Rijbewijzen verlengen in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Expats en pensionado, Rijbewijs
Tags: ,
13 oktober 2017

De tijd gaat wel erg snel voorbij. Alweer 5 jaar verder en dan moeten de rijbewijzen verlengd worden. Eerst naar de Immigratie waar formulieren ingevuld dienen te worden voor een rijbewijsverklaring van de immigratie.

Behalve dat het originele paspoort meegenomen moet worden, moeten ook kopieën gemaakt worden van de pagina met foto, pagina met visum (een non- immigrant visum)pagina met departure card & arrival datum en een pagina met visumverlenging. Per rijbewijs 1 complete set en per set 1 foto inleveren, vervolgens wordt er een nummer uitgereikt. Na 20 minuten kunnen, na betaling van 330 Baht per set, de twee formulieren in ontvangst genomen worden.

De dag erna rond 8 uur naar de Land Traffic Departement in Banglamung. In de nabijheid van de International School of the Regents. In de aankomsthal rechts voor de Farang op de bovenste knop drukken; op het volgnummer staat klein aangegeven bij welk bureau men moet zijn, in het groot het volgnummer. Hier worden weer 2 complete sets ingeleverd zoals bij de immigratie, maar het paspoort wordt nu ook ingeleverd, de 2 rijbewijs verklaringen van de immigratie, kopieën van de voor- en achterkant van de rijbewijzen en de originele rijbewijzen! Op de kopieën handtekeningen plaatsen!

Het voelt een beetje kaal en uitgekleed aan zonder paspoort en rijbewijzen. Een schrale troost, men krijgt een rood volgnummer voor rijbewijs verlenging en mag dan in een van de beide wachtkamers wachten.

Daarna volgen simpele tests. Eerst de aangewezen kleuren (rood, geel, groen) in verschillende volgordes kunnen benoemen, daarna 1 stokje op dezelfde hoogte zien te krijgen als stokje 2 (dieptewaarneming) en vervolgens een reactie test. Als het licht van groen op rood springt snel op het rempedaal trappen. Vervolgens een videofilm met Engelse ondertiteling met 10 regels in het verkeer (“dones and not done” gedragsregels) en het vertonen van veel verkeersongevallen.

Tijdens de “voorstelling” gaat een boek rond waarin iedereen zijn naam schrijft en aangeeft welk rijbewijs er verlangt wordt.

Na afloop krijgt iedereen zijn paspoort en papieren terug met volgnummer en mag het gehele gezelschap naar bureau 15 waar 2 dames foto’s nemen voor de geplastificeerde rijbewijzen. Uiteraard eerst even afrekenen. Motor/bromfiets rijbewijs 305 Baht en auto rijbewijs 555 Baht.

Ruim 4 uur later kan men het pand verlaten in bezit van 2 nieuwe rijbewijzen en natuurlijk mijn eigen vertrouwde paspoort!

Voor nieuwe rijbewijzen gelden andere regels. Extra: Meenemen een internationaal of nationaal rijbewijs met kopie, gezondheidsverklaring en een theoretische test per computer en hier is sprake van een groen volgnummer.

31 reacties op “Rijbewijzen verlengen in Thailand”

 1. Arjen zegt op

  Het zou handig zijn om te vermelden waar dit op deze wijze plaatsvindt.

  Ik woon in duidelijke ergens anders, en heb afgelopen week ook mijn Thaise rijbewijzen verlengd, en de procedure was totaal anders (en veel makkelijker)

  Ik stond drie uur na binnenkomst weer buiten, met de rijbewijzen, ik heb mijn paspoort niet hoeven inleveren (wel laten zien, maar voor inleveren ben ik allergisch) heb de beroemde film niet hoeven zien (de Thai overigens wel)

  En aangezien schrijver het niet nodig vindt te vermelden waar het op zijn wijze geschiedde, vind ik het niet nodig te vermeldden waar het op de wijze zoals het mij gegaan is te vermelden.

  Maar voor geinteresseerden ben ik gaarne bereid dit wel uit te leggen.

  Arjen.

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Arjen,

   Land Traffic Departement in Banglamung, dat ligt bij Pattaya

  • lex zegt op

   Arjen, je zou beter moeten lezen de plaats staat wel vermeld. Jammer dat je hierdoor jouw provincie niet noemd. Dan had het een aanvulling kunnen zijn, inplaats van een hoop text zonder enige waarde/aanvulling op het orginele bericht.

