Blog Ambassadeur Kees Rade (22)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Expats en pensionado, Nederlandse ambassade
Tags: ,
5 november 2020

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade.

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade, schrijft maandelijks een blog voor de Nederlandse gemeenschap, waarin hij in grote lijnen vertelt wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.


Beste landgenoten,

De maand begon met een informele bijeenkomst die ik samen met een paar collega’s had met een groep scholieren en studenten. Uiteraard stonden hun aanhoudende protesten centraal. Het was zeer interessant om een gesprek te kunnen hebben met een paar van de hoofdrolspelers, die ik tot dat moment alleen maar op foto’s van de podia tijdens de demonstraties had gezien. Wat me vooral opviel was de enorme motivatie die zij toonden om Thailand structureel te hervormen. Sommigen zijn net 16 jaar, maar kwamen al uitstekend uit hun woorden. Naast de bekende eisen benadrukten ze vooral de noodzaak om het Thaise onderwijs te vernieuwen, en het belang van de vrijheid van meningsuiting, over elk onderwerp.

Op 8 oktober was ik, samen met de Thaise Minister van Energie, als officiële getuige aanwezig bij de ondertekening van een overeenkomst tussen het Thaise elektriciteitsbedrijf EGAT en een in Nederland gevestigd certificeringsbedrijf, I-REC. Dit bedrijf zal EGAT ondersteunen bij het opzetten van een systeem dat het mogelijk zal maken voor consumenten om zelf te bepalen wat voor soort stroom zij willen afnemen, groen of niet-groen. Uiteraard is de hoop dat consumenten meer en meer voor groene stroom zullen kiezen, hetgeen weer tot een hogere productie van dit soort stroom zal leiden. Een mooie gelegenheid om de aanwezigen, waaronder de minister van Energie, te informeren over de Nederlandse en meer in het algemeen de Europese inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan.

Twee dagen later een geheel ander onderwerp: de doodstraf. Elk jaar wordt wereldwijd op 10 oktober aandacht besteed aan de noodzaak om de doodstraf in alle landen af te schaffen. In een door de EU georganiseerde bijeenkomst werd een documentaire getoond over de Japanner Hakamada, die bijna een halve eeuw op death row heeft geleefd in een Japanse gevangenis. Uiteindelijk is met behulp van moderne technieken vastgesteld dat hij niet schuldig was. Maar voor hetzelfde geld was hij eerder geëxecuteerd. Onnodig te zeggen dat hij zeer getekend uit de gevangenis kwam. De hoop is dat ook Thailand de doodstraf zal afschaffen.

Minister voor Handel en Ontwikkelingssamenwerking Kaag en VNO-NCW-voorzitster Thijssen verrichten op 12 oktober de aftrap van een virtuele handelsmissie, een nieuw fenomeen in deze Covid-tijden. Gedurende twee maanden zullen er allerlei activiteiten plaatsvinden in een vijftal ASEAN-landen, bedoeld om Nederlandse bedrijven in contact te brengen met potentiele Aziatische counterparts. Alles uiteraard virtueel. Van webinars over circulaire economie tot seminars over de rol van vrouwen in de top van de private sector, van business-to-business contacten tot bilaterale ministeriele gesprekken, gedurende deze periode zal getracht worden de 150 Nederlandse bedrijven die zich voor deze missie hebben ingeschreven een kader te bieden om hun vleugels in deze landen uit te slaan. Uiteraard moeten er vele technologische uitdagingen worden overwonnen, maar tot op heden lijkt alles redelijk goed te verlopen. Uit de eindevaluatie zal moeten blijken of de evidente nadelen van het ontbreken van persoonlijk contact enigszins kan worden goedgemaakt door het veel kleinere tijdsbeslag op de deelnemers dan wanneer zij naar een ver land moeten reizen, en het besparen van geld en CO2-uitstoot. De verwachting is wel dat deze formule ook in de post-Covid periode in enige vorm gehandhaafd zal worden.

Medio oktober had ik het grote genoegen om deel te nemen aan een bezoek aan een mede door Nederland gefinancierd project van UNDP in het Huai Kha Kaeng Wildlife Sanctuary. In dit tegen de grens met Myanmar gelegen natuurgebied wordt getracht de tijgerbevolking van Thailand weer te laten groeien. Tot op heden met redelijk succes; Thailand is een van de weinige landen ter wereld waar het aantal tijgers weer aan het toenemen is. In het door ons bezochte park is de populatie alweer gestegen van ruim 40 naar 77. Het is uiteraard niet eenvoudig om dit precies vast te stellen, tijgers jagen met name in de nacht, zijn zeer mensenschuw, en dit in een gebied dat zo’n 150 kilometer lang is, zonder enige wegen. De opzichters van het project zien zelf nauwelijks tijgers, hun informatie komt voornamelijk uit door automatische camera’s gemaakte foto’s en de gegevens van halsbanden met een gps-signaal, die enkele tijgers om hebben gekregen. Ook wij kregen ze niet in het wild te zien. Wel konden we de 14 tijgers bewonderen die zich bevinden in het opvangcentrum van het park. Deze tijgers zijn vaak in beslag genomen bij handelaren, of door circussen aan het park afgestaan. Helaas kunnen ze meestal niet meer voor zichzelf zorgen in de vrije natuur.

