 weken thuis in het frisse Nederland nog ziekteverschijnselen van Dengue krijgen?

 8. Hendrik S. zegt op

  Beste Maarten,

  Ongeveer 2 jaar geleden heb ik dengue opgelopen. Welke variant is mijn onbekend.

  Ik ben hiervoor 5 dagen opgenomen in het ziekenhuis. Ik kon amper lopen, vingers bleven krom staan en mijn mond kreeg ik bijna niet open om te eten (alleen yoghurt met het meegeleverde kleine witte lepeltje)

  Ook deden heel veel spieren en mijn gewrichten pijn.

  Mijn vraag aan uw is hoelang de pijn in de gewrichten kan aanblijven? Dit aangezien soms veel last heb van mijn gewrichten.

  Met vriendelijke groet,

  Hendrik S.

 9. Maarten Vasbinder zegt op

  Jack,

  De incubatie tijd ligt tussen de 4-14 dagen, maar is meestal korter 4-7 dagen.
  Ziek worden na 14 dagen is zeldzaam.
  Dengue komt tegenwoordig ook in Europa voor sinds de tijgermug op reis is gegaan.

 10. Maarten Vasbinder zegt op

  Hendrik,

  Gemiddelde duur van complicaties na dengue is ongeveer 2 jaar. Omdat de chronische pijn na dengue niet vaak voorkomt, is er eigenlijk weinig over bekend. Chronische gewrichtspijn lijkt vooral op te treden bij een tekort aan vitamin E, D en B12.
  Vit B12 kun je het beste per injectie toedienen. E en D kun je in pillen kopen
  Daar zou ik dus mee beginnen.
  Werkt dat niet, dan lijkt het me het beste dat je een Dengue specialist bezoekt.

  Vriendelijke groet,

  Maarten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website