  • Peter V. zegt op

   Lezen is ook een vak.
   “Land Traffic Departement in Banglamung”

 2. henry zegt op

  Als men een gele tabian baan of een roze ID voor buitenlanders bezit, hoeft men helemaal niet naar immigratie te gaan voor documenten.

  • Robert H. Balemans zegt op

   Gele boek , of roze I.D. kaartje , die ” of ” kan niet , want niet in bezit van ” gele adres boek ” wil ook zeggen geen roze i.d. kaartje …

   • henry zegt op

    Je hebt de keuze welke je laat zien Roze ID OF gele Tabiaan ban. Ik maak de keuze om mijn gele tabin baan thuis te laten. Dus wel OF

 3. j p zegt op

  een kleine maand geleden nieuw rijbewijs voor 5 jaar gaan aanvragen in Chiang Mai
  ik had alleen een doktersverklaring nodig dat ik in goede gezondheid verkeer en ben niet naar de immigratie moeten gaan voor formulieren
  Na een eenvoudige test 2 u en half moeten wachten voor mijn rijbewijs. kostprijs 505 Baht.

  • Rob Tha Mai zegt op

   In Chanthaburi het zelfde, echter mijn Thais rijbewijs is 10 jaar geldig.

   • theoS zegt op

    Er bestaan geen 10 jarige Thaise rijbewijzen. Niet in Chanthaburi of waar dan ook in Thailand. Ik ruik een scam.

  • henry zegt op

   Bij een 2e 5 jarige verlenging is geen doktersverkaring meer nodig

 4. Fon zegt op

  Bedankt voor de bruikbare informatie. Wij moeten binnenkort ons tijdelijke rijbewijs (2 jaar geldig) verlengen naar een 5-jarig rijbewijs. Is dan weer een gezondheidsverklsring nodig?

  • l.lagemaat zegt op

   Niets is in Thailand zeker en eenduidig, zie overige reacties!

   Echter een papiertje halen bij een dokter voor 100 Baht, dat schijnt de “doktersverklaring” te zijn,
   die niet nodig was dit keer bij de verlengigng.

  • henry zegt op

   wel voor de 1se verlenging daarna niet meer.

  • Walter zegt op

   Ja in Banglamung vraagt men een doktersverklaring

 5. Gerrit zegt op

  Tja,

  Alles verschild een beetje in Thailand, maar ik moest voor de verlenging, bij het Land transport office t.o. de Chatuchak markt in Bangkok, toch ook een medische verklaring hebben. Ben er zelfs voor weg gestuurd.

  This is Thailand

  Groetjes Gerrit.

 6. Emiel zegt op

  Heb een maand geleden mijn thais rijbewijs bekomen
  Moest mijn (nationaal) rijbewijs laten vertalen naar het thais ,kosten 3000 thb
  Geen theotische test ,

 7. Renévan zegt op

  Ik heb al diverse malen op Samui mijn rijbewijzen verlengd, maar van een rijbewijs verklaring heb ik nog nooit gehoord. Wel van een certificate of residence, hier alleen voor nodig adres op een briefje, paspoort en een paspoort foto. Een origineel en een kopie hiervan zijn voldoende voor twee rijbewijzen. De rest is zo als Lodewijk het aangeeft, wel trouwens een lange broek dragen.

 8. Trees zegt op

  Wij gaan al een paar jaar in de winter 3 maanden naar Hua Hin. Mijn man heeft 2 jaar geleden zijn Thai rijbewijs gehaald en moet hem volgend jaar laten verlengen.

  Nu lees ik nergens meer dat je dan je gele boekje moet laten zien.Wel dat je op een papiertje moet laten zien waar je verblijft.

  Kan iemand mij daar duidelijkheid over verschaffen?
  Met groet
  Trees

  • Renévan zegt op

   Waar u woont kunt u laten zien door het gele boekje als u dat heeft. Anders door een certificate of residence verkrijgbaar bij het immigration office. Wat u nodig heeft om dit te verkrijgen hangt af van het immigratie kantoor, dus daar even informeren.

