De tokeh-gekko, wetenschappelijk bekend als Gekko gecko, is een groot en kleurrijk lid van de gekkofamilie dat zich voornamelijk verspreidt over Zuid- en Zuidoost-Azië. Thailand, met zijn tropische klimaat en diverse ecosystemen, biedt een ideale habitat voor deze fascinerende nachtelijke jager.

De tokeh is een van de meest bekende en zichtbare reptielen in de Thaise huishoudens en het stedelijk landschap, bekend om zijn unieke uiterlijk en kenmerkende roep.

Biologische kenmerken

De tokeh-gekko, een van de grootste soorten in de Gekkonidae-familie, bereikt een lengte tot wel 40 centimeter, hoewel de meeste volwassen exemplaren ongeveer 30 centimeter lang zijn. Ze hebben een robuust lichaam bedekt met schubben in levendige kleuren variërend van lichtblauw en geel tot rood en oranje, met grote ogen die zijn aangepast aan hun nachtelijke levensstijl. Hun vingers en tenen zijn voorzien van hechtlamellen, waardoor ze moeiteloos kunnen klimmen op verticale en zelfs ondersteboven oppervlakken.

Het gedrag

De tokeh-gekko is voornamelijk nachtdier en is het actiefst tijdens de uren direct na zonsondergang. Ze zijn solitair van aard, territoriaal en kunnen agressief zijn tegen indringers. Ze zijn beroemd om hun kenmerkende roep, die hen hun naam heeft gegeven – ‘Tokeh, Tokeh’. De mannetjes gebruiken deze roep vaak om hun territorium af te bakenen en om vrouwtjes te lokken.

Voeding

Het dieet van de tokeh-gekko bestaat voornamelijk uit insecten en andere kleine ongewervelden. Dankzij hun grootte zijn ze ook in staat om grotere prooien te consumeren, waaronder kleine zoogdieren en andere reptielen. In stedelijke omgevingen zijn ze nuttige plaagbestrijders, die aanzienlijke hoeveelheden insecten, waaronder muggen en kakkerlakken, consumeren.

Voortplanting

Tokehs zijn eierleggende reptielen. Het vrouwtje legt meestal twee harde, kleverige eieren die ze op een veilige plaats plakt, zoals onder een boomstam of in een spleet in de muur. Na een incubatietijd van enkele maanden komen de jongen, die al volledig gevormd zijn, uit de eieren.

De Tokeh Gekko in de Thaise cultuur

De tokeh-gekko heeft een opmerkelijke aanwezigheid in de Thaise cultuur en folklore. Het is vaak geassocieerd met geluk en voorspoed, en sommige mensen geloven dat het horen van de roep van de tokeh geluk brengt. Aan de andere kant zijn er ook bijgelovige overtuigingen die de tokeh-gekko associëren met bovennatuurlijke entiteiten, waardoor sommige mensen de tokeh met enige achterdocht beschouwen.

Beschermingsstatus

Ondanks dat de tokeh-gekko algemeen voorkomt in zijn verspreidingsgebied, inclusief Thailand, is de soort lokaal bedreigd door overmatige jacht en het verlies van natuurlijke habitats. De tokeh-gekko’s worden vaak gevangen voor de exotische huisdierenhandel vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk en grote formaat. Bovendien wordt hun habitat voortdurend aangetast door stedelijke ontwikkeling en landbouwactiviteiten.

Er zijn op dit moment geen specifieke beschermingsmaatregelen voor de tokeh-gekko in Thailand, maar er wordt aangedrongen op meer aandacht voor de soort in het licht van toenemende bedreigingen.

De Tokeh Gekko in de medische wereld

Binnen de traditionele Chinese geneeskunde worden tokeh-gekko’s soms gebruikt vanwege hun vermeende helende eigenschappen. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is om deze beweringen te ondersteunen, heeft dit geleid tot een aanzienlijke vraag naar de dieren in sommige delen van de wereld, waardoor de druk op de wilde populaties toeneemt.

