Een aantal ING Bank rekeninghouders hebben de bovenstaande brief gekregen naar aanleiding van een eerdere brief voor bepaling van het land waar de rekeninghouder belasting zou betalen.

De tekst spreekt voor zich maar is toch opmerkelijk. Zo staat er dat de Nederlandse belastingdienst de gegevens doorgeeft aan de Thaise belastingdienst. Klopt alleen niet, want de NL-belastingdienst geeft dat normaal gesproken niet door aan de Thaise belastingdienst. Of nu opeens wel? Vreemd….

19 reacties op “ING Bank: Vastleggen Fiscaal woonland”

 1. Chris zegt op

  Ik begrijp het probleem niet.
  Je betaalt op basis van het belastingverdrag tussen Nederland en Thailand slechts in 1 land belasting. Als je in Thailand belasting betaalt moet je die gegevens verzamelen om die vervolgens naar Nederland te sturen, voor vrijstellingen bijvoorbeld. Een heel gedoe soms. Ik zou blij zijn als beide Belastingdiensten informatie uitwisselen zodat ik zelf niet overal achteraan moet.

  • RobHuaiRat zegt op

   Nee Chris het is niet juist wat jij beweert. Als je AOW en of een ABP pensioen hebt blijven deze uitkeringen volgens het verdrag in Nederland belast. Als je echter naast je AOW een berijfspensioen ontvangt kan je hier vrijstelling heffing LB aanvragen. Als je die vrijstelling hebt ontvangen moet je voor dit pensioen aangifte in Thailand doen en als het hoog genoeg is hier belasting over betalen hoewel minder dan in Nederland. Dus het is heel goed mogelijk dat je in beide landen belasting betaalt, want ik doe dit namelijk.

   • chris zegt op

    beste RobHuaiRat,
    Dat klopt niet helemaal. Heb sinds een maand zwart op wit van de Belastingdienst dat ik ook over mijn ABP pensioen vrijstelling loonheffing krijg. Over mijn bedrijfspensioen had ik die vrijstelling al.

  • Erik zegt op

   Chris dat betalen in slechts een land is niet waar.

   Wel is waar dat beide landen het verdrag moeten naleven maar dan kun je in beide landen aangifteplichtig zijn. Heb je zowel NL staatspensioen als NL bedrijfspensioen dan betaal je over het staatspensioen in NL en mag Thailand het bedrijfspensioen belasten. Of je in Thailand daadwerkelijk betaalt (= de knip trekken…) hangt af van het Thaise stelsel met aftrekposten, vrijstellingen en een schijf tegen nul procent.

   Enkele bronnen van inkomen waaronder de AOW mogen in beide landen belast worden. Dan kun je in NL aftrek vragen wegens dubbele heffing.

 2. l.lagemaat zegt op

  Hoewel ik geen klant ben van Ing.bank Ned. wil ik wel reageren.

  Bepalen fiscaal inwonerschap!
  Gaat de Ing.bank op de stoel zitten van de bel.dienst? En zal vervolgens de gegevens doorgeven aan de
  Ned.fiscus, die dat vervolgens zou moeten doen aan de Thaise.
  EEN GOSPE!!
  De Thaise bel.dienst weet niet wat ze aan moet met deze berichten door geen beheersing van andere talen en gooit het in de onderste la! Einde verhaal.

  De Ing. Bank zal eerst zijn eigen broek moeten ophouden en niet de Ned.belastingbetaler laten opdraaien voor mismanagement en witwassen om zo overeind gehouden te moeten worden! Laat zij haar eigen nest schoonhouden. Moet daarom de top dit jaar 2019 weer rijkelijk beloond worden? Geef de belastingbetaler naar rato terug en steek het niet in je eigen te grote zakken!
  Rutte kan er nooit wat aan doen. Alleen als er problemen zijn, wordt wel naar het geld van de belastingbetaler gegrepen.

 3. ruud zegt op

  “Klopt alleen niet, want de NL-belastingdienst geeft dat normaal gesproken niet door aan de Thaise belastingdienst. Of nu opeens wel? Vreemd….”

  Voor alles is een eerste keer.
  Ik neem aan, dat dit met witwassen en belastingontduiking te doen heeft.
  Banken moeten van alles controleren, dat ze misschien helemaal niet eens kunnen controleren, maar waar ze wel verantwoordelijk voor worden gesteld.
  Waarschijnlijk zorgt de ING in samenwerking met de Nederlandse belastingdienst voor, dat de Thaise belastingdienst op de hoogte is, van wie in Thailand belasting zou moeten betalen.
  Daarmee hebben ze dan een deel van hun probleem op het bordje van Thailand gelegd en die moet maar zien, wat die daar mee doet.
  En doet de Thaise belastingdienst er niets mee, is het in ieder geval niet meer de verantwoordelijkheid van het ING.