 9. Khun Klahan zegt op

  Goedendag,

  Ik heb een vraagje. Ik woon al 3 maanden in Udon Thani en wil graag rijbewijs halen voor motosaai, rot(auto) en vrachtwagen dus met aanhanger/oplegger. Ik ben in bezit van Thaise blauwe ID en Paspoort, helaas kan ik veel te weinig Thais spreken noch lezen of schrijven. Ik heb Well Nederlandse rijbewijs voor B-BE-C-CE maar geen Motorrijbewijs. Een kennis zei dat ik om kan laten zetten maar alleen voor auto, dat wil ik niet ik wil gewoon voor alles halen.

  Lessen zijn niet echt nodig voor mij want al 17 jaar beroepsmatig gereden nationaal en internationaal zelfs ook Engeland gereden met de vrachtwagen zowel met een busje en auto ook veel in zuid Afrika gereden waar ze ook links rijden met stuur aan rechts en pook links schakelen. Ik heb zelfs hier in Udon met een gehuurde wagen gereden in 2015.

  Wat zijn de kosten?
  Spreken ze bij de Land Traffic Department vloeiend Engels? Ik heb geen vriendin.
  Ik heb ook geen auto noch motosaai, kan ik in hun wagen rijden voor examen tenzij nodig is?
  Hoe zit het met voor de vrachtwagen?

  Het zit zo dat ik zo snel mogelijk motor wil kopen omdat het goedkoper is dan een auto.
  Waarom vrachtwagen? Omdat ik later een transport bedrijf wil openen.

  Dank jullie voor medewerking,

  Khun Klahan

  • Bucky57 zegt op

   Dan moet ik je vertellen dat een buitenlander “Farang” alleen een rijbewijs kan krijgen voor volgende categorien 1,2 en 6. Alle andere categorien zijn voorbehouden voor Thai. Jij krijgt nooit een working permit om de ander categorien te besturen.

   Type 1 – Temporary Private Car: This licence is issued to those who have successfully completed the driving test. This licence is valid for a period of 2 years. Licence holders are not permitted to drive outside the country. [Citation need] (Many Thai people that live/study outside the country have claimed to be able to use the temporary licence to drive in that country without any problem, with some of them even receiving the confirmation from transport officers themselves that they are allowed to drive there. These countries include United States (might depend on the state), Australia, and New Zealand)
   Type 2 – Private Car: This licence is issued to those who have possessed Temporary Licence for a period of 2 years. This licence is valid for a period of five years. Private Lifetime Car is no longer issued to new applicants but remains valid to existing holders.
   Type 3 – Private three-wheel vehicle: This licence is issued to those who wish to drive three-wheel vehicle, commonly known as Tuk-Tuk.
   Type 4 – Commercial Car: This licence is issued to those who wish to commercially operate private car such as taxi and other privately owned taxi.
   Type 5 – Commercial three-wheel: This licence is issued to those who wish to commercially operate three-wheel vehicle such as Tuk-Tuk drivers.
   Type 6 – Motorcycle: This licence is issued to those who wish to drive motorcycle.
   Type 7 – Road work licence: This licence is issued to road construction vehicle drivers

  • theoS zegt op

   Farang krijgt geen rijbewijs voor vrachtwagen halen. Alleen motor en sedan.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste Khun Klahan,

   Door te schrijven dat je een Thaise ID en paspoort bezit lijkt het voor mij dat je dan ook de Thaise nationaliteit hebt.

   Iedereen in zijn reactie gaat er hier maar van uit dat je een “farang” bent en hun reacties zijn daar dan ook op gericht.

   Misschien eerst dat uitklaren alvorens te bekijken wat dan wel en niet kan.
   Kan een wereld van verschil maken,
   Thaise nationaliteit of niet.

   Een taal spreken of niet zegt niets over de nationaliteit.
   Ik ken namelijk wel meer personen die ook de Thaise nationaliteit hebben , maar amper Thais spreken, laar staan lezen en schrijven.

 10. Renévan zegt op

  Als eerste u heeft het over een Thaise ID daarmee bedoelt u waarschijnlijk het blauwe boekje,daar kan u naam niet inkomen dus voor u van geen waarde. Rijbewijzen waarvan je een internationaal rijbewijs hebt kan je simpel overzetten met alleen een paar simpele tests. Ga er maar van uit dat het Engels dat ze spreken minimaal is. Het theorie examen is op de computer en ook in het Engels. Het praktijk examen wordt gedaan op het terrein van het LTO (land transport office). Voor het vervoer middel waarvoor je examen doet moet je zelf zorgen.
  Dat openen van een transport bedrijf waarvoor u zelf wil gaan rijden kan u wel vergeten daar dit alleen door Thaien gedaan mag worden.