Om het park verder uit te breiden, en mogelijkheden voor ecotoerisme te scheppen, is de oorspronkelijke bevolking van een gebied aan de rand van het park overgebracht naar een nabijgelegen locatie. Altijd een gevoelige operatie. Maar door aan deze landbouwers mogelijkheden te geven om ecologische landbouw te beginnen lijken de VN en de lokale overheid er in geslaagd te zijn een win-win situatie te creëren.

Kortom, een gevarieerde agenda, uiteraard tegen de achtergrond van de politieke en economische ontwikkelingen in Thailand, die onverminderd onze aandacht blijven krijgen!

Vriendelijke groeten,

Kees Rade

8 reacties op “Blog Ambassadeur Kees Rade (22)”

 1. Tino Kuis zegt op

  Ik ben heel blij dat u met een aantal protesterende scholieren en studenten hebt gesproken. U weet dat velen worden vervolgd. Ik hoop dat Nederland hen zo nodig asiel kan verlenen.

  • Rob V. zegt op

   Ik hoop dat asiel niet nodig zal zijn, maar mocht het helaas dramatisch uit pakken dan zou ik ze welkom heten in een veilige haven. Historisch gezien is Frankrijk de primaire haven.

   De jongeren (en anderen) hebben genoeg te vertellen, zal vast interessant geweest zijn voor de ambassadeur.

 2. TheoB zegt op

  Goede zaak, dat U en enkele van Uw collega’s met een paar van de hoofdrolspelers gesproken hebt.
  Gegarandeerd dat de Thaise autoriteiten weten wie die scholieren en studenten waren en dat zij nu wat terughoudender zullen zijn met represaillemaatregelen naar hen toe, wetende dat ‘het buitenland’ het wel en wee van die hoofdrolspelers in de gaten houdt.
  Ik zou willen adviseren: Organiseer op korte termijn zo veel mogelijk ontmoetingen met hoofdrolspelers (everybody is a leader 🙂 ).

 3. henk appelman zegt op

  Excellentie, U blijkt net als ik onder de indruk te zijn gekomen van de woordenschat en articulatie vermogen van 16 jarige scholieren, een aantal weken geleden sprak/vertaalde1 van deze piep jonge studenten zijn standpunten in een Thai’s morning program……..mijn onderkaak viel van verbazing naar beneden toen ik hem zijn verhaal hoorde doen, uiterst geinformeerd, fact fast , woord -wederwoord en gemakkelijk te volgen, in andere woorden Thailand IS al aan het veranderen………in mijn opinie een hele generatie van jonge mensen staat te popelen om de sociaal economische kar te gaan trekken…………iets waar Thailand best (meer) trots op kan zijn!

 4. chris zegt op

  Ik vraag me af waarom de ambassadeurs (in hun functie als ambassadeur) met de leiders van de jongerenprotesten hebben gesproken. En waarom dat in het verleden – voorzover ik weet – niet is gebeurd met de protestleiders van geel en rood.
  Welke belang heeft Nederland bij de protesten van de jongeren? Blijkbaar vinden de jongeren het verkeerd dat het staatshoofd papieren ondertekent als hij in Duitsland verblijft maar kan men zelf wel praten met vertegenwoordigers van buitenlandse mogendheden en min of meer om steun vragen.
  Kan dit niet als inmenging in binnenlandse aangelegenheden van Thailand worden beschouwd?

  Hoe zou de Nederlandse regering reageren als enkele ambassadeurs in Amsterdam of Den Haag informele gesprekken hebben met Covid-sceptici??

  • Rob V. zegt op

   Moderator: Geen discussie over dit onderwerp svp.

  • Tino Kuis zegt op

   Het is de taak van ambassadeurs zich op de hoogte te stellen van wat er in hun gastland gebeurt en dat aan hun regering te melden. Heel normaal. Je kunt natuurlijk praten over welke keuzes ze maken.

   Dat overkwam ook de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag, Pete Hoekstra. Recentelijk nodigde hij Forum voor Democratie met een aantal ondernemers uit op de ambassade. Dat gaf wat reuring, voor en tegen.

   Citaat uit onderstaand artikel:
   ‘Hoekstra laat via een woordvoerder weten dat hij „tientallen activiteiten met belangrijke politieke partijen over het gehele politieke spectrum” heeft gehouden. Volgens hem was de bijeenkomst een „town hall meeting […] met de leiders van de FVD’.

   https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/22/hoe-neutraal-is-de-amerikaanse-ambassadeur-pete-hoekstra-a4013128

   • chris zegt op

    Het lijkt me dat de ambassadeurs dan keuen maken van onderwerpen die voor het vaderland van belang zijn. Voorzover ik de verhalen van de ambassadeur lees gaat het vooral om de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven en maar zelden over de belangen van Nederlandse expats in dit land. De studentenprotesten zijn natuurlijk van belang voor Thailand maar niet voor Nederland. De ambasadeur meldt ook niet naar Nederland hoeveel Covid-patienten Thailand heeft, hoeveel verkeersslachtoffers oper jaar en dat een vrouw is benoemd tot voorzitter van de Supreme Court. Laat staan dat hij met betrokkenen praat.
    En wat vind je van die Amerikaanse ambassadeur: goed of fout?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website