Conclusie

De tokeh-gekko is een fascinerend lid van de Thaise fauna, geliefd en gevreesd om zijn unieke kenmerken en prominente aanwezigheid in zowel landelijke als stedelijke gebieden. De voortdurende bedreigingen voor zijn overleving benadrukken echter de noodzaak van meer onderzoek naar en bescherming van deze opvallende soort. Deze majestueuze nachtelijke jager verdient het om gewaardeerd te worden om zijn rol in het ecosysteem, zowel als een controleur van plagen als een belangrijk onderdeel van de natuurlijke biodiversiteit van Thailand.

7 reacties op “Reptielen in Thailand: De fascinerende wereld van de Tokeh Gekko (Gekko gecko)”

 1. Sjaak S zegt op

  Wij hebben deze dieren in onze tuin en horen ze iedere avond… tokeh tokeh…. onze kat vangt wel eens een jonger expemplaar. Gelukkig voor deze reptielen kan ik ze vaak op tijd bevrijden. Ze komt met het beest naar binnen om ermee te spelen en uiteindelijk betekent dat de dood van het diertje.
  Ik heb intussen ook geleerd hoe ik ze moet pakken zonder dat ze in mijn vinger bijten. Ze hebben ook als jong dier sterke kaken. Het beste direct achter het hoofdje vastpakken zodat ze zich niet kunnen omdraaien.
  Ik breng ze dan naar buiten op een plek waar onze kat ze niet kan vangen.
  Ze mag wel muizen oppeuzelen… 🙂

  • Bertrand zegt op

   Ik zou graag eens zien hoe je ze kunt pakken Sjaak. Ze zijn vliegensvlug, van zodra ze je opmerken zitten ze achter of onder een meubel of hoog op de muur waar je er niet bij kunt.

   • Sjaak S zegt op

    Natuurlijk kun je ze niet zomaar pakken. Ik kan dat alleen maar als de kat ze al gevangen had en naar binnen brengt. De diertjes zijn dan al uitgeput of zo in het nauw gedreven dat ze geen kant meer op kunnen. En dan nog moet ik snel zijn.
    Met een hand moet ik de kat weghouden en de andere het beestje vangen. Niet eenvoudig, maar ik word er steeds beter in.

 2. Cor zegt op

  Toen ik in April in Thailand was zat er een tokeh in mijn slaapkamer in de nacht kwam hij te voorschijn met een zaklamp kon ik hem dan zien zitten

  • Onbekende Nederlander zegt op

   When a tokeh is too noisy then I like to catch.
   I have a bucket ready with open side aiming at the animal sitting on the wall. Moving in slowly and last 20-30 cm very quickly over it’s body and hit the wall. Have a carton or plastic flat cover ready and shift between the bucket and the wall. Fix the cover and move all to my car. Drive away and let the tokeh free in the fields. Not within +
   500 meter or it will find the house again.
   Can also try to catch under a soft hat or towel. I find the bucket more effective.

 3. Jan zegt op

  How to get rid of these animals without killing them. That sounds at night is very very disturbing.

 4. bennietpeter zegt op

  Dit jaar heb ik de tokeh gekko voor het eerst gehoord, niet gezien.
  Grappig geluid om te horen, begint eerst met een aanhef als een mekkerende geit en dan over op tokeh.
  https://www.youtube.com/watch?v=-U1r-Cgmdvg

  Mijn vrouw kon er zowaar wat over vertellen, dat ze leefden in bomen met holen erin. Ik had ze nog nooit eerder gehoord, laat staan zien. We waren opdat moment hoog boven in Songkhla regio, aan de kust.
  Mijn vrouw wist ook te vertellen, dat de Thai dit type dier gebruikte om de kinderen manen tot slapen te gaan.
  Als je niet ging slapen, dan kwam de tokeh en at je lever op. Mmm, ok zo wordt dat beestje niet echt populair.
  En ja, het is een roofdier en kan goed bijten. Kan je ook in de filmpjes zien op youtube.

  Er worden ook zg. “grappige” filmpjes gemaakt, waarbij wederom de tokeh niet populairder wordt.
  Liet mijn vrouw, me zien. Natuurlijk ook verhalen als zijnde dat deze gecko, een afrodisiacum zou zijn, dus wordt bejaagd.
  In USA is het “een plaag”, want hij hoort daar niet thuis. Wellicht mensen welke deze dieren als huisdier hadden, de tanden ontmoeten en dan vervolgens het beestje niet meer wilde.
  Wederom in Florida, waar ze ook al problemen hebben met de python.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website