  Dat de belastingdienst er bij betrokken is heeft mogelijk met privacy te maken.
  De ING mag Thailand waarschijnlijk geen informatie verstrekken over de Nederlandse rekening.
  Dat mogen/ moeten ze wel aan de Nederlandse belastingdienst doen, die die informatie vervolgens weer aan Thailand kan geven.

 4. carlos zegt op

  In mijn situatie zegt de Belastingdienst dat ik fiscaal plichtig ben in Nederland omdat ik een Nederlandse werkgever heb.
  Daar ik wel in Thailand woon en uitgeschreven bent uit Nederland.

 5. Frits zegt op

  Voor zover ik weet is het CRS systeem helemaal niet van toepassing voor Thailand. Dus valt er helemaal niets door te geven aan de Thaise belastingdienst.

  • john zegt op

   bijgaand link van landen die deze rapportage gaan uitwisselen. Lijst per april 2019.
   Thailand staat daar NIET op.!
   Misschien wel intentie te gaan tekenen maar tot op heden niet!

   http://www.oecd.org/tax/automatic-exchange/international-framework-for-the-crs/MCAA-Signatories.pdf

 6. Tony zegt op

  In dit geval nog geen reactie van iemand op het keyword “CRS” in de brief. Hier is op dit blog al eerder over geschreven. Thailand volgt binnenkort ook landen als Maleisie en Indonesie en bv heel Europa voorheen. Iederen kan blijven klagen over ABN-AMRO’s stellingname sinds eind ’16, nu de ING of welke andere NL bank dan ook. Maar uiteindelijk moeten ze allemaal gaan conformeren aan deze Common Reporting Standard, ook de digitale Binqs en Banqs etc. Dat betekent dat ze willen weten in welk land uw primaire woon- en/of economisch belang ligt. Is dat land A of B (of zelfs C)? Stel A, dan kunnen alle verplichte heffingen in B (of C) voor A afgetrokken worden, want dubbel betalen hoeft niet. Maar grijs houden om zowel onder de A of B (of C) verplichtingen uit te komen is natuurlijk juist precies wat men hiermee probeert te bestrijden.

 7. Martin zegt op

  Fiscaal is het woonland het land waar je de helft van het jaar woont plus een dag. Het betekent dus niet dat je 6 maanden plus 1 dag in Nederland moet wonen. Februari heeft geen 30 dagen en juli en augustus hebben 31 dagen. Je kunt hier dus mee spelen. Is een kwestie van goed rekenen.

  • Tony zegt op

   Martin, wat nu als je er voor kiest ieder jaar bv 4 maanden in TH te wonen, 4 in NL en nog eens 4 in Australie. Hoef je dan volgens jouw stelling nergens meer belasting te betalen? Kan het me niet voorstellen dat het zo simpel ligt…

 8. KOOS 2 zegt op

  Soortgelijk formulier heb ik al in 2017 ontvangen van de Rabobank
  Ook met de mededeling dat de belastingdienst in mijn woonland deze gegevens zal ontvangen
  Gewoon ingevuld en opgestuurd. Ik heb AOW EN ABP, meer niet

  Kreeg naderhand weer post van de Rabobank Utrecht
  Was mijn buitenlands telefoon nummer vergeten in te vullen
  Direct geregeld natuurlijk.

  Nooit meer iets van gehoord

 9. Gerard zegt op

  Als men de link ing.nl/crs opent, opgegeven in de ING brief hierboven, dan heeft men alle informatie mbt de vraag over fiscaal inwonerschap en hoeft er niet te worden gefantaseerd. voor zover mij bekend heeft Thailand toegezegd ook te willen deelnemen aan de Common Reporting Standard (CRS) maar zal pas in 2022 hiervoor administratief gereed zijn.Thailand wordt nog niet genoemd als deelnemer.
  Via de UN (OESO) wil men dat iedereen belastbaar is en wordt de mogelijkheid om belastingontduiking tegen te gaan. En om het administratief te sluiten wil men, oa van de nederlanders, de Tax income number (TIN-code) hebben.Het past nl zo mooi in een database. maar wat nu als je geen Tin-code krijgt omdat je inkomen binnen de thaise aftrekposten valt, dan gaat de belastingdienst je geen vrijstelling loonheffing geven.
  Lammert de Haan heeft hier al 2 bestuursrechtelijke zaken van lopen die hopelijk voor het einde van het jaar door de rechter wordt beoordeeld. Hopelijk zal Lammert te zijner tijd het oordeel in Thailandblog willen weergeven. overigens zou de ned. belastingdienst ook de relatie met andere belastingdiensten via naam, geboortedatum, adres kunnen realiseren, maar ja het is zo makkelijk als iedereen een nummer heeft pfff..
  Gegevens uitwisseling tussen belastingdiensten is allang mogelijk via de onderlinge belastingverdragen.

