Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik woon sinds 2015 in Hua Hin. Ik zoek naar advies betreffende mijn angina pectoris, die ik het liefst met zo weinig mogelijk medicijnen wil behandelen, eerder nog met een alternatieve/natuurlijke methode.

Klacht: Angina Pectoris
Leeftijd: 68
Gewicht: 62 kg
Bloeddruk: 110/130 – 70/85

In 1992 bij scheidingsstress, eerste klachten pijn op borst. In 2013, na verwaarloosde griep vocht op het hart, in ziekenhuis behandelt. Bij zwaardere inspanning pijn op de borst, maar die verdwijnt binnen 1 minuut.

Medicijnen daarna:

 • Bisoprolol 2.5mg
 • Aperine 81 mg

Supplementen:

 • L-Arginine
 • Multivitamine

Verder:

 • Geen zout of suiker
 • Geen vlees
 • 2 glazen rode wijn bij avond eten
 • Rook 1 sigaartje per dag (avond) met 1 kleine whisky (4cl)

Mijn vraag:

Kan ik ook Vitamin K 2 nemen? En heeft dat nut? Is asperin 81 Mg nodig (wil ik liever niet)?

Groet,

C

******

Beste C,

Angina Pectoris (AP) wordt veroorzaakt doordat de hartspier meer zuurstof vraagt, dan de kransslagaderen kunnen leveren.
Gebeurt dat alleen bij zware inspanning, dan spreek je van stabiele AP. Gebeurt dat ook in rust, dan spreek je van instabiele AP, hetgeen een gevaarlijke toestand is, die tot een hartinfarct kan leiden.

Bij een echte aanval helpt een nitraat-tabletje onder de tong, of beter een nitraat-spray. De laatste blijft langer goed. Het nut van een bètablokker, zoals bisoprolol is tegenwoordig omstreden. Ca-blockers daarentegen lijken beter te werken ter preventie. Voorbeelden: adalat (nifidipine) en amlodipine.

In 2013 zou u wel eens een licht infarct kunnen hebben gehad. Is er toen gekatheteriseerd?

Wat betreft natuurlijke/alternatieve methoden, moet ik u teleurstellen. Die werken niet. Supplementen doen hier niets en als u gezond eet, hebt u die ook niet nodig. Geen zout, suiker en vlees (vooral orgaan vlees bevat veel vitamine K, voorloper van K2) eten, mag, hoewel zoutloos ook niet gezond is, althans volgens de laatste gegevens. Vroeger werd inderdaad de zoutpot als eerste verbannen.

Vit K2 is nooit goed onderzocht, behalve dan door de producent en die moet er van leven. Momenteel wordt er ook elders onderzoek gedaan en er zijn aanwijzingen, maar geen harde bewijzen, dat het iets doet tegen aderverkalking.

In een gezonde dieet zit, hoe dan ook, genoeg. Wilt u toch extra gebruiken, dan kunt u natto (gefermenteerde soya) kopen.

Het nut van Aspirine is tegenwoordig ook omstreden. De laatste weken is daar uitgebreid over gepubliceerd. Slikken van Aspirine door gezonde mensen ter preventie van hart en vaatziekten lijkt niet erg zinvol. Dat geldt echter nog niet voor mensen die lijden aan hart en vaatziekten. Voorlopig dus slikken, bijvoorbeeld na het ontbijt.

Indien het mogelijk is, het sigaartje weg te laten en in plaats van twee glazen, één glas wijn te drinken, dan zult u daar meer profijt van hebben dat van potten vol supplementen.

Verder raad ik u aan, een check-up bij een cardioloog te laten doen.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website