De zwaarbewolkte hemel op de erevelden in Kanchanaburi paste op 4 mei uitstekend bij de herdenking van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Een klein veertig Nederlanders gaven bij die gelegenheid blijk van hun waardering voor het feit dat ook in Thailand duizenden hun leven hebben gegeven. Nederlanders, Australiërs, Engelsen (om maar enkele landen te noemen) en vele, vele Aziaten. Zij worden bij herdenkingen doorgaans minder met aandacht bedeeld.

De twee erevelden in Kanchanaburi spelen in de Tweede Wereldoorlog een trieste rol, als gevolg van de aanleg van de beruchte Birma-spoorweg. De Japanners haalden uit heel Azië (krijgs)gevangenen om onder moordende omstandigheden de treinverbinding naar Birma aan te leggen. Wie de schildjes op de graven leest, ontdekt dat veel van de mannen die hier zijn overleden niet ouder zijn geworden dan begin twintig.

In zijn toespraak bond ambassadeur Remco van Wijngaarden de toehoorders op het hart dat zij onze vrijheid moeten blijven waarderen en bevechten. “Wij zijn aan de gevallenen verplicht de vrijheid te beschermen en ongeschonden door te geven aan de nieuwe generaties. En dat wij de verhalen van die tijd moeten blijven vertellen, herhalen en verder doorgeven, als waarschuwing, opdat zulke dingen nooit weer gebeuren. De gebeurtenissen van toen vragen ons om ons hart en verstand te blijven gebruiken en ons geweten voortdurend te raadplegen, zodat ook wij –en de generaties na ons– in vrijheid kunnen leven” aldus Van Wijngaarden. Hij wees in dat kader op de gang van zaken in Ukraine, die aantoont hoe snel de waarheid geweld aan wordt gedaan.

Vervolgens bliezen twee Thaise militairen de taptoe en werd na twee minuten stilte het Wilhelmus gezongen. De kransen werden gelegd namens het Koninkrijk der Nederlanden, het ministerie van defensie, vertegenwoordigers van Nederlandse organisaties in Thailand, veteranenorganisaties en nabestaanden.

Foto’s: Raysiya Bokkaew

Op de foto’s:

Ambassadeur Remco van Wijngaarden en Niels Unkel (consulaire zaken op de ambassade).

In uniform: Kapitein bij de marine (ret.) Jaap van der Meulen, namens het ministerie van defensie.

1 reactie op “Een sfeervolle dodenherdenking in Kanchanaburi”

  1. J.P. van der Meulen zegt op

    Dank aan de auteur en dank voor plaatsing. Gewaardeerd en nodig. Laten we niet vergeten!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website