  Of Lammert aan het rechte eind krijgt, ik hoop het, maar volgens art. 29 van de grondwet geeft verdragen van oa de UN al voorrang boven de landelijke wetten.

 10. L.Burger zegt op

  Ze wekken de indruk dat de belastingdienst hun nodig heeft voor registratie. ha ha ha

  Aangezien er een negatieve rente aan zit te komen zijn de expats, waar ze nauwelijks aan verdienen een blok aan hun been.
  Vandaar dat ABM Amro ook al dat soort dreig-taal brieven verstuurd.
  Ze zoeken nu al waar ze kunnen saneren in de portofolio.

  De volgende brief zal ongetwijfeld naar een opzegging / contract / beeindiging van de rekening verwijzen want omdat u in het buitenland woont registratie fiscaal adres blabla blabla.

  En de eerlijke burger (klant) vult netjes dat ING briefje in,
  laat zich rustig het pensioen halveren door het wanbeleid van de ECB en bankwezen,
  en betaald over 10 jaar zonder morren 45,00 Euro voor een broodje knak.

  Geld hebben en hard werken wordt bestraft.
  Niet werken en geen geld hebben wordt beloont.

  Leg dat maar eens uit aan een Thai ….

 11. john zegt op

  lijst van deelnemende landen aan uitwisseling van gegevens per april 2019.

  http://www.oecd.org/tax/automatic-exchange/international-framework-for-the-crs/MCAA-Signatories.pdf

  Thailand neemt ( NOG ?) niet deel.

 12. john zegt op

  Nog een link van de OECD per september 2019.

  Hierin staat lijst van landen waarvoor geldt: nog geen datum vastgesteld voor de automatische uitwisseling van gegevens. In deze lijst staat ook Thailand. Thailand doet dus nog niet mee en er is geen datum vastgesteld dat het wel meedoet !

  https://www.oecd.org/tax/transparency/AEOI-commitments.pdf

 13. David H. zegt op

  Belg en geen ING klant .
  Ik heb dit paar jaar geleden van mijn 2 Belg. banken ook die vraag gehad , dit is een voorlooper voor de crs rapportering .
  Ik heb hun duidelijk gemaakt dat Ik enkel belastingen betaal onder Belgie via mijn pensioen , tevens hun de OESO lijst overgemaakt waar Thailand niet op stond / staat , en ook nu nog niet (testfase schijnbaar rond 2022 vanwege Thais ) .Dus mijn fiscaal land is en blijft Belgie .

  Antwoordbevestiging gekregen dat het dus voor mij (ons ) niet toepasselijk is.
  Jaar nadien wederom dezelfde vraag, dan maar zelfde uitleg met attachments gemaild , maar nu naar hun juridische dienst (Axa ,Keytrade bank ) !

  Dan mail met verontschuldig ontvangen dat dit was omdat de vraag standaard naar alle buitenlandse klanten werd verstuurd ,vandaar , nu niets meer daarover vraag meer gehad !

  Kan begrijpen dat de banken nuu niet voor alle buitenlandse adressen de wettelijks situatie gaan uitpluizen , tenzij je hun attent maakt van in een niet oeso land te wonen .

 14. KhunFred zegt op

  Over het vastleggen van het fiscaal woonland heb ik nog wel iets toe te voegen.
  Ik heb deze brief dus ook ontvangen via de post.
  Per omgaande ingevuld en retour gestuurd.
  Ontvangst heeft 2.5 week geduurd.
  Naderhand bleek dat ik bij het invullen iets vergeten had.
  Toen kreeg ik ineens het hetzelfde document toegstuurd via de mail.
  Ik kon het ook via de mail terugsturen.
  Anno 2019 is het toch absurd om dergelijke documenten nog via de post te moeten ontvangen en terug te sturen?!
  Ik download het document, vul het in, print het uit, handtekening eronder, scannen en via de mail terugsturen met ontvangstbevestiging.
  Makkelijker kan ik het niet voor de ING, belastingdienst etc. maken.
  Waarom makkelijk als het moeilijk kan, als men eenmaal is geëmigreerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website