Wie de glossy foto’s van Thailand bekijkt zal hem vast tegengekomen zijn. Het beeld is inmiddels wereldberoemd en je kan kan hem in het echt bekijken in Ayutthaya bij de Wat Phra Mahathat.

De Wat Phra Mahathat (Tempel van het Grote Reliek) is een van de oudste tempels in Ayutthaya (eind 14e eeuw). De tempel was het centrum van religieuze ceremonies en een eerbetoon aan koning Ramesuan, die leefde van 1388 – 1395. De tempel was ook zijn residentie. De tempel is bekend om zijn enorme ‘prang’ van lateriet, de oorspronkelijk 46 meter hoog was. De ‘prang’ is later ingestort, maar de fundamenten worden nog omringd door enkele gerestaureerde ‘chedi’.

Bijzonder is het stenen hoofd van Boeddha dat is overwoekerd door de wortels van een oude wurgvijg (Banyan). Thai vereren deze plek die zij als heilig beschouwen. Het is nu ook een hotspot voor fotografen.

Achtergrond

De Wat Phra Mahathat, ook bekend als de Tempel van de Grote Relikwie, is een van de belangrijkste historische locaties in Ayutthaya, Thailand. Deze oude stad, opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst, was ooit een van de meest welvarende steden ter wereld en het centrum van het Koninkrijk Ayutthaya, dat bestond van de 14e tot de 18e eeuw.

De Wat Phra Mahathat werd vermoedelijk rond 1374 gebouwd, hoewel de exacte datum niet bekend is. De tempel herbergt een grote hoeveelheid kunstwerken en structuren die getuigen van de grandeur van de Ayutthaya-periode, met inbegrip van de ruïnes van pagodes, Boeddha-beelden, en ceremoniële kamers.

Boeddhabeeld in de boom

Een van de meest iconische bezienswaardigheden in Wat Phra Mahathat is een opmerkelijke Boeddha-hoofd die verstrikt is geraakt in de wortels van een boom. Men denkt dat het beeld daar terecht is gekomen tijdens de verwoesting van Ayutthaya door de Birmezen in 1767, toen vele van de originele structuren en beelden werden vernietigd. Het hoofd werd vermoedelijk achtergelaten op de grond en na verloop van tijd begon een nabijgelegen boom te groeien en vervlocht zijn wortels rond het stenen beeld.

Deze Boeddha-hoofd in de boom heeft inmiddels een soort heilige status bereikt. Bezoekers worden aangemoedigd om respectvol te zijn bij het fotograferen van het beeld, en het is gebruikelijk om te knielen, zodat je hoofd niet boven dat van de Boeddha uitsteekt.

De mysterieuze aanblik van de Boeddha-hoofd, omarmd door de wortels van een oude boom, is niet alleen een populaire toeristische attractie, maar ook een krachtig symbool van veerkracht en de vervlechting van natuur en cultuur. Het roept een beeld op van de cycli van opbouw en afbraak, het verstrijken van de tijd, en de voortdurende aanwezigheid van het heilige te midden van verandering en vergetelheid.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website