Blog Ambassadeur Kees Rade (11)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Expats en pensionado, Nederlandse ambassade
Tags: ,
4 oktober 2019

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade.

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade, schrijft maandelijks een blog voor de Nederlandse gemeenschap, waarin hij in grote lijnen vertelt wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.


Beste landgenoten,

Hierbij dan weer wat nieuws, na een relatief rustigere zomerperiode. Relatief, want er is al met al toch wel het nodige te melden.

Allereerst uiteraard het bezoek op 23 augustus van de Nederlandse minister van Justitie Ferd Grapperhaus, vlak na mijn terugkomst van verlof. Zoals uit de media bekend kwam hij hier om een spoedige overbrenging naar Nederland van een Nederlandse gevangene, die nog een lange straf in Thailand moet uitzitten, te bepleiten. Een vrij uitzonderlijke missie, die de minister ondernam omdat een rapport van de Ombudsman over deze zaak, en de Kamer tijdens het debat over dit rapport, vrij forse kritiek op de gang van zaken hadden geuit. Het bleek mogelijk om een bijeenkomst met PM Prayut te regelen. Tijdens een plezierige bijeenkomst zegde deze alle medewerking toe, uiteraard binnen de regels van de Thaise wet- en regelgeving. Sindsdien zijn we hier druk mee bezig, hopelijk met succes.

Ook een van de andere hoofdtaken van onze ambassade, het bevorderen van de kansen voor ons bedrijfsleven om zaken te doen in deze regio, heeft de nodige activiteiten gezorgd. Op 11 september hebben we een tiental Nederlandse bedrijven uit de medische sector ondersteund die op voor een medische beurs in de Bitec waren gekomen. Bilaterale afspraken regelen, bijeenkomsten met relevante counterparts zoals overheidsdiensten en ziekenhuizen opzetten, informatie verschaffen. Voor de betrokken medewerkers even op de tenen lopen, maar als bedrijven dan duidelijk laten blijken de ondersteuning op prijs te stellen geeft dat weer veel energie. We zullen deze formule nog eens herhalen over een paar dagen, als er weer een missie komt van Nederlandse bedrijven actief in de waste-to-energy keten.

Op 27 augustus mocht ik aan ruim 100 vertegenwoordigers van Thaise bedrijven uiteenzetten waarom ze juist in Nederland moeten zijn om zaken in Europa te doen. Deze bijeenkomst was opgezet door de Thaise Kamer van Koophandel, en was ter voorbereiding van een toekomstige reis van deze bedrijven naar de Benelux en Frankrijk. Een beetje ongemakkelijk om een verkooppraatje te houden met naast mij mijn collega’s uit de andere te bezoeken landen, aan de andere kant hebben we inderdaad een aantal unique selling points.

Ook in Cambodja proberen we meer economische voet aan de grond te krijgen, ondanks de dreigende wolken van een mogelijke intrekking van de EU handelsvoordelen (de zg. EBA-discussie). Zo heeft ons hoofd Economische Afdeling eind september samen met de Cambodjaanse minister van Landbouw een rijstproject geopend, dat mede met Nederlandse steun tot stand is gekomen. En op 6 september heb ik samen met de dean van de Royal University of Phnom Penh een door ITC Universiteit van Twente verzorgde training over de enorme mogelijkheden van satellieten voor o.a. landbouw en rampenbestrijding afgesloten. Altijd een speciaal gevoel om studenten toe te spreken, de nieuwe generatie, al viel het me wel op dat geen van hen ooit van Greta Thunberg had gehoord. Misschien is dat na afgelopen week, na alle publiciteit over de klimaattop in New York, wel anders.

In het kader van het volgen van de politieke en mensenrechten ontwikkelingen in Thailand heb ik samen met mijn Noorse en Nieuw-Zeelandse collega’s van 24 tot 27 september de Deep South regio van Thailand bezocht. Normaal gesproken is het voor een ambassadeur redelijk ingewikkeld om daar rond te reizen, en worden er zware beveiligingsmaatregelen getroffen. Maar wij hadden het “geluk” dat precies tijdens ons bezoek ook Prinses Sirindhorn op bezoek was. Alle (veiligheids)aandacht was uiteraard op haar gericht, waardoor wij ongestoord onze gesprekken hebben kunnen voeren. Vele indrukken, verkregen na ontmoetingen met vertegenwoordigers van civil society, jeugdbewegingen, het leger, diverse stromingen binnen de moslimgemeenschap, politici die indirect gelieerd zijn aan de BRN, wetenschappers, en bezoeken aan een pondokschool en aan een met steun van Qatar en Saoedi-Arabië in aanbouw zijnde universiteit annex ziekenhuis.

Het is niet eenvoudig, en ook niet verstandig, ferme conclusies aan zo’n kort bezoek te koppelen. Wel kan geconstateerd worden dat het aantal geweldsincidenten afneemt, waarbij het niet duidelijk is of dat komt omdat het conflict minder acuut is geworden, of omdat de controle door het leger strakker is geworden. Verder is het een relatief kleine gemeenschap, men kent elkaar goed. Zo vertelde een vertegenwoordigster van een organisatie die zich inzet voor slachtoffers van mishandelingen in gevangenissen ons dat ze regelmatig telefonisch bedreigd wordt, waarbij ze de stem aan de andere kant herkent. Al met al een van de vele conflicten die zelden de voorpagina’s halen, maar wel degelijk een forse impact hebben op de lokale gemeenschappen.

En als laatste nog wat nieuws over onze interactie met de Nederlandse gemeenschap. Op 19 september was er een drukbezochte ontmoeting met de Nederlanders uit Chiang Mai en omgeving, die ik door persoonlijke omstandigheden helaas heb moeten missen. Op 25 oktober gaan we voor een ongetwijfeld levendige avond naar Hua Hin, waar ook de plannen voor een op Nederlandse leest geschoeide huisartsenpost zullen worden onthuld. En op 14 en 15 oktober gaan we in Phnom Penh en Siem Reap onze kersverse Honorair Consuls aan de lokale Nederlanders presenteren.
Ook op cultureel gebied worden het drukke tijden, met het prachtige moderne dansgezelschap Introdans op 11 oktober, Karin Bloemen op 1 november en het Blazersensemble van het Concertgebouworkest op 28 november. Kortom, er staat weer van alles te gebeuren!

Vriendelijke groeten,

Kees Rade

2 reacties op “Blog Ambassadeur Kees Rade (11)”

  1. Chris zegt op

    “ruim 100 vertegenwoordigers van Thaise bedrijven uiteenzetten waarom ze juist in Nederland moeten zijn om zaken in Europa te doen”

    Is het voor Nederland zo belangrijk dat wij andere Europese landen de loef af proberen te steken? Wij behoren toch tot 1 Europa, vertellen politici ons voortdurend. Dan mag en moet het toch niet uitmaken in welk land Thaise bedrijven zaken doen. Om nog maar te zwijgen van het bevorderen van de Europese gedachte. Natuurlijk is niet elk land binnen Europa hetzelfde en zou het niet daarom beter zijn om Thaise bedrijven te verwijzen naar die landen binnen Europa die het best passen bij wat zij van plan zijn?

  2. Brabantman zegt op

    Verstandige mensen in Cambodja. Besteden geen aandacht aan dat Soros wicht. Hebben duidelijk belangrijker dingen te doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website