Een gekko in Thailand (video)

Door Redactie
Geplaatst in Flora en fauna
Tags: ,
4 december 2023

Wie in Thailand is geweest kent ze, de kleine hagedissen die op je muur of plafond doodstil zitten te wachten op een mug of een ander insect. In Nederland noemen we ze gekko’s of ook wel tjik tjak.

De Thai waarderen de gekko’s enorm. Ze worden als nuttig en belangrijk gezien omdat ze grote hoeveelheden insecten opeten. Een gekko voedt zich met muggen, huiskrekels en kakkerlakken.

De huisgekko is niet erg schuw en trekt zich weinig aan van de mens. Vaak zijn ze te vinden in de buurt van kunstlicht omdat hierdoor insecten worden aangetrokken. Het lijkt alsof ze kleven aan een plafond of wand. Ze zijn supersnel en kruipen overal tussen. Dit tot grote schrik van toeristen, die ze tegenkomen op de meest vreemde plaatsen zoals in schoenen en tussen wasgoed.

Een reisleider vertelde me dat hij ooit midden in de nacht zijn bed uitgebeld werd, door een vrouwelijke toerist, die hysterisch aan de telefoon gilde, dat ze kleine krokodillen op haar kamer had.

Het onderstaande reclamefilmpje was erg populair in Thailand, een ‘Gekko lovestory’. Twee verliefde gekko’s komen wreed aan hun einde door goedkope plafondtegels.

13 reacties op “Een gekko in Thailand (video)”

 1. ruud zegt op

  Ik vind het wel leuke beestjes en inderdaad niet erg schuw, als ze je leren kennen.
  Ik heb ze toch liever aan de andere kant van het horrengaas, want dat ze insekten vangen vind ik wel een goed idee, maar ze zijn niet zindelijk.
  Zo af en toe moet je de poep van de muur halen.
  Bij de badkamer geef ik ze af en toe wat water.
  Dat spetter ik dan tegen de glazen ruitjes aan de andere kant van het horrengaas.
  Dat wordt dan dankbaar opgelikt.
  Behalve ’s morgens vroeg, is er de rest van de dag geen water te vinden om deze tijd van het jaar.

  In tegenstelling tot wat ik eerder op Thailandblog over de gecko’s heb gelezen, groeit de staart wel degelijk opnieuw aan.
  Ik heb het hele proces kunnen bewonderen bij een gecko bij het badkamer raam.
  Het begint als een dunne stekel, die langzaam langer en dikker wordt, tot die weer het oude formaat heeft.
  Wat nu precies het voordeel van die staart is, is me niet helemaal duidelijk.
  Zonder staart gaat het leven ook gewoon door en het is een groot stuk lichaam, dat ook te eten moet krijgen.

  Mogelijk is die staart noodzakelijk voor de voortplanting, want ik heb gezien, dat ze daarbij een zeer ingewikkelde manier van bij elkaar liggen (aan de muur hangen) voor hebben.

  • Hans Pronk zegt op

   Met staart kunnen ze naar bijvoorbeeld een muur springen zonder er weer vanaf te kaatsen. Die staart vangt de klap op. Zonder staart vallen ze van die muur af na een sprong.

 2. frank h vlasman zegt op

  De eerste GEKKO die ik zag was in Sri Lanka. De bediende, die dag en nacht op de gang stond op te passen, moest lachen om mijn “angstige” reactie. Hij vertelde over het nut van het beest. Ik tevreden en gerust gesteld.

 3. Antoni Uni zegt op

  De Gekko en de Tjitjak zijn totaal verschillende hagedissen. De Tjitjak is vrij klein en niet gekleurd, de Gekko is een vrij grote gekleurde hagedis. Ook de roep is anders: de Tjitjak roept zacht, iets als tji tji tji tji, terwijl de Gecko een harde roep heeft die je soms wakker kan maken! Wanneer een Gecko kans ziet om te bijten dan houd deze vast en moet je je vinger/hand onder water houden! Mijn huis zit vol of Tjitjaks, maar een Gecko zie/hoor ik zelden!

  • Lung addie zegt op

   Beste,
   jij verward een Gekko met wat hier een ‘Tokei” genoemd wordt. Die is idd vrij groot en gekleurd. Zijn volksnaam komt van zijn roep vandaan. Waar hier sprake van is is wel degelijk een gekko. En het is geen ‘Tjitjak” maar een Tjintjok: Mogelijk in Isaan noemen ze dat zo. En idd, een ’tokei’ bijt nogal… heb ik aan de lijve ondervonden. Een gekko bijt helemaal niet.

   • Arie zegt op

    De Tokei met een spraakgebrek die zich regelmatig bij mijn apartement ophoudt roept geen Tok-keh maar F…k you.
    De afmeting is +- 40 cm en je schrikt je een hoedje als je nietsvermoedend op het terras gaat zitten en hij/zij hangt aan de muur op oog hoogte.

