Een gekko in Thailand (video)

Door Redactie
Geplaatst in Flora en fauna
Tags: ,
1 augustus 2019

Wie in Thailand is geweest kent ze, de kleine hagedissen die op je muur of plafond doodstil zitten te wachten op een mug of een ander insect. In Nederland noemen we ze gekko’s of ook wel tjik tjak.

De Thai waarderen de gekko’s enorm. Ze worden als nuttig en belangrijk gezien omdat ze grote hoeveelheden insecten opeten. Een gekko voedt zich met muggen, huiskrekels en kakkerlakken.

De huisgekko is niet erg schuw en trekt zich weinig aan van de mens. Vaak zijn ze te vinden in de buurt van kunstlicht omdat hierdoor insecten worden aangetrokken. Het lijkt alsof ze kleven aan een plafond of wand. Ze zijn supersnel en kruipen overal tussen. Dit tot grote schrik van toeristen, die ze tegenkomen op de meest vreemde plaatsen zoals in schoenen en tussen wasgoed.

Een reisleider vertelde me dat hij ooit midden in de nacht zijn bed uitgebeld werd, door een vrouwelijke toerist, die hysterisch aan de telefoon gilde, dat ze kleine krokodillen op haar kamer had.

Het onderstaande reclamefilmpje was erg populair in Thailand, een ‘Gekko lovestory’. Twee verliefde gekko’s komen wreed aan hun einde door goedkope plafondtegels.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Een gekko in Thailand (video)”

 1. ruud zegt op

  Ik vind het wel leuke beestjes en inderdaad niet erg schuw, als ze je leren kennen.
  Ik heb ze toch liever aan de andere kant van het horrengaas, want dat ze insekten vangen vind ik wel een goed idee, maar ze zijn niet zindelijk.
  Zo af en toe moet je de poep van de muur halen.
  Bij de badkamer geef ik ze af en toe wat water.
  Dat spetter ik dan tegen de glazen ruitjes aan de andere kant van het horrengaas.
  Dat wordt dan dankbaar opgelikt.
  Behalve ‘s morgens vroeg, is er de rest van de dag geen water te vinden om deze tijd van het jaar.

  In tegenstelling tot wat ik eerder op Thailandblog over de gecko’s heb gelezen, groeit de staart wel degelijk opnieuw aan.
  Ik heb het hele proces kunnen bewonderen bij een gecko bij het badkamer raam.
  Het begint als een dunne stekel, die langzaam langer en dikker wordt, tot die weer het oude formaat heeft.
  Wat nu precies het voordeel van die staart is, is me niet helemaal duidelijk.
  Zonder staart gaat het leven ook gewoon door en het is een groot stuk lichaam, dat ook te eten moet krijgen.

  Mogelijk is die staart noodzakelijk voor de voortplanting, want ik heb gezien, dat ze daarbij een zeer ingewikkelde manier van bij elkaar liggen (aan de muur hangen) voor hebben.

 2. frank h vlasman zegt op

  De eerste GEKKO die ik zag was in Sri Lanka. De bediende, die dag en nacht op de gang stond op te passen, moest lachen om mijn “angstige” reactie. Hij vertelde over het nut van het beest. Ik tevreden en gerust gesteld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website