 11. Peter zegt op

  Weet iemand iets over een leeftijds grens van een verlenging van een rijbewijs? Ik ben nu 80 jaar en moet volgend jaar mijn auto rijbewijs verlengen.

 12. Jacques zegt op

  Het mag zo langzamerhand toch wel duidelijk zijn voor een lezer van dit blog, die dit wel vaker doet, dat de rijbewijsprocedures telkens verschillend zijn naargelang de streek en het desbetreffende kantoor hier in Thailand. Men doet maar wat het goeddunkt en van eenheid is geen spraken. Van belang is dus om van te voren te informeren bij het desbetreffende kantoor. De procedure zou zelfs ieder jaar weer kunnen verschillen. Maar het is goed dat deze procedure onder de aandacht komt en in dit geval mis ik voor Pattaya (Banglamung) de situatie als men beschikt over de Thaise (roze) ID Kaart en het gele tambien baan boekje. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, want moet voor het nieuwe jaar weer op herhaling voor 5 jaar en kennelijk is de trip naar immigratie in mijn geval niet nodig. Dus ik ga eerdaags weer eens langs bij het rijbewijskantoor om duidelijkheid te krijgen in mijn geval.

 13. Khun Klahan zegt op

  @RonnyLatPhrao…dat klopt dat ik Thaise nationaliteit heb. Maar komende week ga ik toch naar het land and traffic Department in Udon om navraag te doen en proberen alleen om te zien of het me lukt.

  Ik begrijp dat je ook meerdere mensen met de Thaise nationaliteit bezitten kent die weinig tot redelijk Thaise taal kunnen bemachtigen. Hoe hebben zij het rijbewijs aangevraagd als ik je het mag vragen?

  Bucky57…dank je voor uitleg van de categorieën, die heb ik destijds al eerder gevonden maar toch voor de anderen om te weten hoe het zit met de categorieën.

  Ik heb een BLAUWE ID en een Thaise Paspoort en staat in het BLAUWE Tabien Baan van mijn Thaise moeder VOOR de gene die niet duidelijk heeft gelezen.

  Dus ik ben een klein gedeelte farrang om dat ik in NL door mijn NL ouders opgegroeid. Maar mijn bloed zit bij mijn Thaise ouders die ik in 2015 gevonden heb en sinds begin dit jaar heb ik mijn Thaise ID en Paspoort opgehaald. Ik ben al sinds mijn geboorte in 1975 allang ingeschreven IN Thailand.

  Dus ik mag officieel een bedrijf openen en werken waar een buitenlander geen beroep mag uitoefenen en aan alle categorieën aan voertuigen besturen. Dus ook vrachtwagen mag ik rijden.

  • Khun Klahan zegt op

   Ik sta in het Blauwe Tabien Baan boekje ingeschreven en in het amphur…dat wou ik ff bijzeggen.

  • Khun Klahan zegt op

   Ingeschreven in het Blauwe Tabien Baan boekje…het ff niet duidelijk geschreven.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste Khun Klahan

   Ik had zo al het vermoeden dat men te rap de conclusie trok dat je een “farang” was, zonder rekening te houden dat je ook wel eens de Thaise nationaliteit kon hebben. Er stond nochtans duidelijk dat je ook een Thai paspoort had. Denk dat ze ervan uit gingen dat je geen Thai was omdat je zei geen Thais te kunnen.
   Het is natuurlijk niet omdat je de Thaise taal niet of weinig kent dat je geen Thai kan zijn.

   Als Thai heb je dezelfde rechten als andere Thai. Je kan dus dezelfde werken uitvoeren als al de andere Thai
   Ik vermoed ook wel dat je de categorieën op je NL rijbewijs kan laten omzetten naar een Thai rijbewijs maar op die vraag zullen ze daar wel kunnen antwoorden.
   Een eventueel theoretisch rijexamen afleggen kan ook in het Engels. Diegene die geen Thais kennen doen dat ook.
   Of er daar zijn die Engels spreken weet ik niet. Zou best kunnen. Zal van het bureau afhangen denk ik.
   Ken je niemand meenemen naar daar die het eventueel voor je kan vertalen ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website