De Maleise krait of blauwe krait, is een zeer giftige slangensoort en lid van de familie Elapidae. De slang komt voor in Zuidoost-Azië en van Indochina in het zuiden tot Java en Bali in Indonesië.

De Blauwe krait, ook wel bekend als de Malayan krait (Bungarus candidus), is een van de meest intrigerende en giftige slangen die je in Zuidoost-Azië kunt tegenkomen. Het zijn nachtelijke dieren, wat betekent dat ze voornamelijk ’s nachts actief zijn en overdag rusten.

Blauwe kraits zijn gemakkelijk te herkennen aan hun opvallende uiterlijk. Ze hebben een slank lichaam, dat kan variëren in lengte van ongeveer 1 tot 1,5 meter, en zijn bedekt met opvallende blauw-zwarte en witte banden. Deze kleurencombinatie dient als waarschuwing voor roofdieren dat de slang giftig is en beter met rust gelaten kan worden.

Het dieet van de Blauwe krait bestaat voornamelijk uit andere slangen, maar ze jagen ook op hagedissen, amfibieën en kleine zoogdieren. Ze zijn zeer efficiënte jagers en gebruiken hun neurotoxische gif om hun prooi snel te verlammen en te doden. Hoewel ze van nature niet agressief zijn tegenover mensen, kan een beet van een Blauwe krait dodelijk zijn. Hun gif is zeer potent en kan leiden tot ademhalingsfalen en verlamming, wat uiteindelijk tot de dood kan leiden.

Een interessant aspect van het gedrag van de Blauwe krait is dat ze vaak samenleven met andere slangen, zelfs van andere soorten. Dit sociale gedrag, dat zeldzaam is onder slangen, kan hen helpen om warm te blijven en zich veiliger te voelen tegen roofdieren.

Hoewel ze in sommige delen van hun verspreidingsgebied relatief talrijk zijn, lopen Blauwe kraits het risico om te worden bedreigd door habitatverlies en menselijke activiteiten. Ontbossing en landconversie voor landbouw en stedelijke ontwikkeling kunnen leiden tot een afname van hun leefgebied en voedselbronnen. Bovendien worden ze soms gedood door mensen die hun gif willen gebruiken voor medicinale doeleinden of uit angst voor hun potentieel dodelijke beet.

In het kort is de Blauwe krait een fascinerende en giftige slang die een belangrijke rol speelt in de ecosystemen van Zuidoost-Azië. Om deze soort te beschermen, is het belangrijk om hun leefgebied te behouden en bewustzijn te vergroten over hun ecologische belang en de gevaren die ze kunnen opleveren voor onwetende mensen.

Bijzonderheden en kenmerken van de Blauwe krait of Malayan krait (Bungarus candidus)

 • Naam in het Engels: Malayan krait.
 • Naam in het Thais: งู ทับสมิงคลา, ngu thap saming khlaa.
 • Wetenschappelijke naam: Bungarus candidus (Carolus Linnaeus – 1758).
 • Komt voor in: Zuidoost-Azië en van Indochina in het zuiden tot Java en Bali in Indonesië.
 • Eetpatroon: Zoogdieren waaronder muizen.
 • Giftigheid: Zeer giftig. Een onbehandelde beet zorgt voor een sterftecijfer van 60-70% bij mensen.

5 reacties op “Slangen in Thailand: de Blauwe krait of Malayan krait (Bungarus candidus)”

 1. Arie zegt op

  Hierbij mijn grote waardering voor deze bijdrage en in het bijzonder over slangen in Thailand.
  Wij, als Nederlandse Thailandgangers hebben relatief weinig persoonlijke ervaring met (giftige) slangen.
  Hoewel ik op 9 hoog woon heb ik altijd de WC bril naar beneden en hou er rekening mee dat er slangen in riool systeem jagen op ratten en onbedoeld kunnen opduiken in je toilet (slang ontmoet slang!)
  Dit is niet ondenkbaar aangezien er eerder een slang werd aangetroffen op een balkon (ook op de 9nde verdieping en die arriveerde via het afvoerputje).
  Je moet er niet aandenken (u weet wel wat ik bedoel), maar ja dat hoort ook bij een verblijf in deze regio.
  Altijd even kijken voor dat je gaat zitten!

 2. T zegt op

  Sterker nog er bestaat momenteel geen actief anti serum tegenover een beet van deze slang.
  Ondanks dat deze slang de reputatie heeft zelden te bijten altijd zeer voorzichtig mee omspringen.
  Ook is het een goede tip als je door een slang gebeten bent welke dan ook een foto van de slang te maken met b.v. je mobiele telefoon en deze in het ziekenhuis te laten zien dat scheelt de artsen tijd in beoordeling en kan je leven redden.

  • Jo Smits zegt op

   Zie de uitgebreide reactie van Ton op het 2e item van deze serie van 3 januari. Met een uitgebreide verhandeling over tegengif voor verschillende slangen.

  • Ton zegt op

   Dat is niet correct, er bestaat wel degelijk een tegengif zowel een monovalent als een polyvalent.
   Op deze link kun je de diverse antivenoms vinden.

   https://www.saovabha.com/en/product_serum.asp?nTopic=2

   Of je het overleeft is een andere kwestie.
   Dat ligt sterk aan hoe tijdig je bij de dokter bent.
   Het probleem met het gif van deze kraits is dat het puur neurotoxisch is en dat het dus geen pijn doet.
   Mensen weten dus soms niet dat ze gebeten zijn of denken dat er geen gif is geinjecteerd omdat ze niks voelen. Totdat dan de verlammingsverschijnselen na enige tijd beginnen op te komen…

   Ik heb vaak gehoord dat zelfs met tegengif 50% van de gevallen niet te redden is maar heb eerlijk gezegd nooit het wetenschappelijk onderzoek gezien dat dit bewijst, dus dat kan weleens een vals ‘feit’ zijn.

   Maar er is geen twijfel dat het gif van deze soort in ieder geval wanneer getest op muizen het sterkste is van alle landslangensoorten in Thailand.

 3. Ton zegt op

  Kleine aanmerking, de krait soorten eten hoofdzakelijk andere slangen.

  En er zijn enkele ongevaarlijke wolfslang soorten die er zeer sterk op lijken. Dus een wit met zwart gebande slang is niet per definitie gevaarlijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website