 4. Lung addie zegt op

  Ja, de gekko is her heel goed bekend: ‘Tjin Tjok’. Veroorzaken weinig hinder en voeden zich met insecten, dus ergens wel een nuttig diertje..
  Ik had er wel een probleem mee. Als radio-zendamateur beschik ik over een zendversterker welke op lampen werkt. Die produceert warmte welke door een ventilator afgevoerd wordt. Daarvoor zijn er luchtafvoer openingen in de wand van de versterker aanwezig. Gekko’s kruipen hierlangs in de versterker. Dat spul werkt op 3000V, indien ze over zo een 3000V deel lopen geeft dit een deftige kortsluiting met een hevige knal en soms ook een steekvlam als gevolg. Dat resulteerde in een dode, gecaramelliserde gekko…. en ook een paar keer tot, gelukkig door mij herstelbare, schade.
  Na een paar keer hiermee geconfronteerd geweest te zijn heb ik alle openingen maar afgeplakt met muggengaas zodat de warme lucht er wel nog uit kan maar de gekko’s er niet meer in kunnen.

 5. TheoB zegt op

  Ik zie dat er wat verwarring is over deze reptielen die beiden van de Gekkonidae familie zijn.
  Zoek in je browser op afbeeldingen van จิ้งจก (tsjîngtsjòk :: hagedis) en ตุ๊กแก (tóekkae :: gekko) als je het verschil wil zien.

  Met de tsjîngtsjòk heb ik ook wat minder aangename ervaringen opgedaan. Ik kan je verzekeren dat voedingen van PC’s niet bestand zijn tegen levensmoede exemplaren en dat hun uitwerpselen geen smakelijk ingrediënt van de rijstmaaltijd, noch van een kop thee zijn.

 6. William zegt op

  Shera wood geweldig spul.
  Diverse plafond al vervangen door platen of planken.

  Tjin Tjok leuke beestjes vreten graag muggen en zo meer.
  Heb in de loop van jaren alleen het moederboard van de elektromotor van het carport-hek mogen vernieuwen A paar duizend Baht en nog niet zo lang geleden hetzelfde geintje met de buitenunit van de airco.
  Reden Tjin Tjok
  Moet ook geen jaarlijks evenement worden.
  Dat ze niet zindelijk zijn is ook tamelijk vervelend.

 7. Arno zegt op

  Die “draakjes” zitten overal, heb op de snelweg een paar keer uitgetest, er zat er één op de ruit van mijn portier, toen de snelheid boven de 110 km/h kwam hield de gekko het niet meer en waaide van mijn autoruit af, we hebben een europees model wasmachine, op een ochtend wilde ik de machine vullen met wasgoed en vond het behoorlijk stinken in de wasmachine, ik ontdekte dat er in de plooi van het afdicht rubber tussen de wastrommel en deurafdichting in wat achtergebleven spoelwater een lijkje van een kleine gekko lag, mogelijk had die er bij de vorige wasbeurt al in die plooi gelegen en daar het wasprogramma meegemaakt, maar niet overleeft. Snel de dode gekko verwijderd en de wasmachine met een wasmachine reinigingspoeder welke we uit Nederland meegenomen hadden een kookwasprogramma laten draaien, want die dode gekko lucht wil je niet in je wasmachine of wasgoed hebben

  Gr. Arno

 8. Arno zegt op

  Vergeet niet de schade aan Airco’s, wij hadden een nieuwe Daikin converter, die zou volgens de commercial gekko proof moeten zijn, helaas binnen twee weken weigerde de Daikin dienst.
  De leverancier gebeld, die kwam de andere dag.
  En jawel in het elektronica gedeelte zat een verkoold lijkje van een gekko op een doorgebrande printplaat.
  Dit geintje werd onder garantie gerepareerd,
  Resultaat is dat we nu als de airco uitgeschakeld word de airco afplakken met breed plakband!
  Dit geintje zullen velen met mij wel eens beleefd hebben in Thailand.

  Gr. Arno

  • Ton Egbers zegt op

   Al 2x hetzelfde probleem hier gehad in de bungalows van mijn Indonesische duikcentrum. Ook Daikin 🙁
   Een keer ’n indoor unit, een keer ’n outdoor unit van een andere unit. Da’s 2x op de 15 units, sinds installate begin 2019. Maar tijdens Covid natuurlijk niet of nauwelijks gebruikt.

 9. Eric Donkaew zegt op

  Ik lees hier wat over de niet-zindelijkheid van de tjiktjaks of gekko’s. Maar wat verwacht je dan? Hebben jullie een wc-tje geïnstalleerd voor deze diertjes? Zo nee, dan ook niet zeuren. Ze moeten ergens hun behoefte doen.

  Ik heb er ook een in mijn condo. Volgens mij heeft hij of zij zich genesteld achter de koelkast of de keukenkastjes. Af en toe komt ie er uit en loopt over de muur, en na verloop van tijd weer terug. Zo’n twee keer per dag hoor ik het typische tjiktjakgeluidje. Dan leeft ie dus nog, want ja, het diertje krijgt van mij geen eten of drinken. Als ie slim is, kruipt ie onder de voordeur naar buiten, want zo moet ie ook binnengekomen zijn.

  Ik schrok een keer toen ik de koelkast open deed. Een dode tjiktjak! De vorige dag was ie er nog niet. Hoe was ie daar binnengekomen? Het enige wat ik kan bedenken is dat ie, toen ik de koelkast open deed, er voor mij ongemerkt in gesprongen is. Om vervolgens een koele dood te sterven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website